A szív a mellkasban, a szegycsont mögött helyezkedik el. Szívizomrostokból épül fel, mely folyamatos, erőteljes összehúzódásokra képes. Az összehúzódások gyakorisága alkalmazkodik a változó megterhelésekhez az idegi és hormonális hatások következtében. A szív két pitvarból (atrium) és két kamrából (ventriculus) áll, ahol a pitvarok fogadják a vénákból érkező vért, míg a kamrák pedig tovább pumpálják az artériákba. A testtömeggel megközelítően arányos a szívünk nagysága, mely átlagosan 4 gramm/testsúly kilogramm. Egy egészséges felnőtt esetében az átlagos mérete 250-350 gramm.

Mivel más-más irányba áramlik a vér az artériákban és a vénákban, ezért ezek szerkezetileg is eltérnek egymástól. A vér az artériákon keresztül a szívtől a perifériák felé áramlik, a vénákon át pedig visszafelé, a perifériák felől érkezik a szívhez.

A kardiológust az alábbi tünetek észlelése esetén javasolt mielőbb felkeresni:

Kapcsolódó cikkünk

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

Szorong önmaga és a szerettei miatt? Ezeket gondolja végig

A járványhelyzettel kapcsolatosban számos, különböző forrása lehet a szorongásainknak. Dr. Révay Edit PhD, a KardioKözpont életvezetési tanácsadójának iránymutatásával a pszichés biztonság részben visszaszerezhető. 

Módosítás: 2022.08.23 15:47