Ischaemiás szívbetegség hosszútávú gondozása

Ischaemiás szívbetegség hosszútávú gondozása

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.08.01 11:44 Módosítva: 2021.07.13 11:27

A középkorú és idősebb férfiaknál és nőknél egyaránt a szív-érrendszeri betegségek szerte a világon vezető szerepet játszanak a halálozásban. Ezek egyik fajtája, az ischaemiás szívbetegség (ISZB) több formában is tünetet okozhat: a betegség első tünete éppúgy lehet típusos vagy atípusos mellkasi fájdalom, mint életveszélyt jelentő akut ischaemiás szindróma vagy éppen hirtelen halál. A lefolyás során a terápia függvényében váltakozhatnak a tünetes és tünetmentes periódusok, stabil és instabil állapotok, ezért kiemelten fontos a pontja az életmódváltás a hosszútávú gondolzásban.

 

Bejelentkezés Ischaemiás szívbetegség gondozásra:

 KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Ischaemiás szívbetegség rehabilitáció

 

Mi valójában az ischaemiás szívbetegség?

Mi valójában az ischaemiás szívbetegség?
Az ischaemiás szívbetegség rehabilitációjának területei
A rehabilitáció stádiumai
Helyes táplálkozás
Rendszeres mozgás
A szívbetegek rehabilitációjának előnyei

Az ischaemiás szívbetegség a szívizom valamely területének elégtelen vérellátásából eredő betegség, mely hosszú távon a koszorúerek megbetegedését okozza (érelmeszesedéshez vezet). A működő szívizom oxigénhiányban szenved, ami idővel teljesítménycsökkenéséhez, majd egyes szívizomsejtek elhalásához vezet. Az ischaemiás szívbetegség akut formája lehet a szívinfarktus, míg krónikus megnyilvánulásai közé sorolható az infarktust követő állapotok, mint az angina pectoris, ingerátadási és szívritmuszavarok. Az ischaemiás szívbetegség esetén a gyógykezelés alapja mindenkor a szívizom vérellátásának növelése és a megfelelő oxigénbevitel.

Az ischaemiás szívbetegség hosszútávú gondozásának területei

 • Táplálkozásterápia

A szív-és érrendszeri megbetegedések tekintetében a komplett, szakember által összeállított étrendek követése hoznak pozitív eredményeket.

 • Mozgásterápia

A kardiológiai megbetegedések kockázata jelentősen lecsökkenthető a rendszeres testmozgás által, azon belül is elsősorban a kardiovaszkuláris fittség fejlesztésével.

 • Dohányzásról leszokás

A dohányzás a szív-és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora. A cigarettafüsttel rengeteg méreg kerül a szervezetbe, amik a szervezetet erősen károsítják: megemeli a vérnyomást, növeli a koleszterin kedvezőtlen hatásaiért felelős altípusának szintjét és arányát a vérben, rontja a vérkeringést, hatására hosszú távon érszűkület alakulhat ki, az erekben vérrögök keletkezhetnek, és elzáródások jöhetnek létre, amelyek szívinfarktushoz, agyvérzéshez, stroke-hoz vezethetnek. Azonban a dohányzásról leszokás minden életkorban jó hatással van a szervezetre, és nagy mértékben segíti az ischaemiás szívbetegség gyógyulását.

 • Stresszkezelés

Az érzelmi stresszről régóta köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel tartós fennállása a szervezetet folytonos készenlétben tartja. Idővel állandósulnak az emiatt a szívben létrejövő fiziológiai változások, ami krónikus betegségekhez is vezethet. Emiatt az ischaemiás szívbetegeknek különösen foglalkozniuk kell mentális egészségükkel, megtalálni a mindennapi stresszt levezető tevékenységeket, akár szakember (mentálhigiénés szakember, coach, pszichológus) segítségével.

A rehabilitáció stádiumai

I. fázis

Ez a betegség akut szaka, amire jellemzően speciális kardiológiai vagy szívsebészeti kórházban, osztályon kerül sor, sokszor fekvőbetegként. Ilyenkor az elsődleges cél megelőzni a hosszú ágynyugalom káros hatásait és megtanítani a beteget az életmódváltás alapjaira.

II. fázis

Az ischaemiás szívbetegség akut lefolyása utáni szakasz, az intézeti rehabilitáció kezdete. Ekkor legfontosabb a páciens felkészítése, életvezetésének előkészítése szaktanácsadással (mint például táplálkozási, mozgásos, stresskezelési tanácsadás). Állapotának állandó ellenőrzése mellett az aktív mozgásterápia elkezdése gyógytornász segítségével naponta 1-2 alkalommal 15-20 percig, állapotnak megfelelő mozgások tanítása, begyakorlása.

