Szerző: KardioKözpont

Sokunk tapasztalta már azt a kellemetlen állapotot, amikor a lába vizesedik és bedagad. Az ödémás láb jelensége mögött több dolog is meghúzódhat, többek között szív- és érrendszeri, vese- vagy endokrinológiai betegségek is állhatnak. A következő cikkben bemutatjuk, hogyan alakulhat ki ödémás láb a szív-és érrendszeri betegségek miatt.

 

Tartalom

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban
Mi az az ödéma?
Az ödémás láb kialakulásának okai
Hogyan alakul ki az ödémás láb?
Az ödémás láb vizsgálata
Az ödémás láb kezelése

Kapcsolódó szolgáltatásaink a Kardio Központban

Mi az az ödéma?

Az ödéma egy szemmel is látható duzzanatot jelent, amelyet könnyű beazonosítani az érintettnek. Ödéma során felszaporodik a szövetközti folyadék és ez okozza a duzzanatot. Fontos kiemelni, hogy az ödéma nem egy betegség, hanem egy tünet. Az ödéma kialakulása, az ödémás láb jelzi a létfontosságú szervek elégtelen működését, de allergiás reakciók, illetve fertőző betegségek következtében is kialakulhat. Ödéma akkor jön létre, ha felbomlik a szövetközti folyadék termelésének és elvezetésének egyensúlya, emiatt pedig a szövetek közötti térben visszamarad a folyadék és vizenyő keletkezik. Az ödéma lehet lokalizált, ami ezt jelenti, hogy egy adott testrészre korlátozódik vagy lehet általános, amikor több szervet is érint az ödéma, vagyis a test egészében jelentkezik. Az ödéma szinte bármelyik testrészen jelentkezhet, beleértve az arcot, lábakat, karokat, a hasat, de akár a tüdőben is létrejöhet. Leggyakrabban azonban a lábak és a bokák területén jelentkezik az ödéma (ödémás láb), mivel a gravitáció miatt itt a legnagyobb a folyadék felhalmozódásának az esélye. Van ugyan lehetőség az ödéma kezelésére vízhajtókkal, de ez nem jelent hosszútávú megoldást. Ahogyan már korábban is említettük, az ödéma csupán egy tünet, a sikeres kezeléshez tehát az alapbetegség felfedezésére és kezelésére van szükség.

Kapcsolódó cikkünk

Kardiológiai oka is lehet a nehézlégzésnek, fulladásnak

Kardiológiai oka is lehet a nehézlégzésnek, fulladásnak

A nehézlégzés, fulladás olyan tünetek, amelyeket sokszor allergia vagy asztma okoz – ez különösen a parlagfű szezonban lehet feltűnő tünet. A terhelésre kialakuló légszomj, fulladás máskor a túlsúly, a dohányzás és az életkor számlájára írható. Ha azonban a nehézlégzés pihenést követően is csak nagyon lassan javul, mielőbbi kardiológiai kivizsgálás szükséges. A témáról dr. Bőhm Tamás, a KardioKözpont kardiológusa beszélt.

 

Az ödémás láb kialakulásának okai

Az ödémás láb kivizsgálása során kardiológiai szembontól mielőbb el kell dönteni, hogy a jelenség hátterében szív- és érrendszeri betegség vagy valamilyen más betegség áll-e – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa. - A szívelégtelenség (kardiális dekompenzáció) vezető tünete az alsó végtagon megjelenő ödéma, más néven anasarca. Amennyiben az ödémás láb hátterében nem kardiológiai betegség áll, akkor fontossági sorrendben a következő okok fordulhatnak elő:Ödémás láb - Kardiológiai Központ

