A szívkatéterezés ma már egy rutin eljárás, melyet minden esetben kardiológus szakorvos végez. Kisebb kockázatokkal járó beavatkozások közé tartozik, azonban van néhány dolog, amire figyelni kell szívkatéterezés után.

Tartalom

Mi az a szívkatéterezés?

Mikor van szükség szívkatéterezésre?

Hogyan zajlik a szívkatéterezés?

Szívkatéterezés infarktus miatt

Szívkatéterezés után

Szívkatéterezés után I. – a beavatkozás helye

Szívkatéterezés után II. – gyógyszeres kezelés

Szívkatéterezés után III. – pihenés

Szívkatéterezés után IV. - hidratálás

Szívkatéterezés után V. – életmódváltás

Szívkatéterezés után VI. – hosszú távú utógondozás

A szívkatéterezés után is lehet teljes életet élni?

Mi az a szívkatéterezés?

A szívkatéterezés egy olyan orvosi eljárás, amely során egy vékony és hajlékony – általában műanyag – csövet, úgynevezett katétert vezetnek a szívbe vagy a szív körüli artériákba. A katétereket több okból kifolyólag is használják. Egyfelől diagnosztikai módszerként – ezáltal pontosabb képet kaphatnak az orvosok a szív anatómiájáról, a keringési rendszer és az erek állapotáról. Másfelől pedig különböző beavatkozások hajthatók végre katéter segítségével.

Szívkatéterezés eljárásával biztosan diagnosztizálhatók a különféle elzáródások – infarktusok, illetve koszorúér betegségek diagnosztikájában is használatos. A szívkatéterezés emellett lehetővé teszi például a koszorúér angioplasztikát, mely az érelzáródások tágítását jelenti, továbbá a szívbillentyűk helyreállítása is lehetséges ezzel a módszerrel. Szívkatéterezés segítségével, ahogy az erek tágítására, úgy azok szűkítésére is van mód. Ugyan az eljárás invazívnak minősül, mégis lehetővé teszi, hogy a mellkas felnyitása nélkül is lehetséges legyen egyes szívbetegségek kezelése.

Mikor van szükség szívkatéterezésre?

Az egyes koszorúér betegségek és szívbillentyű betegségek mellett, bizonyos esetekben szívritmuszavarokban is alkalmazható szívkatéterezés, mind diagnosztizálás, mind pedig kezelés okán. Ezek elektrofiziológiai vizsgálatok, melyek az aritmia pontos meghatározásában segíthetnek elsősorban. Szívizomgyulladásnál szintén hasznos eljárás, ugyanis ezáltal pontosan meg lehet határozni a gyulladás mértékét, illetve a kialakulásának oka is kideríthető így. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy jellemzően nem elsődleges diagnosztikai eljárásként alkalmazzák a szívkatéterezést. Rendelkezésre állnak egyéb diagnosztikai módszerek is, melyek rendszerint megelőzik a katéteres eljárást. Azonban ennek alkalmazása minden esetben szakorvosi kompetencia, és függ az adott pácienstől is.Szívkatéterezés után - KardioKözpont

Hogyan zajlik a szívkatéterezés?

Amennyiben a beavatkozást nem akut esetben kell elvégezni – tehát például nem szívinfarktus esetén – úgy abban az esetben a páciens kérheti az altatást/bódítást a szívkatéterezés idejére. Azonban sok esetben elegendő a helyi érzéstelenítés. A szívkatéterezés csuklón, ám általában a lágyéki részeken keresztül történik. Egy apró bemetszés vagy tűszúrást követően az itt lévő artérián keresztül vezetik be a katétert, egészen a szívig. Ezek a katéterek rendkívül vékonyak és rugalmasak, így nem okoznak kárt az erekben. Különösen diagnosztikai célzattal történő használat esetén kontrasztanyagot is juttathatnak a szívhez. A beavatkozás végeztével a katétert vagy katétereket eltávolítják, a bevezető nyílást pedig bezárják.

Szívkatéterezés infarktus miatt

Szívinfarktus esetében, a szívkatéterezés módszerét mind diagnosztikai, mind pedig kezelési okokból alkalmazzák. Az eljárás segítségével lehetőség van meghatározni, hogy a szív pontosan mely részét érinti az elzáródás, az pontosan hol található, illetve megerősíteni az infarktus tényét. Az angioplasztika mellett az úgynevezett sztent beültetés is szívkatéterezéssel történik. Ennek során a beszűkült vagy elzáródott érbe egy hálószerű szerkezetet helyeznek az artéria belső falához, ami megakadályozza az újabb szűkületet.

