A szívelégtelenség pontos meghatározásához stádiumba sorolást alkalmaznak. Ez segít megmutatni és megérteni, hogy a kórkép mennyire előrehaladott, hol tart, illetve a megfelelő kezelési terv kialakításában is segít.

Tartalom

A szívelégtelenség típusai

A szívelégtelenség stádiumai

A szívelégtelenség stádiumai: I. stádium

A szívelégtelenség stádiumai: II. stádium

A szívelégtelenség stádiumai: III. stádium

A szívelégtelenség stádiumai: IV. stádium

A szívelégtelenség stádiumai: végstádium

A szívelégtelenség kezelési lehetőségei

A szívelégtelenség gyógyítható?

A szívelégtelenség típusai

A szívelégtelenség olyan betegség, melynek során a szív nem képes megfelelően pumpálni a vért, ezáltal pedig eljuttatni azt a test többi részébe. Szívelégtelenségnek minősülnek azok az állapotok, melyekben a koszorúerek károsodásáról vagy a szív izmainak gyengüléséről van szó.

Alapvetően két fő típusa van a szívelégtelenségnek: lehet systolés és diasztolés.

A szisztolés szívelégtelenség esetében a szív nem tud hatékonyan összehúzódni és pumpálni a vért. Ennek következtében valamennyi vér a szívben visszamarad (nem képes kipumpálni a kamrákból a vért), amik duzzanatot és ezáltal folyadékretenciót (folyadékvisszatartás) eredményez.

A diasztolés szívelégtelenség során a szív nem képes kellőképpen ellazulni két összehúzódás között. Ennek következtében pedig nem tud elegendő vért „felvenni”, „összegyűjteni” az összehúzódáshoz sem.

Három további típusát lehet megkülönböztetni: balszívfél elégtelenség, jobbszívfél elégtelenség és globális szívelégtelenség. Lefolyása szerint lehet akut, és krónikus is.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A szívelégtelenség stádiumai

Adott betegségek diagnózisa és kezelése során az orvosok különböző „fázisokba”, úgynevezett stádiumokba osszák azt az állapotot, ahol a betegség tart. Ez azért fontos és hasznos besorolás, mert ezáltal behatárolható a betegség súlyossága, annak előrehaladása, illetve a kezelés is hatékonyabban történhet. A stádiumok segítenek megérteni – elsősorban az orvosoknak, ám nem kizárólagosan -, hogy hol tart a betegség. Jellemzően I.-IV.-ig vannak meghatározva a stádiumok, illetve van még az úgynevezett végstádium. Az I. stádium a kezdeti, legenyhébb szakasza a betegségeknek, míg a IV. pedig a legsúlyosabb. Szívelégtelenség esetében is használatos ez a besorolás.

A szívelégtelenség stádiumai: I. stádium

A szívelégtelenség I. stádiuma a betegség legenyhébb formáját jelöli. Ekkor az érintettnek jellemzően még nincsenek panaszai, vagy csak nagyon enyhe tüneteket tapasztal, melyek nem utalnak komoly problémákra. Ebben a stádiumban a szív még képes és tud hatékonyan működni, továbbá átlagos fizikai aktivitás során sem tapasztalhatók problémára utaló tünetek.

A kórkép ezen szakaszában általában nincs szükség speciális kezelésre, ellátásra, hiszen alapvetően megfelelően működik. Azonban ebben az esetben sem szabad elhanyagolni, ugyanis a betegség súlyosbodásához vezethet, ha a szívelégtelenség diagnózisát – legyen az bármely stádiumban – nem veszi komolyan a beteg.

A jó állapot minél tovább történő megtartása érdekében az életmódváltozások, az egészséges étrend és a testmozgás fontos szegmensek.

A szívelégtelenség stádiumai: II. stádium

A szívelégtelenség II. stádiuma mérsékelt súlyosságot jelöl, ekkor már jelentkeznek tünetek, és a fizikai aktivitás is korlátozott lehet. Ezt a stádiumot „mérsékelt szívelégtelenségnek” nevezik. Ekkor már megjelenhetnek olyan tünetek, mint például a légszomj és fáradtság. Ezek a panaszok jellemzően már olyan fizikai aktivitás során is jelentkezhetnek, melyek nem igényelnek különösebb erőfeszítést; ilyen például a lépcsőzés, hosszabb séta; ezek nehezebbé válhatnak.

A szívelégtelenség II. stádiumában már szükséges lehet gyógyszeres kezelés, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és melyek által nőhet a szív terhelhetőségének növelése is. Az életmódbeli változások ebben az esetben is javíthatnak az érintett állapotán. Fontos például a sóbevitel csökkentése, a rendszeres testmozgás beiktatása is.A szívelégtelenség stádiumai - Kardioközpont

A szívelégtelenség stádiumai: III. stádium

A III. stádiumban már középsúlyos vagy mérsékelt súlyosságú szívelégtelenségről van szó. Ilyenkor az érintettnek számottevő tünetei vannak, melyek a fizikai aktivitást is jelentősen korlátozhatják. A tünetek között szintén tapasztalható légszomj és fáradtság, melyek pihenés közben is jelentkezhetnek. Ebből kifolyólag a szívelégtelenség ekkor már a mindennapi életre is jelentős hatással van, és komoly nehézségeket, akadályokat jelentenek az olyan, hétköznapi cselekvések, mint például a sétálás vagy a lépcsőzés is. Akárcsak a II. stádium esetén, úgy itt is általában gyógyszeres kezelés zajlik, illetve életmódbeli változások is szükségesek.

