Szerző: KardioKözpont

A terheléses szívultrahang vizsgálat lényege, hogy a szív működése ultrahanggal vizsgálható miközben a pácienst egy fekvőkerékpár segítségével fizikai terhelésnek tesszük ki. A terheléses szívultrahang vizsgálat legfőbb előnye, hogy ez a vizsgálat a koszorúér szűkület kimutatásának leghatékonyabb módszere.

További előnyei előnyei a terheléses szívultrahang vizsgálatnak:

  • Megbízható eredménnyel szolgál, külföldön is elismert új vizsgálati módszer
  • Biztonságos, alacsony rizikófaktorú vizsgálat 

Milyen panaszok esetén van szükség terheléses szívultrahang vizsgálatra?

Terheléses szívultrahang vizsgálat menete

A terheléses szívultrahang vizsgálat során a páciens egy megdöntött ágyon fekve kerékpározik, ezáltal terheli a szívműködését. A folyamatosan nehezedő mozgás során a páciens pulzusa és vérnyomása megemelkedik, amit a terheléses szívultrahang vizsgálat során folyamatosan monitorozunk, emellett pedig orvosunk szívultrahangot felvételeket is készít. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Előkészületek a vizsgálat előtt

A terheléses szív ultrahang vizsgálat előtt mindenképpen javasolt szakorvosi vizit, nyugalmi EKG és nyugalmi szívultrahang.

Ha Ön bármilyen gyógyszert szed, arról mindenképpen tájékoztassa orvosát még a terheléses szívultrahang vizsgálat előtt!

Ha Ön a korábbi vizsgálatait nem rendelőnkben végezte el, akkor kérjük, hogy minden leletét és korábbi ambuláns lapját hozza magával.

Amennyiben terheléses szívultrahang vizsgálatra érkezik hozzánk, kérjük, hozzon magával sportoláshoz megfelelő öltözéket, illetve törölközőt. A vizsgálat után rendelőnkben lehetőség van zuhanyozásra, így Ön a nap bármely szakában, akár reggel, munka előtt is el tud jönni hozzánk. A vizsgálat napján a terhelés miatt, kérjük, hogy könnyű ételeket fogyasszon és 2 órával a terheléses szív ultrahang előtt már ne egyen.

Kapcsolódó cikkünk

Mi okozhatja a mellkas bal oldalán jelentkező fájdalmat?

Mi okozhatja a mellkas bal oldalán jelentkező fájdalmat?

A bal mell alatti vagy a mellkas bal oldalán jelentkező fájdalomnak éppúgy lehetnek emésztéssel kapcsolatos okai, mint kardiológiai. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint éppen ez utóbbiak kiszűrése miatt fontos a kivizsgálás.

Létrehozás ideje: 2017.10.04
Utolsó módosítás: 2022.06.29