Ödémás láb
Ödémás láb

Ödéma, vagyis szövetközti vizenyő akkor alakul ki, ha felbomlik a szövetközti folyadék termelésének és elvezetésének egyensúlya, és emiatt a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. Tehát az erek nem megfelelő működése felelős a kialakulásáért. Ez érinthet több szervet is, vagy koncentrálódhat egyetlen testrészre is.

Ödéma, vagyis szövetközti vizenyő akkor alakul ki, ha felbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya, és emiatt a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. 

Az ödémás láb kialakulásának okai

Az ödémás láb kialakulásának módja

Az ödémás láb vizsgálata

Az ödémás láb kezelése

 

Az ödémás láb kialakulásának okai

A jelenség koncentrálódhat csak egyetlen testrészre, de érinthet több szervet vagy testrészt is. Gyakran enyhébb, természetes okok miatt jelenik meg, mint a

 • túl hosszú ideig tartó ülés,
 • a túl sok sós étel fogyasztása,
 • a premenstruációs szindróma 
 • vagy a terhesség.

Mindemellett mellékhatásként is előfordulhat a „vizesedés”, hiszen okozhatnak ilyen problémát

 • a magas vérnyomás gyógyszerek,
 • a szteroidok,
 • az egyes gyulladáscsökkentők,
 • ösztrogén-tartalmú szerek, és
 • bizonyos cukorbetegség gyógyszerek is.

Számos olyan betegség is van, amelynek egyik tünete az ödémák megjelenése. Ilyen például:

Ez utóbbi egy súlyos állapot, amely miatt a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe, amelynek így nem biztosított a megfelelő oxigén- és tápanyag ellátása. Magának a szívelégtelenségnek is számos oka lehet, am
elyek jórészt inkább időskorban fordulnak elő, ezért a szívelégtelenség is jellemzően az idősebbek betegsége.

 

Hogyan alakul ki az ödémás láb?

Amikor a szervezet a szívelégtelenséggel találkozik, megpróbál tenni ellene. Ezért például adrenalin és noradrenalin hormont szabadít fel, amelyek növelik a pulzusszámot. Erre azért van szükség, mert a szív egyszeri pumpálásával csak kevesebb vért tud a szervezetbe juttatni, így az okos szervezet megpróbálja növelni a szívverések számát.

Ezenkívül a vesék elkezdik visszatartani a sót és a vizet. Ez utóbbi növeli a keringő vér mennyiségét, vagyis némileg javítja a megromlott keringést, ugyanakkor terhet is ró a szívre. A növekvő teljesítmény miatt egyre romló szívelégtelenség miatt pedig a felesleges folyadék kilép a keringés rendszeréből és összegyűlik az egyes testrészekben, azaz kialakul az ödéma. 

Jellemzően először csak a bokák dagadnak be, később a lábszárak, súlyos esetben akár az egész láb. Ez tehát már egy komoly jelzés arra vonatkozólag, hogy a szívnek segíteni kell, hiszen az ödémásodás később érintheti a belső szerveket, a tüdőt, a májat, a gyomor-és bélrendszert is. 

 

Az ödémás láb vizsgálata

A legfontosabb teendő önmagunk folyamatos megfigyelése, így ha fáradtságot, szapora pulzust, nehézlégzést, gyors súlynövekedést, hasi duzzadást, illetve ödémásodást tapasztal, feltétlenül forduljon orvoshoz. A szükséges vizsgálatok:

 • EKG
 • a vérnyomás kontroll
 • szívultrahang vizsgálat

 

Az ödémás láb kezelése

Elsősorban magát a szívelégtelenséget kell kezelni, így az általa okozott tünetek is enyhülnek. Pangásos szívelégtelenségben többnyire vízhajtókat kap a páciens az ödéma csökkentésére és a magas vérnyomás kezelésére is. Ezt kiegészítve sószegény diéta betartása és vízhajtó hatású ételek (hagyma, spárga, ananász, görögdinnye)  fogyasztása javasolt.

 

Bejelentkezés

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

FACEBOOK CSOPORTOK