A kamrafibrilláció (néha röviden v-fib-nek is nevezik) a szív normál pumpálási szekvenciájának meghibásodása. Ez a leggyakoribb halálos szabálytalan szívritmus (aritmia).

kamrafibrillációMi az a kamrafibrilláció?

Miért olyan veszélyes a kamrafibrilláció?

Mi a durva kamrai fibrilláció és a finom kamrai fibrilláció?

Mi okozza a kamrafibrillációt?

Mik a kamrafibrilláció tünetei?

Milyen vizsgálatokat végeznek a kamrafibrillációra?

Mi a különbség a pitvarfibrilláció (a-fib) és a kamrafibrilláció között?

Mi az a kamrafibrilláció?

A kamrafibrilláció (néha röviden v-fib-nek is nevezik) aritmia, a szív normális pumpálási sorrendjének meghibásodása. Ez a leggyakoribb halálos aritmia.

Amikor ez megtörténik, a szív alsó kamrái megremegnek vagy megrándulnak, ahelyett, hogy teljesen kitágulnának és összeszorulnának. Ez azt jelenti, hogy nem pumpálnak vért úgy, ahogy kellene.

Miért olyan veszélyes a kamrafibrilláció?

Amikor emiatt leáll a vér áramlása, általában csak néhány másodperce van az elájulásig. Ezt hívják hirtelen szívmegállásnak , amely általában azonnali ellátás nélkül néhány percen belül halálhoz vezet.

Mi a durva kamrai fibrilláció és a finom kamrai fibrilláció?

Az elektrokardiogramon a kamrafibrilláció csúcsok és völgyek hulláma. Ennek a hullámnak a megjelenése általában két kategóriába sorolható: durva és finom.

 • Durva kamrai fibrilláció: Ha a fibrilláció erős, a csúcsok magasabbak és a völgyek mélyebbek. „Durvának” nevezik, mert a vonal nem sima.
 • Finom kamrai fibrilláció: Ha a csúcsok és völgyek rövidek és sekélyek, ezt finom kamrai fibrillációnak nevezik.

Összességében a durva kamrai fibrillációt részesítik előnyben, mivel ez erősebben kapcsolódik a túléléshez és a jó eredményekhez. Ennek az az oka, hogy a durva fibrilláció közelebb áll a normál szívműködéshez, mint a finom kamrai fibrilláció.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a kamrafibrillációt?

A kamrafibrillációt leggyakrabban a következők okozzák:

 • Szívbetegség 
 • Szívroham vagy mellkasi fájdalom (angina) 
 • Betegségek, amelyek megváltoztatják a szív szerkezetét azáltal, hogy vastagabbá vagy gyengébbé teszik a szív falait 
 • Egyéb szívritmuszavarok vagy aritmiát okozó állapotok
 • Szívsebészet
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Elektrolit egyensúlyhiány (túl sok vagy túl kevés kálium a vérben)
 • Áramütés
 • Ha egy kis, gyorsan mozgó tárggyal mellkason ütik (ezt commotio cordis-nak hívják, és leggyakrabban olyan sportágakban fordul elő, mint a baseball, a jégkorong és a lacrosse)

  Kapcsolódó cikkünk

  Mikor szükséges a nyugalmi és a terheléses szívultrahang?

  Mikor szükséges a nyugalmi és a terheléses szívultrahang?

  A nyugalmi szívultrahang vizsgálat gyors es viszonylag egyszerű vizsgálati módszer a szív működésének megítélésére. Azonban több olyan szívbetegség létezik, melyek (korai fázisban) nyugalomban nem okoznak tüneteket és a nyugalmi szívultrahang kóros eltérést nem igazol. Terhelésre viszont megjelenhetnek tünetek és jellegzetes eltérések az ultrahangvizsgálat során, így ezek diagnosztizálására a terheléses szívultrahang vizsgálat elvégzése célszerű. A két vizsgálatról dr. Ferenczy Peter, a KardioKözpont kardiológusa beszélt.

Mik a kamrafibrilláció tünetei?

A következő tünetek gyakoriak közvetlenül a v-fib előtt:

 • Mellkasi fájdalom 
 • Szédülés vagy szédülés 
 • Hányinger 
 • Versenyző vagy ingadozó pulzus (beleértve az egyéb típusú aritmiákat is )
 • Szívdobogás (amikor kellemetlenül észleli saját szívverését.
 • Légszomj 
 • Valaki, akinek ez az állapota, kis figyelmeztetés nélkül összeesik, és nem reagál, vagy nem reagál, amikor megpróbálja felébreszteni. Emellett kapkodnak levegőért, vagy teljesen leállnak

Milyen vizsgálatokat végeznek a kamrafibrillációra?

A kamrafibrillációt általában elektrokardiogram (EKG) igazolja, különösen azután, hogy egy személyt újraélesztettek a szívmegállásból. Ez hasznos a szív jövőbeni működési képességének meghatározására is.

Mi a különbség a pitvarfibrilláció (a-fib) és a kamrafibrilláció között?

A pitvarfibrilláció hasonló a kamrafibrillációhoz, de a szív felső kamráiban, az úgynevezett pitvarokban történik. Amikor a pitvarok fibrillálnak, nagyon gyorsan vernek (néha percenként több százszor). Emiatt vér gyűlhet össze a pitvarban, és idővel ez a pitvar megnyúlását és megnagyobbodását okozhatja.

Ha a vér így gyűlik össze egy helyen, az növeli a vérrög kialakulásának kockázatát, amely aztán a szívből az agyba kerülhet. Éppen ezért a pitvarfibrilláció önmagában nem tekinthető veszélyesnek, de a stroke egyik fő kockázati tényezője.

 

 

Létrehozás ideje: 2023.02.08
Utolsó módosítás: 2023.02.08