A mellkasi fájdalom ijesztő tünet lehet, ám az esetek jó részében rövid idő alatt elmúlik és nincs feltétlenül súlyos oka. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont szakorvosa azonban arra figyelmeztet, hogy ha időről időre visszatér, esetleg más kardiológiai panaszok is társulnak mellé, mindenképpen fontos a kivizsgálás. Mára már az is kiderült, hogy a mellkasi fájdalom akár a COVID tünete is lehet.

Koronavírus is okozhat mellkasi fájdalmat

A COVID okozta mellkasi fájdalom is kardiológiai vizsgálatot igényelhet.Brit adatok szerint a COVID-19 fertőzöttek a panaszaik közt felsorolták a mellkasi fájdalmat is, a felnőttek 28, a gyermekek 10%-ban. A betegek 2%-nak ez volt az egyetlen tünete.  A koronavírusos páciensek kisebb része komoly mellkasi fájdalomról számolt be, amelyet többnyire az erős légvétel, a köhögés és a tüsszögés váltott ki. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a vírus közvetlenül érintette a betegek izmait és a tüdejét.
Az az eddigi adatokból nem derült ki, hogy a koronavírus fertőzés mely pontján jelentkezhet a mellkasi fájdalom, mint tünet, de úgy tűnik, bármikor kialakulhat. Nem ritkán a long-COVID részeként, vagyis a koronavírus fertőzés hosszú távú következményeként is számolni kell vele. Ugyanakkor, ha valaki nagyon erős mellkasi fájdalmat tapasztal koronavírusosan, amelyhez esetleg légszomj, hasi fájdalom, zavartság is társul, minél előbb orvosi segítséget kell kérnie, ugyanis akár szövődményesen is felléphet tüdőembólia vagy szívinfarktus. 

Ilyen szív-érrendszeri okai lehetnek a mellkasi fájdalomnak

- A mellkasi fájdalom „szerencsére” olyan tünet, amivel viszonylag gyorsan orvoshoz fordulnak a páciensek, hiszen sokan megijednek tőle, mondván, ez biztosan a szívinfarktus előszele – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa.  – Ennek a tünetnek ugyanakkor sokféle oka lehet, a refluxtól a pánikbetegségig, bár az is igaz, hogy többféle kardiológiai betegség is járhat mellkasi fájdalommal.  A kivizsgálás során ezért szükség lehet többek közt nagylabor vizsgálatra, nyugalmi és terheléses EKG-ra és szívultrahangra is.

Kardiológiai okok a mellkasi fájdalom mögött:

  • Szívinfarktus

A mellkasi fájdalom kardiológiai okait szívultrahanggal, terheléses EKG-val vizsgálhatják.Van, aki éles, más inkább szorító jellegű fájdalomként jellemzi a szívinfarktus okozta mellkasi fájdalmat, ami tipikusan a mellkas közepén jelentkezik. Ha pedig hideg verítékezés, zavartság, szédülés, hányinger, légszomj, más testrészek fájdalma is kapcsolódik hozzá, azonnal mentőt kell hívni!

  • Aorta repedés

Az aorta repedés (disszekció) a főverőér falának hosszanti szakadása, az ér teljes átlyukadása nélkül, amely során az ér falának középső rétege kettéválik. Tünetei hasonlóak lehetnek a szívinfarktushoz, de tipikusnak mondható, ha a test egyik oldala lebénul, beszéd- és látászavar, valamint lábfájdalom jelentkezik. Azonnali orvosi ellátást igényel!

  • Aorta szűkület (sztenózis)

Az aorta, vagyis a szívből kivezető fő ér billentyűhiba miatt szűkülhet. Mivel a billentyű nem nyílik ki teljesen, a test vérellátásához nagyobb erővel kell, hogy pumpáljon a szív. Ez a megerőltetés pedig előbb-utóbb szívfal-megvastagodást, szívnagyobbodást és szívelégtelenséget okoz. Ezért alakulhat ki a mellkasi fájdalom mellett kimerültség, nehézlégzés, erős szívdobogás.

  • Szívburokgyulladás

Ha a szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerül, az idült vagy akut betegséget, pericarditist okoz. A szúró mellkasi fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet, ami légzéskor felerősödik, és üléskor általában enyhül. Tünet lehet még a légszomj, köhögés, izzadás, gyengeség.

  • Dilatatív kardiomiopátia

A dilatatív kardiomiopátia (szívtágulat)  a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amelyek a szívizom károsodása miatt alakulnak ki. Eleinte a legtöbb beteg tünetmentes, az állapot romlásával azonban megjelenhetnek a panaszok, amelyek kezeletlenül fokozódhatnak is. Különösen fizikai megterhelés vagy nagyobb étkezés válthat ki mellkasi fájdalmat, de mutatkozhat nehézlégzés a fizikai terhelés hatására, és gyakran megfigyelhető ödéma a bokán, lábfejen, lábakon, hason és a nyak vénáinál. Zavarodottság, szédülés, erős vagy szabálytalan szívverés is lehet tünet.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves aktív labdarúgó vagyok (heti 2x edzés + 1x 5 km futás + 1x mérkőzés), emellett fizikai munkát végzek. Egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom. Rendszeres, nyugodt az alvási ciklusom, igyekszem mindenben odafigyelni magamra. Három hónapja hagytam el a Scippa 10mg nevezetű antidepresszánszt, amit fél évig (elhagyással együtt) szedtem pánikbetegség miatt. Változatosan és egészségesen táplálkozom (sok zöldség-gyümölcs, főtt ételek, zab, stb.). Pár hete jelentkeztek furcsa mellkasi érzeteim. Teljes kivizsgálás (labor, fül-orr-gégészet, mellkas rtg.,hasi uh., vizelet- és ondó vizsgálat) során nem találtak eltérést. Jártam kardiológusnál, az ekg és a szívultrahang rendben volt. Javasoltak kúraszerűen magnéziumot, mely okozhatja a panaszokat. Második kúrát fejezem be (2hetes) a MagneB6-ból (150mg magnézium), melyből naponta egy tablettát szedek be esténként. Minden leírás, orvosi szakvélemény az extrasystole-ra hasonlítanak, melyek az magnézium pótlást követően is megmaradtak. Plusz szívverés formájában érzem, egy-két másodperc erejéig. Igencsak változóan, van hogy naponta 6-8 alkalommal, vannak napok, mikor egyáltalán nem fordul elő. Mit gondol, hogyan tudnám orvosolni a problémát? Válaszát előre is köszönöm!
Hauk Martin

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Hauk Úr,

Ha a kardiológiai kivizsgálás szervi szívbetegséget nem igazolt, és egyéb külső tényező (pl. jelentős koffein-bevitel, dohányzás, alvásdefizit, kimerültség, pajzsmirigy-túlműködés) nem áll fenn, akkor az extrasystolia funkcionalis tünetként értékelhető (szomatizáció). Ha a Magnesium nem segít, akkor tüneti kezelésként kis dózisú béta-blokkoló megkísérelhető, ha nincs ellenjavallata (pl. asthma). Az oki kezelés valószínűleg a szorongás-panikbetegség hatékony kezelése lenne, annál is inkább, mert a leírt szívpanasz a Scippa elhagyása után jelentkezett. Javaslom hogy konzultáljon kezelőorvosával erről.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Segítőkészség

Végre egy segítőkész kardiológus! Sok-sok évembe telt mire találtam egy ilyen orvost, biztos, hogy vissza fogok menni hozzá.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2021.11.25
Utolsó módosítás: 2021.11.25