Egy pacemaker kis méretű, általában mintegy egy érmének megfelelő, és az emberi testbe ültethető készülék. Az eszköz egy speciális vezetéken keresztül csatlakozik a szívhez, és elektromos impulzusokat küld, amelyek segítenek a szív megfelelő ritmusának fenntartásában.

Mi a pacemaker? 

Milyen esetekben kerül beültetésre pacemaker? 

A pacemaker típusok 

Hogyan történik a pacemaker beültetése? 

Ami a pacemaker beültetése után kerülendő 

Mi a pacemaker?

A pacemaker egy olyan kis elektronikus eszköz, amelyet a szívritmuszavarok kezelésére használnak. A pacemakerek segítenek normalizálni és szabályozni a szívritmust, elektromos impulzusokat küldve a szívnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a lassú vagy nem megfelelő szívverést. A pacemaker a testbe van ültetve és egy speciális vezetéken keresztül csatlakozik a szívhez. Amikor a szív normális ingerületvezetése zavart szenved, a pacemaker általában automatikusan érzékeli ezt a problémát, majd elektromos jeleket küld a szívizmoknak annak érdekében, hogy szabályozza a szívverést. A pacemaker használata lehetővé teszi a betegek számára, hogy aktív és egészséges életet éljenek, megelőzve a szívritmuszavarok okozta szövődményeket és komplikációkat.

Kapcsolódó cikkünk

A szívdobogás érzés lehet a mitrális prolapsus tünete is

A szívdobogás érzés lehet a mitrális prolapsus tünete is

Az esetek nagy részében egy más ok miatt végzett kardiológiai vizsgálat során diagnosztizálják a mitrális prolapsust, vagyis billentyű előreesést, hiszen többnyire tünetmentes. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint ugyanakkor egyes panaszok és családi hajlam esetén is fontos a kivizsgálás, a lehetséges szövődmények megelőzése miatt.

Milyen esetekben kerül beültetésre pacemaker?

A pacemaker szükségessége számos különböző szívbetegség esetén merülhet fel, amelyek különböző okokból vezethetnek a szívritmuszavarok kialakulásához vagy a szív ingerületvezetési rendszerének elégtelenségéhez. Néhány gyakori szívbetegség, amelyek esetén a pacemaker beültetése javasolt lehet, a következők:

 • Atrioventrikuláris blokk (AV blokk): Ez egy olyan állapot, amikor az elektromos impulzusok nem tudnak megfelelően átmenni az atriumokból (pitvarokból) a kamrákba. Ez lassíthatja vagy akár meg is akadályozhatja a szív normális ritmusát, és a pacemaker szükségessé válhat annak biztosítása érdekében, hogy a kamrák megfelelően összehúzódjanak és elegendő vért pumpáljanak a test különböző részeire.
 • Szinuszcsomó betegségek: A szinuszcsomó a szív "természetes pacemakere", amely az elektromos impulzusokat generálja, és szabályozza a szívritmust. Ha ez a csomó megzavarodik vagy nem működik megfelelően, akkor a pacemaker segíthet stabilizálni a szívritmust és megelőzni a bradikardia (lassú szívverés) vagy más szívritmuszavarok kialakulását.
 • Szívblokk: A szívblokk olyan állapot, amikor az elektromos impulzusok blokkolódnak vagy nem megfelelően vezetődnek a szívben, ami lassú vagy nem megfelelő szívritmust eredményezhet. A pacemaker segíthet áthidalni ezeket a blokádokat, és biztosítani a megfelelő szívritmust.
 • Tachy-brady szindróma: Ez egy olyan állapot, amikor a szív időnként túl gyorsan és időnként túl lassan ver. Ebben az esetben a pacemaker segíthet stabilizálni a szívritmust és megakadályozni a szívritmuszavarokat.

Ez csak néhány példa a szívbetegségekre, amelyek esetén a pacemaker beültetése szükségessé válhat. Fontos megjegyezni, hogy a pacemaker szükségességét és megfelelőségét minden beteg esetében a kardiológusok egyedi értékelése határozza meg, figyelembe véve a betegség típusát, súlyosságát és az egyéni klinikai jellemzőket.

