A magasvérnyomás betegség kockázata fokozottan érinti a cukorbetegeket, az összefüggések pedig összetettek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos arról beszélt, miért küzd olyan sok cukorbeteg magas vérnyomással, miért veszélyes a két betegség együttes jelenléte, és milyen jelentősége van a komplex kezelésnek.

Magas vérnyomás és cukorbetegség: veszélyes kombináció

A magas vérnyomást és a cukorbetegséget komplexen kell kezelni.A cukorbetegség több ok miatt is képes megemelni vérnyomást. Egyrészt csökkenti az erek rugalmasságát, másrészt növeli a testben lévő folyadékmennyiséget. Amerikai adatok szerint 3-ból 1 cukorbeteg küzd magas vérnyomással is, kialakulásuk pedig gyakran azért is jár együtt, mert ugyanazon rizikófaktorok segítik elő a megjelenést, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen életvitel.
A két betegség együttes jelenléte pedig igen veszélyes lehet: megsokszorozza olyan súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. Ezeken kívül az alsó végtagi szűkület kialakulására is nagyobb az esély, ami akár amputációhoz vezethet.

Gyakori társbetegség a magas vérzsírszint és az elhízás is

Nem csak cukorbeteg és magas a vérnyomása, de még magas vérzsírszinttel és elhízással is küzd? Ez igen gyakori jelenség! A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, a veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk. A túlsúly mértéke azonban nem feltétlenül egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással járhat együtt. A metabolikus szindróma legsúlyosabb szövődményei az érszűkület talaján kialakuló szívinfarktus és a stroke, de ez lehet az oka például a zsírmáj és a merevedési zavar kialakulásának is.
A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja már jelen van, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre. Valahol tehát meg kell szakítani az ördögi kört, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények.

Szoros kardiológiai kontroll ajánlott a cukorbetegeknek

Kardiológiai és életmódbeli kezelés is szükséges a cukorbetegeknek.- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Éppen ezért a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai protokollok alapján kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos. - A kardiológiai viziten túl érdemes elvégeztetni egy nagylabor vizsgálatot, egy nyugalmi- és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot felmérést. Ezekre az eredményekre már szakszerű életmódbeli iránymutatás és szükség esetén orvosi kezelés épülhet. Ez utóbbiban szerepet játszhat a megfelelő gyógyszeres kezelés is, a cukorbetegeknek rendelhető GLP-1 receptor agonisták és az SGLT-2 gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

Milyen életmódbeli elemekre kell figyelni?

  1. Testsúly csökkentés: már 5 kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.
  2. Mozgás: legalább heti 5x30 perces fizikai aktivitás jelentősen javítja az értékeket. Cukorbetegség és kardiológiai problémák jelenlétekor nagyon ajánlott mozgásterapeutával kidolgozni az edzéstervet.
  3. Egészséges étrend: kevesebb só, vörös hús, zsír és alkohol, valamint több zöldség, gyümölcs, rost, fehér hús és omega-3 bevitel (optimális lehet a DASH-diéta) a vérnyomásra és a vércukorszintre is kedvezően hat. A személyre szabott étrend nem csak hatékonyabb, de élvezetesebb is lehet – ennek felépítéséhez érdemes dietetikus segítségét kérni.   
  4. Dohányzás elhagyása: a nikotin nem csak az agyvérzés, a szívinfarktus és a retinopátia miatti vakság esélyét növeli, de a rossz vérellátás miatt akár végtag-amputációhoz is vezethet a betegeknél. A leszokásban segítség nyújthat egy pszichológus is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! Vérnyomás problémával fordulnék Önhöz. 32 éves vagyok 16 éves korom óta magasvérnyomás beteg. Ezalatt idő alatt több gyógyszert kipróbáltam,amelyek csak bizonyos ideig voltak hatékonyak pl.Betaloc,Concor,Concor Amlo,Nebivep,Bihart,Valsartan+Bisoprolol,Lercaton plusz,legjobb ezek közül talán a Valsartan+ Bisoprolol összeállítás volt,bár gyógyszerrel is a vérnyomásom sosem a 120/80-as értékhez volt közelebb,hanem inkább a 135-140-hez. Mostanában azt vettem észre,hogyha nyugalomban vagyok minimum 10 percet,akkor a vérnyomás értékem közel normális 125-135 közötti,de bármilyen kevés,nem megerőltető mozgás,vagy bármi hirtelen jelentkező stressz helyzetre,mérve 150 hez közeli értéket mérhetek,legyen az akár csak 10 méter séta,néhány perc után azonban nyugalomban normalizálodik. Kérdésem,hogy mennyire normális,hogy ilyen kevés megterheléstől ennyire megemelkedik a vérnyomás,illetve milyen okai lehetnek. Labor rendben szív uh.rendben. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Máté!

A vérnyomás 140/90 Hgmm alatt a normál tartományban van. Teljesen rendben van az, hogy terhelésre (legyen ez kellemes sport, kávé ivás, evés stb) átmenetileg ezen érték fölé emelkedik. A kulcs-szó az átmenetileg. Az, hogy az Ön vérnyomása hányszor, mennyi ideig, és milyen magas tartományban van, az mérhető, módszere a 24 órás vérnyomás-monitorozás. (ABPM).
Ha 16 éves kora óta hipertóniás, akkor feltehetően vizsgálták a lehetséges okot, hátteret. Ha nem, ezt meg kell tenni. Alapvizsgálatok: labor (un. nagy rutin), EKG, Szemészeti konzílium (szemfenék, szemnyomás). Amennyiben valamelyik vizsgálat eltérést mutat, akkor azt az irányt speciálisan tovább kell vizsgálni.

Ennél részletesebb véleményt, terápiás tanácsot csak személyes találkozás, vizsgálat (anamnézis, fizikai státus stb) tudok adni.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Kiemelkedő szakmai tudás

Teljes mértékben elégedett vagyok, mint a recepció, mint a doktor Úr szakmai munkájával és kommunikációjával

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, szexuálkardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.05.03
Utolsó módosítás: 2023.05.03