Szerző: KardioKözpont

A Boka Kar Index vizsgálattal kimutatható a perifériás érbetegség, vagy közismert nevén az érszűkület, még tünetmentes állapotban is. A mind a négy végtagon egy időben történő vérnyomásmérés megbízhatóan előre jelzi a szélütést és szívinfarktust.

Mit jelent a boka-kar index?

A Boka Kar Index a boka magasságában, illetve a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosa. Egy könnyen használható, pár perc alatt elvégezhető vizsgálat, mely átfogó képet ad az érrendszer aktuális egészségi állapotáról. Ezt értéket megkaphatjuk Doppler méréssel is, azonban a doppler vizsgálat jóval időigényesebb, és a hibázási lehetőség is nagyobb a vizsgálat elvégzése közben.

Boka kar index mérés előnyei:

  • vérnyomásmérés egy időben történik mind a négy végtagon
  • megbízható vizsgálat szélütés, szívinfarktus előre jelzésében
  • gyors, alig pár percet vesz igénybe
  • reprodukálható a vizsgálható, időszakosan érdemes újra ellenőrizni az értéket
  • rosszul mért távolságok, vérnyomás ingadozásból eredő hibák kivédhetőek 

Boka Kar Index vizsgálata

Fekvő helyzetben, nyugalmi állapotban, vérnyomásmérő segítségével meghatározásra kerül a vérnyomás a karokon és a bokáknál. Ideális esetben mind a négy végtagon egy időben történik a vérnyomás mérése.

Boka Kar Index (BKI) kiszámítása

Az érték kiszámítása során a bokán mért vérnyomás értékét elosztjuk a karon mért értékkel, aminek normál esetben 1-nek kell lennie.

Ha ez a hányados :

  • 0,8 alá esik, érszűkületről beszélünk
  • 0,8-1,2 között normál
  • 1,2 fölött van, az meszes erekre utal

A speciális készülék a két érték közötti különbség megbízható meghatározásához szükséges automata, a kardiovaszkuláris kockázat ellenőrzésének fontos eszköze.

Kinek javasolt rendszeres részt venni boka-kar index mérésen?

Magas vérnyomás, Kardioközpont

Érszűkület – perifériás érbetegség

A jó keringés biztosítja a szervezet számára az oxigén dús, tápanyagban gazdag vérellátást. A perifériás érbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, minden huszadik felnőttnél alakul ki és gyakorisága az életkorral egyre nő.

65 év felett minden ötödik embernek érszűkülete van, de 10 beteg közül csak egynek vannak tünetei. A leg jellegzetesebb tünete az érszűkületnek a járáskor jelentkező végtagfájdalom, mely következtében a vádliban éles fájdalom jelentkezik, ezért a betegnek gyakran meg kell állnia. Kirakatbetegségnek is nevezik, mert olyan, mint amikor gyakran megállunk kirakatot nézegetni

Az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik következménye, mely két szempontból is kockázatos:

  • az alsó végtag vérellátását rontva akadályozhatja az érintett mindennapi tevékenységet
  • késői felismerése a végtag amputációjához vezethet

Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes és csak szűrővizsgálattal lehet kimutatni. Rendszeres ellenőrzés esetén a perifériás érrendszeri betegségek idejében felismerhetőek és kezelhetőek.

Szűrővizsgálatként a BKI mérés nőknél 55 év felett, míg férfiaknál 45 év felett javasolt.

Kapcsolódó cikkünk

Fájhat a fejünk a magas vérnyomástól?

Fájhat a fejünk a magas vérnyomástól?

A magas vérnyomást nem mindig könnyű felismerni, ugyanis az extrém kiugrásoktól eltekintve, jellemzően nem okoz panaszt. Ha azonban komoly fejfájás jelentkezik, érdemes a vérnyomásértékeket is ellenőrizni. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája elmondja, miért. 

Létrehozás ideje: 2019.11.18
Utolsó módosítás: 2022.06.29