Arra a kérdésre, megkaphatják-e a szívbetegek a COVID-19 elleni oltást, a válasz egyértelműen igen. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa összefoglalta az szakmai ajánlások lényeges pontjait.

Az oltás erősen ajánlott szívbetegeknek

Az amerikai Food and Drug Administration erősen ajánlja a koronavírus elleni oltás felvételét a szív-érrendszeri betegeknek, azoknak, akiknek volt már szívinfarktusok, stroke-juk, és azoknak is, akik több kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkeznek. Az erős ajánlás oka, hogy ezek a személyek nagyobb kockázattal számolhatnak a COVID-19 súlyos szövődményeit illetően.
Ugyanakkor ezt a megállapítást árnyalja az Európai Kardiológia Társaság állásfoglalása, amely szerint bár még nincs elég bizonyíték arra, hogy a szívbetegek könnyebben kapnának tüdőgyulladást a koronavírus fertőzés esetén, de mivel más vírusfertőzések, például influenza esetén ez megfigyelhető, a COVID esetében is feltételezhető.
A koronavírus elleni oltás erősen ajánlott szívbetegeknek.A Magyar Kardiológusok Társasága is az oltás jelentőségét hangsúlyozza. A jelenleg (január végén) leginkább elérhető Pfizer/BionTech vakcinát ugyanis mind az amerikai, mind az európai gyógyszerhatóság engedélyezte, és a 44 ezer főn végzett vizsgálatok alapján jelentős mellékhatásokkal sem kell számolni. Súlyos mellékhatásról nem érkezett beszámoló, igaz, a több éves után követés eredményei természetesen még nem állnak rendelkezésre.
A Moderna vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség tette közzé azon kutatás eredményét, amelyben 28 ezer személyt vizsgáltak és a vakcinát 94,1%-os hatásosságúnak találták. A vizsgálat 90,9%-os hatékonyságot mutatott azon résztvevők körében, akik nagy kockázatúak a COVID-19-betegség súlyos lefolyása szempontjából. Ide sorolhatók a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben szenvedők, az elhízottak, a májbetegek, a cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedők. (Ezt az eredményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is publikálta.)
Ugyanakkor a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett többek közt az akut koszorúér-betegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban. E téren még további vizsgálatokra lehet számítani.

Minden vírusfertőzés érintheti a szívet

A szívizomgyulladás és más betegség is kiszűrhető COVID utáni kivizsgálással.Az oltás jelentőségét segít megérteni, ha tudjuk, hogy a vírusok közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt. Ezzel együtt azonban ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Ha pedig a gyulladás a szívizomban jelentkezik, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Komolyabb esetben ez a probléma szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet. Az egyik erre vonatkozó német kutatás szerint, a kutatásban résztvevő, COVID-19-en átesett betegek több, mint felénél felfedezhető volt a szívet érintő gyulladás, miközben kétharmaduk csak enyhe tüneteket tapasztalt és házi karanténban meggyógyult. Vagyis sajnos még az enyhébb lefolyású fertőzés is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy ez bármilyen vírusfertőzés következményeként kialakulhat, de nyilvánvaló, hogy a szívbetegek fokozott óvatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Tünetek esetén kivizsgálás ajánlott

- Amennyiben valakinél beigazolódik a koronavírus fertőzés, mindenképpen értesítenie kell az orvosát – akár a betegség alatt, akár már a gyógyulás után is -, ha az alábbi jeleket tapasztalja magán: extrém fáradtság, légzési nehézség, ödémák megjelenése, mellkasi fájdalom – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Ilyenkor egy alapos kardiológiai kivizsgálással utána tudunk járni, károsította-e a vírus a szív-érrendszert. Ezen kívül szív-érrendszeri betegeknek nagyon fontos egyeztetniük a kezelőorvosukkal, mikor és milyen oltást kaphatnak meg.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Hölgy Én 32éves Férfi vagyok kb 2és fél hónapja voltam 1pfizer oltáson rá 4ik napjára mellkasi nyomás fajdalmaim lettek kórházba voltam 4napig feküdtem bent ahol csináltak ekg-t vér vételt sziv ultrahangot később sziv mri vizsgálatot miben egyik doktor azt megállapitotta oltástol szívizomgyulladásom van nekem nem voltak olyan gondjaim,h fulladás vagy lábvizesedés csak mellkasi fájdalom a házi orvosom erre azt mondta nekem ez nem lehet negatív mehetek dolgozni úgy,h nem várta meg mri eredményeit vissza küldött dolgozni én fizikai munkát végzek 2és fél hetet tudtam dolgozni mert annyira fájt mellkasom,h már nem bírtam vissza mentem orvoshoz nagy nehezen vissza irt betegszabadságra elmentem kardiológushoz vissza mentem munka után rögtön már erős sziv dobogás érzéssel mire kardiológus azt mondta mit csináljak önnel nem lát semmit azt felkerestem egy magán kardiológust aki csinált nekem ekgt amin látta,h nem teljesen jó ezután csinált szivultrahangot miben megállapitotta sziv megnagyobbodás nincs van 3mm kisebb elváltozás később meg annyit mondott kicsit vissza felé áramlik vér,de nem veszélyes azt vért vettek tőlem ami aránylag jó lett így mondta azt jött 24orás ekg azon a doktor azt mondta alig talált bizonyos eltéréseket,de viszont voltak,h éjszaka szivverés lement 42re napi folyamatokba is 52-58-65 mikor,hogy ő erre azt nem kell félnem mert szivem edzett mivel én pfizer oltás előtt jártam futni súlyzós edzéseket csináltam és,h edzett a szivem!Most az a helyzet,h doktor kiirt nekem prestarium tablettát magas vérnyomásra,h attól majd jobb lesz semmi mást,sajnos azóta se érzek javulást!sziv dobogás érzés megmaradt és Épp úgy fáj mellkasom hol erősebben hol gyengébben szegycsontal fáj nyomás érzések vannak valamikor hátba vetíti lapockához lassan 3om hónapja szenvedek ezekkel tünetekkel félek,h lesz velem valami mikor mulhatnak el ezek érzések illetve mit tehetnék meg azért,h meggyógyulhassak kérem válaszoljanak mindenféle segítséget elfogadnék köszönöm
Németh Zoltán

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Német Zoltán!

A konkrét vizsgálati eredmények ismeretének hiányában a panaszok hátteréről nyilatkozni nem lehet, ehhez a vizsgálatok dokumentációjának az áttekintése szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Szakmaiság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úr hozzáállásával, információ átadásával. Minden kérdésemre készségesen és türelmesen válaszolt.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.02.08
Utolsó módosítás: 2021.02.08