Szerző: KardioKözpont

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságának csökkentésében a rendszeres testmozgás kiemelkedő szerepet játszik. Az életmód helyes irányba történő megváltoztatásával és a megfelelő, személyre szabott mozgásterápia gyakorlásával sokat tehetünk a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését és kezelését tekintve. Az életmódterápia részeként a rendszeres szívvédő mozgásterápia megvalósításával ugyanis nagymértékben javítható a magas vérnyomás állapota, javulhat a vérkeringés és a szív munkája, csökkenhet a koleszterin erek falában történő lerakódása, amivel lassítható az érelmeszesedés folyamata,  Mindezek mellett a megfelelő mozgásterápia a rendszeres fizikai aktivitás beiktatásával hozzájárul egyes korral járó társbetegségek (pl. inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, csontrikulás, stb.) kockázatának csökkentéséhez. Szívbetegségek gyógyításában - összhangban a legújabb nemzetközi szakmai irányelvekkel - kiemelt szerepet tulajdonítunk a rendszeres szívbarát testmozgásnak.

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban vezető halálokok közé tartoznak. A kialakulásukban számos tényező játszik fontos szerepet. Rizikófaktoraik között van jónéhány befolyásolható, ami a helytelen életmód folytatásához kapcsolódik leginkább. Ilyen életmódbeli tényezők például a rendszeres dohányzás, a krónikus stressz, a rendszeres alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás hiánya (mozgásszegény életmód), a túlsúly vagy az elhízás előfordulása, illetve a nem megfelelő táplálkozás. Vannak olyan betegségek, amelyeknek hatása mindössze csökkenthető vagy esetleg kezelhető, mint például a magas vérnyomás vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Természetesen van olyan tényező, ami nem befolyásolható, mint például az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, illetve az örökletes tényezők.

A mozgásterápia gyógyító hatása szív- és érrendszeri betegségek esetében

Fizikai aktivitásnak nevezzük minden, a vázizomrendszer működésének eredményeként létrejövő testmozgás folytatását, amelyek energia-felhasználással járnak. Több évtizede végzett, számos klinikai kutatás eredményeképpen ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a rendszeres testmozgás gyógyító hatással bír, ezért elsőként választandó a mozgásterápia számos szív- és érrendszeri betegségben, úgy mint a magas vérnyomásban, a szívinfarktus megelőzésében és kezelésében, valamint az ismételt előfordulásának megelőzésében, a koszorúér-szűkületben, az érszűkületben, a szívritmuszavarban és a szívelégtelenségben élőknek. (1,2)

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) adatai alapján már 10%-os fizikai aktivitás növelésével a teljes lakosság szintjén 25%-os relatív csökkenés érhető el a szív- és érrendszeri betegségek okozta korai halálozás kockázatában, illetve 25%-os relatív csökkenést eredményezhet a magas vérnyomás előfordulási gyakoriságában, valamint megállíthatja a cukorbetegség és az elhízás terjedését, amely betegségek közismerten fokozhatják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres aerob jellegű testmozgás 11 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és 5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásértéket. 

A rendszeres, intenzívebb jellegű testmozgás hatására csökken a nyugalmi vérnyomás értéke, javul az érfalak állapota, csökken a testsúly, csökken a koleszterinszint és a vérzsírértékek is javulnak, nő az általános fittségi állapot, csökkenthető a stressz-szint, könnyebbé válik a hétköznapi teendők elvégzése, így nagymértékben javul az életminőség, ami az egészséges életmód előmozdításának alapja. Ezek a hatások együttesen nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításához és rehabilitációjához, illetve jelentősen csökkentik a kardiológiai (szív- és érrendszeri) események, mint a szívinfarktus és a stroke kialakulásának előfordulási gyakoriságát.

