A szívritmuszavar egyik leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, amelynek többek közt a gyors szívverés lehet a tünete. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, miért fontos még enyhe panaszok esetén is a kivizsgálás, szükség esetén a kezelés.

Mi a különbség a pitvarlebegés és a pitvarfibrilláció közt?

Szívritmuszavar gyanúja esetén fontos a kardiológiai kivizsgálás.Normális szívműködés esetén egy elektromos jel hatására a szív pitvarai a vért az kamrákba préselik, mielőtt újra megtelnek. Ennek eredménye a szabályos szívritmus, ami lehetővé teszi, hogy a vér folyamatosan keringjen a testben. Pitvarfibrilláció és pitvarlebegés esetén azonban az elektromos jeltovábbítás hibája miatt a felső pitvar sokkal gyorsabban pumpál, mint a kamrák. Ha pedig a pitvar összehúzódása rendkívül szapora, ezzel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén.
A két állapot – a pitvarfibrilláció és a pitvarlebegés – tehát egyformán a pitvart érinti, és gyors szívverés okoz, növeli a stroke rizikót és vérrög kialakulásának kockázatát. A tünetek közt különbség lehet, hogy míg a pitvarlebegés gyors és szabályos, addig a pitvarfibrilláció inkább szabálytalan szívverésként jelentkezik (nem minden esetben). A pitvarlebegés azonban veszélyes ritmuszavar, mert magas kamrafrekvencia esetén keringés-összeomláshoz vezethet, és jelentősen növeli az embólia lehetőségét.
Mindenképpen kivizsgálásra van szükség, ha az erős, szapora szívverés mellett az alábbi tünetek mutatkoznak:

  • légszomj,
  • a mozgás és/vagy a mindennapi tevékenységének végzésének nehézsége,
  • verítékezés, zavartság,
  • gyengeség,
  • ödémák a lábon,
  • mellkasi fájdalom.

Ha a mellkasi fájdalom nem múlik, esetleg erősödik, és más, erős tünetek is utalhatnak szívinfarktusra, azonnal mentőt kell hívni! Ugyanakkor az is előfordul az esetek egy részében, hogy a szívritmuszavar nem okoz érzékelhető tünetet. Éppen ezért több rizikófaktor megléte esetén is érdemes egy általános kardiológiai kivizsgáláson részt venni. Rizikófaktornak számít többek közt a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, az alvási apnoé, az ismert szívbetegség, a pajzsmirigy túlműködés, a COPD, az alkohol betegség. 

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek?

Szívritmuszavar kimutatásához szükséges lehet terheléses ekg és szívultrahang is.- A pitvarfibrilláció az egyik leggyakoribb ritmuszavar, a 60 év feletti korosztály 5-10 százalékában van jelen, és a kor előrehaladtával előfordulása is gyakoribb. Kis túlzással akár népbetegségnek is nevezhetjük – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Kivizsgálásához és a pontos diagnózis felállításához többféle eszközös vizsgálatra is szükség lehet. A laborvizsgálatok mellett alapvető az EKG, amellyel gyorsan ellenőrizni tudjuk a szív elektromos jeleit. Szintén szükséges és fontos a Holter EKG, amely már akár egy hétig is viselhető – hála kis méretének, praktikusságának. Ezzel az eszközzel akár a ritkább tüneteket okozó problémák is kiszűrhetők. Ugyancsak fájdalmatlan eljárás a szívultrahang, amellyel ma már akár terhelés mellett is megfigyelhető a szív munkája. A terhelés pedig történhet kerékpár ergométeren, futópadon, sőt fekvőkerékpáron is.

A kezelésnek része a szövődmények megelőzése is

- Bár a pitvarfibrilláció sokszor csak átmenetileg jelentkezik, a kivizsgálás ebben az esetben is fontos, ugyanis nem mindig múlik el magától. Ráadásul a pitvarokban a pangó vér miatt akár vérrögök is keletkezhetnek, egy elszabaduló vérrög pedig elzáródást okozhat az agyban és más szervekben. Ha pedig tartósan "rendetlen" a szívműködés, az szívelégtelenséghez vezethet – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. - Tehát komolyan kell venni az enyhébb, átmeneti tüneteket is, mindenképpen fontos a korai felismerés, hiszen vérhígító kezeléssel megakadályozható a vérrögképződés kialakulása. Tünetmentes esetben sokszor csak rutin kardiológiai vizsgálat során ismerjük fel a pitvarfibrillációt, ami nagyon fontos lépés, hiszen az embóliaveszély ilyenkor is fennáll. Ezért kiemelt fontosságú a véralvadásgátló szedése és a rendszeres  kardiológiai ellenőrzés.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Berki Laura

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.01.12
Utolsó módosítás: 2022.01.12