A kamrafibrilláció (néha röviden v-fib-nek is nevezik) a szív normál pumpálási szekvenciájának meghibásodása. Ez a leggyakoribb halálos szabálytalan szívritmus (aritmia).

Tartalom

Mi az a kamrafibrilláció?

Miért olyan veszélyes a kamrafibrilláció?

Mi a durva kamrai fibrilláció és a finom kamrai fibrilláció?

A kamrafibrilláció lehetséges okai

Mik a kamrafibrilláció tünetei?

Milyen vizsgálatokat végeznek a kamrafibrilláció diagnosztizálására?

Mi a különbség a pitvarfibrilláció (a-fib) és a kamrafibrilláció között?

A kamrafibrilláció kezelése

 

Mi az a kamrafibrilláció?

A kamrafibrilláció (néha röviden v-fib-nek is nevezik) egy súlyos szívritmuszavar, amely a szív alsó kamráiban lévő izomrostok szabálytalan és rendszertelen összehúzódását jelenti. A szív normál működése alatt az izmok szinkronizáltan működnek, húzódnak össze. Kamrafibrilláció során azonban az összehúzódás kaotikus és gyors.

Miért olyan veszélyes a kamrafibrilláció?

A kamrafibrilláció olyan súlyos állapot, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel. Amikor kamrafibrilláció miatt leáll a vér áramlása, általában csak néhány másodperc van az elájulásig. Ezt hívják hirtelen szívmegállásnak , amely azonnal, ellátás nélkül néhány percen belül halálhoz vezet.

Ha kamrafibrilláció lép fel, ilyen esetben azonnal meg kell kezdeni a lélegeztetést és újraélesztést, illetve értesíteni kell a mentőket. Mindenképpen szükség van szívkompresszió alkalmazására a szakszerű segítség megérkezéséig. Amennyiben elérhető, úgy defibrillátor is alkalmazható, mely verbális iránymutatást ad a működésről és instruálja azt a személyt, aki alkalmazza. Ma már a legtöbb bevásárlóközpontban és egyéb forgalmas helyeken található ilyen készülék, és kamrafibrilláció esetén is használható.

Mi a durva kamrai fibrilláció és a finom kamrai fibrilláció?

Az elektrokardiogramon a kamrafibrilláció csúcsok és völgyek hulláma. Ennek a hullámnak a megjelenése általában két kategóriába sorolható: durva és finom.

 • Durva kamrai fibrilláció: Ha a fibrilláció erős, a csúcsok magasabbak és a völgyek mélyebbek. „Durvának” nevezik, mert a vonal nem sima.
 • Finom kamrai fibrilláció: Ha a csúcsok és völgyek rövidek és sekélyek, ezt finom kamrai fibrillációnak nevezik.

Összességében a durva kamrai fibrillációt a nevével ellentétben pozitívabb kimenetelű, mivel ez erősebben kapcsolódik a túléléshez és a jó eredményekhez. Ennek az az oka, hogy a durva fibrilláció közelebb áll a normál szívműködéshez, mint a finom kamrai fibrilláció.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A kamrafibrilláció lehetséges okai

A kamrafibrilláció kialakulása elsősorban különböző szív-és érredszeri problémákhoz kapcsolódik. Kamrafibrilláció leggyakrabban a következő okok miatt alakul ki:

 • Szívbetegség, mint például szívizomgyulladás, vagy szívelégtelenség
 • Szívroham vagy mellkasi fájdalom (angina) 
 • Betegségek, amelyek megváltoztatják a szív szerkezetét azáltal, hogy vastagabbá vagy gyengébbé teszik a szív falait
 • Szívizom károsodása, például egy korábbi infarktus következményeként 
 • Egyéb szívritmuszavarok vagy aritmiát okozó állapotok
 • Szívsebészet
 • Bizonyos gyógyszerek
 • Elektrolit egyensúlyhiány (túl sok vagy túl kevés kálium a vérben)
 • Áramütés
 • Ha egy kis, gyorsan mozgó tárggyal mellkason ütik (ezt commotio cordis-nak hívják, és leggyakrabban olyan sportágakban fordul elő, mint a baseball, a jégkorong és a lacrosse)

  Kapcsolódó cikkünk

  Télen nagyobb a szívbetegségek kockázata

  Télen nagyobb a szívbetegségek kockázata

  Régóta bizonyított, hogy a szív-érrendszeri betegségek előfordulásában télen egy kiugrás tapasztalható. Az okok nem teljesen egyértelműek, de dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa szerint fontos ismerni a rizikófaktorokat, hiszen így a szívbetegek nagyobb biztonságban lehetnek a hideg hónapokban is.

Mik a kamrafibrilláció tünetei?

A kamrafibrilláció tünetei jellemzően hirtelen jelentkeznek és súlyosak:

 • Mellkasi fájdalom 
 • Szédülés vagy szédülés 
 • Hányinger 
 • Versenyző vagy ingadozó pulzus (beleértve az egyéb típusú aritmiákat is )
 • Szívdobogás (amikor kellemetlenül észleli saját szívverését.
 • Légszomj 
 • Valaki, akinek ez az állapota, kis figyelmeztetés nélkül összeesik, és nem reagál, vagy nem reagál, amikor megpróbálja felébreszteni. Emellett kapkodnak levegőért, vagy teljesen leállnak

Milyen vizsgálatokat végeznek a kamrafibrilláció diagnosztizálására?

A kamrafibrilláció diagnózisának felállításához általában elektrokardiogram (EKG) használata elegendő és megfelelő, különösen azután, hogy egy személyt újraélesztettek a szívmegállásból. Ez hasznos a szív jövőbeni működési képességének meghatározására is.

Mi a különbség a pitvarfibrilláció (a-fib) és a kamrafibrilláció között?

A pitvarfibrilláció hasonló mint a kamrafibrilláció, de a szív felső kamráiban, az úgynevezett pitvarokban történik. Amikor a pitvarok fibrillálnak, nagyon gyorsan vernek (néha percenként több százszor). Emiatt vér gyűlhet össze a pitvarban, és idővel ez a pitvar megnyúlását és megnagyobbodását okozhatja.

Ha a vér így gyűlik össze egy helyen, az növeli a vérrög kialakulásának kockázatát, amely aztán a szívből az agyba kerülhet. Éppen ezért a pitvarfibrilláció önmagában nem tekinthető olyan veszélyesnek, mint a kamrafibrilláció, de a stroke egyik fő kockázati tényezője.

A kamrafibrilláció kezelése

Ha az érintett sikeresen átesett a kamrafibrilláció történésein, rendkívül fontos az okok kiderítése, illetve azok kezelése. A legfontosabb a defibrilláció, ami a legfontosabb a túlélés okán; a kamrafibrilláció az elektromos sokk hatására elmúlhat és helyreállhat a szívritmus. Léteznek olyan szívritmuszavar elleni gyógyszerek, melyek alkalmazhatók olyan személyeknél, akiknél volt már kamrafibrilláció.

Amennyiben az állapot súlyos, úgy megtörténhet egy automatikus defibrillátor, pacemaker beültetése is. Ennek előnye, hogy képes felismerni a kamrafibrilláció jeleit, és helyreállítani a szívritmust, ezzel megelőzve a szívmegállást.

Amennyiben a kamrafibrilláció oka valamilyen súlyos szervi probléma, például billentyűhiba, úgy sebészi beavatkozás lehet indokolt.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

 

Módosítás: 2023.11.23 14:40