A duzzadt, ödémás láb sokak életét megkeseríti, különösen, ha fájdalom, melegség érzés is társul mellé. Mivel az okok szerteágazóak lehetnek, dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek, ha szív-érrendszeri ok gyanúja merül fel.

Jellemzően az alsó végtagokon jelentkezik ödéma

Az ödéma okának tisztázásához szükséges a kardiológiai kivizsgálás.Az ödéma egy szemmel is látható duzzanat, amely leggyakrabban az alsótesten jelentkezik, különösen a lábon, a bokán, a lábfejen. Elsősorban feszesség, duzzanat és elnehezülés kísérheti a panaszt, de nem ritka, hogy égő érzés, fájdalom, meleg tapintat, zsibbadás is a tünetek közé tartozik. Figyelem! Ha mindezek mellé nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, görcsök és nagyfokú fáradtság is társul, azonnal mentőt kell hívni!

Nyomás után megmarad a bemélyedés?

Az ödéma a szövetek közt felhalmozódott folyadék miatt alakul ki, ezért képlékeny. Ha benyomjuk a duzzanatot,  a bőrön megmaradhat a bemélyedés,de enyhébb esetben a a bőr a nyomás után gyorsan visszaveszi az eredeti formát.. Ezeken kívül előfordulhat allergiás reakció következtében fellépő és úgynevezett öröklődő angiödéma is, ami egy enzim zavart működésére vezethető vissza.
A pitting ödémát számos kézenfekvő ok is eredményezheti, mint például dehidráció, sérülés, terhesség, elhízás, rossz keringés. Ugyanakkor gyógyszer mellékhatás és számos betegség is okozhat ödémát, például cukorbetegség, orbánc, Crohn-betegség, krónikus vénás elégtelenség, máj-, tüdő-, és vesebetegségek, magas vérnyomás és a szívelégtelenség. Ezért tehát minden esetben fontos a kivizsgálás.

 Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Az ödémának száma kardiológiai oka lehet, fontos a kivizsgálás.- Ha valaki kardiológushoz fordul az ödéma és esetleg más tünetek miatt, nagyon fontos a kikérdezés és kórtörténet megismerése, ugyanis sok esetben lehet szó gyógyszer mellékhatásról. Leggyakrabban egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél, főként a kálcium-antagonistáknál és szteroidoknál fedezhető fel ez a tünet – mondja dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Természetesen minden esetben megtörténik a fizikális vizsgálat és a laborvizsgálatok, sokszor a szívultrahang is. A fizikális vizsgálat része a fonendoszkópos vizsgálat, ami ez esetben is igen fontos, hiszen a szív-érrendszeri eredetű ödémánál gyakran jelentkezik a tüdőben jellegzetes pangásos zörej, amit így már felismerhetünk. Ezen felül megfigyeljük azt is, hogy csak egyetlen, vagy több testrészen is megjelenik-e az ödéma. A diagnózishoz hasznos lehet a kiegészítő laborvizsgálat is.(Például károsodott vesefunkciók, más esetben a csökkent összfehérje szint vagy a szívelégtelenségre utaló emelkedett BNP-szint mérése.)

A diagnózis után több irányban is elindulhat a kezelés

Az alsó végtagon kialakult ödéma oka leginkább keringési zavar,  szívelégtelenség és (pl vérnyomáscsökkentő) gyógyszer mellékhatás. Ödéma azonban a belső szerveknél is kialakulhat, erre is gondolni kell a kivizsgálásnál. Emésztőrendszeri ödémára utalhatnak például az emésztési zavarok, az étvágytalanság, a fogyás. A hasban kialakuló ödémát hasvíznek nevezik, ennek hátterében pedig leggyakrabban májelégtelenség vagy  hosszan tartó szívelégtelenség áll. Erre akkor is lehet gyanakodni, ha gyakori éjszaka vizelés mutatkozik.
Mint látható, az ödéma mögött álló okok kiderítéséhez szerteágazó kivizsgálásra lehet szükség. A vizsgálatok eredményeire építve pedig már el lehet kezdeni a kezelést, ami szorítkozhat akár csak egy gyógyszerváltásra, de kardiológiai vagy más célú kezelésre és életmódváltásra is szükség lehet. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)
 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves doktor Úr! Szív Mr vizsgálatot szeretnék csináltatni, és azt szeretném megkérdezni öntől, hogy ivabradine hatóanyagú gyógyszert szedek, erre kaphatok-e kontrasztanyagot a szív mr miatt? Nem hat egymásra a kettő, nem tud rosszullétet okozni? Mitrális prolapsusom van, és kissé átereszt a billentyűm. Fiatal vagyok, 7 éve szedek gyógyszert kb. eddig senki nem kért mr vizsgálatot, most magánúton csináltatnám, mert minden nap szúr a mellkasom, és felpörög nagyon a szívem hiába szedek gyógyszert, csak szenvedek. Válaszát előre is köszönöm szépen!
Kovács Gréta

dr. Müller Gábor

kardiológus
Kedves Gréta!

A mitrális prolapsus enyhe eseteiben az Mr-vizsgálat nem képezi a kivisgálás kötelező részét,ennek a szív ultrahang az alapja.Természetesen az Mr-vizsgálat plusz információkat adhat a szívbillentyűkről, a szívizom állapotáról.Ritmuszavarok azonban enyhe esetekben is előfordulhatnak, ilyenkor gyógyszeres kezelés, életmódrendezés javasolt.
Ivabradin hatóanyagú gyógyszer nem akadálya a szív-MR-vizsgálatnak.A vizsgálattal kapcsolatban pontos tájékoztatót fog kapni a centrumtól, ahol a vizsgálatra majd bejelentkezik.

Üdvözlettel:

dr Müller Gábor

Páciensek mondták

Szakmaiság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úr hozzáállásával, információ átadásával. Minden kérdésemre készségesen és türelmesen válaszolt.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.05.26
Utolsó módosítás: 2022.05.26