Szerző: KardioKözpont

A boka-kar index (BKI) mérése egy hasznos és egyszerű eljárás, amely segíthet az érrendszeri egészségünk megértésében és felmérésében. Ez a vizsgálat nemcsak a perifériás érbetegség korai felismerését teszi lehetővé, hanem segíthet az érbetegségek kockázatának felmérésében és a megfelelő kezelési tervek kidolgozásában is. A következőkben részletesen megvizsgáljuk, mi is pontosan a boka-kar index, és kiknek ajánlott rendszeresen részt venni ezen a vizsgálaton. 

Mit jelent a boka-kar index?

Boka-kar index vizsgálata

Boka-kar index vizsgálat előnyei

Igényel-e bármiféle előkészületet a boka-kar index mérése?

Boka-kar index (BKI) kiszámítása

Kinek javasolt rendszeres részt venni boka-kar index mérésen?

Mit jelent a boka-kar index?

A boka-kar index egy olyan diagnosztikus mérőszám, amelyet gyakran a perifériás érbetegség kockázatának felmérésére használnak. Ez a teszt az érszűkület mértékét méri az alsó végtagokban és a karokban. Általában az alsó végtagok és a karok vérnyomásának összehasonlításával állapítják meg.

A boka-kar index kiszámítása a boka artériás vérnyomását osztja el a kar artériás vérnyomásával. Az eredmény azt mutatja, hogy milyen mértékű az érszűkület az alsó végtagokban a felső végtagokhoz viszonyítva. Minél alacsonyabb az index, annál nagyobb az érszűkület kockázata.

Ez a vizsgálat segít az orvosoknak az érszűkület korai felismerésében és a megfelelő kezelési tervek kialakításában, különösen azoknál a betegeknél, akiknek nagyobb a perifériás érbetegség kialakulásának kockázata, például magas vérnyomásosak, cukorbetegek vagy korábban koszorúér betegségben szenvedtek.

A boka-kar index a boka magasságában, illetve a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. Egy könnyen használható, pár perc alatt elvégezhető vizsgálat, mely átfogó képet ad az érrendszer aktuális egészségi állapotáról. Ezt értéket megkaphatjuk doppler méréssel is, azonban a doppler vizsgálat jóval időigényesebb, és a hibázási lehetőség is nagyobb a vizsgálat elvégzése közben.

A boka-kar index mérés miért is jó:

Boka-kar index vizsgálata

Fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban, vérnyomásmérő segítségével meghatározásra kerül a vérnyomás a karokon és a bokáknál. Ideális esetben mind a négy végtagon egy időben történik a vérnyomás mérése.

A boka-kar index meghatározása egy fájdalmatlan eljárás, hasonlóan a vérnyomás méréséhez, azonban több mandzsettát használnak. A beteg nyugalmi állapotban van van a boka-kar index mérése során, általában fekvő helyzetben. A boka-kar index meghatározásának első lépéseként  a vérnyomását mérik meg a karon, majd a boka magasságában. Az első értéket, amely a szisztolés vérnyomás, rögzítik mindkét helyen. Ezután az orvos vagy az egészségügyi szakember ezeket az értékeket elosztja egymással. Ha a boka-kar index eredménye 0,9-nél alacsonyabb, az azt jelezheti, hogy kóros a boka-kar index értéke, és utalhat perifériás érbetegségre. Fontos megjegyezni, hogy a boka-kar index meghatározása segít az orvosoknak az érbetegségek korai felismerésében és kezelésében, és a betegek számára fájdalommentes és megbízható diagnosztikus eljárást tesz lehetővé.

A boka-kar index mérésének folyamata a következő lépésekből áll részletesebben:

 • Előkészületek: A beteg kényelmesen fekszik, hogy a mérés pontos legyen. A ruházatot a végtagokról eltávolítják, hogy a mandzsetta könnyen illeszkedjen a bőrhöz.
 • Vérnyomásmérés: A vérnyomásmérő mandzsettáját először a karra, majd a bokára helyezik fel. A mandzettát felfújják, majd lassan ereszteni kezdik, miközben a vérnyomás értékeit rögzítik mindkét helyen.
 • Értékek rögzítése: A vérnyomásmérő kijelzi mind a karon, mind a bokán mért szisztolés értékeket, amelyek az artériás vérnyomás legmagasabb pontját jelzik szívverés közben.
 • Boka-kar index kiszámítása: Az orvos vagy az egészségügyi szakember az alsó végtag szisztolés vérnyomását osztja el a felső végtag szisztolés vérnyomásával. Az így kapott érték a boka-kar index.
 • Értékelés: Az eredmények alapján az orvos vagy az egészségügyi szakember megállapítja, hogy a boka-kar index kóros-e vagy sem. Általában a 0,9 alatti érték utalhat perifériás érbetegségre.

A boka-kar index meghatározása lehetővé teszi az orvosok számára, hogy korán felismerjék és megfelelően kezeljék a perifériás érbetegséget, így javítva a betegség prognózisát és csökkentve a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Ödéma - kardiológiai vagy más oka van?

Ödéma - kardiológiai vagy más oka van?

Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat, amelyet könnyű beazonosítani az érintettnek is. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen akár komoly betegség is meghúzódhat a tünet mögött.

