Arra a kérdésre, megkaphatják-e a szívbetegek a COVID-19 elleni oltást, a válasz egyértelműen igen. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa összefoglalta az szakmai ajánlások lényeges pontjait.

Az oltás erősen ajánlott szívbetegeknek

Az amerikai Food and Drug Administration erősen ajánlja a koronavírus elleni oltás felvételét a szív-érrendszeri betegeknek, azoknak, akiknek volt már szívinfarktusok, stroke-juk, és azoknak is, akik több kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkeznek. Az erős ajánlás oka, hogy ezek a személyek nagyobb kockázattal számolhatnak a COVID-19 súlyos szövődményeit illetően.
Ugyanakkor ezt a megállapítást árnyalja az Európai Kardiológia Társaság állásfoglalása, amely szerint bár még nincs elég bizonyíték arra, hogy a szívbetegek könnyebben kapnának tüdőgyulladást a koronavírus fertőzés esetén, de mivel más vírusfertőzések, például influenza esetén ez megfigyelhető, a COVID esetében is feltételezhető.
A koronavírus elleni oltás erősen ajánlott szívbetegeknek.A Magyar Kardiológusok Társasága is az oltás jelentőségét hangsúlyozza. A jelenleg (január végén) leginkább elérhető Pfizer/BionTech vakcinát ugyanis mind az amerikai, mind az európai gyógyszerhatóság engedélyezte, és a 44 ezer főn végzett vizsgálatok alapján jelentős mellékhatásokkal sem kell számolni. Súlyos mellékhatásról nem érkezett beszámoló, igaz, a több éves után követés eredményei természetesen még nem állnak rendelkezésre.
A Moderna vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség tette közzé azon kutatás eredményét, amelyben 28 ezer személyt vizsgáltak és a vakcinát 94,1%-os hatásosságúnak találták. A vizsgálat 90,9%-os hatékonyságot mutatott azon résztvevők körében, akik nagy kockázatúak a COVID-19-betegség súlyos lefolyása szempontjából. Ide sorolhatók a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben szenvedők, az elhízottak, a májbetegek, a cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedők. (Ezt az eredményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is publikálta.)
Ugyanakkor a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett többek közt az akut koszorúér-betegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban. E téren még további vizsgálatokra lehet számítani.

Minden vírusfertőzés érintheti a szívet

A szívizomgyulladás és más betegség is kiszűrhető COVID utáni kivizsgálással.Az oltás jelentőségét segít megérteni, ha tudjuk, hogy a vírusok közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt. Ezzel együtt azonban ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Ha pedig a gyulladás a szívizomban jelentkezik, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Komolyabb esetben ez a probléma szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet. Az egyik erre vonatkozó német kutatás szerint, a kutatásban résztvevő, COVID-19-en átesett betegek több, mint felénél felfedezhető volt a szívet érintő gyulladás, miközben kétharmaduk csak enyhe tüneteket tapasztalt és házi karanténban meggyógyult. Vagyis sajnos még az enyhébb lefolyású fertőzés is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy ez bármilyen vírusfertőzés következményeként kialakulhat, de nyilvánvaló, hogy a szívbetegek fokozott óvatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Tünetek esetén kivizsgálás ajánlott

- Amennyiben valakinél beigazolódik a koronavírus fertőzés, mindenképpen értesítenie kell az orvosát – akár a betegség alatt, akár már a gyógyulás után is -, ha az alábbi jeleket tapasztalja magán: extrém fáradtság, légzési nehézség, ödémák megjelenése, mellkasi fájdalom – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Ilyenkor egy alapos kardiológiai kivizsgálással utána tudunk járni, károsította-e a vírus a szív-érrendszert. Ezen kívül szív-érrendszeri betegeknek nagyon fontos egyeztetniük a kezelőorvosukkal, mikor és milyen oltást kaphatnak meg.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő/ Úr! Február-márciusban kaptam meg Astra Seneca oltásaimat. Június elején tüdőembólia gyanúval kerültem kórházba, azóta Eliquis véralvadásgátlót szedek. Kérjem, és ha igen, melyik 3. covid-oltást? Köszönöm segítségüket: Szabó Éva
Szabó Éva

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Szabó Éva !
A járványhelyzet ismételt romlására és a fertőzöttek és betegek számának gyors emelkedésére tekintettel a 3. oltás szükségszerűnek tűnik - az Astra Zeneca egy vektor alapú oltóanyag, így 3. oltásnak mRNS oltóanyagot (Pfizer/Biontech vagy Moderna) választanék.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Addig magyarázott míg mindent megértettem

Nagyon elégedett vagyok az időpont betartásával. Biztonság érzetetet adott a korrekt vizsgálat, emberi hangnem, anemnézis feltárása sietség nélkül. A problémám megoldásában együtt működés ( érthető nyelven) a Doktor Úr részéről. Addig magyarázott míg mindent megértettem. Vázolta a jövőben tenni valóimat és lehetőségeimet. Köszönöm

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.02.08
Utolsó módosítás: 2021.02.08