Légszomj, fáradtság? Szisztolés szívelégtelenség tünete is lehet

Légszomj, fáradtság? Szisztolés szívelégtelenség tünete is lehet

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2021.05.17 07:59 Módosítva: 2021.05.17 08:20
2021-05-17 08:20:23.582278 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A szisztolés szívelégtelenséget szokás bal kamrai szívelégtelenségnek is nevezni, hiszen ebben az esetben a bal szívkamra teljesítménye csökken és károsodik a pumpafunkció. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra figyelmeztet, hogy már az első, általános tünetek okát is fontos kivizsgáltatni. 

Milyen tünetek utalhatnak szisztolés szívelégtelenségre?

Szisztolés szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív nem pumpál elég hatékonyan, ugyanis nem képes megfelelő erővel összehúzódni. (Szemben a diasztolés szívelégtelenséggel, amikor a pumpafunkció normálisan működik, de a szív nem képes teljesen megtöltődni vérrel.) Mivel tehát a szisztolés szívelégtelenség esetén a vér nem tud megfelelően cirkulálni a testben, a szervezet nem jut elég oxigénhez, vagyis nehézzé, megterhelővé válik a légvétel, különösen fizikai aktivitás során.

  • A terhelésre jelentkező nehézlégzés szívelégtelenségre is utalhat.A légszomj, a nehézlégzés ugyanakkor csak egy bizonyos előrehaladottabb fázisban jelentkezik, tudniillik a szisztolés szívelégtelenség az 1. fázisban semmiféle problémát nem okoz.
  •  A 2. stádium az, amikor fizikai aktivitásra jelentkezik a kimerültség, a légszomj, de ez pihenés után gyorsan rendeződik.
  • A 3. fázisban szinte már csak nyugalomban nem jelentkeznek tünetek, és a mindennapi tevékenység is kimerültséghez, erős szívdobogás érzéshez és légszomjhoz vezet. 
  • Amikor pedig a beteg már pihenés közben is tapasztalja a panaszokat, és minden egyes tevékenység kimeríti, a 4. stádiumról lehet beszélni.

Ezeken a tüneteken kívül megjelenhet még köhögés, koncentrációs nehézség, nappali álmosság, súlygyarapodás, ödémák és az ujjak, az ajkak kékes elszíneződése.

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

Nyugalmi és terheléses EKG, laborvizsgálatok is szükségesek a szívelégtelenség diagnózishoz.- Amikor valaki olyan tünetekkel érkezik, amelyek szisztolés szívelégtelenségre utalhatnak, a kikérdezés során a panaszokon túl a család kórtörténetére is rákérdezünk, ugyanis ez a betegség örökölhető. Ugyancsak genetikailag meghatározott lehet a cukorbetegségre, magas vérnyomásra való hajlam, amely betegségek kiindulópontot jelenthetnek a bal kamrai szívelégtelenséghez. Ugyanakkor természetesen más okok is hozzájárulhatnak ehhez a problémához, mint például lezajlott szívinfarktus, szívkoszorúér betegség vagy egy, a tüdőben jelenlévő vérrög. Éppen ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás, hiszen tudnunk kell, mi vezetett a rendellenességhez, jelen van-e valamilyen strukturális szívbetegség – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.- Szükség lehet többek közt nyugalmai és terheléses EKG-ra, laborvizsgálatokra, CT- és MRI-vizsgálatokra, Holter EKG-vizsgálatra és esetleg más, speciálisabb diagnosztikus eljárásokra is.  

Az életmód és a gyógyszeres segítség is fontos

A szisztolés szívelégtelenségnek nincs konkrét gyógymódja, de sokat lehet és kell is tenni az állapotromlás megakadályozásáért, az életminőség javításáért. Vaskó doktor elsődlegesen azokra az életmódbeli elemekre hívja fel a figyelmet, amelyek alapvetőek a szív egészségéhez, jobb működéséhez:

  • az egészséges testsúly fenntartása, visszaállítása,
  • rendszeres, nem túl megerőltető fizikai aktivitás,
  • dohányzás befejezése, alkohol visszaszorítása,
  • stresszkezelés,
  • alvásproblémák, különösen az alvási apnoé kezelése.

Az életmód reformján túl azonban szükséges lehet gyógyszeres kezelés is, amellyel hatékonyabbá tehető a szív pumpafunkciója, erősíthető a szív munkája és lassítható az állapot romlása. Egyes esetekben szóba kerülhet valamilyen műtéti megoldás is. Ahogyan pedig szinte minden betegségnél, a szisztolés szívelégtelenségnél is igaz, hogy minél korábban sikerül felismerni a rendellenességet, annál többrétű és hatékonyabb kezeléssel lehet segíteni a szív működését. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász

Orvos válaszol

T,. Doktor Asszony/Úr! 51 éves vagyok. Egy éve azt vettem észre, hogy egyre kisebb terhelést bírok, 20m futás után fulladok, ha erőltetem 1-3 km után az ájulás határáig jutok, zsibbad a nyakamtól felfelé minden, és zilálok.. Ez az erekcióm miatt is aggasztó lett már. A nyáron volt egy pár perc hogy mellkasi szorítást éreztem, friss levegőn légzéssel, erőltetett köhögéssel elmúlt. Most vettem egy okos órát, hogy időnként figyeljem az EKG-t, és a többi adatot. Ma nyugalmi helyzetben érezem szjvdobogást, ezért futtattam egy mérést és ezt kaptam: https://postimg.cc/hXZyRxW9
A mesterséges intelligencia szerint ez még jó, de én az előzmények tükrében nem hiszek neki. Ön mit gondol? Várom a megtisztelő válaszát. Köszönöm

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt panaszok, nevezetesen a csökkent fizikai terhelhetőség, a mellkasi szorítás megjelenése, a merevedési zavar mind koszorúér-betegség gyanúját kelti. Ennek kizárására kardiológiai szakvizsgálat szükséges. (A mellékelt linken látott EKG-n néhány kamrai pótütés látszik, amit Ön szívdobogás-érzésként írt le.) Várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Magas a szolgáltatás színvonala

Nagyon elégedett voltam, mert igen magas a szolgáltatás színvonala. Munkatársaik figyelmesek és segítókészek. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!