Azoknak, akiknek a tünetei – nevezeten mellkasi fájdalom és/vagy légszomj - főként terhelés, mozgás során jelentkeznek, úgynevezett terheléses vizsgálatra van szükségük. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerékpár ergométeren vagy futópadon végzett terheléses EKG mellett a fekvőkerékpáron végzett terheléses szív ultrahang a koszorúér betegség kimutatásának egy érzékeny eszköze.

Miért van szükség a terheléses vizsgálatokra?

Ha mozgás során jelentkezik mellkasi fájdalom, fontos a terheléses szív ultrahang.Sokan tapasztalják, hogy míg nyugalmi állapotban nincs panaszuk, a fizikai terhelés – akár csak egy lépcsőzés, tempósabb gyaloglás – nyugtalanító panaszokat okoz. Ilyen esetekben nyilvánvaló, hogy a nyugalmi EKG és a szintén nyugalomban végzett szív ultrahang sem fogja jelezni a problémát, hiszen hiányzik az azt kiváltó szituáció.
- Ha nyilvánvalóvá válik, hogy a tüneteket, például mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, szívdobogás érzést a terhelés váltja ki, egészen biztosan szükség van terheléses EKG-ra vagy terheléses szív ultrahangra – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A terheléses vizsgálatok a szív vérellátását ellenőrzik, egész pontosan azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigénigény mellett (vagyis fizikai terhelés mellett) megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál. A terheléses szív ultrahang vizsgálat a koszorúér szűkület kimutatásának egy érzékeny, non invasiv módszere, melynek során a bal kamra falmozgászavarait észlelhetjük, mely a rossz vérellátást jelzi a terhelés alatt.

Ilyenkor szükséges a terheléses szív ultrahang vizsgálat

A terheléses EKG sokak számára ismerősen cseng, a terheléses szív ultrahang indikációiról azonban kevesebben tudnak. Milyen esetekben alkalmazható ez utóbbi vizsgálat?

  • Ha a nyugalmi EKG-val, és a terheléses EKG-val sem sikerült teljes biztonsággal igazolni a koszorúér szűkület jelenlétét.
  • Amennyiben a nyugalmi szív ultrahang során fény derült bizonyos szívbillentyű betegségre, egyes esetekben terheléses szív ultrahang vizsgálat is szükséges lehet.
  • Ha az elvégzett koszorúér CT koszorúér betegség gyanúját veti fel.
  • Minden olyan esetben szóba jöhet, amikor a páciens fizikai terhelésre mellkasi fájdalmat érez, illetve fizikai terhelésre fulladás, nehézlégzés jelentkezik nála.

Természetesen ennek a vizsgálatnak is vannak kontraindikációi, például tüdőbetegség és mellkasi deformitások esetén is más módszert kell választani. 

A gyógyszerekről előzetesen egyeztetni kell

A fekvőkerékpáron végzett terheléses szív ultrahang teljesen biztonságos.A terheléses vizsgálatokra minden esetben felkészítik a páciens, bár leginkább csak kényelmes ruházatra van szükség. Előzetes egyeztetés után születhet döntés arról, hogy kerékpár ergométer, futópad vagy fekvőkerékpár legyen-e a terhelésre kijelölt eszköz, amelyek mindegyike biztonságos és maga a fizikai terhelés csak a szükséges, előzetesen meghatározott szintig történik.
Praktikus, ha a vizsgálat előtti 1-2 órában már nem eszik túl sokat a páciens, ahogyan ez általában minden fizikai aktivitás előtt ajánlott. Az egyetlen plusz teendő a gyógyszert szedő betegekre vonatkozik, ezért erről előzetesen egyeztetni kell a vizsgálatot végző orvossal. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyógyszer - jellemzően a béta-blokkoló - szedését 1-2 nappal korábban fel kell függeszteni. Erről azonban csakis a kardiológus dönthet az előzetes vizsgálatok során!

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! 2 hete minden egyes nap nagyon fáj a szívem, a szívem körül is. A karom vállam hátam is. Sokszor annyira fáj hogy el ájulok. Össze esek. Azt szeretném kérdezni mitől lehet ez? Tudom orvoshoz kellene fordulnom de a gyerekektől nehéz. Félek komoly a probélma. Sokszor fáradt vagyok.túlságosan is. Már nem tudom mit csináljak a minden napos fájdalom miatt. Előre is köszönöm a válaszát. (23 éves édesanya . )
Paliga Panna

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Paliga Panna!


A leírt panaszok hátterében nagyon sok betegség állhat. Ennek kiderítése csak orvosi vizsgálatok elvégzése után lehetséges.
Ezért javaslom egy belgyógyászati, kardiológiai vizsgálat elvégzését Ambulanciánkon, amiben készséggel segítünk.

Üdvözlettel:

Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Érthetőség

Fontos számomra, hogy az orvos érthetően fogalmazza meg a mondandóját, mert sokszor érthetetlen számomra az orvosi szakzsargon. A Doktor Úrnál ezzel nem volt probléma. Köszönöm!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2021.10.20
Utolsó módosítás: 2023.02.09