Az EF érték (ejekciós frakció) egy olyan fontos mutató, illetve érték, mely fontos visszajelzéseket ad a szív hatékonyságáról és működéséről.

Tartalom

Mi az az EF érték?

Mit mutat meg az EF érték?

Mennyi a jó EF érték?

Milyen betegségekben csökken az EF érték?

Milyen tünetekkel jár a csökkent EF érték?

Hogyan mutatható ki a csökkent EF érték?

Javítható a csökkent EF érték?

Mi az az EF érték?

Az EF érték, vagy pontosabban ejekciós frakció, egy olyan érték, mely a szív bal kamrai hatékonyságának mérésére szolgál. Pontosabban ez egy olyan érték, amely százalékos formában határozza meg azt, hogy a bal kamrából mennyi vért, pontosabban annak hány százalékát képes a szív kipumpálni; ugyanis a bal kamra felelős a friss vér testbe történő „kiküldéséért”.

Mit mutat meg az EF érték?

Az EF érték, vagyis az ejekciós frakció értéke egy kulcsfontosságú paraméter a szívizom működésének értékelésében. Tekintettel arra, hogy a bal kamra funkciójáról ad fontos visszajelzéseket, így a keringés állapotáról is visszajelzést kap az orvos. Az EF érték fontos információkkal szolgál, melyből a kardiológus szakorvos képes azonosítani és kezelni a szívproblémákat, valamint követni a szívizom működésének változásait is.Ef érték - KardiKözpont

Mennyi a jó EF érték?

AZ EF érték alapvetően három nagyobb tartományba csoportosítható: van normál ejekciós frakció, csökkent, illetve súlyosan csökkent ejekciós frakció.

A normál EF érték általában 50% felett van. Ez azt jelenti, hogy a bal kamra hatékonyan pumpálja a vért, és képes normál működésben tartani a keringést; tehát a bal kamra hatékonyan pumpálja ki a vért a test többi részébe.

A másik tartomány a csökkent EF érték, amikor az érték 40%-50% alatt van, akkor lehet erről beszélni. Ez arra utal, hogy a szív bal kamrája kevésbé hatékonyan pumpálja a vért, a keringés a normáltól eltérő. Csökkent EF érték akkor fordulhat elő, ha szívelégtelenség vagy egyéb szívbetegség áll fent.

Súlyos csökkent EF értékről akkor lehet beszélni, ha 40% alatt van az érték. Ekkor már súlyosabb mértékű szívelégtelenségről van szó.

Milyen betegségekben csökken az EF érték?

A csökkent EF érték több szívbetegségben is jelentkezhet.

Szívelégtelenség: ez az egyik leggyakoribb oka az alacsony EF érték. Szívelégtelenség esetén a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeibe, ami csökkenti az ejekciós frakciót.

Szívizomgyulladás: az ejekciós frakció értéke csökkenhet olyan kórképek esetén is, melyek a szívizmot érintik; ilyenek például a fertőzések okozta szívizomgyulladás is.

Koszorúér betegségek: a koszorúerek elzáródása vagy beszűkülése miatt a szívizomnak nem jut elegendő mennyiségű oxigén, ami hozzájárulhat az EF érték csökkenéséhez. Ez szívizomelhaláshoz is vezethet.

Szívizomelhalás: az elhalással járó szívizomkárosodás, mint például az infarktus, szintén csökkent ejekciós frakcióhoz vezet. Ennek oka, hogy a szív adott része, már nem működőképes, ennél fogva pedig a szív működési hatékonysága is csökken.

Szívbillentyű problémák: A szívbillentyűk egyes rendellenességei, mint például a mitrális szűkület, vagy akár az is, ha a billentyűk nem záródnak rendesen.

Magas vérnyomás: hosszú távon (kezeletlen) magas vérnyomás esetén, a szívnek fokozott terhelést kell elviselnie, fokozott terhelés alatt van, ami idővel az EF érték csökkenéséhez vezet.

Bár az EF érték leggyakrabban szívbetegségek következtében csökken, azonban vannak más kóros állapotok is, amik befolyásolhatják a szív állapotát és teljesítményét. Ilyenek például egyes tüdőbetegségek, endokrin rendellenességek, de akár krónikus vesebetegséggel is összefüggésben lehet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen tünetekkel jár a csökkent EF érték?

 A csökkent EF érték okozta tünetek elsősorban attól függnek, hogy milyen mértékű a csökkenés, illetve, hogy mi a kiváltó oka. Fontos azonban, hogy a minimálisan csökkent EF érték kezdetben nem feltétlenül okoz tüneteket, vagy csak enyhe formában jelentkeznek.

Néhány lehetséges tünet:

Ezeken túl még lábdagadás – ödéma és lábfájdalom is előfordulhat, ugyanis a csökkent szívműködés miatt pangó folyadék felgyűlhet az alsó végtagokban.

Hogyan mutatható ki a csökkent EF érték?

AZ EF érték (ejekciós frakció) mérésére többféle lehetőség is rendelkezésre áll.

Az egyik ilyen vizsgálati módszer az EKG, ami a szív elektromos aktivitását rögzíti. Az EKG segíthet az orvosoknak azonosítani bizonyos szívproblémákat. Ugyan az EKG közvetlenül nem alkalmas arra, hogy az ejekciós frakció értékét pontosan mérje és kimutassa, hiszen a szív elektromos impulzusait ábrázolja, ugyanakkor ebből a szívizom működése felmérhető, így a szívizom károsodása általa kimutatható. Az EKG vizsgálat tehát csak egy része az EF érték meghatározásának.

A vizsgálat további részét képezi az echokardiográfia, vagyis a szívultrahang. Az echokardiográfia során az ultrahangos vizsgálófej segítségével részletes képet készítenek a szív belső szerkezetéről és működéséről. Az ultrahang vizsgálat segítségével az orvos képes meghatározni a szív kamráinak méretét és a véráramlás sebességét, így ezek ismeretében kiszámolható az EF érték, vagyis az ejekciós frakció.

Javítható a csökkent EF érték?

A csökkent EF érték bizonyos esetekben növelhető vagy javítható. Az EF javítása általában a szív működését támogató kezelések és életmódbeli változtatások révén valósulhat meg.

Bizonyos gyógyszerek, például az ACE-gátlók, béta-blokkolók és más szívgyógyszerek segíthetnek javítani a szív teljesítményét, ezáltal pedig az ejekciós frakció értékét. Az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet, a rendszeres testmozgást és a dohányzásról való leszokást, pozitívan befolyásolhatja a szív egészségét. Amennyiben a csökkent EF érték koszorúér szűkület miatt jön létre, úgy a szívkatéterezés, a koszorúerek tágítása javíthatja a szívizom vérellátását.

Fontos megjegyezni, hogy az EF érték csak bizonyos esetekben javítható és az is csupán bizonyos mértékig. A kezelési lehetőségek minden esetben eltérőek, melyek nagyban függnek a szívprobléma típusától.

Módosítás: 2024.01.11 15:17