A pacemaker típusok

Több pacemaker típus létezik, amelyek különböző funkciókkal és lehetőségekkel rendelkeznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a betegek egyedi igényeinek és klinikai szükségleteinek. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb pacemaker típusokat:

 • Egyszerű pacemaker: Ez a pacemaker alapvető funkciókat biztosít, például a szívritmus szabályozását és a szív blokkok kezelését. Általában rendelkezik egy elektródával vagy érzékelővel, amely a szívhez csatlakozik, és egy kis elektronikai egységgel, amely az impulzusokat szabályozza és továbbítja.
 • Kettős kamrai pacemaker: Ez a pacemaker két elektródával rendelkezik, amelyek az atriumokban (pitvarokban) és a kamrákban érzékelik az impulzusokat és szabályozzák a szívritmust. Ezek a pacemakerek hatékonyabban kezelik a kamrai ritmuszavarokat és javítják a szív teljesítményét.
 • Szív-reszinkronizáló terápia (CRT) pacemaker: Ez a speciális pacemaker három elektródával rendelkezik, amelyek az atriumokat és a kamrákat is érzékelik, valamint egy harmadik elektródával, amely a szív speciális területeire irányul, mint például a bal kamrai izomzat. A CRT pacemaker célja az, hogy szinkronizálja a szív összehúzódását, különösen a bal kamra területén, amely hatékonyabban kezeli a szívelégtelenséget és javítja a betegség tüneteit.
 • Multisite pacemaker: Ez a pacemaker több elektródával rendelkezik, amelyek több különböző területet érzékelnek és stimulálnak a szívben. Ez lehetővé teszi a szívritmus finomabb szabályozását és a szív teljesítményének optimálisabb javítását, különösen az olyan komplex ritmuszavarok esetén, mint például az intrinzik atrioventrikuláris blokk vagy a tachy-brady szindróma.
 • Biventrikuláris pacemaker (BVP): Ez a pacemaker a szív három kamráját - a két pitvar és a bal kamra - stimulálja. A biventrikuláris pacemaker segíthet az olyan betegek esetében, akiknél a bal kamrai funkció csökkent, és segíthet normalizálni a szívritmust, javítani a szív teljesítményét és csökkenteni a szívelégtelenség tüneteit.

Ez csak néhány példa a pacemaker különböző típusaira, és fontos megjegyezni, hogy az egyes betegeknek és klinikai állapotainak megfelelő pacemaker típusának kiválasztása mindig egyedi értékelést igényel az orvosok és a kardiológusok részéről. A megfelelő pacemaker típusának kiválasztása alapvető fontosságú a betegség optimális kezelése és a beteg életminőségének javítása érdekében.

Hogyan történik a pacemaker beültetése?

A pacemaker beültetése általában egy biztonságos és rutinszerű eljárás, amelyet általában a kardiológusok végeznek egy speciálisan kiképzett sebészeti csapat irányításával. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a pacemaker beültetésének folyamatát: 

 1. Előkészítés: Az eljárás előtt általában a beteget megfelelően felkészítik, és részletes információkat kap a beavatkozásról, beleértve a kockázatokat és a lehetséges mellékhatásokat.
 2. Altatás vagy helyi érzéstelenítés: A pacemaker beültetése általában altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, attól függően, hogy az eljárás milyen típusú és milyen a beteg egészségi állapota. A helyi érzéstelenítés esetén a beteg éber maradhat, de nem érez fájdalmat a beavatkozás során.
 3. Hozzáférés: A sebész egy kis bemetszést hajt végre a műtéti területen, általában a mellkas területén, hogy hozzáférjen a szívhez. A bemetszés helyét és méretét az egyedi klinikai szükségletek és az adott pacemaker típusa határozza meg.
 4. Elektródák bevezetése: A sebész elektródát vezet be a bemetszésen keresztül a szívbe, amelyet általában a vénákon keresztül helyeznek el. Ezek az elektródák kapcsolódnak a pacemakerhez és lehetővé teszik az elektromos impulzusok átvitelét a szívhez.
 5. Pacemaker beültetése: Miután az elektródát megfelelően elhelyezkedtek a szívben, a sebész beülteti a pacemakert a testbe, általában a mellkas vagy a has területén. A pacemaker kis méretű, általában egy érmének megfelelő méretű eszköz, és a sebész az egyén anatómiai adottságainak megfelelő helyre helyezi el.
 6. Tesztelés és ellenőrzés: Miután a pacemaker a helyére került, a sebész ellenőrzi és teszteli annak működését, biztosítva, hogy megfelelően működik-e és megfelelően kommunikál az elektródával.
 7. Varratok és kötés: Miután a pacemaker beültetése befejeződött, a sebész varratokat helyez el a bemetszés helyén, és felhelyezi a megfelelő kötést a sebészeti területre.
 8. Utókezelés és felépülés: A pacemaker beültetése után általában néhány napig az orvosok figyelemmel kísérik az eljárás után a beteg állapotát a kórházban. A betegnek utasításokat adnak a pacemakerrel kapcsolatos gondozásról és a varratszedés idejéről, valamint az aktivitások és tevékenységek korlátozásáról az első időszakban.

