Hatóanyag: ATC-KÓD:C07AB12 - nebivolol

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a jelen gyógyszerleírás 2022.10.12.-én frissült.  Az esetleges változásokról az OGYÉI  oldalán tájékozódjon !

Rövid kivonat a hivatalos Betegtájékoztatóból (teljes betegtájékoztatót az OGYÉI honlapjáról töltse le):

Milyen típusú gyógyszer a Nebivolol Egis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nebivolol Egis nebivololt, egy szív- és érrendszerre ható gyógyszert tartalmaz, amely a szelektív (azaz elsősorban a szív- és érrendszerre ható) béta blokkolók közé tartozik. Megelőzi a szapora szívverést és szabályozza a szívösszehúzódások erejét. Emellett az ereket is tágítja, ami szintén hozzájárul a vérnyomás csökkentéshez.

A magasvérnyomás betegség (hipertónia) kezelésére alkalmazzák. Idős (70 éves vagy idősebb) betegek enyhe vagy közepes fokú, krónikus szívelégtelenségének kezelésére is alkalmazható, egyéb terápia kiegészítéseként.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

A Nebivolol Egis terhesség alatt nem szedhető, hacsak nem feltétlenül szükséges.

Szoptatás

Szoptatás alatt a nebivolol szedése nem javasolt.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer szédülést, vagy fáradtságérzést okozhat. Ha ez előfordul, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Nebivolol Egis tejcukrot (laktózt) tartalmaz.

Ez a gyógyszer tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Nebivolol Egis nátriumot tartalmaz.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartamaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”[getMultiNewsFiveWithLabelID]

Hogyan kell szedni a Nebivolol Egis-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Nebivolol Egis bevehető étkezés előtt, közben vagy után, de étkezéstől függetlenül is beveheti. A tablettát kevés vízzel kell bevenni.

Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Nebivolol Egis szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát, amennyiben a következő tüneteket tapasztalja:

•            az egész testre kiterjedő allergiás reakciók, testszerte jelentkező bőrkiütésekkel (túlérzékenységi reakciók);

•            gyorsan kialakuló duzzanatok, különösen az ajkak és a szem környékén, vagy a nyelv duzzanata, amely hirtelen fellépő légzési nehézségekkel jár (angioödéma);

•            allergiás vagy nem allergiás eredetű bőrkiütés halványpiros, kiemelkedő, viszkető dudorokkal (urtikária);

•            asztmás jellegű nehézlégzés, a légutakat körülvevő izmok hirtelen összehúzódásának következtében. Mellkasi szorító érzés, nehézlégzés vagy zihálás (hörgőgörcs).

További mellékhatásokat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Hogyan kell a Nebivolol Egis-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

Ha a gyógyszer elszíneződik vagy a bomlás egyéb jeleit észlelhetők, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen.

A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nebivolol Egis?

–            A készítmény hatóanyaga a nebivolol.

5 mg nebivololt tartalmaz (5,45 mg nebivolol hidroklorid formájában) tablettánként.

–            Egyéb összetevők: laktóz monohidrát, kukoricakeményítő, kroszkarmellóz nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, vízmentes, kolloid szilícium dioxid, magnézium sztearát.

Milyen a Nebivolol Egis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Kerek, fehér, vékony, mindkét oldalán domború felületű, bevonat nélküli, egyik oldalán a bemetszés két oldalán bemetszett „N” és „L” jelöléssel ellátott, másik oldalán sima tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

A Nebivolol Egis 5 mg tabletta 30, 90, 98 vagy 100 darab tablettát tartalmazó PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban vagy Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.  

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.

1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

Magyarország

Gyártók

Glenmark Pharmaceuticals s.r.o.

Fibichova 143, 566 17 Vysoké Mýto

Csehország

További gyártókat ld. OGYÉI honlapon elérhető betegtájékoztatóban! 

Módosítás: 2023.03.29 14:12