A kiugró pulzus lehet természetes jelenség, például fizikai aktivitás hatásaként. Azonban, ha nincs egyértelmű ok a kiugrások mögött, azt érdemes kivizsgáltatni, ahogyan a lassan emelkedő vagy nyugalomban jelentkező magas pulzus eredőjét is fontos tisztán látni.

Tachycardia esetében a szív túl gyorsan ver, ilyenkor a szívfrekvencia 100 ütés/percnél magasabb. A szapora szívverésnek számos formája lehetséges, ezért rendkívül fontos diagnosztizálni, hogy a szív kamráit vagy pitvarait érinti-e a betegség és milyen tünetekkel jár. A tachycardia heves szívdobogás érzést, mellkasi fájdalmat, szédülést, ájulást vagy ájulás közeli állapotot okoz.

Magas pulzus esetén a következő tünetek jelentkezhetnek:

Magas pulzus esetében az alábbi vizsgálatok jöhetnek szóba:

  • A kivizsgálás során vérnyomásmérés mindenképp szükséges 
  • EKG vizsgálat szükséges ahhoz, hogy az orvos a percenkénti szívverések számát, szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, szívritmuszavarokat, károsodásokat kitudja vizsgálni 
  • Terheléses EKG során kimutathatók, azok az betegségek, amelyeknek EKG-n kimutatható jelei csak terhelésre jelentkeznek.
  • Számos szívritmuszavar nem észlelhető folyamatosan, ezért szükség lehet a véletlenszerűen megválasztott időpontban elkészített EKG-ra. Ez maga a Holter-vizsgálat, amely egy 24 - 48 - 72 órás vagy akár 7 napig tartó  folyamatos vizsgálat, egy hordozható EKG-készülék segítségével.
  • Szívultrahang vizsgálattal álló- és mozgókép is kapható a szívről
  • A leggyakrabban kért laborvizsgálat a nagyrutin, különösen fontos lehet a pajzsmirigy funkció ellenőrzése, a bilirubin, a Gamma-GT, az LDH, a CK, a protrombin, a fibrinogén, a homocisztein és a süllyedés szintjének meghatározása.
  • Ritka esetben szükség lehet még a szívizom izotópos vizsgálatára, elektrofiziológiai vizsgálatra, CT-re és MR-re is.

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó cikkünk

Emelkedett CRP-érték? Gyulladás lehet a szervezetében

Emelkedett CRP-érték? Gyulladás lehet a szervezetében

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat, esetleg súlyos szövődményeket okozva. A vérből vizsgálható CRP-szintről, annak méréséről és csökkentésének lehetőségeiről dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt. 

Létrehozás ideje: 2022.05.25
Utolsó módosítás: 2022.07.18