A legismertebb koleszterinszint csökkentők a sztatinok, amelyek működéséről, optimális szedési idejéről és esetleges mellékhatásainak kiküszöböléséről dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa beszélt.

1. Így működik a koleszterincsökkentő

A legelterjedtebb koleszterinszint csökkentők a sztatinok, amelyek csökkentik a vérben az LDL-koleszterin (az ún. „rossz” koleszterin) szintjét, ezáltal közvetve redukálják a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Számos sztatin típusú gyógyszer elérhető, amelyek működése bizonyos mértékig különböző, éppen ezért fontos a receptírás előtti alapos kivizsgálás. 
A sztatinok működésének alapja, hogy blokkolják egy, a májban termelődő enzim működését, ami koleszterint „gyárt”, így megakadályozzák az erekben, jórészt koleszterinből felépülő plakkok kialakulását. Ismeretes, hogy a koleszterineknek van egy másik típusa is, a HDL, vagyis a „jó koleszterin”, ami viszont hasznos, ugyanis - bonyolult folyamatok eredményeként – segít megszabadulni az LDL-től. Egyes kutatások és meta-analízisek azt is megállapították már, hogy a sztatinok pozitívan hatnak a HDL-termelődésre, és a nagy rizikójú csoportokban jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét. 

2. Mikor optimális bevenni a koleszterincsökkentőt?

A koleszterincsökkentő gyógyszer szedésének szabályait be kell tartani.A gyógyszerek szedésével kapcsolatos össze szabályról elsősorban a kezelőorvosnál fontos tájékozódni és fontos be is tartani a megbeszélteket.  Már csak azért is, mert a sztatinoknak vannak rövid- és hosszú hatású válfajai.  Az ajánlások szerint a rövid hatású koleszterincsökkentők akkor hatnak a legjobban, ha este veszik be őket. Ennek az lehet az oka, hogy a koleszterint termelő enzim is ekkor a legaktívabb. A hosszabb felezési idővel rendelkező gyógyszerek (a felezési idő az az idő, amely alatt egy hatóanyag mennyiségének fele kiürül a szervezetből) a kutatások szerint ugyanolyan hatékonyak, ha reggel, és ha este vesszük be őket, a lényeg, hogy ha beállítottuk magunknak a bevételi időt, ahhoz tartsuk is magunkat.

3. Melyik gyógyszer az optimális?

- Erre a kérdésre egy adott személy esetében csak az orvos adhatja meg a választ. Amikor dönteni kell a koleszterincsökkentő típusáról és dózisáról, olyan tényezőket veszünk figyelembe, mint az aktuális koleszterinszint, meglévő betegségek (nem csak szív-érrendszeri eredetűek), a családban esetleg halmozódó kardiovaszkuláris betegségek, meglévő rizikófaktorok és már szedett gyógyszerek. Léteznek bizonyos „célértékek", tehát más a célérték egy egyébként egészséges, csak magas koleszterinszinttel élő, más egy szívinfarktuson átesett, vagy egy igen nagy rizikóval rendelkező polymorbid betegnél. Természetesen a nagyobb rizikónak kitett páciensek esetében magasabb dózisú vagy hosszabb hatású koleszterincsökkentők elrendelése az indokolt – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

4. Meddig kell szedni a koleszterincsökkentőt?

A koleszterincsökkentésben a gyógyszer mellett az életmód orvoslás is fontos.A koleszterincsökkentőket alapvetően folyamatosan kell szedni. Számos esetben bebizonyosodott, hogy akik az orvosi javallattól függetlenül abbahagyták a szedést, hamarosan újra emelkedett értékeket láthattak a laborleletben. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha valaki rendezi az életmódját - akár az életmód orvoslás segítségével -, tehát lemond a dohányzásról, leadja a fölös kilókat, rendszeresen mozogni kezd és kiegyensúlyozottan kezd táplálkozni, a kardiológussal egyeztetve lassan csökkentheti, esetleg el is hagyhatja a gyógyszert. 

5. Milyen mellékhatásai lehetnek a koleszterincsökkentőknek?

Az Amerikai Kardiológiai Társaság kutatása szerint a sztatint szedők 90 %-ánál nem jelentkezik semmilyen zavaró mellékhatás. Akik esetleg mégis tapasztalnak problémákat, azok jobbára gyengeségről, a székelési szokásos megváltozásáról, fejfájásról, bizonyos gyulladásokról és frissen kialakult cukorbetegségről számolnak be, különösen, ha ez utóbbinak más rizikófaktora is jelen van. Ugyanakkor az FDA, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Bizottság szerint a mellékhatások kockázata alacsony és az előnyök jóval felülírják azokat.

6. Mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani a koleszterincsökkentők mellett?

Mivel a sztatinok kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, vitaminokkal, táplálék-kiegészítőkkel, ezekről mindenképpen tájékoztatni kell az orvost, még a receptírás előtt. Azt is fontos tudni, hogy sztatinok szedése mellett kerülni kell a grapefruit fogyasztást, mert az negatívan befolyásolhatja a hatást. A magasabb kockázati csoportba tartozóknak érdemes dietetikus segítségét is kérni, hogy egy olyan étrendet alakíthassak ki, amely szintén képes csökkenteni a koleszterinszintet. Ezen kívül mozgásterapeuta segítségével ajánlott kialakítani egy biztonságos, de hatékony edzésrendet, amely a túlsúly csökkentésében is nagy szerepet játszik, valamint fontos minden orvosi utasítást pontosan betartani és a rendszeres ellenőrzéseket lelkiismeretesen elvégezni.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr.úr. Pár napja érzek szegycsont mögötti nyomást vagy fájdalmat nem is tudom,mozgásra szokott előjönni ha fekszem akkor pedig a hátam bal oldalán érzem ugyanezt ,plusz rossz közérzetem is van ,mi lehet ez talán szívprobléma? Pár éve voltak már ugyanezek a tünetek csak akkor voltam kardio vizsgálaton ott nem találtak semmit {ekg,ultrahang,mellkasröntgen,24óra holter}.
Attila

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Attila!

Panaszai, az elmondás alapján feltehetően nem szív eredetűek.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Hatalmas szaktudás

Alapos vizsgálat. Hatalmas szaktudás. Kedvesség. Emberségesség. Az asszisztens Katát is nagy nagy dicséret illeti, szakmailag és emberileg is. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2019.06.07
Utolsó módosítás: 2022.08.23