A mindennapi mozgás és az edzések szerepe a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében

A nemzetközi szakirodalom külön kezeli a fizikai aktivitás ("physical activity"), és a testmozgás ("exercise", "training") fogalmait. A fizikai aktivitás a megtett lépéseket, a házimunkák elvégzését vagy a kutyasétáltatást, stb. foglalja magába, tehát minden alacsony intenzitású, könnyebb jellegű testmozgás sorolható ide. A mozgásszegény életmód folytatásából való kiszakadáshoz ezek a tevékenységek is igen fontosak, ám a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében, és az általános fittségi állapot javításához szükséges a rendszeres, legalább közepes intenzitású szívvédő testmozgás edzés formájában történő beiktatása. (3,4)

A WHO ajánlása szerint egy felnőtt ember számára az ajánlott szívbarát testmozgás hetente legalább 150 perc mérsékelt (alacsony), esetleg közepes intenzitású (a maximális pulzus 50-70%-a) kardio (aerob) jellegű testmozgás (pl. kerékpár, gyors séta, lassú futás) vagy 75 perc magas intenzitású testmozgás, kiegészítve 2x30 perc izomerősítő jellegű rezisztenciát fokozó edzéssel. (5) Sőt, a jótékony hatások jelentős mértékben történő növeléséhez ennek kétszeresét, azaz hetente 300 perc mérsékelt-közepes intenzitású kardio jellegű testmozgást ajánl az Európai Hipertónia Társaság és az Európai Kardiológiai Társaság is. (6) 

Kapcsolódó cikkünk

6 tipp a szívbarát mozgáshoz

6 tipp a szívbarát mozgáshoz

Mielőtt bárki belevágna az edzésbe, érdemes átgondolni, pontosan mit is szeretnénk elérni és milyen út vezethet a leghatékonyabb eredményekhez. Dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a mozgás a szív-érrendszer egészségének is egyik legjelentősebb védőfaktora, azonban e téren is fontos a tudatosság. 

Hatékony és biztonságos testmozgás megvalósítása

Bár a fizikai aktivitás és a rendszeres testmozgás alapvető jelentőségű az egészségünk fenntartásának, valamint visszaállításának érdekében, a szívritmuszavarral élők gyakran óvakodnak rendszeres testmozgás végzésétől. Alkonyi Kata mozgásterapeuta, humánkineziológus segít eloszlatni az alaptalan félelmeket és ismerteti a biztonságos mozgás feltételeit.

Az Életmód Orvosi Központ Fitnesz részlegén kiemelten fontos a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő betegek állapotának folyamatos ellenőrzése és nyomon követése. A testmozgás begyakorlását, biztonságos és hatékony elvégzését szakemberünk stúdiónkban mozgásterápia alkalmával személyre szabott edzések formájában segít kivitelezni, folyamatos szakmai felügyelettel. Szakképzett mozgásterapeutánk felkészült a nem várt események elhárítására, a magas vérnyomással és/vagy cukorbetegséggel küzdő pácienseink számára a biztonságos mozgás érdekében minden mozgás előtt elvégzi a vérnyomásmérést, valamint a vércukorszint mérést. A biztonságot szolgálják a következő eszközeink, mint a POLAR pulzusmérő órák, a vércukormérő, a vérnyomásmérő vagy a félautomata defibrillátor jelenléte. A mozgásterápia alkalmával minden esetben pulzuskontrollt végez a mozgásterapeuta, ez adja meg azt a biztonságot és hatékonyságot a mozgásnak, amivel a páciens valódi egészségfejlődése biztosítható.

