Szerző: KardioKözpont

Hazánkban a szív-és érrendszeri beavatkozáson átesettek kezelése gyakran lezárul a kórházi fekvőbeteg osztályról való elbocsátással. Pedig a hosszú távú gondozás elmaradásával az akut esemény megismétlődhet. A kardiológiai gondozás különösen fontos a továbbiakban is, mert a túlélési arány javítható a lehetőségek ismertetésével és folyamatos nyomonkövetéssel. Emiatt tűzte ki célul a KardioKözpont, hogy részt vesz a páciensek hosszú távú gondozásában és hogy eléri, hogy a követés a kardiológiai betegellátás szerves részévé váljon hazánkban is.

A gondozás fázisai

Akut szakasz: kórházi fekvőbetegosztályon történik

Ambuláns szakasz:       

 • korai (1-12 hétig tart)
 • késői (3-6 hónap)
 • fenntartó (élethosszig tartó) – havi és éves rendszeres szakorvosi kontroll, diéta és mozgásprogram

Az akut szakasz az állami szférában fokozott ellenőrzés mellett történik, azonban az ambuláns szakasz végigkövetése gyakran elmarad. Ebben vállal szerepet a KardioKözpont. 

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Mikor a leghatékonyabb a gondozás?

A legideálisabb, ha a kardiológiai gondozás rögtön az akut esemény (pl. szívinfarktus után vagy stroke után) után elkezdődik és megszakítás nélkül folyamatosan tart a beteg élete végéig. A KardioKözpont szakorvosai, dietetkusai és mozgásterapeutái a kórházból való távozás utáni ambuláns szakaszban tudnak segíteni a pácienseknek.

Kinek van szüksége a gondozásra?Hosszú távú kardiológiai gondozás, Kardioközpont

 • Myocardialis infarctuson átesett pácienseknek
 • Bypass műtéten átesetteknek
 • Koszorúér ballonos tágítása után
 • Billentyű műtétet követően
 • Pacemaker/defibrillátor beültetése után
 • Szívtranszplantáció után
 • Sztent beültetés után 

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen szakemberek dolgoznak a gondozási programban?

Elsősorban kardiológus szakorvos vezényli a programot, mozgásterapeuta és gyógytornász segít az alkalmazható mozgásformák elsajátításában, dietetikus írja elő a beteg állapotának megfelelő étrendet, valamint mentálhigiénikus segít a pszichés egészség elérésében.

Miből áll a gondozási program?

A hosszú távú gondozás célja

Központunk célja az akut esemény után a páciensek az állapotuktól függően a lehető legjobb programban vehessenek részt, amivel a hosszú távú túlélési arány növelhető.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

A Prima Medica Egészséghálózat 2020 év elejére elérte a havi 4000 fölötti pácienstalálkozást, nettó árbevétel tekintetében pedig 2019-ben az 1,2 milliárd forintot. Ennek a sikertörténetnek fontos része a KardioKözpont, amelyről dr. Babai László, a központot magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója beszélt a portfolio.hu-nak.

 

Módosítás: 2023.11.14 09:42