A szívritmuszavarok egyik jellegzetessége lehet, hogy kiszámíthatatlanul jelentkeznek a tünetek, így nem feltétlenül detektálhatók egy hagyományos kardiológiai vizsgálat során. Ilyen esetekben jelenthet nagy segítséget az akár 7 napig is viselhető Holter EKG, amelyről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta - beszélt.

Felgyorsulhat és lelassulhat a szívverés

Szívritmuszavar gyanújánál fontos a 7 napos Holter EKG.A szívritmuszavar osztályozásának több módja lehetséges, amelyek közül az egyik legkézenfekvőbb a szívverés sebessége. Ha felgyorsult szívverésről van szó, amikor az ütések száma meghaladja a percenként 100-at, akkor tachycardiát emlegetnek a kardiológusok. Ha pedig percenkénti 60-nál kevesebb szívverés mutatkozik, bradycardia a megnevezés.
A gyors szívverést okozó ritmuszavarok közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció, amelyre a gyengeség, szédülés, légszomj, szorongás, mellkasi fájdalom a jellemző, ám gyakran csak átmenetileg. Azonban ebben az esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat. Ennél jóval ritkábban fordul elő a tartós kamrai tachycardia, a pitvarlebegés és a hosszú QT-szindróma, amelyek szintén kivizsgálást igényelnek.
A túl lassú szívverés, vagyis a bradycardia megtévesztőbb lehet, ugyanis sok esetben nem okoz tünetet. Ha mégis, olyan jellegű panaszok fordulhatnak elő, mint a gyengeség, szédülés, a hosszabban kimaradó szívverés után jelentkező erősebb bedobbanások, ritkábban ájulás. Mivel a kezeletlen bradycardia is növeli a szívbetegségek, sőt a hirtelen szívhalál rizikóját is, ugyancsak fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Mit lehet tenni, ha kiszámíthatatlanul jelentkezik a panasz?

- Sokszor előfordul, hogy a kardiológushoz érkező páciens csak „mesélni” tud a tüneteiről, hiszen legyen szó gyors vagy lassú szívverésről, kihagyásokról, bedobbanásokról, a szívritmuszavarra jellemző panaszok bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem monitorozható egy nyugalmi EKG vizsgálat, sőt akár egy 24 órás EKG során sem. Ilyenkor van nagy jelentősége a 7 napos Holter EKG-nak, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Ugyancsak a 7 napos Holter EKG a legfontosabb diagnosztikai eszköz, ha a panaszok időnként éjszaka vagy mozgás közben, tehát csak bizonyos helyzetekben jelentkeznek. A 48 órás, vagy akár 7 napos Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, amelyhez természetesen más vizsgálatok (például szívultrahang, terheléses EKG, terheléses szívultrahang) is szükségesek lehetnek, megkezdődhet a célzott kezelés.

7 napig is könnyen viselhető a modern EKG készülék

A 7 napos Holter EKG kényelmesen, biztonságosan vizsgálja a szívműködést.Ma már szó sincs arról, hogy a hosszútávú kardiológiai mérések során egy vezetékekkel teli, nagy készüléket kell viselni a pácienseknek. A legmodernebb 7 napos Holter EKG egy kisméretű, 3 csatornás, vezeték nélküli készülék. A 32 grammos eszköz mindkét nem anatómiájához illeszkedik, és egyetlen gombnyomással beindítható. A kardiológus egy héten keresztül bármikor akár élőben is megfigyelheti a szív működését, a Cortium alkalmazás ugyanis iOS eszközökön keresztül működik. A monitorozás mellett alkalmazott mesterséges intelligencia pedig jelentősen támogatja a diagnosztikai döntéseket is, például 93 %-os biztonsággal alkalmas a pitvarfibrilláció kimutatására.   

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves aktív labdarúgó vagyok (heti 2x edzés + 1x 5 km futás + 1x mérkőzés), emellett fizikai munkát végzek. Egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom. Rendszeres, nyugodt az alvási ciklusom, igyekszem mindenben odafigyelni magamra. Három hónapja hagytam el a Scippa 10mg nevezetű antidepresszánszt, amit fél évig (elhagyással együtt) szedtem pánikbetegség miatt. Változatosan és egészségesen táplálkozom (sok zöldség-gyümölcs, főtt ételek, zab, stb.). Pár hete jelentkeztek furcsa mellkasi érzeteim. Teljes kivizsgálás (labor, fül-orr-gégészet, mellkas rtg.,hasi uh., vizelet- és ondó vizsgálat) során nem találtak eltérést. Jártam kardiológusnál, az ekg és a szívultrahang rendben volt. Javasoltak kúraszerűen magnéziumot, mely okozhatja a panaszokat. Második kúrát fejezem be (2hetes) a MagneB6-ból (150mg magnézium), melyből naponta egy tablettát szedek be esténként. Minden leírás, orvosi szakvélemény az extrasystole-ra hasonlítanak, melyek az magnézium pótlást követően is megmaradtak. Plusz szívverés formájában érzem, egy-két másodperc erejéig. Igencsak változóan, van hogy naponta 6-8 alkalommal, vannak napok, mikor egyáltalán nem fordul elő. Mit gondol, hogyan tudnám orvosolni a problémát? Válaszát előre is köszönöm!
Hauk Martin

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Hauk Úr,

Ha a kardiológiai kivizsgálás szervi szívbetegséget nem igazolt, és egyéb külső tényező (pl. jelentős koffein-bevitel, dohányzás, alvásdefizit, kimerültség, pajzsmirigy-túlműködés) nem áll fenn, akkor az extrasystolia funkcionalis tünetként értékelhető (szomatizáció). Ha a Magnesium nem segít, akkor tüneti kezelésként kis dózisú béta-blokkoló megkísérelhető, ha nincs ellenjavallata (pl. asthma). Az oki kezelés valószínűleg a szorongás-panikbetegség hatékony kezelése lenne, annál is inkább, mert a leírt szívpanasz a Scippa elhagyása után jelentkezett. Javaslom hogy konzultáljon kezelőorvosával erről.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.07.06
Utolsó módosítás: 2022.07.06