A szívelégtelenség stádiumai: IV. stádium

A szívelégtelenség IV. stádiuma a besorolást tekintve rendkívül súlyos állapot. Ekkorra a szív már súlyosan károsodott, és már pihenés közben, passzív tevékenységek alatt is csak jelentősen korlátozottan képes ellátni a feladatát. Az állandó tünetek mellett, mint a légszomj, fizikai gyengeség is fellép: apró tevékenységek is nehezen elvégezhetők az érintett számára. A tünetek között megjelennek a duzzadt végtagok (folyadékvisszatartás miatt), illetve szívritmuszavarok.

Ebben a stádiumban már nem feltétlenül elegendő a hagyományos gyógyszeres kezelés, hanem szükség lehet kórházi ellátásra is, oxigén adására. Ekkor már minimális lehetőségek állnak rendelkezésre.

A szívelégtelenség stádiumai: végstádium

A szívelégtelenség végstádiumát „terminális szívelégtelenségnek” is szokták nevezni. Jellemzően itt a szívelégtelenség mellett fellépnek olyan súlyos problémák, mint például a szívbillentyű rendellenességek vagy krónikus koszorúér-betegségek. Ebben az állapotban már bármilyen szintű fizikai aktivitás szinte lehetetlenné válik. Egyéb szervi problémák is fellépnek, többek között például érintett lehet a vese is, hiszen a szív elégtelen működése miatt, a szervek sem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez, ami értelemszerűen hatással van a működésükre és állapotukra.

Végstádiumban már állandó orvosi felügyeletre van szükség, mely az intravénás gyógyszeres kezelést és az állandó oxigénterápiát és megfigyelést is magában foglalja. Szükség esetén pszichológiai segítség nyújtása is történhet a palliatív ellátás keretein belül, mely nem csak az érintett, de a hozzátartozók számára is szükséges lehet.

A szívelégtelenség kezelési lehetőségei

A szívelégtelenség kezelése is minden esetben attól függ, hogy az állapot milyen súlyos, milyen stádiumban van a betegség. A kezelés célja alapvetően a tünetek enyhítése és a betegség progressziójának lassítása. Súlyosságtól függően vannak kezelési lehetőségek, melyek a következők:

  • életmódbeli változtatások
  • gyógyszeres kezelés
  • kardiológiai rehabilitáció
  • szívsebészeti beavatkozások
  • szívtranszplantáció
  • palliatív ellátás

Az életmódbeli változások jelentős hatással lehetnek a betegség kezdeti szakaszában, melyben még nincsenek, vagy csupán enyhén jelentkeznek a tünetek. Ide tartozik például a sóbevitel csökkentése, a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás mérséklése, illetve a rendszeres testmozgás beiktatása.

Gyógyszeres kezelésként több fajta medicina alkalmazható. A leggyakrabban diuretikumok adása jellemző, mely segít eltávolítani a felesleges vizet és sót a szervezetből, ezzel csökkentve a végtag duzzanatát, illetve csökkenti a szív működését is. A béta-blokkolók szintén gyakran használatosak, ugyanis csökkentik a szívfrekvenciát és ezáltal a valamelyest a vérnyomást is, melynek köszönhetően a szív terhelése is csökken.

A kardiológiai rehabilitációnak a betegség későbbi stádiumaiban van különös jelentősége, ugyanis ez magában foglalja mind a fizikai rehabilitációt, a dietetikai tanácsadást, illetve kardioedukációt is, melynek során alaposan megismertetik a beteggel az állapotát, illetve azt, hogy hogyan kell kezelnie, mire kell figyelnie a mindennapokban.

Szívsebészeti beavatkozások is szükségessé vállhatnak azokban az esetekben, melyekben például a koszorúerek vagy szívbillentyűk korrekciója, helyreállítása szükséges. Szívtranszplantációra lehet szükség olyankor, amikor a kezelések nem bizonyulnak hatékonynak, és a páciens általános állapota megfelelő a beavatkozás elvégzéséhez.

Palliatív ellátás akkor jön szóba, amikor a szívelégtelenség végstádiumba ért vagy rendkívül súlyos állapotú. Ekkor az érintett tüneteinek, esetleges fájdalmainak enyhítése a cél, illetve az életminőségének jobbá tétele a lehetőségekhez mérten.

A szívelégtelenség gyógyítható?

A szívelégtelenség sajnos nem gyógyítható, azonban számos kezelési lehetőség létezik, melyek a tünetek enyhítésében jelentősek. Továbbá a különböző terápiás módszereknek köszönhetően, a betegség progressziója (romlása) is lassítható, mely egy jó életminőség tartós fenntartásában segít. A cél tehát a kezelés során az, hogy az érintett tünetmentes legyen, vagy tünetmenteshez közeli állapotba kerüljön, vagy éppen maradjon. A szívelégtelenség kezelése élethosszig tart, szükséges a folyamatos kardiológiai kontroll, illetve az orvos által meghatározott szabályok, életmódjavaslatok betartása is.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2023.10.10 13:46