Szerző: KardioKözpont

A szívelégtelenséget gyakran más kardiológiai betegség miatt alakul ki. Hosszútávú kialakulása során a szív nem tudja megfelelően ellátni feladatát,  a szívizom az egyes részeknél meggyengül, és emiatt a szív nem tudja a szervezet vérellátását biztosítani. A jobb kamra elégtelensége gyakran más ischaemiás szívbetegség következménye, vagy a bal kamra szívelégtelensége miatt alakul ki.

A jobb kamra elégtelenség kialakulása

A heveny jobbszívfél-elégtelenség oka lehet elsődlegesen (jobb oldali szívinfark­tus miatt) vagy másodlagosan (például értágulás súlyos tüdőembólia követ­keztében) is. Az állapot legtöbbször a jobbszívfél további tágulatát és szívbillentyű-rendellenességet (trikuszpidális billentyűelégtelenséget) von maga után. Kialakulásának folyamatát tekintve a jobb kamra fokozódó falfeszülése következté­ben csökken a jobb kamrai koszorúerekben a vérátáramlás, egyidejűleg nő a szívizom oxigénfelhasználása. Ez a szív gazdaságtalan működéséhez vezet, amely során nem tudja megfelelően pumpálni a vért a koszorúerekbe sem, így a szív vérellátásának csökkenése tovább súlyosbítja a szívelégtelenséget. A kimenetel a hátte­rében álló betegségtől függ. 

Kialakulásának okai

A jobb kamrai szívelégtelenség okai gyakran más, iszkémiás szívbetegségek:Jobb kamrai szívelégtelenség - KardioKözpont

Kialakulásának valószínűségét jelentős mértékben befolyásolja az életmód. Nagyobb az esély, ha jelen van:

Mik a jobb kamra elégtelenség tünetei?

A jobb kamrai szívelégtelenség leggyakoribb tünetei:

A jobb kamra elégtelenségének kezelése

A jobb kamra elégtelenség kezelésének célja az alapbetegség, illetve a kiváltó tényezők felfedése és kezelése.  A tüneti, azonnali kezelés során szükséges lehet:

  • fizikai és lelki tehermentesítés, nyugtatás
  • esetleg orrszondán O2 adása
  • trombózis megelőzése
  • súlyosságtól függően gyógyszeres kezelés

Nagyon fontos, hogy a szívelégtelenségben szenvedő emberek is fenntartsák fizikai aktivitásukat. A megfelelő mennyiségű testmozgás javítja a beteg állapotát, szervezete vérellátását és enyhítheti a tüneteket. A mozgásterápia elkezdésére az orvos adhat csak javaslatot. Javítja az állapotukat az életmód megváltoztatása, a testsúly normalizálása.

Létrehozás ideje: 2019.08.27
Utolsó módosítás: 2022.08.23