Fontos tudni, hogy létezik optimális és magas normális vérnyomás is, valamint, hogy a magas vérnyomáson belül is vannak fokozatok.

Vérnyomás értékek - Tartalom

Mit jelentenek a vérnyomás értékek?

A vérnyomásértékek fokozatai

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomást?

Magas vérnyomásértékek lehetséges okai

Magas vérnyomásértékek kezelése

Mit jelentenek a vérnyomás értékek?

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás értéke két számból tevődik össze, például 120/80. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető.

A vérnyomásértékek fokozatai

Az első értékek a szisztolés, a második értékek a diasztolés vérnyomásértékekre vonatkoznak és Hgmm-ben értendők­.

 • Optimális vérnyomás: <120  és <80
 • Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
 • Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
 • I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
 • Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
 • II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
 • III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110​

Manapság kardiológusok úgy vélik, hogy nem feltétlenül szükséges 120/80 alá vinni a vérnyomást, érdemesebb mindenkinél egyéni célértéket meghatározni, az általános állapot, egyéb betegségek, életkor, stb. figyelembe vételével.

Azoknak, akik a magas normális tartományba esnek tudniuk kell, hogy a későbbiek folyamán nagyobb eséllyel válnak hypertoniássá, mint azok az emberek, akiknek az optimális és a normális tartományban vannak az értékeik. Az izolált szisztolés hypertonia esetében csak az első érték minősül magasnak.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan mérjük helyesen a vérnyomást?

 • A jól beállított vérnyomást elég heti 2-3-szor mérni, de ha panasz jelentkezik, vagy gyógyszeres beállítás történik, naponta akár 2-3 mérés is hasznos lehet, a kezelőorvossal megbeszélve. Az eredményeket érdemes  vérnyomásnaplóban vezetni.
 • A mérés előtt legyünk nyugalomban, sőt az azt megelőző félórában már ne dohányozzunk, ne kávézzunk, ne végezzünk megerőltető mozgást!
 • A vérnyomásmérő mandzsettáját a könyökhajlat fölött 1-2 cm-el kell felhelyezni. Ennél jóval nehezebb a csuklós készülék felhelyezése, hiszen itt nagyon fontos a kar pozíciója. Ezek a készülékek nem igazán ajánlottak otthoni kontrollra, mivel nagy szórást mutatnak a mért értékekben.
 • Fontos, hogy mérés közben hátat és az alkart megtámasszuk, ha nem így teszünk, vagy ülve mérünk, a diasztolés vérnyomás kb. 5 Hgmm-rel magasabb lesz, mintha feküdnénk. Azonban, ha keresztbe tesszük a lábunkat, az a szisztolés értéket növelheti meg.
 • Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, majd ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, akkor 1-2 perc múlva mérjünk meg a vérnyomást még egyszer . Mind a három értéket és a pulzusszámot jegyezzük fel. 

Magas vérnyomásértékek lehetséges okai

A magas vérnyomás (hipertónia) több tényező együttes hatásának eredménye lehet, de a konkrét ok sok esetben nem egyértelmű. Magas vérnyomás lehetséges okai közé tartoznak az alábbiak is.

 • Életmódbeli tényezők: Az egészségtelen életmódbeli szokások, mint például a túlzott sóbevitel, a magas zsírtartalmú étrend, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás jelentősen hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához.
 • Öröklődés: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a magas vérnyomás kialakulásában. Ha a családban már előfordult magas vérnyomás, nagyobb a valószínűsége annak, hogy Ön is érintett lesz.
 • Kor: Az életkor előrehaladtával a vérnyomás általában növekszik. Ez részben az érfalak merevségének és az érelmeszesedés kialakulásának köszönhető.
 • Krónikus betegségek: Bizonyos krónikus betegségek, mint például a vesebetegség, a cukorbetegség és az alvási apnoe, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához vagy súlyosbításához.
 • Hormonális tényezők: Hormonális változások, például a terhesség vagy a menopauza, befolyásolhatják a vérnyomást. Emellett az endokrin rendellenességek, mint például a mellékvese rendellenességei vagy a pajzsmirigy túlműködése is okozhatnak magas vérnyomást.
 • Gyógyszerek és kábítószerek: Bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók, szteroidok, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, bizonyos antidepresszánsok és egyes drogok, például kokain, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához.

