Terheléses EKG vizsgálat
Terheléses EKG vizsgálat

A terheléses EKG vizsgálat célja meghatározni a mellkasi fájdalom okát, a szív terhelhetőségét, koszorúerek állapotát, szív vérellátását, ritmuszavarok hátterét. A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigén igény mellett is megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigén hiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar. A terheléses EKG vizsgálat eredménye segít a megfelelő kezelés megválasztásában.

Csatlakozzon Ön is Szívbetegséggel-teljeses életet Facebook csoportunkhoz! A közösségben egymás támogatásával és a Budai KardioKözpont szakmai hátterével kap hasznos tanácsokat!  

Facebook csoport: Szívbetegséggel - teljes életet

Facebook oldal: Kardioközpont

 

Terheléses EKG menete

Előkészület terheléses EKG vizsgálathoz

Terheléses EKG esetleges veszélye

 

Terheléses EKG menete

A terheléses EKG vizsgálat megkezdése előtt EKG elektródákat csatlakoztatnak a mellkasra, valamint egy vérnyomásmérő eszközt is a páciensre teszünk. A terheléses EKG vizsgálat történhet kerékpáron illetve futópadon.

A terheléses EKG vizsgálat előtt az orvos meghatározza a kornak és egészségi állapotnak megfelelő pulzus számot, amit a kerékpár ellenálásának növelésével vagy a futópad sebességének és meredekségének emelésével fokozatosan fog a páciens elérni. A terheléses EKG műszer a vizsgálat során folyamatosan nézi a szívritmust, vérnyomást, pulzuszámot.

A terheléses EKG vizsgálat végén a pácienst pihentetjük, amíg pulzuszáma nem normalizálódik. Terheléses EKG - kardiokozpont.hu

A futópadon futóknak sem kell félniük még akkor sem, ha sohasem futottak futópadon, mert a terheléses EKG  teszt végéig egy védő heveder tartja őket biztonságban, ezzel elkerülve az esetleges eséseket, megbotlásokat.

Előkészület terheléses EKG vizsgálathoz

A terheléses EKG előtt különösebb előkészület nem szükséges. Hozzon magával egy kényelmes ruhát és egy futó/torna cipőt, amiben végigcsinálja a terheléses EKG tesztet. Átöltözési és tusolási lehetőséget minden páciensünknek biztosítunk. Érdemes a vizsgálat előtt már a túl nehéz ételeket kerülni, viszont enni mindenképpen szükséges. 

Amennyiben gyógyszert szed, arról a kardiológust tájékoztassa, és a szakorvos eldönti, hogy a terheléses EKG előtt bevegye-e ezeket a gyógyszereket.

Terheléses EKG esetleges veszélye

A terheléses EKG vizsgálatnak lehetnek veszélyei, amiről minden esetben tájékoztatja Önt kezelőorvosa. Számunkra az Ön biztonság az elsődleges, ezért rendelőnk mindennel felszerelt, hogy esetleges életmentést azonnal meg lehessen kezdeni. Esetenként a terhelés hatására előfordulhat kissebb rosszullét, ájulás.

 

Terheléses EKG vizsgálathoz bejelentkezés

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

 

FACEBOOK CSOPORTOK