Szinte népbetegségnek számít a magas vérnyomás, és egyre többen érzik, hogy „rendetlenkedik a szívük” – derül ki egy friss kutatásból. Csak a szapora szívverés utalhat szívritmuszavarra? Minden kimaradó szívverés veszélyes?  Mi lehet tenni, ha a kardiológiai vizsgálat ideje alatt nem jelentkezik a tünet? Nyitottak lennének a megkérdezettek egy 7 napos Holter EKG vizsgálatra? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ a kutatás és dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segítségével.

Sok a magasvérnyomás beteg, gyakori a szívritmuszavar

A Szív Világnapja alkalmából idén is elkészült a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatása a KardioKözpont megbízásából, amely a magyar felnőttek szív-érrendszeri betegségekkel, rizikófaktorokkal, ismeretekkel kapcsolatok ismereteit mérte fel. Az 500 fős mintában a válaszadók több mint felét érinti valamilyen formában (saját maga vagy családtagja által) szívA szív-érrendszeri betegségek esetében a kivizsgálás és a rendszeres kontroll is fontos.-érrendszeri betegség– ebben nem történt szignifikáns változás az elmúlt év során. A férfiak és a nők ugyanolyan arányban érintettek, az életkorral párhuzamosan növekszik a kardiológiai betegek aránya.
A megkérdezett szív-és érrendszeri betegek közül legtöbben – négyből három válaszadó – magas vérnyomásban érintettek. Szívritmuszavar minden harmadik szív- és érrendszeri betegségben szenvedőnél fordul elő, de az érszűkület is négyből egy megkérdezettet érint.

A szívritmuszavar sokszor ijesztő lehet

A kutatásból kiderül tehát, hogy a szívritmuszavar (is) meglehetősen gyakori betegség, amely az esetleges erős, gyors szívdobogás-érzéssel, a nagy bedobbanásokkal, kihagyásokkal akár ijesztő is lehet az érintetteknek.
- Gyakran azzal fordulnak hozzánk a páciensek, hogy nyugtalanító jelenségeket, nagy bedobbanásokat, majd kimaradó szívverést érzékelnek. Néhányan a komoly szívritmuszavartól tartanak, bár sokszor természetes jelenségről van szó, hiszen a szívverésünk mozgás, alkohol vagy valamiféle serkentőszer hatására, izgalom miatt is megváltozhat, a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amit sokan kimaradásnak neveznek, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is előfordulhat, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük pulzusvizsgálat során, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak. Mivel azonban ennek az érzésnek a bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem monitorozható egy nyugalmi EKG vizsgálat, sőt akár egy 24 órás EKG során sem. Ilyenkor nyer jelentőséget a 7 napos Holter EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ugyancsak a 7 napos Holter EKG a legfontosabb diagnosztikai eszköz, ha a panaszok időnként éjszaka vagy mozgás közben jelentkeznek.
A kutatásból kiderül, hogy ez a vizsgálati lehetőség a megkérdezettek számára is vonzó, a teljes lakosság 58%-a lenne nyitott arra, hogy egy éven belül részt vegyen egy 7 napos Holter EKG vizsgálaton. A szív- és érrendszeri betegségben ez az arány még magasabb, a konkrét betegségtől függetlenül kb. 70%. A válaszadók további egytizede gondolja úgy, hogy szüksége lesz majd egy ilyen vizsgálatra, de nem a következő egy évben.

A 7 napos Holter EKG 6 előnye

  • Kicsi és könnyű

Szívritmuszavarok diagnosztizálásánál fontos a 7 napos Holter EKG.Akár egy hétig is viselhető a Cortium Holter EKG egy kisméretű (85 x 80 x 15 mm-es), 3 csatornás, vezeték nélküli Holter EKG. A 32 grammos eszköz a nők és a férfiak anatómiájához is illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható. 

  • Abszolút alkalmas a szívritmuszavar diagnosztizálására

Mesterséges intelligencia is támogatja a diagnosztikai döntéseket, klinikailag validált eredmények támasztják alá, hogy 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.

  • „Élőben” is monitorozható a szív munkája

Felhelyezését követően lehetőség van arra, hogy még a regisztráció folyamata során valós idejű EKG képet kapjon az értékelő szakorvos a szív munkájáról Bluetooth kapcsolat segítségével

  • Kényelmes és biztonságos

A kompakt szerkezet nem tartalmaz szabadon futó pácienskábelt. Ez nem csak a páciens számára teszi kényelmessé a viselését, de kikerülhető az eddig alkalmazott kábeles megoldással járó anyagfáradás, ami ronthatja a begyűjtött adatok minőségét.

  • Fürdéshez levehető

Lehetővé teszi a rövid ideig tartó levételt, például fürdés során. (Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a felhelyezésnél bizonyos esetekben a mellkas szőrzetét el kell távolítani.)

  • A páciens is tudja, hogy működik

Folyamatosan egyértelmű fényjelzésekkel ad információt a jelminőségről, így, ha a páciens figyelemmel kíséri ezeket, a regisztrált adatok minősége nagyon magas szinten tartható.

- Tehát ha valaki szívdobogás érzést, szapora vagy szabálytalan szívverést, nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, gyengesége, tapasztal vagy más ok miatt felmerül a szív-érrendszeri betegség gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt vennie, amely során dönthetünk az akár 7 napig viselhető Holter EKG felhelyezésének szükségességéről – hangsúlyozza Sztancsik doktornő.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Mi lehet az oka,hogy estére felmegy a vérnyomásom 160/76-67 re a fejem jobb oldalán fáj,sokszor még feljebbre is kiugrik,remegés fog el, akkor múlott el,ha 12.5 mg thensiomint és 0.25mg frontint vettem be!reggel bisoprolol 5 mg és vidotin komb 5 mg ot szedek.voltam szív uh es terheléses vizsgálaton ahol enyhe billentyű meszesedést észleltek, daganatos sztómás beteg vagyok 5 éve immár hála tünet mentesen !'pajzsmirigyre szedek túlmüködésre methotyrin 5 mg ost napi felet!talán ez lehet hogy el kellene hagyni??? Köszönettel várom válaszát!
Parrag Győzőné

Dr. Petróczy Natália

belgyógyász
Kedves páciens!
Ahhoz, hogy a kérdéseire választ lehessen adni, több adatra lenne szükség. Egyrészt legalább 1 hetes vérnyomás napló adataira (automata, felkaros készülékkel, reggel-esete, karosszékben ülve 5 perc pihenő után, mérje mindkét karon, előtte 30 perccel ne fogyasszon alkoholt, koffeines italt, ne dohányozzon), mert bár nagyon ritkán, de a vérnyomás kiugrásokat úgy nevezett túlkezelt hypertonia is okozhatja. Másrészt a legutóbbi labor eredményekre.
Harmadrészt ahhoz, hogy dönteni lehessen a Metothyrin sorsáról, tudni kéne, hogy milyen a jelenlegi és a korábbi pajzsmirigy funkciós eredményei (TSH, fT3, fT4, TRAK). Egyébként meg a Metothyrin szedéséről a gondozó endokinrológusával kéne konzultálni.

Tisztelettel: Dr. Petróczy Natália

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.09.26
Utolsó módosítás: 2022.09.26