A COVID-19 után sokaknál jelentkező, úgynevezett long-COVID nem csak fáradtságot, szag- és ízérzékelési zavarokat, neurológiai problémákat, de vesebetegségre, cukorbetegségre és szívproblémára utaló tüneteket is okozhat. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus arról beszélt, mikor szükséges orvoshoz fordulni.

A betegek tizede küzd a hosszútávú panaszokkal

Ilyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni COVID-19 után - KardioKözpontA COVID-19 után fennmaradó vagy éppen az akkor jelentkező problémákat ma már külön tünetegyüttesként kezeli a tudomány, úgynevezett long-, vagy hosszú-COVID szindróma néven.  Egy nemrégiben, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik már a koronavírus fertőzés kezdetén komolyan problémákkal szembesültek, nagyobb eséllyel néznek szembe az utólagos szív- és veseproblémákkal. Amerikai kutatók is nyomon követtek egy betegcsoportot a COVID diagnózisuk után 6 hónapig. Ők azt találták, hogy a fertőzés megnövelte számos betegség, így a szívbetegségek, a diabétesz és a vese problémák kialakulásának esélyét.
Az eddigi adatok szerint 149 millió koronavírusos fertőzöttből közel 14.9 milliónál, tehát 10 %-nál alakult ki a long-COVID. Ennek konkrét okát egyelőre még keresik, de feltételezések szerint a vírus okozta gyulladásos reakció vagy a fertőzés kiváltotta immunválasz is okozhat ilyen következményeket. Más megközelítések szerint azoknál alakul ki a long-COVID, akiknek eleve egészségi problémáik voltak, tehát a koronavírus is az alapbetegségük miatt érintette őket súlyosabban. És bár a koronavírus alapvetően a tüdőt fenyegeti legerősebben, a metabolikus, a kardiovaszkuláris, a mozgásszervi és a neurológiai komplikációkkal is számolni kell.

Ilyen long-COVID tünetekre kell felfigyelni

Bár a COVID-19 után kialakult szívbetegségnek, vesebetegségnek és cukorbetegségnek számos tünete lehet, van néhány panasz, amelyek kapcsán kifejezetten fontos a kivizsgálás.
Szívproblémára utaló tünetek:

Veseproblémára utaló tünetek:

  • gyakori vizelési inger,
  • véres vagy zavaros vizelet,
  • duzzadt, ödémás boka és lábfej,
  • száraz, viszkető bőr,
  • étvágytalanság, fogyás.

Cukorbetegségre utaló tünetek:

  • ok nélküli nagyfokú szomjúság,
  • zsibbadás, érzéskiesés a kezekben és a lábakban,
  • intenzív éhségérzet,
  • folyamatos fáradtság,
  • gyakori vizelési inger.

Panaszok esetén szakorvosi vizsgálat szükséges

Ilyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni COVID-19 után - KardioKözpont- Ebben a pillanatban senki sem tudja előre megmondani, a betegek közül ki fog szembenézni a hosszú-COVID-dal és ki nem. Még azokkal kapcsolatban sem lehet ezt teljes mértékben kizárni, akik enyhe tünetekkel megúszták a betegséget. E tekintetben az oltás jelentheti a legnagyobb biztonságot, akár a hosszútávú tünetek, akár az újrafertőződés és a súlyos panaszok ellen – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Mindazoknak pedig, akik panaszokat tapasztalnak a COVID-19 után, mindenképpen fontos az adott szakterületnek megfelelő kivizsgálás. Szívpanaszoknál kardiológiai, idegrendszeri következményeknél neurológiai, cukorbetegségre utaló tüneteknél diabetológiai, vesepanaszoknál nefrológiai, urológiai kivizsgálás ajánlott, de természetesen az adott panaszokhoz vagy alapbetegséghez kapcsolódóan szükség lehet fül-orr-gégészeti, szemészeti és más szakorvosi vizsgálatra is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Kardio Központ! Már lassan 3 éve fent álló mellkasi fájdalom illetve mellkasi furcsa érzésem van mintha a mellkas közepén feljönne valami és elakarnék abba a pár pillanatba ájulni. Ilyenre még soha nem volt példa hogy elájultam volna. A fájdalmat is van hogy jobb oldalon aztán bal oldalon és középen érzem. Szokott lenni mellé bizonytalanság érzet homályos látás. Voltam kardiologian belgyogyaszaton vervetelen neurologian mindig tokeletes volt mindenhol minden. Ez mitől lehet? Mert már lassan ki készülök ettől😅
Tina0730

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Kérdező!

A mellkasi panaszok miatt járt kardiológián. Nem írta le, hogy milyen vizsgálatok történtek.

Panaszok miatt érdemes lenne a nagyon jól felszerelt ambulanciánkon egy kivizsgálás, amit készséggel elvégzünk.

Üdvözlettel:
Dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Kiemelkedő szaktudás

Ferenczy Péter doktorúr szaktudása kiemelkedő, ajánlom mindenkinek!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, szexuálkardiológus, belgyógyász
Módosítás: 2023.11.20 10:45