Szinte népbetegségnek számít a magas vérnyomás, és egyre többen érzik, hogy „rendetlenkedik a szívük” – derül ki egy friss kutatásból. Csak a szapora szívverés utalhat szívritmuszavarra? Minden kimaradó szívverés veszélyes?  Mi lehet tenni, ha a kardiológiai vizsgálat ideje alatt nem jelentkezik a tünet? Nyitottak lennének a megkérdezettek egy 7 napos Holter EKG vizsgálatra? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ a kutatás és dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segítségével.

Sok a magasvérnyomás beteg, gyakori a szívritmuszavar

A Szív Világnapja alkalmából idén is elkészült a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása a KardioKözpont megbízásából, amely a magyar felnőttek szív-érrendszeri betegségekkel, rizikófaktorokkal, ismeretekkel kapcsolatok ismereteit mérte fel. Az 500 fős mintában a válaszadók több mint felét érinti valamilyen formában (saját maga vagy családtagja által) szívA szív-érrendszeri betegségek esetében a kivizsgálás és a rendszeres kontroll is fontos.-érrendszeri betegség– ebben nem történt szignifikáns változás az elmúlt év során. A férfiak és a nők ugyanolyan arányban érintettek, az életkorral párhuzamosan növekszik a kardiológiai betegek aránya.
A megkérdezett szív-és érrendszeri betegek közül legtöbben – négyből három válaszadó – magas vérnyomásban érintettek. Szívritmuszavar minden harmadik szív- és érrendszeri betegségben szenvedőnél fordul elő, de az érszűkület is négyből egy megkérdezettet érint.

A szívritmuszavar sokszor ijesztő lehet

A kutatásból kiderül tehát, hogy a szívritmuszavar (is) meglehetősen gyakori betegség, amely az esetleges erős, gyors szívdobogás-érzéssel, a nagy bedobbanásokkal, kihagyásokkal akár ijesztő is lehet az érintetteknek.
- Gyakran azzal fordulnak hozzánk a páciensek, hogy nyugtalanító jelenségeket, nagy bedobbanásokat, majd kimaradó szívverést érzékelnek. Néhányan a komoly szívritmuszavartól tartanak, bár sokszor természetes jelenségről van szó, hiszen a szívverésünk mozgás, alkohol vagy valamiféle serkentőszer hatására, izgalom miatt is megváltozhat, a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amit sokan kimaradásnak neveznek, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is előfordulhat, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük pulzusvizsgálat során, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak. Mivel azonban ennek az érzésnek a bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem monitorozható egy nyugalmi EKG vizsgálat, sőt akár egy 24 órás EKG során sem. Ilyenkor nyer jelentőséget a 7 napos Holter EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ugyancsak a 7 napos Holter EKG a legfontosabb diagnosztikai eszköz, ha a panaszok időnként éjszaka vagy mozgás közben jelentkeznek.
A kutatásból kiderül, hogy ez a vizsgálati lehetőség a megkérdezettek számára is vonzó, a teljes lakosság 58%-a lenne nyitott arra, hogy egy éven belül részt vegyen egy 7 napos Holter EKG vizsgálaton. A szív- és érrendszeri betegségben ez az arány még magasabb, a konkrét betegségtől függetlenül kb. 70%. A válaszadók további egytizede gondolja úgy, hogy szüksége lesz majd egy ilyen vizsgálatra, de nem a következő egy évben.

A 7 napos Holter EKG 6 előnye

  • Kicsi és könnyű

Szívritmuszavarok diagnosztizálásánál fontos a 7 napos Holter EKG.Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható. 

  • Abszolút alkalmas a szívritmuszavar diagnosztizálására

Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.

  • „Élőben” is monitorozható a szív munkája

Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével

  • Kényelmes és biztonságos

A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.

  • Fürdéshez levehető

Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)

  • A páciens is tudja, hogy működik

Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Tehát ha valaki szívdobogás érzést, szapora vagy szabálytalan szívverést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengesége, tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk az akár 7 napig viselhető Holter EKG felhelyezésének szükségességéről – hangsúlyozza Sztancsik doktornő.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kérdésem az lenne, hogy nyáron egy pánik roham belső szorongás végett 203 as vernyomasom lett adtak Concort 5 mg sat napi fél fel szem reggel és este és neha 150 170 a vernyomasom!! A pulzusom 122! Nagyon megvagyok ilyedve 33 éves vagyok, sosem volt vernyomas problémám!!
Bukor Nikolett

dr. Ferenczy Péter

kardiológus

Kedves Nikolett

Magas vérnyomás és magas pulzus miatt kardiológiai vizsgalat javasolt. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.09.26
Utolsó módosítás: 2022.09.26