Szinte népbetegségnek számít a magas vérnyomás, és egyre többen érzik, hogy „rendetlenkedik a szívük” – derül ki egy friss kutatásból. Csak a szapora szívverés utalhat szívritmuszavarra? Minden kimaradó szívverés veszélyes?  Mi lehet tenni, ha a kardiológiai vizsgálat ideje alatt nem jelentkezik a tünet? Nyitottak lennének a megkérdezettek egy 7 napos Holter EKG vizsgálatra? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ a kutatás és dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segítségével.

Sok a magasvérnyomás beteg, gyakori a szívritmuszavar

A Szív Világnapja alkalmából idén is elkészült a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása a KardioKözpont megbízásából, amely a magyar felnőttek szív-érrendszeri betegségekkel, rizikófaktorokkal, ismeretekkel kapcsolatok ismereteit mérte fel. Az 500 fős mintában a válaszadók több mint felét érinti valamilyen formában (saját maga vagy családtagja által) szívA szív-érrendszeri betegségek esetében a kivizsgálás és a rendszeres kontroll is fontos.-érrendszeri betegség– ebben nem történt szignifikáns változás az elmúlt év során. A férfiak és a nők ugyanolyan arányban érintettek, az életkorral párhuzamosan növekszik a kardiológiai betegek aránya.
A megkérdezett szív-és érrendszeri betegek közül legtöbben – négyből három válaszadó – magas vérnyomásban érintettek. Szívritmuszavar minden harmadik szív- és érrendszeri betegségben szenvedőnél fordul elő, de az érszűkület is négyből egy megkérdezettet érint.

A szívritmuszavar sokszor ijesztő lehet

A kutatásból kiderül tehát, hogy a szívritmuszavar (is) meglehetősen gyakori betegség, amely az esetleges erős, gyors szívdobogás-érzéssel, a nagy bedobbanásokkal, kihagyásokkal akár ijesztő is lehet az érintetteknek.
- Gyakran azzal fordulnak hozzánk a páciensek, hogy nyugtalanító jelenségeket, nagy bedobbanásokat, majd kimaradó szívverést érzékelnek. Néhányan a komoly szívritmuszavartól tartanak, bár sokszor természetes jelenségről van szó, hiszen a szívverésünk mozgás, alkohol vagy valamiféle serkentőszer hatására, izgalom miatt is megváltozhat, a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amit sokan kimaradásnak neveznek, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is előfordulhat, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük pulzusvizsgálat során, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak. Mivel azonban ennek az érzésnek a bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem monitorozható egy nyugalmi EKG vizsgálat, sőt akár egy 24 órás EKG során sem. Ilyenkor nyer jelentőséget a 7 napos Holter EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ugyancsak a 7 napos Holter EKG a legfontosabb diagnosztikai eszköz, ha a panaszok időnként éjszaka vagy mozgás közben jelentkeznek.
A kutatásból kiderül, hogy ez a vizsgálati lehetőség a megkérdezettek számára is vonzó, a teljes lakosság 58%-a lenne nyitott arra, hogy egy éven belül részt vegyen egy 7 napos Holter EKG vizsgálaton. A szív- és érrendszeri betegségben ez az arány még magasabb, a konkrét betegségtől függetlenül kb. 70%. A válaszadók további egytizede gondolja úgy, hogy szüksége lesz majd egy ilyen vizsgálatra, de nem a következő egy évben.

A 7 napos Holter EKG 6 előnye

  • Kicsi és könnyű

Szívritmuszavarok diagnosztizálásánál fontos a 7 napos Holter EKG.Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható. 

  • Abszolút alkalmas a szívritmuszavar diagnosztizálására

Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.

  • „Élőben” is monitorozható a szív munkája

Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével

  • Kényelmes és biztonságos

A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.

  • Fürdéshez levehető

Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)

  • A páciens is tudja, hogy működik

Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Tehát ha valaki szívdobogás érzést, szapora vagy szabálytalan szívverést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengesége, tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk az akár 7 napig viselhető Holter EKG felhelyezésének szükségességéről – hangsúlyozza Sztancsik doktornő.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Édesanyám 85 éves. Másfél hónapja szedi a Concor Cor-t (2,5 mg). Emellett többek között még szed Coverex-AS Komb 5 mg / 1,25 mg filmtablettát és ASA Protect Pharmavit 100 mg tablettát. A Concor Cor betegtájékoztatójában ez szerepel: „… túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), … a vérnyomás kifejezett csökkenése, …”. Édesanyámnak a gyógyszert folyamatosan kell szedni, azonban a pulzusa reggelente olykor 54. Egy este, lefekvés előtt 45 volt a pulzusa (aznap reggel 60, és ekkor tizedik napja szedte a Concor Cor-t, egyébkén nem szoktuk este mérni). Attól tartok, éjszaka nehogy lemenjen a pulzusa 40-re. A reggeli mérésnél (8-9 óra között), ha 60 alatti az érték, húsz perc elteltével ismét megmérjük a pulzusát, ill. vérnyomását. Ilyenkor eléggé eltérő az eredmény pl. 144 / 69 és a pulzus 54. Húsz perccel később 150 /72 a pulzus 66. Kérdéseim a következők: Ilyen változó pulzus értékeknél mi a döntő, hogyan szedje helyesen a Concor Cor-t? Ezen gyógyszer esetében az 54-es pulzus, már tartozhat a bradikardia körébe? Jogosan félek attól, hogy éjszaka lemehet a pulzusa 40-re, ill. ez alá a Concor Cor miatt? Mennyire reális ennek veszélye? Van, ill. mi az az alacsony vérnyomás érték, aminél nem kell bevenni a Con Cort-t? A segítséget és az információt előre is köszönöm: Zsófia
Zsófia

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Zsófia!

Így, kiragadva a tágabb környezetéből (a beteg előző betegségei, aktuális panaszai, eddigi leletei , EKG különösen, fizikális vizsgálati eredményei, stb) felelősséggel pontos vélemény nem adható.
Általános megközelítésként azt tudom tanácsolni, hogy felezze le a ConCor-Cort, és nézzék meg milyen a pulzus. Ha mód van rá, 24 h vérnyomás monitorozással (ABPM) választ lehet kapni arra, hogy éjszaka, alvás közben milyen a pulzus, ugyanígy informatív az EKG is. 85 éves betegnél alapos indok nélkül nem alkalmazunk annyi és olyan gyógyszerrt, amely 60/min alá viszi a pulzust.
Ennél többet csak személyes találkozás, vizsgálat alapján tudok mondani.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.09.26
Utolsó módosítás: 2022.09.26