Ilyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni a COVID-19 után

Ilyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni a COVID-19 után

Dr. Ferenczy Péter Létrehozva: 2021.05.11 07:44 Módosítva: 2021.05.11 08:07
2021-05-11 08:07:16.866027 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A COVID-19 után sokaknál jelentkező, úgynevezett long-COVID nem csak fáradtságot, szag- és ízérzékelési zavarokat, neurológiai problémákat, de vesebetegségre, cukorbetegségre és szívproblémára utaló tüneteket is okozhat. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus arról beszélt, mikor szükséges orvoshoz fordulni.

A betegek tizede küzd a hosszútávú panaszokkal

COVID-19 utáni kardiológiai tüneteknél fontos a kivizsgálás.A COVID-19 után fennmaradó vagy éppen az akkor jelentkező problémákat ma már külön tünetegyüttesként kezeli a tudomány, úgynevezett long-, vagy hosszú-COVID szindróma néven.  Egy nemrégiben, a Nature magazinban megjelent tanulmány szerint azok, akik már a koronavírus fertőzés kezdetén komolyan problémákkal szembesültek, nagyobb eséllyel néznek szembe az utólagos szív- és veseproblémákkal. Amerikai kutatók is nyomon követtek egy betegcsoportot a COVID diagnózisuk után 6 hónapig. Ők azt találták, hogy a fertőzés megnövelte számos betegség, így a szívbetegségek, a diabétesz és a vese problémák kialakulásának esélyét.
Az eddigi adatok szerint 149 millió koronavírusos fertőzöttből közel 14.9 milliónál, tehát 10 %-nál alakult ki a long-COVID. Ennek konkrét okát egyelőre még keresik, de feltételezések szerint a vírus okozta gyulladásos reakció vagy a fertőzés kiváltotta immunválasz is okozhat ilyen következményeket. Más megközelítések szerint azoknál alakul ki a long-COVID, akiknek eleve egészségi problémáik voltak, tehát a koronavírus is az alapbetegségük miatt érintette őket súlyosabban. És bár a koronavírus alapvetően a tüdőt fenyegeti legerősebben, a metabolikus, a kardiovaszkuláris, a mozgásszervi és a neurológiai komplikációkkal is számolni kell.

Ilyen long-COVID tünetekre kell felfigyelni

Bár a COVID-19 után kialakult szívbetegségnek, vesebetegségnek és cukorbetegségnek számos tünete lehet, van néhány panasz, amelyek kapcsán kifejezetten fontos a kivizsgálás.
Szívproblémára utaló tünetek:

Veseproblémára utaló tünetek:

  • gyakori vizelési inger,
  • véres vagy zavaros vizelet,
  • duzzadt, ödémás boka és lábfej,
  • száraz, viszkető bőr,
  • étvágytalanság, fogyás.

Cukorbetegségre utaló tünetek:

  • ok nélküli nagyfokú szomjúság,
  • zsibbadás, érzéskiesés a kezekben és a lábakban,
  • intenzív éhségérzet,
  • folyamatos fáradtság,
  • gyakori vizelési inger.

Panaszok esetén szakorvosi vizsgálat szükséges

COVID-19 utáni kardiológiai tünetek lehet a fáradtság, az erős szívdobogás.- Ebben a pillanatban senki sem tudja előre megmondani, a betegek közül ki fog szembenézni a hosszú-COVID-dal és ki nem. Még azokkal kapcsolatban sem lehet ezt teljes mértékben kizárni, akik enyhe tünetekkel megúszták a betegséget. E tekintetben az oltás jelentheti a legnagyobb biztonságot, akár a hosszútávú tünetek, akár az újrafertőződés és a súlyos panaszok ellen – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – Mindazoknak pedig, akik panaszokat tapasztalnak a COVID-19 után, mindenképpen fontos az adott szakterületnek megfelelő kivizsgálás. Szívpanaszoknál kardiológiai, idegrendszeri következményeknél neurológiai, cukorbetegségre utaló tüneteknél diabetológiai, vesepanaszoknál nefrológiai, urológiai kivizsgálás ajánlott, de természetesen az adott panaszokhoz vagy alapbetegséghez kapcsolódóan szükség lehet fül-orr-gégészeti, szemészeti és más szakorvosi vizsgálatra is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Anyukám 40 éve sclerosis multiplex beteg. Az utóbbi hetekben többször előfordult, hogy hirtelen erős szúró mellkasi fájdalmat érez,csak az egyik oldalán,ami körülbelül 1 percig tart.Ilyenkor erősen izzad a tarkójánál, görcsösen összehúzza magát,majd elmúlik 1-2 perc alatt. Mit tanácsolna a probléma feltárására? Köszönöm szépen.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Falusi Andrea!

Nagyon nehéz így válaszolni, mivel nem láttam édesanyját, ill. a panaszait sem tusom részletesen kikérdezni.

Mindenképpen EKG-t, mellkas rtg-t készíttetnék, valamint a SM-t kezelő orvosát kellene felkeresni.Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megnyugtató

Dr. Ferenczy Péter főorvos úr hozzáállása a betegekhez nagyon megnyugtató és maximálisan segítőkész. Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem, szívből ajánlom mindekinek. Köszönöm!

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

Prima Medica Egészséghálózat