A szisztolés szívelégtelenség jellemző tünetei a légzési nehézség, légszomj és a szinte folyamatos köhögés. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, melyek azok a jelek, amelyek megkülönböztetik ezt a betegséget a koronavírus okozta panaszokról és mikor kell kardiológushoz fordulni.

A szívelégtelenség négy fázisa

Amikor a szív izmainak gyengesége vagy más probléma miatt a szív nem képes elég hatékonyan pumpálni a vért, szisztolés szívelégtelenség lép fel. A betegségnek négy stádiuma, fázisa van:

1. fázis
Még nincsenek tünetek, amelyek akadályoznák a teljesítőképességet, de már kimutathatóak a betegség jelei.

2. fázis
Enyhébb jelek mutatkoznak, a betegek nehezebben viselik a nagyobb megterhelést és gyakran vannak szívet érintő komplikációk is.

3. fázis
Ilyenkor már rendszeresen mutatkoznak tünetek, a gyengeség, a nehézlégzés, a gyakori vizelés a mindennapi tevékenységet erősen befolyásolja.

4. fázis
Ebben a fázisban a legkisebb tevékenység is komoly megterhelést jelent, nyugalomban is mutatkoznak a tünetek. Gyakran kórházi ellátást igényel.

Milyen tünetek utalnak szívelégtelenségre?

A légszomj és gyengeség a szívelégtelenség tünete is lehet.A szisztolés szívelégtelenségnek számos oka és rizikófaktora van, amelyek közül a leggyakoribbak a születési szívrendellenesség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, az elhízás, a koszorúér betegség, korábbi szívinfarktus, szívritmuszavar, csökkent vesefunkció és idősebb életkor. Mindazoknak, akik e tekintetben veszélyeztetettnek számítanak, fel kell figyelniük az alábbi tünetekre:

  • Légzési nehézség: ez a probléma nem csak fizikai aktivitás, de akár pihenés vagy éppen lefekvés során is jelentkezhet, a tüdőben felgyülemlő folyadék miatt.
  • Állandó, megmagyarázhatatlan köhögés: egyes esetekben rózsaszínes vagy vért tartalmazó köpet is megfigyelhető.
  • Ödéma a lábon, bokán, kézen, hason: az ödéma mindig a gravitációnak megfelelően alakul ki, tehát ha a beteg áll vagy ül, akkor az alsó végtagokon, de fekvő helyzetben a " mélyebben fekvő területen".
  • Gyors súlygyarapodás: ennek oka a folyadék-visszatartás.
  • Hányás, étvágytalanság.
  • Kimerültség: ez az érzés gyakran független attól, hogy mennyit pihent a beteg.
  • Változás a gondolkodásban: a háttérben a felborult elektrolit-háztartás áll.

Vagyis a szívelégtelenség tünetei közt nem szerepel a láz, a szaglás elvesztése, az influenzaszerű panaszok, és az egyik látható tünet, az ödéma megjelenése is árulkodó jel lehet, amely megkülönbözteti ezt a betegséget a koronavírus okozta betegségtől.

Kezdeti stádiumban távkonzultációban is segíthet a tanácsadás

A szívpanaszok egy része távkonzultációban is értékelhető.- Szívelégtelenség esetén a legfontosabb a lépés az ok kiderítése. Ugyanis lehet az ok akár ritmuszavar, infarktus utáni  pumpafunkció zavar, vagy szívbillentyű elégtelenség – elsődlegesen azt kell kezelni. Tehát elengedhetetlen a pontos diagnózis és csak azt követő lehet a gyógyszeres, vagy  sebészi, vagy elektrofiziológiai kezelés és az életmódváltás. Ez utóbbi kiemelkedő jelentőségű, hiszen az életmódbeli változtatásokkal csökkenteni lehet a tünetek mértékét, javítani az életkilátásokat és az életminőséget. Táplálkozási szempontból a legfontosabb a túlzott sóbevitel csökkentése, a zsíros, vörös húsok felváltása fehér húsokra és halakra, az alkohol visszaszorítása. Fontos a testsúlyt is normalizálni, ami alapvetően egy zöldségekre, gyümölcsökre, kevesebb fehérlisztre és cukorra épülő étrenddel sikerülhet. A fogyás önmagában is megkönnyíti a szív munkáját. Fizikai aktivitás szempontjából igénylendő a szakszerű iránymutatás, edző, mozgásterapeuta, gyógytornász bevonásával, de még a koronavírus járvány alatt is biztonsággal kivitelezhető például egy tempósabb gyaloglás (lehetőleg maszkban és kesztyűben), és a könnyű otthoni átmozgatás, torna – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A kikérdezést és a részletes életmódbeli tanácsokat akár távkonzultáció során is meg tudjuk tenni, és kezdeti stádiumban már ez utóbbiak bevezetésével is javíthatjuk a szív pumpafunkcióját és csökkenthetjük a testben keringő folyadék mennyiségét, ami pedig enyhítheti a szívre nehezedő nyomást. A szívbetegeknek pedig fokozottan érdemes betartani a vírushelyzetre vonatkozó előírásokat, hiszen ők a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/úr! Édesapám 90 éves múlt és nagyon gyenge a szíve. 10 méter megtétele után pihennie kell, kapkodja a levegőt. A kardiológus szívbillentyű meszesedést állapított meg nála, és azt mondta, ha rosszabbul lesz gyógyszert kell szednie, ami valamennyire javít az állapotán. Sajnos nagyon hamar leromlott, és ilyen állapotban már orvoshoz sem tudom elvinni. Szeretném megtudni, hogy valóban létezik-e ilyen szíverősítő gyógyszer, és ha igen, mi a neve. Köszönettel: Ildikó
Ildikó

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Ildikó!

90 év feletti betegnek "szíverősítő szert" nem tudok ajánlani.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Foglalkozott a problémámmal

A megérkezésemkor udvarias útbaigazítást kaptam - első alkalommal kerestem fel Önöket. Nem kellett várakoznom, a megbeszélt időpontban sorra is kerültem. A főorvos úr nyugodtan, figyelmesen végighallgatott és úgy éreztem nem egy "tárgy vagyok a számára, amit majd valahogy meg kell javítani". Foglalkozott - nem sietve - a problémámmal és udvariasan közölte a lehetséges megoldási módokat. Összességében csak pozitívan tudom értékelni a szolgáltatásukat. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.04.22
Utolsó módosítás: 2020.04.27