Szívkatéterezés után

A szívkatéterezés rutin eljárásnak minősül, amely alapvetően kisebb komplikációkkal jár, illetve a gyógyulási idő is rövidebb, mint egy hagyományos sebészeti beavatkozást követően. Az, hogy a szívkatéterezés után mennyi ideig kell kórházban tartózkodnia a páciensnek, attól is függ, hogy mi indikálta a beavatkozást. Szívkatéterezés után – ha komplikációmentesen zajlott - jellemzően néhány órát vagy egy éjszakát szükséges megfigyelés alatt tartózkodni. Mint minden esetben, úgy szívkatéterezés után is fontos az utógondozás és utánkövetés.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Szívkatéterezés után I. – a beavatkozás helye

Azokban az esetekben, amikor szükséges, a beavatkozás helyét egy-két varrattal lezárják, azonban jellemzően olyan minimális a bemeneti seb, hogy erre sincs szükség. Azonban, a szívkatéterezés után, a gyógyulási folyamat alatt figyelni kell, és szüksége esetén kezelni a sebet; szárazon és tisztán kell tartani, továbbá nem szabad vakarni sem.

Szívkatéterezés után II. – gyógyszeres kezelés

A szívkatéterezés után gyógyszeres kezelést is előírhat az orvosa. Ez lehet a beavatkozással összefüggő, de akár a feltárt szívbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer is. Bármely esetről is legyen szó, fontos, hogy minden esetben követni kell a kezelőorvosa által kiírt terápiát, amit semmiképp sem szabad abbahagyni idő előtt, vagy mielőtt konzultált volna orvosával.

Szívkatéterezés után III. – pihenés

Szívkatéterezés után kiemelt fontosságú a pihenés és az ágynyugalom. Ilyenkor az orvos által kiszabott ideig kerülni kell a megterhelő fizikai aktivitást vagy munkát a gyorsabb regeneráció érdekében. Előfordulhat, hogy teljes ágynyugalmat írnak elő, melynek idejét az orvos határozza meg.

Szívkatéterezés után IV. - hidratálás

Fontos, hogy szívkatéterezés után a páciens elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ugyanis a megfelelő folyadékbevitel segíthet a felépülésben is, hiszen invazív beavatkozás révén bizonyos értelemben stressz éri a szervezetet.

Szívkatéterezés után V. – életmódváltás

Bármilyen szívbetegségről vagy szívproblémáról legyen szó, az életmódváltás egy általános javaslat, azonban rendkívül fontos. Szívkatéterezés után – különösen, ha betegség következtében történt vagy betegséget tárt fel – fontos az egészséges életmódra való törekvés és a káros szokások elhagyása. A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás minimalizálása, továbbá a zsírszegény étrend mind hozzájárulnak a szív egészségének javításához. Ezek mellett a stressz csökkentése is fontos eszköz.

Szívkatéterezés után VI. – hosszú távú utógondozás

Hosszú távú kardiológiai gondozásra szívkatéterezés után önmagában nincs szükség, azonban, ha például sztent beültetése történt, vagy billentyűk helyreállítása, úgy abban az esetben szükséges. Ez több mindent is magában foglal, például a rendszeres kontrollokat, melynek gyakoriságát mindig a szakorvos határozza meg. Része lehet még továbbá a dietetikai tanácsadás és mozgásterápia is. Az akut szakaszban – tehát a beavatkozás idején és az azt követő megfigyelés – az ellátás mindig állami szférában működik, azonban szívkatéterezés után az ambuláns szakaszban az utánkövetés sok esetben nem megy végig. A KardioKözpontban van lehetőség hosszú távú kardiológiai gondozásban részt venni.

A szívkatéterezés után is lehet teljes életet élni?

Az eljárás típusától és az egyéni egészség állapottól függően a szívkatéterezés után általában teljes, aktív életet lehet élni. Alapvetően egy minimálisan invazív beavatkozásról van szó, melynek segítségével sok esetben hatékonyan kezelhetők egyes szívproblémák, és gyorsabb gyógyulással is jár. Azonban, fontos minden esetben a szakorvosi tanácsok betartása, illetve a hosszú távú utángondozás is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

 

Módosítás: 2024.04.08 16:14