A köhögés számos betegségnek lehet a vezető tünete, azonban szívbetegségek esetén is gyakran jelentkezik. Időben történő kivizsgálása és kezelése kiemelten fontos a betegség súlyosbodásának és szövődmények kialakulásának megelőzése végett.

Köhögés és szívbetegségek - Tartalom

Köhögés és szívbetegségek kapcsolata 

Milyen szívbetegségek esetén jellemző tünet a köhögés?

Köhögés és szívbetegségek kivizsgálása

Köhögés és szívbetegségek kezelése

Kezeletlen köhögés lehetséges szövődményei szívbetegségek esetén

Köhögés és szívbetegségek kapcsolata 

A köhögés és a szívbetegségek közötti kapcsolat anatómiai háttere többféle módon magyarázható. A köhögés egy összetett reflexválasz, amely során a légutakban és a légzőrendszerben található idegvégződések érzékelik az irritációt vagy a károsító ingereket, majd a légzőizmok és a mellkasi izmok összehúzódása révén a tüdőből kiürítik a levegőt. A szívbetegségek esetén többféle mechanizmus miatt kialakulhat a köhögés.

 • Tüdőödéma: A szívelégtelenség esetén a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test többi részébe, ami a vér pangásához és a folyadék felhalmozódásához vezethet a tüdőben. Ennek eredményeként a tüdőszövetek megduzzadnak és nyomást gyakorolnak a légutakra, ami köhögéshez vezethet.
 • Perikardiális betegségek: A perikarditisz vagy más perikardiális problémák, amelyek a szív körüli membránt, a perikardiumot érintik, gyulladást okozhatnak. A gyulladás során létrejövő gyulladásos folyadék illetve a mellkasi fájdalom hatására köhögés is felléphet.
 • Pulmonális hipertónia (tüdő artériában kialakuló magasvérnyomás): Pulmonális hipertónia esetén, ahol a tüdő artériáiban a vérnyomás jelentősen emelkedik, a jobb szív terhelése megnő, így jobb szívfél megnagyobbodás jöhet létre. A tüdőben megnőtt nyomás hatására pedig folyadék préselődhet ki az erekből, így tüdőödéma alakulhat ki, melynek tünete lehet a köhögés.
 • Valvularis szívbetegségek: Bizonyos szívbillentyű problémák, például a mitralis vagy az aorta billentyűszűkület, a szívterhelést és a nyomást növelhetik a szívben illetve a tüdőben is, ami különböző tünetekkel járhat, így köhögés is jelentkezhet.
 • Keringési elégtelenség a tüdőben: Bizonyos szívproblémák, például a jobb szívű elégtelenség vagy az elzáródás a tüdő artériákban, tüdőkeringési elégtelenséghez vezethetnek. Ennek következtében a tüdőben pangás és folyadékgyülem keletkezhet, aminek tünete lehet a köhögés.köhögés
 • A szív körüli idegek szerepe: A szív körüli idegek aktiválódnak a szívbetegségek során, amelyek a köhögés reflexét is befolyásolhatják. Az idegi ingerek stimulálják a hörgők simaizmait, így köhögés léphet fel.
 • Tüdővénák visszafolyásának befolyása: Ha a szívhibák miatt a tüdővénákban a vérnyomás emelkedik, ez növelheti a folyadék visszatérését a tüdőszövetbe. Ennek eredményeként a tüdőszövetben pangó folyadék felhalmozódhat, ami irritációt és köhögést okozhat.

Ezek az anatómiai folyamatok magyarázhatják, hogy miért fordul elő köhögés bizonyos szívproblémák esetén. Fontos azonban megjegyezni, hogy a köhögés más okok miatt is előfordulhat, és mindig érdemes kizárni más lehetséges okokat is, például légúti fertőzéseket, allergiákat vagy egyéb légzőrendszeri problémákat. Ha tartós köhögés vagy más tünetek jelentkeznek, mindenképpen konzultáljon orvosával.

Milyen szívbetegségek esetén jellemző tünet a köhögés?

A köhögés lehet jellemző tünet számos szívbetegség esetén. Néhány olyan szívbetegség, amelyek gyakran köhögéssel járhatnak:

 • Szívelégtelenség: A szívelégtelenség esetén a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeire. Ennek következtében a tüdőben pangó folyadék halmozódhat fel, amely tüdőödémához vezethet. Ez a folyamat köhögést okozhat, különösen fekvő helyzetben vagy éjszaka.
 • Perikardiális betegségek: A perikardiális betegségek, például a perikarditisz, amely a szív körüli membrán, a perikardium gyulladása, irritációt okozhat a tüdőben és a légutakban, ami köhögést eredményezhet.
 • Pulmonális hipertónia: A pulmonális hipertónia során a tüdő artériái összehúzódnak és megvastagodnak, növelve a tüdő artériákban a vérnyomást. Ez a folyamat a jobb szív terhelését okozza, ami köhögéshez vezethet.
 • Angina pectoris: Az angina pectoris egy olyan állapot, amelyben a szív nem jut elegendő oxigénhez. A köhögés az angina mellkasi fájdalommal együtt jelentkezhet, mivel a szív fokozott működésre kényszerül.

A köhögés más okokból is jelentkezhet, például légúti fertőzések, allergiák, asztma vagy dohányzás következtében. Ha tartós köhögése van, különösen ha más tünetek is jelentkeznek, mindenképpen konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

A szívbetegek csak óvatosan fogyókúrázzanak

A szívbetegek csak óvatosan fogyókúrázzanak

Az új évben nyilván sokan szeretnének megszabadulni néhány fölösleges kilótól, de a szívkoszorúér-betegek ezt csak óvatosan tehetik. Náluk ugyanis a drasztikus fogyókúrák és a visszahízások különösen veszélyesek lehetnek. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa járható utakat ajánlott.

