Fontos tudni, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok.

Tartalom

Mit jelentenek a vérnyomás értékek?

A vérnyomásértékek fokozatai

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomást?

Mit jelentenek a vérnyomás értékek?

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás értéke két számból tevődik össze, például 120/80. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető.

A vérnyomásértékek fokozatai

Az első értékek a szisztolés, a második értékek a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők­.

 • Optimális vérnyomás: <120  és <80
 • Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
 • Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
 • I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
 • Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
 • II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
 • III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
 • Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90Vérnyomás értékek - KardioKözpont

Manapság kardiológusok úgy vélik, hogy nem feltétlenül szükséges 120/80 alá vinni a vérnyomást, érdemesebb mindenkinél egyéni célértéket meghatározni, az általános állapot, egyéb betegségek, életkor, stb. figyelembe vételével.

Azoknak, akik a magas normális tartományba esnek tudniuk kell, hogy a későbbiek folyamán nagyobb eséllyel válnak hypertoniássá, mint azok az emberek, akiknek az optimális és a normális tartományban vannak az értékeik. Az izolált szisztolés hypertonia esetében csak az első érték minősül magasnak. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomást?

 • A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy gyógyszeres beállítás történik, naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket érdemes  vérnyomásnaplóban vezetni.
 • A mérés előtt legyünk nyugalomban, sőt az azt megelőző félórában már ne dohányozzunk, ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást!
 • A vérnyomásmérő mandzsettáját a könyökhajlat fölött 1-2 cm-el kell felhelyezni. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra, mivel nagy szórást mutatnak a mért értékekben.
 • Fontos, hogy mérés közben hátat és az alkart megtámasszuk, ha nem így teszünk, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Azonban, ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.
 • Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, majd ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, akkor 1-2 perc múlva mérjünk meg a vérnyomást még egyszer . Mind a három értéket és a pulzusszámot jegyezzük fel. 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó cikkünk

A visszatartott vizelet növelheti a vérnyomást

A visszatartott vizelet növelheti a vérnyomást

Egy új kutatás szerint a vérnyomást még a visszatartott vizelet is növelheti, más tényezők mellett. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta elmondja, mit érdemes számításba venni a mérésnél.

Létrehozás ideje: 2022.05.27
Utolsó módosítás: 2023.08.31