III. fázis

Ekkor a betegek már kikerülnek a kórházból, és maguknak kell folytatni hosszútávú gondozásukat, ami így kulcsfontosságú betegségük gyógyulása és életminőségük javítása szempontjából.

Hírek, amelyeket mindenképp olvass el!

Helyes táplálkozás

Mindenképp folytatni kell a szívbetegségnek, és az (esetleges) többi betegségnek megfelelő táplálkozási szabályok követését. A szív-és érrendszeri megbetegedések esetén a mediterrán diéta alkalmazása, illetve a hazánkban elterjedt kardioprotektív étrend követése javasolt megelőzés és kezelés esetében is. A mediterrán diéta alapja az olívaolaj, gabonák, zöldségekés gyümölcsök, halak rendszeres fogyasztása,  a tejtermékek, húsok mérséklése. Szerves része továbbá a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás!

Kardioprotektív étrend az egyénre szabott dietoterápia mellett nagy hangsúlyt fektet a zsírbevitel mennyiségén túl azok minőségére is. A telített zsírsavak csökkentését, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek (olívaolaj, repceolaj, mandulaolaj, avokádó) fogyasztásának növelését és a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halak (lazac, makréla, hering, tonhal) rendszeres fogyasztását javasolja.

Amennyiben a beteg nem kapta meg a kellő tájékoztatást, vagy nem biztos benne, javasolt dietetikus szakember felkeresése, mivel a szívbetegségek esetében is jelentősen hozzájárul a gyógyuláshoz a helyes táplálkozás!

Rendszeres mozgás

Tévhit, hogy a szívbetegeknek nem ajánlott a testedzés, hiszen a legtöbbeknek (vannak kizárásos vagy limitáló kritériumok, állapotok, ennek meghatározása szakorvos feladata) fontos része kell, hogy legyen a mozgásterápia.

Első lépés orvos vagy mozgásterapeuta szakember segítségével a fittségi állapot felmérése, ami történhet még az intézeti rehabilitáció keretei között. Ennek eredményei, az aktuális fittség figyelembevételével kell meghatározni a mozgásterápiát, aminek részei:

Kardiomozgás:

 • Közepes intenzitásban (már izzasztó, „lihegtető” mozgás a maximális pulzus 60-85%-val)
 • Kezdetben könnyű edzésekkel kezdeni, és lassan, fokozatosan emelni a nehézségét, időtartamát
 • Minden esetben fontos a folyamatos pulzusmérés!
 • Hetente minimum 150 perc, lehetőleg 4-5 napra elosztva
 • Egy alkalom legyen minimum 30 perc, ha ez még megerőltető 3x10 perc

Erősítő edzés:

 • Hetente 2x30 perc időtartamban
 • Nagy izomcsoportokat megmozgató, egyszerű gyakorlatok
 • Lehet súlyzós edzés, saját testsúlyos, gumiszalagos stb.
 • A nagyobb ismétlésszámot kell megcélozni, kezdetben 3x10-15 db gyakorlatonként
 • Fontos a nagy súlyok, erőfeszítések kerülése: a gyakorlatok közben tilos visszatartani a levegőt („préselni”), mert az túlságosan nagy terhet ró a szívre, emeli a vérnyomást

A mozgásterápia minden esetben hatékonyabb mozgásterapeuta segítségével! Motiváló lehet csoportos órákra járni, akár sorstársakkal.

A szívbetegek hosszútávú gondozásának előnyei

Akár már néhány hónap után is érezhető az életmódváltás hatása, de fontos hosszútávra beépíteni a fenti változtatásokat a mindennapokba. Segítségével:

 • Megerősödik a szív, csökken a további szív-érrendszeri események bekövetkezésének esélye
 • Csökken a testsúly
 • Csökken a vérnyomás, koleszterin értéke
 • Javul a fittség
 • Könnyebb lesz elvégezni a mindennapi teendőket
 • Javul a közérzet

Az életmód orvoslással - egy szakértői teammel a háttérben - gyorsabb, tartósabb, biztonságosabb és akár az egész életet befolyásoló eredményt lehet elérni az ischaemiás szívbetegség hosszútávú gondozásában is!

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetnek:

 

Téma szakértői

C3 Holter EKG

C3 Holter EKG

dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!