Szerző: Vajdovich Dorottya

Pár évvel ezelőtt egy átfogó spanyol, úgynevezett PREDIMED-tanulmányban számoltak be a Mediterrán-étrend szív- és érrendszerre gyakorolt hatásairól. A következőkben ezt a tanulmányt ismertetem.

Mit jelent az, hogy „PREDIMED”?

A Mediterrán-étrend jellemzői   

Miről szólt a vizsgálat?

A vizsgálat résztvevői

Három étrendi csoport összehasonlítása

Mi változott a vizsgálat időszaka alatt?

Az étrendi kezelés eredménye 

Mit jelent az, hogy „PREDIMED”?

A „PREDIMED” egy mozaikszó, ami a Prevention (megelőzés), Diet (diéta, étrend) és a Mediterranean (mediterrán) szavak összetétele, vagyis a Mediterrán-diétával történő betegségmegelőzést vizsgálták.

A Mediterrán-étrend jellemzői        

Mediterrán diétaA Mediterrán-diéta olyan ételeket, élelmiszereket és életmódbeli szokásokat ajánl, amit a mediterrán országok lakói folytatnak, ugyanis számos tanulmányban leírták, hogy a mediterrán lakosság körében jóval ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szívinfarktus vagy stroke. A Mediterrán-étrend jellemző élelmiszere az olívaolaj, a halak és tengergyümölcsei, a zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonafélék, az olajos magvak, kis mennyiségben a tejtermékek, a vörös hús, az édesség és vörösbor. (1. kép: forrás: American Society of Nutrition)

Miről szólt a vizsgálat?

Ebben a vizsgálatban kétféle Mediterrán diétát (egy extra szűz olívaolajjal kiegészített, illetve egy olajos magvakkal kiegészített) hasonlítottak össze egy csökkentett zsírtartalmú ételeket ajánló kontroll-diétával. Azt vizsgálták, hogy az extra szűz olívaolajjal vagy az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-diétát folytatók esetében ritkábban fordulnak-e elő szív- és érrendszeri betegségek, mint az alacsony zsírtartalmú diétát folytatók körében, vagyis kérdés az volt, hogy valóban megelőzheti-e a Mediterrán diéta a szív- és érrendszeri megbetegedések és események előfordulását.

Kapcsolódó cikkünk

Snidlinges tojássalátával töltött cékla

Snidlinges tojássalátával töltött cékla

Szívbarát húsvéti receptet keresel? Itt van egy snidlinges tojássalátával töltött cékla recept, ami szintén jól mutat  a húsvéti asztalon . Tegyél egy próbát!

A vizsgálat résztvevői

A vizsgálatban összesen közel 7450 résztvevőt vizsgáltak. A résztvevők több mint fele 60-80 év körüli nő és kicsivel kevesebb, mint a fele 55-80 év körüli férfi volt. Olyan személyeket választottak, akiknél még nem fordult elő semmilyen szív- és érrendszeri betegség, viszont nagy kockázatnak vannak kitéve, ugyanis túlsúlyosak, elhízottak vagy II-es típusú cukorbetegek vagy dohányoznak, esetleg magas a vérnyomásuk vagy emelkedett az LDL-koleszterin szintjük. 

Három étrendi csoport összehasonlítása

A résztvevőket a három különböző étrendi csoportba (Mediterrán-étrend kiegészítve olívaolajjal, Mediterrán-étrend kiegészítve olajos magvakkal és alacsony zsírtartalmú diéta) egyenlően osztották el. A vizsgálat nagyjából 5 éven keresztül zajlott.

A Mediterrán-étrendek és az alacsony zsírtartalmú étrend ajánlott és nem ajánlott összetevői:

 

Mediterrán- étrendek

Alacsony zsírtartalmú étrend

Aminek a fogyasztása javasolt

≥4 ek. olíva olaj/nap

≥3 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék/nap

≥3 adag dióféle és földimogyoró/hét

≥3 adag kenyéfélékből, tésztából, rizsből és burgonyából/nap

≥3 adag gyümölcs/nap

≥3 adag gyümölcs/nap

≥2 adag zöldség/nap

≥2 adag zöldség/nap

≥3 adag hal és tengergyümölcsei/hét (különösen zsírosabb halak)

