Mire utalhat, ha ödémás a lába?

Mire utalhat, ha ödémás a lába?

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2022.05.26 09:15 Módosítva: 2022.05.26 09:36
2022-05-26 09:36:14.883857 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A duzzadt, ödémás láb sokak életét megkeseríti, különösen, ha fájdalom, melegség érzés is társul mellé. Mivel az okok szerteágazóak lehetnek, dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek, ha szív-érrendszeri ok gyanúja merül fel.

Jellemzően az alsó végtagokon jelentkezik ödéma

Az ödéma okát kardiológiai kivizsgálás is tisztázhatja.Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat, amely leggyakrabban az alsótesten jelentkezik, különösen a lábon, a bokán, a lábfejen. Elsősorban feszesség, duzzanat és elnehezülés kísérheti a panaszt, de nem ritka, hogy égő érzés, fájdalom, meleg tapintat, zsibbadás is a tünetek közé tartozik. Figyelem! Ha mindezek mellé nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, görcsök és nagyfokú fáradtság is társul, azonnal mentőt kell hívni!

Nyomás után megmarad a bemélyedés?

Az ödéma a szövetek közt felhalmozódott folyadék miatt alakul ki, ezért képlékeny. Ha benyomjuk a duzzanatot,  a bőrön megmaradhat a bemélyedés,de enyhébb esetben a a bőr a nyomás után gyorsan visszaveszi az eredeti formát.. Ezeken kívül előfordulhat allergiás reakció következtében fellépő és úgynevezett öröklődő angiödéma is, ami egy enzim zavart működésére vezethető vissza.
A pitting ödémát számos kézenfekvő ok is eredményezheti, mint például dehidráció, sérülés, terhesség, elhízás, rossz keringés. Ugyanakkor gyógyszer mellékhatás és számos betegség is okozhat ödémát, például cukorbetegség, orbánc, Crohn-betegség, krónikus vénás elégtelenség, máj-, tüdő-, és vesebetegségek, magas vérnyomás és a szívelégtelenség. Ezért tehát minden esetben fontos a kivizsgálás.

 Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Az ödéma kivizsgálásánál fontos lehet a labor és a szívultrahang is.- Ha valaki kardiológushoz fordul az ödéma és esetleg más tünetek miatt, nagyon fontos a kikérdezés és kórtörténet megismerése, ugyanis sok esetben lehet szó gyógyszer mellékhatásról. Leggyakrabban egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél, főként a kálcium-antagonistáknál és szteroidoknál fedezhető fel ez a tünet – mondja dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Természetesen minden esetben megtörténik a fizikális vizsgálat és a laborvizsgálatok, sokszor a szívultrahang is. A fizikális vizsgálat része a fonendoszkópos vizsgálat, ami ez esetben is igen fontos, hiszen a szív-érrendszeri eredetű ödémánál gyakran jelentkezik a tüdőben jellegzetes pangásos zörej, amit így már felismerhetünk. Ezen felül megfigyeljük azt is, hogy csak egyetlen, vagy több testrészen is megjelenik-e az ödéma. A diagnózishoz hasznos lehet a kiegészítő laborvizsgálat is.(Például károsodott vesefunkciók, más esetben a csökkent összfehérje szint vagy a szívelégtelenségre utaló emelkedett BNP-szint mérése.)

A diagnózis után több irányban is elindulhat a kezelés

Az alsó végtagon kialakult ödéma oka leginkább keringési zavar,  szívelégtelenség és (pl vérnyomáscsökkentő) gyógyszer mellékhatás. Ödéma azonban a belső szerveknél is kialakulhat, erre is gondolni kell a kivizsgálásnál. Emésztőrendszeri ödémára utalhatnak például az emésztési zavarok, az étvágytalanság, a fogyás. A hasban kialakuló ödémát hasvíznek nevezik, ennek hátterében pedig leggyakrabban májelégtelenség vagy  hosszan tartó szívelégtelenség áll. Erre akkor is lehet gyanakodni, ha gyakori éjszaka vizelés mutatkozik.
Mint látható, az ödéma mögött álló okok kiderítéséhez szerteágazó kivizsgálásra lehet szükség. A vizsgálatok eredményeire építve pedig már el lehet kezdeni a kezelést, ami szorítkozhat akár csak egy gyógyszerváltásra, de kardiológiai vagy más célú kezelésre és életmódváltásra is szükség lehet. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)
 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Olyan kerdesem lenne hogy mi okozhatja páromnál az alábbi tüneteket?
Hirtelen megemelkedett vérnyomás ,ezzel egyidejűleg
Szédülés
Egyfolytában mintha gombóc lenne a torkába es úgy érzékeli mintha nem kapna levegőt
Van hogy sok a sava
Voltunk orvosnál de nem mondanak semmit
Írtak fel Tensiomint és ennyi
Csak mióta ez fenn áll neki azóta mintha más ember is lenne
Sajnos nem tudjuk hogy mit csináljunk


dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD magasvérnyomás specialista
Tisztelt Laura!

A férje panaszai mögött több lehetséges probléma állhat,. a küldött adatokból azt biztonsággal megmondani nem lehet, mi a valós ok.
A kivizsgálás során tájékozódunk a beteg jelenleg meglevő szubjektív panaszairól, a korábbi betegségeiről, kivizsgálásának dokumentációjában található eredményekről, a családi betegségtörténetéről, az aktuálisan mérhető vérnyomás értekéről, a gyógyszerszedésről , fizikális állapotáról. Ezt követően lehet korrekt diagnózishoz jutni, használható tanácsot adni.
Arra, hogy ez megtörténjen, egy vizit keretében van mód.

Tisztelettel: Dr Kapocsi Judit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!