A nyári hőség és a frontok is megviselhetik a szív-érrendszeri betegeket, akár kezelt, akár kezeletlen állapotról van szó. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket feltétlenül ki kell vizsgáltatni és jó tanácsokkal szolgált az érintetteknek.

Enyhébb tünetek esetén is fontos a kivizsgálás

Mellkasi fájdalom, szívdobogás érzés esetén fontos a kardiológiai vizsgálat.A nagy meleg még az egészséges embereket is megviseli, és még nagyobb terhet ró a szív-érrendszeri betegekre. Ennek többek közt az az oka, hogy a melegben a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk. Mindez természetesen kihat a vízháztartásra és erősen megterhelheti a szívet, megnőhet a szívinfarktus, az ödémásodás és a trombózis kockázata is.
Akik már kezelt szív-érrendszeri betegek, azoknak érdemes tisztában lenniük a lehetséges gyógyszer mellékhatásokkal, hiszen például a béta-blokkolók, a vízhajtók, vagy a kalciumcsatorna blokkolók fokozhatják a szervezet melegre adott reakcióit. A kánikula felerősítheti a gyógyszerek hatását is, aminek hatására néhányan esetleg csökkentik vagy elhagyják a gyógyszereiket, ami azonban kardiológus ellenőrzése nélkül kockázatot jelenthet. Azonban nem csak a gyógyszerszedőket viselheti meg a kánikula, a még nem diagnosztizált betegségek is erősebb tüneteket okozhatnak ilyenkor. Tehát nem csak a szívbetegeknek érdemes a szokásos kontrollokon kívül is felkeresni a kardiológust, hanem bárkinek, aki nyáron szokatlan tüneteket tapasztal. Ilyen panaszokkal ajánlott orvoshoz fordulni:

A frontok is veszélyesek lehetnek

Szív-érrendszeri betegeknek a megváltozott időjárási körülmények – például egy-egy gyors lehűlés, nagymértékű felmelegedés – is nagy terhelést jelenthetnek, hiszen jelentős alkalmazkodásra, kompenzációra kényszerítik a szervezetet. Ennek hatására a szimpatikus idegrendszeri aktivitás fokozódik, vagyis emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. A kardiológiai betegséggel élők ilyenkor fáradékonyabbak, erőteljesebb, szabálytalan szívverést tapasztalhatnak, szívbillentyű-probléma esetén fokozódhat az ödéma-hajlam, a nehézlégzés. Bizonyos megfigyelések szerint időjárási frontok hatására nőhet a keringési elégtelenség és a szívinfarktus előfordulásának aránya is. 

Mit tehetnek magukért a szívbetegek?

  • Szívbetegeknek és tünetek esetén is fontos lehet a 7 napos Holter EKG, a szívultrahang.Folyamatosan pótolják a folyadékot! Különösen az idősebbekre fontos figyelni, akik nem feltétlenül érzik a szomjúságot. Az ideális folyadék a víz, a nagy melegben mind az alkohol, mind a koffein fogyasztását mérsékelni kell.
  • A szívbetegeknek még komolyabban kell venni a hőségriasztásokat, és a legmelegebb órákban lehetőleg árnyékban, a lakásban ajánlott tartózkodni. 
  • Nagyon fontos a szellős öltözék, a napszemüveg és a kalap viselése – ez nem csak az UV-sugárzás, de a túlmelegedés ellen is véd.
  • A kánikula, a frontok megterhelő hatása miatt ajánlott többet pihenni a szokásosnál. Egy kis lefekvés, zuhanyzás, hideg borogatás, a láb felpolcolása, a visszafogott fizikai aktivitás segíthet.

- Akár panaszt okoz a meleg, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, akár még nem diagnosztizált szív-érrendszeri betegségre gyanakszik valaki, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust – ajánlja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. - 24 órás, 7 napos Holter EKG-val, szívultrahanggal, más speciális vizsgálatokkal utána tudjunk járni, pontosan mi okozza a tüneteket, nem romlott-e az alapbetegség állapota, illetve megállapítható-e bármilyen kardiológiai betegség. A kivizsgálásra és a kontrollokra épülő kezeléssel elérhető egy biztonságos állapot és hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az adaptációban is.

Forrás: KardioKözpont  (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Kicsit összetett lesz a kérdésem. Férjem 44 éves magas vérnyomásos 4 éve. Nem régiben kórházban volt 1 hetet, eltérés volt az ekg-ban és mivel az Uh, Rtg, és vérvételek is jók lettek így szívkatéterezést csináltak neki. Ott nem találtak érszűkületet, másnap haza is engedték. Viszont a zárójelentésen a diagnózinál az ISZB szó is szerepel. Zárszóként annyit írtak hogy panaszait kisérbetegség okozza. És most jön a kérdésem lényege: pár éve meddőségi központba járunk mert sajnos nem esek teherbe ismeretlen eredetű meddőség miatt. Inszeminációra készülünk és nálam az egyik teszt eredménye pozitív lett Ureaplasmára. Az orvosom antibiotikumot javasol mind a kettőnknek az inszemináció megkezdése előtt. Kérdésem az lenne hogy szedhet-e ő antibiotikumot? Volt már fogászati problémája évekkel ezelőtt és felmerült a kérdés, hogy a jövőben ha anitbiotikumra lesz szüksége, akkor vajon szedheti-e. A következő gyógyszereket kell szednie a kardiológus javaslatára: 1x100mg Astrix, 1x75mg Trombex, 1x1 Dalnessa, este 4mg Vidotin, 1x2,5mg Nebilet, este 20 mg Roxera, 2x40mg Quamatel. Köszönöm előre is megtisztelő válaszát. Üdvözlettel
Nagy Anna

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Nagy Anna!

Igen, szedhet antibiotikumot minden további nélkül.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Magabiztos és jó szakember

Maximálisan elégedett vagyok, kimondottan jó a véleményem, gyakorlatilag minden tekintetben. Minden a recepciónál kezdődik..., mosoly, inetlligencia, kedvessség, kitűnő eligazitás fogadott. Dr.VASKÓ PÉTER magabiztos és jó szakember benyomását keltette-örülök, hogy Hozzá kerültem.

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.06.20
Utolsó módosítás: 2022.06.20