Mi lehet az oka annak, hogy egyes esetekben az orvos által rendelt gyógyszeres kezelés sem viszi lejjebb a magas vérnyomást? Miért fontos a rendelésnek megfelelően szedni a gyógyszereket, mi az úgynevezett túlkezelés, mikor beszélünk másodlagos hipertóniáról? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont szakorvosa.

Minek érdemes utánajárni a kardiológiai vizsgálaton?

Ha a gyógyszerek sem csökkentik a magas vérnyomást, kardiológus segíthet.Előfordulhat olyan helyzet, amikor a magas vérnyomással kezelt beteg azt tapasztalja, hogy hiába szedi a gyógyszereket, nem csökkennek a vérnyomásértékei. A gyógyszer rezisztens hipertónia tulajdonképpen azt az állapotot jelöli, amikor a magas vérnyomás sem az életmódváltás, sem legalább 3 gyógyszer (melyek közül az egyik diuretikum) maximális tolerálható adagja ellenére sem csökken.
- Ez egy nagy körültekintést igénylő állapot, amelynél alaposan körbe kell járni, mi állhat a háttérben – hangsúlyozza Jenei doktor. – Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, először azt kell megtudni, valóban az előírtaknak megfelelően szedi-e a gyógyszereit a páciens. Hiszen, ha nem rendszeresen, vagy nem megfelelő adagban veszi be a gyógyszereit a beteg, elmaradhat a javulás. Természetesen annak is utána kell járni, megfelelő-e a rendelt gyógyszeradag, vagy esetleg nem merül-e fel a túlkezelés lehetősége. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a túl nagy mennyiségű gyógyszer súlyos vérnyomásesést okoz, amire válaszul a vérnyomás szabályozásáért felelős mechanizmusok túlkompenzálnak, és vérnyomás kiugrásokat okoznak. Ehhez adódhat még a beteg egyre fokozódó stresszes állapota, ami többek között a "sikertelen kezelés" miatt jön létre. Ezek a lehetőségek mindig előfordulhatnak a magasvérnyomás betegség kezelésében, hiszen a gyógyszerbeállítás tulajdonképpen egy folyamat, nem lehet csupán egyetlen viziten egy életre szóló kezelést meghatározni. Ezért is elengedhetetlen a rendszeres kontroll vizsgálat.

Mit jelent a másodlagos magas vérnyomás?

Ha a fenti lehetőségeket körbejárta a kardiológus, és nem találta meg a gyógyszer rezisztens magas vérnyomás okát, elkezdi megvizsgálni a másodlagos magas vérnyomás lehetőségét. A másodlagos magas vérnyomás azt jelenti, hogy egy elsődleges betegség következményeként alakul ki a hipertónia. Többek közt ilyen lehetséges okok állhatnak a háttérben:

  • Fennálló szív-érrendszeri betegségek és/vagy cukorbetegség.
  • Probléma azon hormonok működésével, amelyek ellenőrzik, kontroll alatt tartják a vérnyomást.
  • Veseartéria szűkület, ami miatt kevesebb vér áramlik a vesékben, így azok úgy érzékelik, mintha a vérnyomás alacsony lenne. Ezért egy renin nevű hormon szabadul fel, majd fokozódik az érösszehúzó és a vesében vizet és sót visszatartó anyagok aktivitása, amely okok elvezetnek a vérnyomás emelkedésig.
  • Alvászavarok, különösen az alvási apnoé, vagyis az éjszakai légzéskimaradás. (Ennél az alvászavarnál a páciens álmában egy ideig nem vesz levegőt, majd levegőért kapkodva ébred, éjszakánként akár többször is.)
  • Elhízás, alkoholizmus vagy más, olyan anyagok fogyasztása, amelyek megemelik a vérnyomást.

Hogyan lehet kezelni a rezisztens magas vérnyomást?

