A magasvérnyomás betegség kockázata fokozottan érinti a cukorbetegeket, az összefüggések pedig összetettek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos arról beszélt, miért küzd olyan sok cukorbeteg magas vérnyomással, miért veszélyes a két betegség együttes jelenléte, és milyen jelentősége van a komplex kezelésnek.

Magas vérnyomás és cukorbetegség: veszélyes kombináció

A magas vérnyomást és a cukorbetegséget komplexen kell kezelni.A cukorbetegség több ok miatt is képes megemelni vérnyomást. Egyrészt csökkenti az erek rugalmasságát, másrészt növeli a testben lévő folyadékmennyiséget. Amerikai adatok szerint 3-ból 1 cukorbeteg küzd magas vérnyomással is, kialakulásuk pedig gyakran azért is jár együtt, mert ugyanazon rizikófaktorok segítik elő a megjelenést, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen életvitel.
A két betegség együttes jelenléte pedig igen veszélyes lehet: megsokszorozza olyan súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. Ezeken kívül az alsó végtagi szűkület kialakulására is nagyobb az esély, ami akár amputációhoz vezethet.

Gyakori társbetegség a magas vérzsírszint és az elhízás is

Nem csak cukorbeteg és magas a vérnyomása, de még magas vérzsírszinttel és elhízással is küzd? Ez igen gyakori jelenség! A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, a veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk. A túlsúly mértéke azonban nem feltétlenül egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással járhat együtt. A metabolikus szindróma legsúlyosabb szövődményei az érszűkület talaján kialakuló szívinfarktus és a stroke, de ez lehet az oka például a zsírmáj és a merevedési zavar kialakulásának is.
A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja már jelen van, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre. Valahol tehát meg kell szakítani az ördögi kört, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények.

Szoros kardiológiai kontroll ajánlott a cukorbetegeknek

Kardiológiai és életmódbeli kezelés is szükséges a cukorbetegeknek.- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Éppen ezért a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai protokollok alapján kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos. - A kardiológiai viziten túl érdemes elvégeztetni egy nagylabor vizsgálatot, egy nyugalmi- és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot felmérést. Ezekre az eredményekre már szakszerű életmódbeli iránymutatás és szükség esetén orvosi kezelés épülhet. Ez utóbbiban szerepet játszhat a megfelelő gyógyszeres kezelés is, a cukorbetegeknek rendelhető GLP-1 receptor agonisták és az SGLT-2 gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

Milyen életmódbeli elemekre kell figyelni?

  1. Testsúly csökkentés: már 5 kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.
  2. Mozgás: legalább heti 5x30 perces fizikai aktivitás jelentősen javítja az értékeket. Cukorbetegség és kardiológiai problémák jelenlétekor nagyon ajánlott mozgásterapeutával kidolgozni az edzéstervet.
  3. Egészséges étrend: kevesebb só, vörös hús, zsír és alkohol, valamint több zöldség, gyümölcs, rost, fehér hús és omega-3 bevitel (optimális lehet a DASH-diéta) a vérnyomásra és a vércukorszintre is kedvezően hat. A személyre szabott étrend nem csak hatékonyabb, de élvezetesebb is lehet – ennek felépítéséhez érdemes dietetikus segítségét kérni.   
  4. Dohányzás elhagyása: a nikotin nem csak az agyvérzés, a szívinfarktus és a retinopátia miatti vakság esélyét növeli, de a rossz vérellátás miatt akár végtag-amputációhoz is vezethet a betegeknél. A leszokásban segítség nyújthat egy pszichológus is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Édesanyám 85 éves. Másfél hónapja szedi a Concor Cor-t (2,5 mg). Emellett többek között még szed Coverex-AS Komb 5 mg / 1,25 mg filmtablettát és ASA Protect Pharmavit 100 mg tablettát. A Concor Cor betegtájékoztatójában ez szerepel: „… túladagolásával járó leggyakoribb tünetek közé tartozik a pulzusszám csökkenése (bradikardia), … a vérnyomás kifejezett csökkenése, …”. Édesanyámnak a gyógyszert folyamatosan kell szedni, azonban a pulzusa reggelente olykor 54. Egy este, lefekvés előtt 45 volt a pulzusa (aznap reggel 60, és ekkor tizedik napja szedte a Concor Cor-t, egyébkén nem szoktuk este mérni). Attól tartok, éjszaka nehogy lemenjen a pulzusa 40-re. A reggeli mérésnél (8-9 óra között), ha 60 alatti az érték, húsz perc elteltével ismét megmérjük a pulzusát, ill. vérnyomását. Ilyenkor eléggé eltérő az eredmény pl. 144 / 69 és a pulzus 54. Húsz perccel később 150 /72 a pulzus 66. Kérdéseim a következők: Ilyen változó pulzus értékeknél mi a döntő, hogyan szedje helyesen a Concor Cor-t? Ezen gyógyszer esetében az 54-es pulzus, már tartozhat a bradikardia körébe? Jogosan félek attól, hogy éjszaka lemehet a pulzusa 40-re, ill. ez alá a Concor Cor miatt? Mennyire reális ennek veszélye? Van, ill. mi az az alacsony vérnyomás érték, aminél nem kell bevenni a Con Cort-t? A segítséget és az információt előre is köszönöm: Zsófia
Zsófia

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Zsófia!

Így, kiragadva a tágabb környezetéből (a beteg előző betegségei, aktuális panaszai, eddigi leletei , EKG különösen, fizikális vizsgálati eredményei, stb) felelősséggel pontos vélemény nem adható.
Általános megközelítésként azt tudom tanácsolni, hogy felezze le a ConCor-Cort, és nézzék meg milyen a pulzus. Ha mód van rá, 24 h vérnyomás monitorozással (ABPM) választ lehet kapni arra, hogy éjszaka, alvás közben milyen a pulzus, ugyanígy informatív az EKG is. 85 éves betegnél alapos indok nélkül nem alkalmazunk annyi és olyan gyógyszerrt, amely 60/min alá viszi a pulzust.
Ennél többet csak személyes találkozás, vizsgálat alapján tudok mondani.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Visszatérő páciensek

Minden rendben ment, köszönöm szépen, vissza fogok járni Ferenczy Péterhez.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.05.03
Utolsó módosítás: 2023.05.03