Boka-kar index vizsgálat előnyei

A boka-kar index (BKI) vizsgálat számos előnnyel jár, amelyek hozzájárulnak az érbetegségek korai felismeréséhez és a megfelelő kezelés megkezdéséhez. 

 • Korai felismerés: A boka-kar index vizsgálat lehetővé teszi az érszűkület korai felismerését, még mielőtt a tünetek súlyossá válnának vagy súlyos szövődmények alakulnának ki. Ezáltal időben elkezdődhet a kezelés, ami javíthatja a betegség kimenetelét.
 • Nem invazív és fájdalommentes: A boka-kar index vizsgálat nem igényel sebészeti beavatkozást vagy fájdalmas eljárásokat. Ehelyett hasonló a hagyományos vérnyomásméréshez, ami kényelmes és elfogadható a betegek számára.
 • Gyors és egyszerű: A boka-kar index vizsgálat gyorsan elvégezhető, általában csak néhány percig tart. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy hatékonyan és gyorsan értékeljék a beteg állapotát.
 • Pontos és megbízható: A boka-kar index vizsgálat során kapott eredmények pontosak és megbízhatóak. Ez segít a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában.
 • Célzott kezelés: Az időben elvégzett boka-kar index vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy célzott kezelési terveket dolgozzanak ki, amelyek hatékonyan kezelik az érszűkületet és csökkentik a szövődmények kockázatát.

Összességében a boka-kar index vizsgálat számos előnnyel jár a perifériás érbetegségek korai felismerése és kezelése terén, ami javíthatja a betegek életminőségét és kimenetelét.

Igényel-e bármiféle előkészületet a boka-kar index mérése?

A boka-kar index (BKI) vizsgálat előtt általában nem szükséges különleges előkészületeket végrehajtani. Azonban néhány általános előírás lehet a vizsgálat előtt:Boka-kar index

 • Ruha: A vizsgálat során a ruházatot általában le kell venni a vizsgált végtagokról, hogy a mandzetta, vagyis a vérnyomásmérő eszköz könnyen illeszkedjen a bőrhöz. Ajánlott tehát olyan ruhát viselni, amely könnyen lehúzható vagy feltűrhető.
 • Kényelem: Fontos, hogy a beteg kényelmes pozícióban legyen a vizsgálat során, mivel ez hozzájárul a boka-kar index  pontos méréséhez és a páciens kényelméhez. Általában fekvő vagy ülő helyzetben végzik a mérést.
 • Fizikai aktivitás: A fizikai aktivitás befolyásolhatja a boka-kar index értékeket, ezért ajánlott a vizsgálat előtt pihenni és kerülni a nagyobb fizikai aktivitást és stresszt.
 • Étkezés és ital: Általában nincs szigorú étkezési vagy italozási korlátozás a boka-kar index vizsgálat előtt. Azonban javasolt a boka-kar index vizsgálat előtt az olyan ételek és italok fogyasztásának kerülése, amelyek befolyásolhatják a vérnyomás értékét. Ilyen például nagy mennyiségű koffeintartalmú ital fogyasztása közvetlenül a vizsgálat előtt.

Boka-kar index (BKI) kiszámítása

A boka-kar index (BKI) kiszámítása egyszerű matematikai művelet, amely során az alsó végtag artériás vérnyomását osztjuk el a felső végtag artériás vérnyomásával. A képlet a következő:

BKI= boka arteriás vérnyomása/kar arteriás vérnyomása

A vérnyomást általában higanymilliméterben (Hgmm) mérik. A boka-kar index értéke 1 alatt kórosnak tekinthető, ami azt jelzi, hogy az alsó végtag artériás vérnyomása alacsonyabb a felső végtagénál. Ebben az esetben az érszűkület vagy más érrendszeri problémák lehetnek jelen.

A boka-kar index számításához először mind a karon, mind a bokán mért szisztolés vérnyomás értékét rögzíteni kell. Ezeket az értékeket egyszerűen behelyettesítjük a fenti képletbe, majd elvégzünk egy osztási műveletet. Az így kapott eredmény lesz a boka-kar index értéke.

Az érték kiszámítása során a bokán mért vérnyomás értékét, ha elosztjuk a karon mért értékkel, akkor az normál esetben 1.

Ha ez a hányados :

 • 0,8 alá esik, érszűkületről beszélünk
 • 0,8-1,2 között normál
 • 1,2 fölött van, az meszes erekre utal

A speciális készülék a két érték közötti különbség megbízható meghatározásához szükséges automata, a kardiovaszkuláris kockázat ellenőrzésének fontos eszköze.

Kinek javasolt rendszeres részt venni boka-kar index mérésen?

A boka-kar index mérése javasolt azoknak, akiknek fennáll a perifériás érbetegség kockázata vagy akiknél már diagnosztizálták ezt a betegséget. Emellett az alábbi csoportoknak is érdemes lehet rendszeresen részt venni ezen a vizsgálaton:

 • cukorbetegeknek
 • dohányosoknak
 • túlsúly, elhízás esetén
 • magas vérnyomással élőknek
 • fokozott stressz során
 • érelmeszesedés fennállásakor
 • magas koleszterin vagy trigliceridszint esetén
 • koszorúér megbetegedésben szenvedőknél
 • változó kor megjelenése esetén (hölgyeknél) 

Szűrővizsgálatként a BKI mérés nőknél 55 év felett, míg férfiaknál 45 év felett javasolt.

Módosítás: 2024.06.02 20:58