Rendszeres pulzusmérés az edzés (mozgásterápia) során

Az edzés (mozgásterápia) közbeni folyamatos pulzusmérés segítséget nyújt abban, hogy minden beteg egyénre szabott intenzitással és mozgásforma alkalmazásával mozogjon a megfelelő pulzustartományban annak érdekében, hogy a fennálló szív- és érrendszeri betegség (pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint) hatékony kezelése megvalósuljon. Ennek megvalósítása érdekében a mozgásterapeuta az edzés kezdetén POLAR pulzusmérő órát csatol a páciens csuklójára és a páciens mellkasára csatolja a pulzusmérő pántot, ezáltal az edzés alatt folyamatosan és hatékonyan nyomon követhető a pulzusgörbe alakulása. A mozgásterapeuta szakemberek szerint az első alkalommal mindenképpen ajánlott az egyéni mozgásos fittségi állapotfelmérés, ugyanis ennek segítségével pontosabb képet kaphatunk arról, hogy pontosan milyen jellegű testmozgás ajánlott a páciensnek annak érdekében, hogy a szív- és érrendszeri betegség megelőzhetővé vagy esetleg kezelhetővé váljon. Ez hatékony segítséget nyújt a páciensnek a gyógyulás folyamatában, valamint az egyes betegségek megelőzését tekintve is.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzését és kezelését célzó személyre szabottan javasolt edzések jellege nem számít túlzott mértékben könnyűnek, de nem is elviselhetetlen, a páciens a „kellemesen elfáradtam” érzést fedezheti fel az edzés közben, valamint az edzés végén. Az edzés során rendszeresen mért pulzusérték abban is segítséget nyújt, hogy visszanézhetőek legyenek a korábban mért eredmények, azaz ennek segítségével könnyen visszakövethető a fittségi állapot fejlődésének folyamata. Ezek mellett a rendszeres pulzusmérés segíthet az egyes fennálló betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, stb.) kezelésében alkalmazott gyógyszerek beállításában (vércukorszint csökkentő gyógyszerek, béta-blokkoló, stb.). A rendszeres pulzusméréssel lehetőség nyílik arra is, hogy a mozgásterapeuta akár a páciens által otthon végzett edzéseket, fizikai aktivitást is figyelemmel kísérjék, sok esetben szakmailag segítsék.

Az Életmód Orvosi Központ fitneszrészlegének felépítése

Az Életmód Orvosi Központ fitneszrészlegének kialakítása a szakmai irányelvek szerint valósult meg, az edzések egyaránt tartalmaznak kardio és erősítő típusú gyakorlatokat célzó gépeket, valamint eszközöket. Az Életmód Orvosi Központ fitneszrészlegében található korszerű eszközök és fitneszgépek segítik a gyógyító jellegű, de ugyanakkor élményt és jó érzést is adó testmozgás megvalósítását személyre szabott egyéni edzések formájában.

  • A fitneszrészlegen találhatók az aerob testmozgás folytatását biztosító kardio jellegű fitneszgépek, mint a Monark kerékpár, a Concept2 evezőpad vagy a futópad.
  • Az erősítő jellegű rezisztencia edzésekben az izomfejlesztő gépek is hatékony segítséget nyújtanak, mint a Technogym Kinesis Station.
  • Ezen kívül a hatékony és személyre szabott, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkentő testmozgás megvalósításában szerepet játszanak olyan eszközök is, mint a bordásfal, a különböző méretű labdák, a gumiszalagok, a TRX (Totalbody Resistance Exercise – teljes test erősítését szolgáló mozgásos gyakorlatok), valamint az egyensúlyozó eszközök.

A szív- és érrendszeri megbetegedéseket világszerte vezető halálokokként tartjuk számon. Ezeknek a betegségeknek a megelőzése és kezelése elsődleges a halálozási ráta csökkentése érdekében. Az életmódterápia egyik alappillére a mozgásterápia, ami bizonyítottan hatékony a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. A heti 150-300 perc alacsony/közepes intenzitáson végzett aerob típusú edzésformák és a mellettük heti 2x végzett rezisztencia-edzések csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések és egyéb társbetegségek (pl. elhízás, cukorbetegség) rizikótényezőit.

Jelentkezz személyre szabott mozgásterápiára!

Órák helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 31.

Források:

  1. Rippe JM, Angelopoulos TJ. Lifestyle Medicine Strategies for Risk Factor Reduction, Prevention, and Treatment of Coronary Heart Disease: Part II American Journal of Lifestyle Medicine 2007; Vol. 1, No. 2, 79-90.
  2. U.S. Department of Health and Human Services (2006): Your Guide to Physical Activity and Your Heart. NIH Publication No. 06-5714
  3. Physical Activity Guidelines for AmericansU.S.D.o.H.a.H. Services, Editor. 2008.
  4. Nelson, M.E., et al., Physical activity and public health in older adults: recommendation from the American College of Sports Medicine and the American Heart AssociationCirculation, 2007. 116(9): p. 1094-105.
  5. World Health Organization (WHO) (2010). Global recommendations on physical activity for health. Geneva, Switzerland: WHO.
  6. Mancia G, Fagard R, Narkiewicz K, Redón J, Zanchetti A, et al. (2013) 2013 ESH/ESC guidelines for the management of arterial hypertension: The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). J Hypertens 31: 1281-1357.

Téma szakértői

Módosítás: 2023.08.16 11:53