A magas vérnyomás betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 40%-át érinti, idősebb korunkra – 60 év felett akár 60%-ig nő ez az arány. Előfordul, hogy a betegség sokáig nem produkál észrevehető tüneteket, ezért nagyon fontos a rendszeres vérnyomásmérés, szükség esetén az életmód terápia, esetleg gyógyszeres kezelés igénybevétele.

Hogyan diagnosztizálható a magas vérnyomás?

A hipertónia diagnosztizálásához elengedhetetlen a rendszeres vérnyomásmérés. Megállapítását követően orvosnak kell meghatároznia a lehetséges okokat, illetve a hipertónia típusát, hogy elsődleges vagy másodlagos. Elengedhetetlen a teljes körű vizsgálathoz megismerni a páciens kórtörténetét, illetve a családban előforduló anamnéziseket. A napi rendszerességgel ismételt vérnyomásméréshez vezessünk vérnyomásnaplót. Az általunk megszokott, hétköznapi környezetben napi háromszor mért vérnyomás pontosabb, megbízhatóbb eredményt adhat, mint kórházi vagy rendelői közegben.

A vérnyomás osztályozása

Kategória

Szisztolés (Hgmm)

 

Diasztolés (Hgmm)

Optimális vérnyomás

< 120

és

< 80

Normális vérnyomás

< 130

 

< 85

Magas-normális vérnyomás

130-139

és/vagy

85-89

Kóros vérnyomás - Hypertonia

I. fokozat (enyhe hypertonia)

140-159

és/vagy

90-99

II. fokozat (középsúlyos hypertonia)

160-179

és/vagy

100-109

III. fokozat (súlyos hypertonia)

≥ 180

és/vagy

≥ 110

Izolált szisztolés hypertonia (ISH)

≥ 140

 

< 90

Izolált diasztolés hypertonia (IDH)

< 140

és

≥ 90

A vérnyomás napi ingadozása

A vérnyomás nem állandó, változik napszaktól függően is. Általában reggel mérhető a legmagasabb érték, ezután a vérnyomás csökken. Kora délután ismét emelkedik – egy második vérnyomáscsúcs alakul ki, azonban ez a reggeli értékhez képest alacsonyabb. Ezután fokozatosan csökken a vérnyomás és éjszaka a legalacsonyabb. A napi ingadozás mellett a vérnyomás normális esetben is átmenetileg megemelkedik izgalom vagy stressz hatására, valamint testmozgás esetén. Ebből kiindulva a helyes vérnyomásmérés mindig nyugalmi helyzetben történik. A napi ingadozás mértékét 24 órás ABPM vizsgálattal lehet jól követni és számszerűsíteni a mért értékeke.

Magas vérnyomás esetén a kezelés módja annak súlyosságától függ, melynek megállapítása a kezelőorvos feladata. Az orvosnak ismernie kell az előzményeket, mint:

  • páciens kórtörténete
  • családi anamnézis
  • életmódból fakadó rizikó faktorok

Kismértékű vérnyomás emelkedés esetén leginkább életmódváltás javasolt. Közepesen magas vérnyomás esetén általában az életmódváltás mellett gyógyszeres kezelés a jellemző. Kórosan magas vérnyomás esetén a további kezelés meghatározásához mindenképpen javasolt kardiológiai vizsgálatok elvégzése. A kezelésnek mindig személyre szabottan kell történnie és nagyon fontos az előírt terápia mellett a vérnyomás rendszeres ellenőrzése.

Módosítás: 2022.10.25 13:54