A COVID-19 után sokaknál jelentkező, úgynevezett long-COVID nem csak fáradtságot, szag- és ízérzékelési zavarokat, neurológiai problémákat, de vesebetegségre, cukorbetegségre és szívproblémára utaló tüneteket is okozhat. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus arról beszélt, mikor szükséges orvoshoz fordulni.

A betegek tizede küzd a hosszútávú panaszokkal

COVID-19 utáni kardiológiai tüneteknél fontos a kivizsgálás.A COVID-19 után fennmaradó vagy éppen az akkor jelentkező problémákat ma már külön tünetegyüttesként kezeli a tudomány, úgynevezett long-, vagy hosszú-COVID szindróma néven.  Egy nemrégiben, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint azok, akik már a koronavírus fertőzés kezdetén komolyan problémákkal szembesültek, nagyobb eséllyel néznek szembe az utólagos szív- és veseproblémákkal. Amerikai kutatók is nyomon követtek egy betegcsoportot a COVID diagnózisuk után 6 hónapig. Ők azt találták, hogy a fertőzés megnövelte számos betegség, így a szívbetegségek, a diabétesz és a vese problémák kialakulásának esélyét.
Az eddigi adatok szerint 149 millió koronavírusos fertőzöttből közel 14.9 milliónál, tehát 10 %-nál alakult ki a long-COVID. Ennek konkrét okát egyelőre még keresik, de feltételezések szerint a vírus okozta gyulladásos reakció vagy a fertőzés kiváltotta immunválasz is okozhat ilyen következményeket. Más megközelítések szerint azoknál alakul ki a long-COVID, akiknek eleve egészségi problémáik voltak, tehát a koronavírus is az alapbetegségük miatt érintette őket súlyosabban. És bár a koronavírus alapvetően a tüdőt fenyegeti legerősebben, a metabolikus, a kardiovaszkuláris, a mozgásszervi és a neurológiai komplikációkkal is számolni kell.

Ilyen long-COVID tünetekre kell felfigyelni

Bár a COVID-19 után kialakult szívbetegségnek, vesebetegségnek és cukorbetegségnek számos tünete lehet, van néhány panasz, amelyek kapcsán kifejezetten fontos a kivizsgálás.
Szívproblémára utaló tünetek:

Veseproblémára utaló tünetek:

  • gyakori vizelési inger,
  • véres vagy zavaros vizelet,
  • duzzadt, ödémás boka és lábfej,
  • száraz, viszkető bőr,
  • étvágytalanság, fogyás.

Cukorbetegségre utaló tünetek:

  • ok nélküli nagyfokú szomjúság,
  • zsibbadás, érzéskiesés a kezekben és a lábakban,
  • intenzív éhségérzet,
  • folyamatos fáradtság,
  • gyakori vizelési inger.

Panaszok esetén szakorvosi vizsgálat szükséges

COVID-19 utáni kardiológiai tünetek lehet a fáradtság, az erős szívdobogás.- Ebben a pillanatban senki sem tudja előre megmondani, a betegek közül ki fog szembenézni a hosszú-COVID-dal és ki nem. Még azokkal kapcsolatban sem lehet ezt teljes mértékben kizárni, akik enyhe tünetekkel megúszták a betegséget. E tekintetben az oltás jelentheti a legnagyobb biztonságot, akár a hosszútávú tünetek, akár az újrafertőződés és a súlyos panaszok ellen – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Mindazoknak pedig, akik panaszokat tapasztalnak a COVID-19 után, mindenképpen fontos az adott szakterületnek megfelelő kivizsgálás. Szívpanaszoknál kardiológiai, idegrendszeri következményeknél neurológiai, cukorbetegségre utaló tüneteknél diabetológiai, vesepanaszoknál nefrológiai, urológiai kivizsgálás ajánlott, de természetesen az adott panaszokhoz vagy alapbetegséghez kapcsolódóan szükség lehet fül-orr-gégészeti, szemészeti és más szakorvosi vizsgálatra is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves aktív labdarúgó vagyok (heti 2x edzés + 1x 5 km futás + 1x mérkőzés), emellett fizikai munkát végzek. Egyáltalán nem fogyasztok alkoholt, nem dohányzom. Rendszeres, nyugodt az alvási ciklusom, igyekszem mindenben odafigyelni magamra. Három hónapja hagytam el a Scippa 10mg nevezetű antidepresszánszt, amit fél évig (elhagyással együtt) szedtem pánikbetegség miatt. Változatosan és egészségesen táplálkozom (sok zöldség-gyümölcs, főtt ételek, zab, stb.). Pár hete jelentkeztek furcsa mellkasi érzeteim. Teljes kivizsgálás (labor, fül-orr-gégészet, mellkas rtg.,hasi uh., vizelet- és ondó vizsgálat) során nem találtak eltérést. Jártam kardiológusnál, az ekg és a szívultrahang rendben volt. Javasoltak kúraszerűen magnéziumot, mely okozhatja a panaszokat. Második kúrát fejezem be (2hetes) a MagneB6-ból (150mg magnézium), melyből naponta egy tablettát szedek be esténként. Minden leírás, orvosi szakvélemény az extrasystole-ra hasonlítanak, melyek az magnézium pótlást követően is megmaradtak. Plusz szívverés formájában érzem, egy-két másodperc erejéig. Igencsak változóan, van hogy naponta 6-8 alkalommal, vannak napok, mikor egyáltalán nem fordul elő. Mit gondol, hogyan tudnám orvosolni a problémát? Válaszát előre is köszönöm!
Hauk Martin

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Hauk Úr,

Ha a kardiológiai kivizsgálás szervi szívbetegséget nem igazolt, és egyéb külső tényező (pl. jelentős koffein-bevitel, dohányzás, alvásdefizit, kimerültség, pajzsmirigy-túlműködés) nem áll fenn, akkor az extrasystolia funkcionalis tünetként értékelhető (szomatizáció). Ha a Magnesium nem segít, akkor tüneti kezelésként kis dózisú béta-blokkoló megkísérelhető, ha nincs ellenjavallata (pl. asthma). Az oki kezelés valószínűleg a szorongás-panikbetegség hatékony kezelése lenne, annál is inkább, mert a leírt szívpanasz a Scippa elhagyása után jelentkezett. Javaslom hogy konzultáljon kezelőorvosával erről.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Kiemelkedő szaktudás

Ferenczy Péter doktorúr szaktudása kiemelkedő, ajánlom mindenkinek!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2021.05.11
Utolsó módosítás: 2021.05.11