Arra a kérdésre, megkaphatják-e a szívbetegek a COVID-19 elleni oltást, a válasz egyértelműen igen. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa összefoglalta az szakmai ajánlások lényeges pontjait.

Az oltás erősen ajánlott szívbetegeknek

Az amerikai Food and Drug Administration erősen ajánlja a koronavírus elleni oltás felvételét a szív-érrendszeri betegeknek, azoknak, akiknek volt már szívinfarktusok, stroke-juk, és azoknak is, akik több kardiovaszkuláris rizikófaktorral rendelkeznek. Az erős ajánlás oka, hogy ezek a személyek nagyobb kockázattal számolhatnak a COVID-19 súlyos szövődményeit illetően.
Ugyanakkor ezt a megállapítást árnyalja az Európai Kardiológia Társaság állásfoglalása, amely szerint bár még nincs elég bizonyíték arra, hogy a szívbetegek könnyebben kapnának tüdőgyulladást a koronavírus fertőzés esetén, de mivel más vírusfertőzések, például influenza esetén ez megfigyelhető, a COVID esetében is feltételezhető.
A koronavírus elleni oltás erősen ajánlott szívbetegeknek.A Magyar Kardiológusok Társasága is az oltás jelentőségét hangsúlyozza. A jelenleg (január végén) leginkább elérhető Pfizer/BionTech vakcinát ugyanis mind az amerikai, mind az európai gyógyszerhatóság engedélyezte, és a 44 ezer főn végzett vizsgálatok alapján jelentős mellékhatásokkal sem kell számolni. Súlyos mellékhatásról nem érkezett beszámoló, igaz, a több éves után követés eredményei természetesen még nem állnak rendelkezésre.
A Moderna vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség tette közzé azon kutatás eredményét, amelyben 28 ezer személyt vizsgáltak és a vakcinát 94,1%-os hatásosságúnak találták. A vizsgálat 90,9%-os hatékonyságot mutatott azon résztvevők körében, akik nagy kockázatúak a COVID-19-betegség súlyos lefolyása szempontjából. Ide sorolhatók a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben szenvedők, az elhízottak, a májbetegek, a cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedők. (Ezt az eredményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is publikálta.)
Ugyanakkor a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett többek közt az akut koszorúér-betegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban. E téren még további vizsgálatokra lehet számítani.

Minden vírusfertőzés érintheti a szívet

A szívizomgyulladás és más betegség is kiszűrhető COVID utáni kivizsgálással.Az oltás jelentőségét segít megérteni, ha tudjuk, hogy a vírusok közvetlenül a sejteket fertőzik meg, a COVID-19 vírusa például elsődlegesen a tüdőt. Ezzel együtt azonban ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Ha pedig a gyulladás a szívizomban jelentkezik, akkor romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Komolyabb esetben ez a probléma szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet. Az egyik erre vonatkozó német kutatás szerint, a kutatásban résztvevő, COVID-19-en átesett betegek több, mint felénél felfedezhető volt a szívet érintő gyulladás, miközben kétharmaduk csak enyhe tüneteket tapasztalt és házi karanténban meggyógyult. Vagyis sajnos még az enyhébb lefolyású fertőzés is okozhat gyulladást és károsíthatja a szívet. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy ez bármilyen vírusfertőzés következményeként kialakulhat, de nyilvánvaló, hogy a szívbetegek fokozott óvatosságot kell, hogy tanúsítsanak.

Tünetek esetén kivizsgálás ajánlott

- Amennyiben valakinél beigazolódik a koronavírus fertőzés, mindenképpen értesítenie kell az orvosát – akár a betegség alatt, akár már a gyógyulás után is -, ha az alábbi jeleket tapasztalja magán: extrém fáradtság, légzési nehézség, ödémák megjelenése, mellkasi fájdalom – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Ilyenkor egy alapos kardiológiai kivizsgálással utána tudunk járni, károsította-e a vírus a szív-érrendszert. Ezen kívül szív-érrendszeri betegeknek nagyon fontos egyeztetniük a kezelőorvosukkal, mikor és milyen oltást kaphatnak meg.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Szép napot! A kérdésem a következő hogy covidos voltam ,október 24 én lett pozitiv a tesztem.Azóta folyamatos mellkhas fàjdalmam van hol erössebben,hol gyengébb de ha megyekbjobban érezhető a fajdalom pihenésre aláb hagy.Èppen csepelre mentem tesztre amit elvégeztek és negativ lett mikor fel ment a vérnyomásom 270 re és mentot hivtak be vittek a dél pestibe ahol nem allapitottak meg semmit de sajnos a fájdalmam azóra sem szunt meg.
Elek Krisztina

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Elek Krisztina!

Az elmondottak alapján a mellkasi fajdalom pontos okáról nem lehet sajnos nyilatkozni/diagnózist mondani. Ehhez ismerni kellene az Ön kórelőzményét, szív-érrendszeri rizikó-faktorait, esetleges társuló tüneteket vagy panaszokat (nehézlégzés, ritmuszavar, stb) es persze műszeres vizsgalatok is szükségesek. Varjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus
Létrehozás ideje: 2021.02.08
Utolsó módosítás: 2021.02.08