Magas vérnyomás esetén sem szabad hanyagolni a testmozgást, sőt, ilyenkor kell igazán tudatosan sportolni, hiszen az életmód orvoslásnak a kezelésben elsőrendű szerepe van. A testmozgás után csökken a vérnyomás, és ez a pozitív hatás a következő órákban is fennmarad. Ezen felül a fizikai aktivitás segít a testsúly megfelelő szinten tartásában, ami szintén fontos a vérnyomás normalizálásában, vizsgálatok szerint már 5 kg-os testsúlycsökkenés is 3-4 Hgmm-rel csökkenti azt.

  • Magas vérnyomással élők esetén az első lépés mindig az alapos szakorvosi vizsgálat. Ezután érdemes hozzáértő mozgásterapeutával konzultálnia.
  • Heti 200 perc közepes intenzitású kardio mozgás javasolt.
  • A mozgás előtt, közben és utána ne felejtse el a vérnyomás-, és pulzuskontrollt! A mozgás kezdetekor a vérnyomás ne haladja meg a 180/100 Hgmm-t, edzés közben pedig ne menjen 210/120 Hgmm fölé!
  • Javasolt például: úszás, kerékpározás, kocogás vagy ütemesebb gyaloglás, gimnasztikai gyakorlatok, Nordic Walking.
  • Nem ajánlott: nehéz súlyzós gyakorlatok, levegő visszatartás, feszítő gyakorlatok.
  • Figyeljen a légzésére mozgás közben! A gyakorlatokat lassú, szájon át történő kilégzéssel, és orron keresztüli belégzéssel kövesse! Ne tartsa vissza a lélegzetét, és ne préselve engedje ki a levegőt!
  • Fontos a mozgás kiegészítése valamilyen relaxációs technikával (pl.: autogén tréninggel).

 
 

Kapcsolódó cikkünk

Így sportolhatunk biztonságosan szívritmuszavarral

Így sportolhatunk biztonságosan szívritmuszavarral

Bár a fizikai aktivitás alapvető jelentőségű az egészségünk fenntartásához, visszaállításához, a szívritmuszavarral élők gyakran óvakodnak tőle. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít eloszlatni az alaptalan félelmeket és ismerteti a biztonságos mozgás feltételeit. 

Létrehozás ideje: 2017.02.13
Utolsó módosítás: 2022.08.25