Azoknak, akiknek a tünetei – nevezeten mellkasi fájdalom és/vagy légszomj - főként terhelés, mozgás során jelentkeznek, úgynevezett terheléses vizsgálatra van szükségük. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerékpár ergométeren vagy futópadon végzett terheléses EKG mellett a fekvőkerékpáron végzett terheléses szív ultrahang a koszorúér betegség kimutatásának egy érzékeny eszköze.

Miért van szükség a terheléses vizsgálatokra?

Ha mozgás során jelentkezik mellkasi fájdalom, fontos a terheléses szív ultrahang.Sokan tapasztalják, hogy míg nyugalmi állapotban nincs panaszuk, a fizikai terhelés – akár csak egy lépcsőzés, tempósabb gyaloglás – nyugtalanító panaszokat okoz. Ilyen esetekben nyilvánvaló, hogy a nyugalmi EKG és a szintén nyugalomban végzett szív ultrahang sem fogja jelezni a problémát, hiszen hiányzik az azt kiváltó szituáció.
- Ha nyilvánvalóvá válik, hogy a tüneteket, például mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, szívdobogás érzést a terhelés váltja ki, egészen biztosan szükség van terheléses EKG-ra vagy terheléses szív ultrahangra – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A terheléses vizsgálatok a szív vérellátását ellenőrzik, egész pontosan azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigénigény mellett (vagyis fizikai terhelés mellett) megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. A terheléses szív ultrahang vizsgálat a koszorúér szűkület kimutatásának egy érzékeny, non invasiv módszere, melynek során a bal kamra falmozgászavarait észlelhetjük, mely a rossz vérellátást jelzi a terhelés alatt.

Ilyenkor szükséges a terheléses szív ultrahang vizsgálat

A terheléses EKG sokak számára ismerősen cseng, a terheléses szív ultrahang indikációiról azonban kevesebben tudnak. Milyen esetekben alkalmazható ez utóbbi vizsgálat?

  • Ha a nyugalmi EKG-val, és a terheléses EKG-val sem sikerült teljes biztonsággal igazolni a koszorúér szűkület jelenlétét.
  • Amennyiben a nyugalmi szív ultrahang során fény derült bizonyos szívbillentyű betegségre, egyes esetekben terheléses szív ultrahang vizsgálat is szükséges lehet.
  • Ha az elvégzett koszorúér CT koszorúér betegség gyanúját veti fel.
  • Minden olyan esetben szóba jöhet, amikor a páciens fizikai terhelésre mellkasi fájdalmat érez, illetve fizikai terhelésre fulladás, nehézlégzés jelentkezik nála.

Természetesen ennek a vizsgálatnak is vannak kontraindikációi, például tüdőbetegség és mellkasi deformitások esetén is más módszert kell választani. 

A gyógyszerekről előzetesen egyeztetni kell

A fekvőkerékpáron végzett terheléses szív ultrahang teljesen biztonságos.A terheléses vizsgálatokra minden esetben felkészítik a páciens, bár leginkább csak kényelmes ruházatra van szükség. Előzetes egyeztetés után születhet döntés arról, hogy kerékpár ergométer, futópad vagy fekvőkerékpár legyen-e a terhelésre kijelölt eszköz, amelyek mindegyike biztonságos és maga a fizikai terhelés csak a szükséges, előzetesen meghatározott szintig történik.
Praktikus, ha a vizsgálat előtti 1-2 órában már nem eszik túl sokat a páciens, ahogyan ez általában minden fizikai aktivitás előtt ajánlott. Az egyetlen plusz teendő a gyógyszert szedő betegekre vonatkozik, ezért erről előzetesen egyeztetni kell a vizsgálatot végző orvossal. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyógyszer - jellemzően a béta-blokkoló - szedését 1-2 nappal korábban fel kell függeszteni. Erről azonban csakis a kardiológus dönthet az előzetes vizsgálatok során!

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Berki Laura

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Érthetőség

Fontos számomra, hogy az orvos érthetően fogalmazza meg a mondandóját, mert sokszor érthetetlen számomra az orvosi szakzsargon. A Doktor Úrnál ezzel nem volt probléma. Köszönöm!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2021.10.20
Utolsó módosítás: 2023.02.09