  • Vesebetegség: A vesék felelősek a test folyadékháztartásának szabályozásáért. Ha a vesék nem működnek megfelelően, a folyadék felhalmozódhat a szervezetben, ami ödémához vezethet. Vesebetegségek esetén különösen gyakori az alsó végtagokban jelentkező ödéma, az ödémás láb.
  • Endokrinológiai betegség: Az endokrinológiai betegségek, mint például a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy rendellenességei közvetetten is okozhatnak ödémát. Cukorbetegség esetén a magas vércukorszint károsíthatja az erek falát és a vénás keringést, ami ödémás láb kialakulásához vezethet. A pajzsmirigy rendellenességei, mind a túlműködés (hipertireózis), mind az alulműködés (hipotireózis) is befolyásolhatják a test folyadékháztartását. Pajzsmirigy alulműködés esetén például lassul az anyagcsere és folyadék visszatartás következik be, ami miatt kialakulhat ödémás láb.
  • Vénás keringési elégtelenség: Azt az állapotot jelenti, amikor a vénák nem képesek hatékonyan elszállítani a vért a lábakból a szívbe. Ennek következtében a vér pang a lábakban és felhalmozódhat a szövetközti folyadék, kialakulhat az ödémás láb.
  • Nyirokkeringési zavar: Ez egy olyan állapot, amelyben a nyirokrendszer nem működik megfelelően, ami folyadék felhalmozódását okozhatja a lábakban. A nyirokutak elzáródását okozhatja például egy daganat.
  • Természetes okok az ödémás láb hátterében: A túl hosszú ideig tartó ülés vagy a túl sok sós étel fogyasztása miatt is kialakulhat ödémás láb. Sok nő a menstruációt megelőző napokban észleli, hogy a szervezete folyadékot halmaz fel és kialakulhat ödémás láb is. Ezt premenstruációs szindrómának nevezzük. A terhesség gyakori kísérője az ödémás láb.
  • Gyógyszerek mellékhatása: Az eddig felsorolt okok mellett bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat „vizesedés”. Ilyen problémát okozhatnak többek között a magas vérnyomás ellen adott gyógyszerek, a szteroidok és bizonyos gyulladáscsökkentők, az ösztrogén-tartalmú szerek és bizonyos cukorbetegség esetén adott gyógyszerek.

Érdemes megjegyezni a vesebetegségek kapcsán, hogy ezek összefüggésben lehetnek a magas vérnyomással is. A magas vérnyomás ugyanis károsítja a veséket is, ami következtében sérülnek a vese fontos feladatai. Sérül a kiválasztás és a salakanyagok kiszűrése, ami szintén folyadék visszatartást eredményezhet a szervezetben. A túlzott mennyiségű folyadék tovább emeli a vérnyomást, ami pedig tovább növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját. A vese működése és a vérnyomás szabályozása tehát ördögi kört alkotnak, aminek végzetes kimenetele lehet. Az egész mechanizmus fontos és figyelmeztető tünete az ödémás láb. Ödémás láb esetén minden esetben ki kell vizsgáltatni az okot, mert ahogyan bemutattuk súlyos betegségekre utalhat.

Hogyan alakul ki az ödémás láb?

Az ödémás láb hátterében gyakran kardiológiai okok állnak. Az ödémás láb a szívelégtelenség gyakori tünete, de azt is mondhatjuk, hogy a figyelmeztető jele. Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója romlik, már nem képes kellő hatékonysággal keringetni a vért a szervezetben. Amikor a szervezet a szívelégtelenséggel találkozik, megpróbál tenni ellene. Felszabadíthat például adrenalin és noradrenalin hormonokat, amelyek növelik a pulzusszámot. Erre azért van szükség, mert szívelégtelenség esetén a szív egyszeri pumpálásával csak kevesebb vért tud a szervezetbe juttatni. Ha viszont a szervezet növeli a szívverések számát, akkor biztosítható az ugyanannyi mennyiségű vér.

Szívelégtelenség esetén más mechanizmusok is beindulnak, például hogy a vesék elkezdik visszatartani a sót és a vizet. Ez utóbbi növeli a keringő vér mennyiségét, vagyis némileg javítja a megromlott keringést. A víz visszatartása ugyanakkor terhet is ró a szívre, tehát csak rövidtávon használ, hosszútávon inkább ront a szívelégtelen állapoton. A növekvő teljesítmény miatt egyre romlik a szívelégtelenség. Ez oda vezethet, hogy a felesleges folyadék kilép a keringés rendszerből és összegyűlik a test egyes részein. Így alakul ki tehát az ödéma szívelégtelenség esetén.