Fontos megjegyezni, hogy gyakran több tényező együttes hatása áll a magas vérnyomás hátterében, és minden egyén esetében más és más lehet az ok. A magas vérnyomás kialakulásában az egészséges életmód kialakítása, a rendszeres orvosi vizsgálatok és a kockázati tényezők kezelése kiemelkedően fontos. Ha magas vérnyomás gyanúja merül fel, mindig konzultáljon orvosával a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

.

Magas vérnyomásértékek kezelése

A magas vérnyomás (hipertónia) kezelése több megközelítésből is áll, és általában életmódbeli változtatásokkal és gyógyszeres terápiával történik. A magas vérnyomás kezelési módszerei közé tartoznak az alábbiak is.

 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges életmód követése kiemelkedő fontosságú a magas vérnyomás kezelésében. Ide tartozik az egészséges étrend, amely magas rost-, gyümölcs- és zöldség tartalmú ételek fogyasztását jelenti, valamint a zsír-, só- és cukor bevitel csökkentése isl. A testmozgás is kulcsfontosságú, legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású átmozgató edzés javasolt. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése is kiemelten fontos a magas vérnyomás kezelése során alkalmazott életmód terápiában.
 • Gyógyszeres terápia: Ha az életmódbeli változtatások nem elegendőek, akkor a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése javasolt. A magas vérnyomás gyógyszeres terápiája magában foglalhatja vízhajtók, béta-blokkolók, ACE-gátlók, angiotenzin II receptor antagonisták és kalciumcsatorna-blokkolók alkalmazását. Az orvos az egyén kockázati tényezőit, klinikai állapotát és a lehetséges mellékhatásokat figyelembe véve dönt a legmegfelelőbb gyógyszeres kezelésről.
 • Rendszeres orvosi ellenőrzések: Fontos a rendszeres orvosi felügyelet és a vérnyomás rendszeres ellenőrzése. Az orvos eldönti, hogy a kezelés hatékony-e, és szükség esetén módosítja a magas vérnyomás során alkalmazott terápiás tervet.
 • Életmódbeli és stresszkezelési technikák: Az életmódváltozások mellett a stresszkezelési technikák, például a meditáció, a jóga vagy a légzőgyakorlatok is segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és az életminőség javításában.

Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomás kezelése egyénenként változó, és a megfelelő kezelési tervet mindig az orvos határozza meg az egyén állapotának és egyedi szükségleteinek figyelembevételével. A rendszeres orvosi ellenőrzések és az életmódbeli változások betartása fontos szerepet játszanak a magas vérnyomás kezelésében és a szövődmények elkerülésében.vernzomasertekek

Magas vérnyomásértékek kialakulásának megelőzése

A magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásának megelőzése és kezelése kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Néhány fontos elv a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére:

 1. Egészséges étrend: Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjéket. Kerülje a magas só-, cukor- és telített zsírtartalmú ételeket, valamint az előre csomagolt élelmiszereket és az éttermi ételeket.
 2. Testsúly kontroll: Az elhízás jelentősen növeli a magas vérnyomás kockázatát, így fontos odafigyelni a testsúly kontrollra. A rendszeres testmozgás és az egészséges étrend követése mind hozzájárulnak a megfelelő testsúly fenntartásához.
 3. Rendszeres testmozgás: Heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob edzést végezzen, például séta, úszás, kerékpározás vagy futás formájában. A rendszeres testmozgás hozzájárul az általános egészségi állapot jaavításához és segít a magas vérnyomásértékek megelőzésében is.
 4. Csökkentse a sóbevitelt: Kerülje a magas sótartalmú ételeket, és próbálja meg csökkenteni a sófogyasztást.
 5. Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást: A dohányzás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást is. Az alkoholfogyasztás kerülése is javasolt.
 6. Stresszkezelés: Próbálja meg csökkenteni a stresszt a mindennapi életben. Használhat relaxációs technikákat, például meditációt, légzési gyakorlatokat vagy jóga gyakorlatokat.
 7. Rendszeres orvosi ellenőrzések: Fontos, hogy rendszeresen járjon rutinvizsgálatokra és otthon is monitorozza vérnyomását. Az időben történő felismerés és kezelés segítmegelőzni a magas vérnyomás súlyosbodását és az esetleges szövődmények kialakulását.

A fent említett kockázati tényezők minimalizálásával sokat tehet a magas vérnyomás kialakulásának megelőzése érdekében. Ha magas vérnyomás betegsége van, fontos, hogy rendszeresen konzultáljon orvosával és figyelmessen kövesse az ajánlott kezelési tervet.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helye: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)


 

Módosítás: 2024.03.07 11:14