≥3 adag sovány hal és tengergyümölcsei/hét

≥3 adag hüvelyes/hét

 

≥2 adag Sofrito*/hét

vörös húsok helyett fehér húsok (pl. csirkemell, pulykamell)

legalább 7 pohár vörösbor az étkezésekhez/hét (azoknál, akik amúgy is rendszeresen fogyasztanak)

Aminek a fogyasztása csak kis mennyiségben javasolt

<1 pohár szóda/nap

≤2 ek. növényi olaj, beleértve az olíva olajat/nap

<2 adag pékáru, péksütemény, édesség/hét

≤1 adag általános péktermékek, péksütemények, édességek/hét

<1 adag kenőzsiradék (pl. vaj)/nap

≤1 adag olajos magvak és zsírban sült snackek/hét

<1 adag vörös hús, előkészített hús/nap

≤1 adag vörös és az előkészített zsíros húsok/hét

 

mindig szükséges eltávolítani: a látható zsír a húsokon és a levesben

≤1 adag zsíros halak és olajos halkonzervek/hét

≤1 adag kenőzsiradék/hét

≤2 adag Sofrito*/hét

*Sofrito: paradicsomból és hagymából készült szósz, ami gyakran tartalmaz fokhagymát, aromás zöldfűszereket és kevés olívaolajat.

Nem volt korlátozási javaslat az energiabevitelt tekintve, viszont a napi rendszerességű fizikai aktivitást erősen ajánlották.

Mindkét Mediterrán-diétát és a kontroll diétát követő személyek számára egyaránt dietetikusok rendszeresen egyéni és csoportos étrendi kurzust tartottak. (Azt, hogy a résztvevők hogyan tartották be az étrendet, kérdőívvel mérték fel, ezen kívül a testsúlyt, a testmagasságot és a derékkörfogatot közvetlenül, manuálisan mérték.)

Mi változott a vizsgálat időszaka alatt?

A Mediterrán-étrendre vonatkozó kérdőívek javultak a nyomon követési időszak alatt és jelentős különbségek voltak a Mediterrán-étrendű csoportok és a kontroll-csoport között.

A két Mediterrán-étrendi csoportban résztvevők megnövelték a heti halfogyasztásuk mennyiségét és a hüvelyesek fogyasztását a kontroll csoporthoz képest. Ezen kívül az extra szűz olívaolajjal kiegészített Mediterrán-étrendbe soroltak növelték az extra szűz olívaolaj bevitelüket és kis mértékben a heti olajos magfogyasztást, míg az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étrendet követők kisebb mértékben, de növelték az extra szűz olívaolaj bevitelüket és heti többször olajos magvakat is fogyasztottak.

A Mediterrán-étrendeket folytatóknál a fő tápanyagváltozás a zsírtartalom mennyiségében, valamint a kiegészítő élelmiszerek összetételében nyilvánult meg. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az étrendi kezelés eredménye

A kezelést követő elemzésben a legkevésbé az extra szűz olívaolajjal kiegészített Mediterrán-étrendet követők körében következtek be szív- és érrendszeri betegségek és események. Ezt követette az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étendet követők csoportja. A legtöbb szív- és érrendszerben bekövetkezett károsodás az alacsony zsírtartalmú kontroll-csoportot követők körében következett be.

Az elemzés, amely a diéták betartására vonatkozó információkat tartalmazta, azt mutatta, hogy a szív- és érrendszeri események arányában mutatkozó különbség nagyobb volt a Mediterrán-étrendben részesülők és a kontroll diétához rendeltek között azoknál, akik az étrendet jobban betartották.

Összességében, ebben a vizsgálatban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából az energia-korlátozás nélküli extra szűz olívaolajjal vagy olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étrendben részesülőknél alacsonyabb volt a súlyos szív- és érrendszeri események aránya, mint a csökkentett zsírtartalmú étrendben részesülő kontroll csoport tagjainál. Ezek az eredmények alátámasztják a Mediterrán-étrend potenciálisan kedvező hatását a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésének szempontjából. 

Téma szakértője

Specialitások:
  • testsúlycsökkentés
  • koleszterin-csökkentő étrend
  • vérnyomás-csökkentő étrend
  • kizárólag felnőtt ellátás

Módosítás: 2023.05.23 11:32