A szisztolés szívelégtelenséget szokás bal kamrai szívelégtelenségnek is nevezni, hiszen ebben az esetben a bal szívkamra teljesítménye csökken és károsodik a pumpafunkció. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra figyelmeztet, hogy már az első, általános tünetek okát is fontos kivizsgáltatni. 

Milyen tünetek utalhatnak szisztolés szívelégtelenségre?

Szisztolés szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem pumpál elég hatékonyan, ugyanis nem képes megfelelő erővel összehúzódni. (Szemben a diasztolés szívelégtelenséggel, amikor a pumpafunkció normálisan működik, de a szív nem képes teljesen megtöltődni vérrel.) Mivel tehát a szisztolés szívelégtelenség esetén a vér nem tud megfelelően cirkulálni a testben, a szervezet nem jut elég oxigénhez, vagyis nehézzé, megterhelővé válik a légvétel, különösen fizikai aktivitás során.

  • A terhelésre jelentkező nehézlégzés szívelégtelenségre is utalhat.A légszomj, a nehézlégzés ugyanakkor csak egy bizonyos előrehaladottabb fázisban jelentkezik, tudniillik a szisztolés szívelégtelenség az 1. fázisban semmiféle problémát nem okoz.
  •  A 2. stádium az, amikor fizikai aktivitásra jelentkezik a kimerültség, a légszomj, de ez pihenés után gyorsan rendeződik.
  • A 3. fázisban szinte már csak nyugalomban nem jelentkeznek tünetek, és a mindennapi tevékenység is kimerültséghez, erős szívdobogás érzéshez és légszomjhoz vezet. 
  • Amikor pedig a beteg már pihenés közben is tapasztalja a panaszokat, és minden egyes tevékenység kimeríti, a 4. stádiumról lehet beszélni.

Ezeken a tüneteken kívül megjelenhet még köhögés, koncentrációs nehézség, nappali álmosság, súlygyarapodás, ödémák és az ujjak, az ajkak kékes elszíneződése.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Nyugalmi és terheléses EKG, laborvizsgálatok is szükségesek a szívelégtelenség diagnózishoz.- Amikor valaki olyan tünetekkel érkezik, amelyek szisztolés szívelégtelenségre utalhatnak, a kikérdezés során a panaszokon túl a család kórtörténetére is rákérdezünk, ugyanis ez a betegség örökölhető. Ugyancsak genetikailag meghatározott lehet a cukorbetegségre, magas vérnyomásra való hajlam, amely betegségek kiindulópontot jelenthetnek a bal kamrai szívelégtelenséghez. Ugyanakkor természetesen más okok is hozzájárulhatnak ehhez a problémához, mint például lezajlott szívinfarktus, szívkoszorúér betegség vagy egy, a tüdőben jelenlévő vérrög. Éppen ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás, hiszen tudnunk kell, mi vezetett a rendellenességhez, jelen van-e valamilyen strukturális szívbetegség – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.- Szükség lehet többek közt nyugalmai és terheléses EKG-ra, laborvizsgálatokra, CT- és MRI-vizsgálatokra, Holter EKG-vizsgálatra és esetleg más, speciálisabb diagnosztikus eljárásokra is.  

Az életmód és a gyógyszeres segítség is fontos

A szisztolés szívelégtelenségnek nincs konkrét gyógymódja, de sokat lehet és kell is tenni az állapotromlás megakadályozásáért, az életminőség javításáért. Vaskó doktor elsődlegesen azokra az életmódbeli elemekre hívja fel a figyelmet, amelyek alapvetőek a szív egészségéhez, jobb működéséhez:

  • az egészséges testsúly fenntartása, visszaállítása,
  • rendszeres, nem túl megerőltető fizikai aktivitás,
  • dohányzás befejezése, alkohol visszaszorítása,
  • stresszkezelés,
  • alvásproblémák, különösen az alvási apnoé kezelése.

Az életmód reformján túl azonban szükséges lehet gyógyszeres kezelés is, amellyel hatékonyabbá tehető a szív pumpafunkciója, erősíthető a szív munkája és lassítható az állapot romlása. Egyes esetekben szóba kerülhet valamilyen műtéti megoldás is. Ahogyan pedig szinte minden betegségnél, a szisztolés szívelégtelenségnél is igaz, hogy minél korábban sikerül felismerni a rendellenességet, annál többrétű és hatékonyabb kezeléssel lehet segíteni a szív működését. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

T,. Doktor Asszony/Úr! 51 éves vagyok. Egy éve azt vettem észre, hogy egyre kisebb terhelést bírok, 20m futás után fulladok, ha erőltetem 1-3 km után az ájulás határáig jutok, zsibbad a nyakamtól felfelé minden, és zilálok.. Ez az erekcióm miatt is aggasztó lett már. A nyáron volt egy pár perc hogy mellkasi szorítást éreztem, friss levegőn légzéssel, erőltetett köhögéssel elmúlt. Most vettem egy okos órát, hogy időnként figyeljem az EKG-t, és a többi adatot. Ma nyugalmi helyzetben érezem szjvdobogást, ezért futtattam egy mérést és ezt kaptam: https://postimg.cc/hXZyRxW9 A mesterséges intelligencia szerint ez még jó, de én az előzmények tükrében nem hiszek neki. Ön mit gondol? Várom a megtisztelő válaszát. Köszönöm
Talán egy webbeteg

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt panaszok, nevezetesen a csökkent fizikai terhelhetőség, a mellkasi szorítás megjelenése, a merevedési zavar mind koszorúér-betegség gyanúját kelti. Ennek kizárására kardiológiai szakvizsgálat szükséges. (A mellékelt linken látott EKG-n néhány kamrai pótütés látszik, amit Ön szívdobogás-érzésként írt le.) Várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása

A recepción kedvesen foglalkoztak velem. (Nem volt szükség szakmai segítség kérésére, adására.) Dr. Vaskó Péterről csak felsőfokon lehet nyilatkozni! Nagyon körültekintően, részletesen kérdezett a panaszaimról. Nagyon kedves, figyel az emberre. Empatikus és abszolút pozitív a kisugárzása! 65 éves múltam, de ilyent eddig még soha, sehol nem tapasztaltam: egy méretarányos, rugalmas szív-maketten metszetben mutatta be a szív részeit, működését. Ezt lenyűgözőnek gondolom! Előző leleteimet figyelmesen tanulmányozta, A BENNÜK LÉVŐ ELLENTMONDÁST AZONNAL ÉSZREVETTE, "KISZÚRTA". Helyszíni méréssel ellenőrizte, hogy valóban hibát talált-e. Sajnos igen!! Összesített véleményem: 5* 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2021.05.17
Utolsó módosítás: 2021.05.17