Szerző: KardioKözpont

A terheléses szívultrahang vizsgálat lényege, hogy a szív működése ultrahanggal vizsgálható miközben a pácienst egy fekvőkerékpár segítségével fizikai terhelésnek tesszük ki. A terheléses szívultrahang vizsgálat legfőbb előnye, hogy ez a vizsgálat a koszorúér szűkület kimutatásának leghatékonyabb módszere.

További előnyei előnyei a terheléses szívultrahang vizsgálatnak:

  • Megbízható eredménnyel szolgál, külföldön is elismert új vizsgálati módszer
  • Biztonságos, alacsony rizikófaktorú vizsgálat 

Milyen panaszok esetén van szükség terheléses szívultrahang vizsgálatra?

Terheléses szívultrahang vizsgálat menete

A terheléses szívultrahang vizsgálat során a páciens egy megdöntött ágyon fekve kerékpározik, ezáltal terheli a szívműködését. A folyamatosan nehezedő mozgás során a páciens pulzusa és vérnyomása megemelkedik, amit a terheléses szívultrahang vizsgálat során folyamatosan monitorozunk, emellett pedig orvosunk szívultrahangot felvételeket is készít. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Előkészületek a vizsgálat előtt

A terheléses szív ultrahang vizsgálat előtt mindenképpen javasolt szakorvosi vizit, nyugalmi EKG és nyugalmi szívultrahang.

Ha Ön bármilyen gyógyszert szed, arról mindenképpen tájékoztassa orvosát még a terheléses szívultrahang vizsgálat előtt!

Ha Ön a korábbi vizsgálatait nem rendelőnkben végezte el, akkor kérjük, hogy minden leletét és korábbi ambuláns lapját hozza magával.

Amennyiben terheléses szívultrahang vizsgálatra érkezik hozzánk, kérjük, hozzon magával sportoláshoz megfelelő öltözéket, illetve törölközőt. A vizsgálat után rendelőnkben lehetőség van zuhanyozásra, így Ön a nap bármely szakában, akár reggel, munka előtt is el tud jönni hozzánk. A vizsgálat napján a terhelés miatt, kérjük, hogy könnyű ételeket fogyasszon és 2 órával a terheléses szív ultrahang előtt már ne egyen.

Kapcsolódó cikkünk

Szabálytalanul ver a szíve? Vizsgáltassa ki az okát!

Szabálytalanul ver a szíve? Vizsgáltassa ki az okát!

Amennyiben egészséges a szívünk, nem fordítunk különösebb figyelmet a működésére. Ha viszont valamilyen oknál fogva rendellenesen funkcionál - például szabálytalan szívverést tapasztalunk-, akkor bizony nagyon megijedünk. Abban az esetben, ha ez a zavar visszatérően és súlyos formában jelentkezik, fontos kivizsgáltatni annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy veszélytelen, vagy esetleg súlyos, akár az életet veszélyeztető problémával állunk –e szemben. A szívritmuszavarok lehetséges okairól, tüneteiről, kezelési módjairól, valamint a megelőzés lehetőségeiről Dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont kardiológusa beszél.

Létrehozás ideje: 2017.10.04
Utolsó módosítás: 2022.06.29