Köhögés és szívbetegségek kivizsgálása

A köhögés és a szívbetegségek kapcsolatának kivizsgálása fontos lépés annak megállapításában, hogy a köhögés mögötti ok valóban szívprobléma-e. A kivizsgálás során az alábbi lépések szoktak szerepet játszani:

 • Orvosi anamnézis és fizikális vizsgálat: Az orvos megkérdezi a beteget a köhögés jellegéről, időtartamáról, egyéb tünetekről és esetleges kapcsolódó egészségügyi problémákról. Ezután fizikális vizsgálatot végez a szív és a légzőrendszer állapotának megállapítására.
 • Kiegészítő vizsgálatok: Köhögés és szívbetegségek kapcsolatának kivizsgálása során ide tartozhatnak az alábbiak.
  • Mellkas röntgenfelvétel: A mellkasi röntgen segít megállapítani, hogy van-e tüdőödéma vagy más tüdőprobléma.
  • Elektrokardiográfia (EKG): Az EKG segít az esetleges szívritmuszavarok vagy más szívproblémák kimutatásában.
  • Echokardiográfia: Ez az ultrahang vizsgálat segít a szív szerkezetének és működésének értékelésében.
  • Laboratóriumi vizsgálatok: Vérvizsgálatok segíthetnek az esetleges gyulladásos folyamatok vagy más rendellenességek kimutatásában.
 • További szakorvosi konzultációk: Ha szükséges, az orvos további szakorvosokhoz irányíthatja a beteget, például kardiológushoz, pulmonológushoz vagy más szakemberhez.

Az alapos kivizsgálás segít azonosítani a köhögés okát és meghatározni, hogy szükség van-e további kezelésre. Fontos, hogy a beteg részletesen elbeszélgessen orvosával a tüneteiről és panaszairól, és ne hagyja figyelmen kívül azokat a tüneteket, amelyek segíthetnek az alapbetegség azonosításában.

Köhögés és szívbetegségek kezelése

A köhögés és a szívbetegségek kezelése általában a köhögés okának kezelésétől függ. Ha a köhögés mögött szívprobléma áll, a kezelés az alapbetegség kezelésére irányul, és magában foglalhatja az alábbiakat is.

Szívelégtelenség kezelése: Ha a köhögés a szívelégtelenség tünete, a kezelés a szívelégtelenség okozta folyadékretenció és tüdőödéma kezelésére összpontosulh. Ennek részeként a betegnek vízhajtókat, szívgyógyszereket, ACE-gátlókat vagy béta-blokkolókat írnak fel.

Perikardiális betegségek kezelése: Ha a köhögést a perikardiális betegségek okozzák, például a perikarditisz, a kezelés általában a gyulladásos folyamat csillapítását célozza, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, kortikoszteroidokkal és esetleg folyadék levezetéssel.

Tüdő artériás hipertónia kezelése: Ha a köhögést a tüdő artériás hipertónia okozza, a kezelés az artériás nyomás csökkentését és a tüdő artériákban a véráramlás javítását célozza, például speciális gyógyszerekkel vagy oxigénterápiával.

Angina pectoris kezelése: Az angina pectoris kezelése általában a szív terhelésének csökkentését célozza, például szívgyógyszerekkel, életmódváltoztatással és szükség esetén műtéti beavatkozással.

A szívbetegségek kezelése komplex lehet, és az egyéni klinikai állapot és tünetek alapján történik. Minden esetben az orvos által meghatározott kezelési tervet kell követni. Ha a köhögést más okok is okozzák, mint például légúti fertőzések vagy allergiák, az alapbetegség kezelésének részeként vagy kiegészítő kezelésként szükség lehet a köhögés tüneti kezelésére is. A kezelési tervről és az ajánlott gyógyszerekről mindig konzultáljon orvosával.

Kezeletlen köhögés lehetséges szövődményei szívbetegségek esetén

A kezeletlen köhögés számos szövődményhez vezethet, különösen akkor, ha a hátterében szívbetegség áll. Néhány lehetséges szövődmény köhögés és szívbetegségek esetén.

 • Szívelégtelenség súlyosbodása: Ha a köhögést szívelégtelenség okozza, a folyadék felhalmozódása a tüdőben tüdőödémát okozhat, ami súlyosbítja a szívelégtelenség tüneteit példuál a légszomjat, fáradtságot.
 • Tüdőbetegségek kialakulása: A tartós köhögés és a tüdőben felhalmozódott folyadék növeli a tüdőfertőzések kockázatát, például a tüdőgyulladás vagy bronchitis kialakulását.
 • Légúti irritáció és gyulladás: A tartós köhögés további légúti irritációt és gyulladást okozhat, ami hosszabb távon károsítja a légzőrendszert és növeli a légúti szövődmények kockázatát.
 • Életminőség romlása: A tartós köhögés és a vele járó tünetek, például a mellkasi fájdalom, a légszomj és a fáradtság, jelentősen ronthatják az életminőséget és akadályozhatják az egyént a mindennapi tevékenységek elvégzésében.
 • Egyéb szívproblémák súlyosbodása: Ha a köhögést más szívproblémák okozzák, például perikardiális betegségek vagy tüdő artériás hipertónia, a kezeletlen köhögés tovább súlyosbíthatja ezeket a betegségeket.

Fontos, hogy a tartósan fennálló köhögést komolyan kell venni, különösen ha más tünetek is jelentkeznek, és időben konzultáljon orvossal. Az alapbetegség és a köhögés kezelése segít elkerülni a lehetséges szövődmények kialakulását és javítja az életminőséget is.

 


 

Módosítás: 2024.04.30 15:50