A 24 órás vérnyomásmérés segíthet a nehezen kezelhető magas vérnyomásnál.- Elsősorban meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban mindig emelkedett-e a vérnyomás, ehhez azonban nem elég néhány otthoni és orvosi mérés. Ilyenkor lehet nagyon hasznos eszköz az ABPM, vagyis a 24 órás vérnyomás monitorozás. Ha kiderül, hogy valóban rezisztens hipertóniáról van szó, és esetleg diagnosztizálunk egy elsődleges betegséget, ami okozza, elsősorban azt kell kezelni. Ha nem erről van szó, és valódi terápia rezisztens hipertóniát állapítunk meg, annak gyógyszeres kezelése összetett feladat. Ilyenkor több - legalább három - hatástani csoportba tartozó vérnyomáscsökkentő megfelelő kombinációját rendelhetjük el, figyelembe véve a páciens egyedi adottságait és a célértékeket – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.
A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett természetesen az életmódban is érdemes változásokat bevezetni, optimális esetben szakértői – kardiológusi, dietetikusi, mozgásterapeutai - segítséggel. Legfontosabb a kiegyensúlyozott, sószegény étrend, a korlátozott alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás, a normál testsúly kialakítása és a stressz kezelése.  Ha mindezek mellé a rendszeres kardiológiai kontroll is csatlakozik, jó eséllyel elérhetők a kitűzött célértékek a vérnyomásban.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm, Kérdésem a Covarex - AS 5 mg-os filmtablettával kapcsolatos. Januárban elkezdtem hányni, szédülni és nagyon magas lett a vérnyomásom, 200-ig is felment, utána visszazuhant 90-ig. Volt, hogy pár percen belül és magától, naponta többször megismétlődött. Februárban ez megismétlődött, voltam kivizsgálásokon, de semmit nem állapítottak meg, mindent rendben találtak, csak a vérnyomást nem. A háziorvos covarexet írt fel, napi 1 szemet. Nekem nyáron elég volt fél szem is, ezt egyeztettem az orvossal, most is ennyit szedek. Szeptemberben ismét rosszul lettem, hánytam szédültem, többszöri székletem is volt, ami hígabb, de nem hasmenés formájában jelentkezett és látás problémáim is lettek. A szédülés mai napig megmaradt. Hol azért szédülök, mert nagyon alacsony a vérnyomásom, hol azért, mert elkezd emelkedni és estére 150-170-ig is felmegy a pulzus is sokszor ingadozik. Kérdésem, amikor reggelente nagyon alacsony a vérnyomásom, 90-105 között van, akkor beszedhetem a covarexet? Ilyenkor meg szoktam várni, hogy kicsit feljebb menjen 115- 125 közé és 11-13 óra között veszem be. Nem tudom, mennyi idő alatt kezd hatni és milyen hosszan tart a hatása? Ha, így veszem be, akkor este 130-140 között van a vérnyomásom. Reggel, azért nem merem bevenni, mert 90-100 körül van, akkor is nagyon szédülök, a szívemnél nyom és többször előfordult már szívritmuszavar is, de soha nem tudták még EKG-val kimutatni. Kettő napja, a nyakam alatt középen, többször olyan, mintha valamit rátettek volna a mellkasomra. Vesesüllyedésem is van., a vesevezeték ezért meg van törve. Mikor, nagyon felugrott a vérnyomásom, utána napokban nehezen ment a gondolkodás, és nagyon fáradt lettem, ez kicsit megijeszt és az is, hogy kb 3 hete /azóta, amióta rosszul lettem/ sokat szédülök, hol azért mert alacsony, hol azért, mert magas vagy emelkedik a vérnyomásom. Ha, kisebb stressz ér, vagy izgulok valamiért, de a számítógép előtt is felmegy a vérnyomásom, ha dolgozom, vagy ha olvasok, akkor is. Súlyom megfelel a magasságomhoz, 158 cm/ 53 kg, korom 59. éves vagyok. Megfelelő mennyiségű vizet iszok, és igyekszem egészségesebben és vegyesen táplálkozni. Mellékvesét még nem vizsgálták. Koponya ct volt, labor, szemvizsgálat, kardiológia, neurológia. A leírtak, ismeretében mit javasolnak, hogyan szedjem a Covarexet?
Erika

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erika!

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés hatásának ellenőrzéséhez szükséges lenne egy 24 órás vérnyomásmérő készülék felhelyezése és a mérési eredmények kiértékelése. Ezek ismeretében lehet a gyógyszer adagjáról és napi elosztásáról is nyilatkozni.

Tisztelettel:
Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Alaposság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!

dr. Jenei Zsigmond Máté
dr. Jenei Zsigmond Máté
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.10.07
Utolsó módosítás: 2022.10.07