Jellemzően először csak a bokák dagadnak be, később a lábszárak, de súlyos esetben akár az egész lábat érintheti az ödéma. Az ödémás láb tehát már egy komoly, figyelmeztető jelzés arra vonatkozólag, hogy a szívnek segíteni kell! A vizenyő később érintheti a belső szerveket, a tüdőt, a májat, a gyomor-és bélrendszert is, és a szervek dekompenzálódásához vezethet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az ödémás láb vizsgálata

Az ödémás láb kivizsgálása esetén a legfontosabb feladat felismerni az ödémás láb okát. Ahogyan korábban is említettük az ödémás láb hátterében állhatnak kardiológiai és egyéb okok is. Az ödémás láb eredetének meghatározásához fontos az anamnézis, a fennálló társbetegségek és a gyógyszer szedés ismerete. Sok esetben laborvizsgálatokra is szükség van, hogy pontosan meg lehessen határozni az ödémás láb okát. Ha fáradtságot, szapora pulzust, nehézlégzést, gyors súlynövekedést, hasi duzzadást, illetve vizenyőt tapasztal, feltétlenül forduljon orvoshoz! Ezek a tünetek arra utalnak, hogy az ödémás láb hátterében kardiológiai ok áll. Az ödémás láb egyik leggyakoribb oka a szívelégtelenség. Az ödémás láb kardiológiai kivizsgálása a következőket foglalja magában:

Az ödémás láb kezelése

Miután azonosította a szakorvos az ödémás láb hátterében álló okot, annak kezelésével csökkenthető és megszüntethető az ödémás láb. Ha az ödémás láb hátterében szív- és érrendszeri betegségre derült fény, a kezelés a kardiológus feladata lesz. Ilyenkor elsősorban magát a szívelégtelenséget kell kezelni, így az általa okozott tünetek (például az ödémás láb) is enyhülnek. Pangásos szívelégtelenségben többnyire vízhajtókat kap a páciens az ödéma csökkentésére és a magas vérnyomás kezelésére is. Ezen kívül sószegény diéta tartása javasolt, illetve az olyan ételek fogyasztása, amelyek vízhajtó hatással bírnak. Ilyen például a hagyma, a spárga, az ananász és a görögdinnye.

A legfontosabb teendő azonban önmagunk folyamatos megfigyelése, hiszen ha fáradtságot, szapora pulzust, nehézlégzést, gyors súlynövekedést, hasi duzzadást, illetve ödémásodást tapasztalunk, orvosi ellátásra van szükség! Tartsuk szem előtt, hogy az ödémás láb egy tünet, egy figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a szervezet elkezdett dekompenzálódni. Ne késlekedjünk ilyen esetben, forduljunk orvoshoz, aki azonosítani tudja az esetlegesen háttérben álló szívelégtelenséget és megkezdeni a kezelését. Így időben megelőzhetőek az akár végzetes szövődmények.

Ha rendszeresen fordul elő Önnél ödémás láb, érdemes már az első gyanús jel esetén orvoshoz fordulni. Csak szakember tudja kideríteni panaszok pontos okát, és a legoptimálisabb kezelést előírni. Ha a problémát idejekorán sikerül diagnosztizálni, jók az esélyek a gyógyulásra és a szövődmények megakadályozására. Jelentkezzen be általános kardiológiai vizsgálati csomagra, amely az összes szükséges vizsgálatot tartalmazza.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Lábdagadás kardiológiai okainak kivizsgálása
  • Merevedési zavar kardiológiai okainak felderítése (szexuálkardiológia)
  • Krónikus szívbetegségek
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Telefonszám: +36 70 940 0099

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.04.02 13:19