Magas vérnyomás esetén sem szabad hanyagolni a testmozgást, sőt, ilyenkor kell igazán tudatosan sportolni, hiszen az életmód orvoslásnak a kezelésben elsőrendű szerepe van. A testmozgás után csökken a vérnyomás, és ez a pozitív hatás a következő órákban is fennmarad. Ezen felül a fizikai aktivitás segít a testsúly megfelelő szinten tartásában, ami szintén fontos a vérnyomás normalizálásában, vizsgálatok szerint már 5 kg-os testsúlycsökkenés is 3-4 Hgmm-rel csökkenti azt.

  • Magas vérnyomással élők esetén az első lépés mindig az alapos szakorvosi vizsgálat. Ezután érdemes hozzáértő mozgásterapeutával konzultálnia.
  • Heti 200 perc közepes intenzitású kardio mozgás javasolt.
  • A mozgás előtt, közben és utána ne felejtse el a vérnyomás-, és pulzuskontrollt! A mozgás kezdetekor a vérnyomás ne haladja meg a 180/100 Hgmm-t, edzés közben pedig ne menjen 210/120 Hgmm fölé!
  • Javasolt például: úszás, kerékpározás, kocogás vagy ütemesebb gyaloglás, gimnasztikai gyakorlatok, Nordic Walking.
  • Nem ajánlott: nehéz súlyzós gyakorlatok, levegő visszatartás, feszítő gyakorlatok.
  • Figyeljen a légzésére mozgás közben! A gyakorlatokat lassú, szájon át történő kilégzéssel, és orron keresztüli belégzéssel kövesse! Ne tartsa vissza a lélegzetét, és ne préselve engedje ki a levegőt!
  • Fontos a mozgás kiegészítése valamilyen relaxációs technikával (pl.: autogén tréninggel).

A magas vérnyomás azt jelenti, hogy az érfalakra nehezedő nyomás folyamatosan túl magas.

A magas vérnyomásnak több oka is lehet.Így mozogjon magas vérnyomással!

A nem módosítható kockázati tényezők:

  • magas vérnyomás a családban
  • 65 év feletti életkor és
  • egyidejűleg fennálló betegségek, például cukorbetegség vagy vesebetegség.

A módosítható kockázati tényezők a következők:

Mi a mozgás jelentősége?

A sportolás mind a magas vérnyomás betegség megelőzésében, mind a kezelésében jelentős szerepet játszik, a sportolás hatása sok esetben a gyógyszeres kezelést is kiválthatja vagy csökkentheti.

Általánosságban elmondható, hogy elsősorban az állóképességi sportok, tehát a kocogás, a futás, a tempós gyaloglás és úszás, a kerékpározás hasznosak a szív-érrendszer szempontjából, a vérnyomást pedig fokozzák, emiatt nem ajánlott tevékenységek közé soroljuk a súlyemelést, az erőemelést és a küzdősportokat.

Mi lesz, ha gyógytornászhoz fordulok? Miben segíthet a fizioterápia?

A gyógytornásszal közösen meghatározzák, hogy milyen változtatások szükségesek és megvalósíthatók életmódjában, kitűzik az elérendő célokat, majd attól függően, hogy milyen magas a vérnyomása, milyen fittségi állapotban van, a gyógytornász kidolgoz egy olyan személyre szabott edzésprogramot, amellyel biztonságosan és hatékonyan növelheti fizikai aktivitását, mely a funkcionális képességek és az életminőség javulásához vezet.

Hogyan csökkenthetem a magas vérnyomás kockázatát?

Módosítás: 2023.02.02 15:50