A pacemaker beültetésének menete általában sikeres és biztonságos, és jelentős javulást hozhat a beteg szívritmuszavarainak kezelésében és az életminőség javításában. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden egyes beavatkozás esetén vannak kockázatok és lehetséges szövődmények, ezért fontos, hogy a beteg és az orvos megvitassa az eljárás előnyeit és kockázatait, és hogy a beavatkozást megfelelően felügyeljék és utókövessék.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Ami a pacemaker beültetése után kerülendő

A pacemakerrel élő betegeknek fontos megérteniük, hogy bizonyos tevékenységek vagy körülmények kockázatot jelenthetnek a pacemaker működésére nézve, és ezért kerülniük kell ezeket. Néhány olyan tevékenység és körülmény, amelyeket a pacemakerrel rendelkező betegeknek általában kerülniük kell:

 • Elektromágneses eszközök: Bizonyos elektromos vagy elektromágneses készülékek, befolyásolhatják a pacemaker működését és zavarhatják annak impulzusait. Ezért fontos, hogy a betegek, amennyiben lehetséges, kerüljék ezeket a készülékeket a pacemaker közelében, és mobiltelefonjukat a műtött oldaltól ellentétes oldalon tartsák telefonálás közben.
 • Bizonyos orvosi eljárások: Bizonyos orvosi eljárások és kezelések, például a mágneses rezonancia képalkotás (MRI) vagy a lézeres kezelések, befolyásolhatják a pacemaker működését, és kockázatot jelenthetnek a beteg számára. Ezért fontos, hogy a betegek tájékoztassák az a kezelőorvosukat arról, hogy pacemaker van beültetve, mielőtt bármilyen orvosi eljárást végeznének.
 • Erős elektromos mezők: Kerülni kell az erős elektromos mezőket, például a villamos feszültségű helyeket vagy a nagyfeszültségű vezetékeket. Ezek az elektromos mezők befolyásolhatják a pacemaker működését, és zavarhatják annak impulzusait.
 • Mágneses terápia: Bizonyos típusú mágneses terápiák vagy a mágneses ágybetétek használata befolyásolhatja a pacemaker működését, és kockázatot jelenthet a beteg számára. Ezért fontos, hogy a pacemakerrel rendelkező betegek tájékoztassák kezelőorvosukat a pacemaker jelenlétéről mielőtt bármilyen mágneses terápiát választanának.
 • Extrém fizikai aktivitás: Bár a rendszeres testmozgás általában biztonságos a pacemaker beültetése után is, az extrém fizikai aktivitás, például a nehéz súlyok emelése vagy a nagy erőfeszítéssel járó sportok kockázatot jelenthetnek a pacemaker számára, és megnövelhetik a beültetés utáni gyógyulási időt.

Fontos megérteni, hogy ezek csak általános iránymutatások, és minden egyes betegnek egyéni tanácsot kell kapnia az orvosától vagy a kardiológusától a saját egészségi állapotára és pacemaker beültetése utáni életre vonatkozóan. A betegnek mindig konzultálnia kell az orvosával, mielőtt új tevékenységeket kezdene vagy változtatna a szokásos életmódján.

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Módosítás: 2024.06.10 15:28