Mikor szükséges és hogy történik a szívultrahang vizsgálat?

Mikor szükséges és hogy történik a szívultrahang vizsgálat?

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2021.03.24 08:16 Módosítva: 2021.03.24 17:32
2021-03-24 17:32:18.612276 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Az olyan tüneteknél, mint a légszomj, a mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás érzés, a szakorvos szükségesnek láthatja egy szívultrahang elvégzését. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa erről a speciális és nagyon hasznos vizsgálati módszerről beszélt.

Mire jó az ECHO, vagyis a szívultrahang?

A szívultrahang mellkasi fájdalom és erős szívdobogás esetén is fontos.A kardiológiai kivizsgálásnak igen gyakran része a szívultrahang vizsgálat, amelyet sok esetben ECHO-ként vagy echokardiográfiaként neveznek meg. Ez a képalkotó módszer magas frekvenciás hanghullámok segítségével teszi vizsgálhatóvá a szívet. Ezzel az eljárással láthatóvá és mérhetővé válik a szívbillentyűk alakja és mozgása, a szívüregek mérete és működése, a szív pumpafunkciója és a szívizomzat merevségének /rugalmasságának mértéke. (Bár az érelmeszesedést szívultrahanggal nem lehet pontosan vizsgálni, ahhoz bizonyos laborvizsgálatok, Doppler-vizsgálat, a nyaki verőerek ultrahang vizsgálata lehet szükséges.) Szívultrahanggal olyan tünetek okait lehet keresni, mint a szívzörej, szabálytalan, erős szívdobogás érzés, és akár a szívinfarktus vagy a szívet érintő fertőzések utáni károsodás mértéke is felmérhető.

Milyen vizsgálatok egészíthetik ki a szívultrahangot?

Mivel a szívultrahang nyugalmi állapotban és csak néhány percig vizsgálja a szívet, előfordulhat, hogy a korábban jelentkező átmeneti mellkasi fájdalom vagy erős szívdobogás okai nem látszanak az adott időszakban. Ilyenkor lehet szükség lehet tartós Holter-monitorozásra, vagy éppen terheléses EKG-ra. A terheléses EKG a szív vérellátását ellenőrzi, egész konkrétan azt, hogy a koszorúerek mennyire képesek fokozott oxigénigény mellett (vagyis fizikai terhelés mellett, futópadon vagy szobakerékpáron) megfelelő mennyiségű vért szállítani a szívizomnak, illetve oxigénhiány esetén a szívizom milyen tünetekkel reagál - fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar.
Ezen kívül a pontos diagnózis felállításához időnként szükség lehet szív MR-re, vagy koronária CT-re is. Az MR, vagyis a mágneses rezonanciás vizsgálat erős mágneses teret, rádiófrekvenciás hullámokat, és egy nagy teljesítményű számítógépet használ, hogy nagyon részletes álló- és mozgóképeket készítsen a szív különböző részeiről és azok környezetéről.
A nyugalmi és terheléses EKG mellett a szívultrahang is fontos.- A kivizsgálásnak minden esetben része a nyugalmi EKG is, amely során vizsgálható a percenkénti szívverések száma, szabályossága, a szív ingerképzése, ingervezetése, károsodása, a ritmuszavarok – mondja dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Számos egyéb probléma mellett információt ad többek között a szívet alkotó kamrák falának nagyságáról, de az alkalmazott gyógyszerek szívműködést befolyásoló hatásairól és azok esetleges mellékhatásairól is. A nyugalmi EKG a veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, szívritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések monitorozására is alkalmas.

Hogyan zajlik a szívultrahang vizsgálat?

A szívultrahang vizsgálathoz szabaddá kell tenni a mellkast és le kell feküdni a vizsgálóágyra, először gyakran hanyatt. A jobb adatátvitel érdekében zselés anyaggal kenik be a transzdúcert. A számítógép a hullámok visszhangjait a szív képévé alakítja a képernyőn. Miután megtörtént a háton fekvő helyzetben készült kép vizsgálata, az orvos megkéri a pácienst, hogy feküdjön oldalra, hogy a más szögből is látható legyen a szív.
- A vizsgálat során a páciens is hallhatja a hangokat, amelyek bár szívdobbanásnak tűnhetnek, de ezek az úgynevezett Doppler-hangok, vagyis a vér mozgásának hangjai a szívkamrákon és a pitvarokon keresztül. A nagyjából 15-20 perces vizsgálat nemcsak hasznos, de fájdalmatlan is, nem jár injekcióval, sugárterheléssel. Nagy előnye még, hogy minden élethelyzetben, egészséges és beteg pácienseknél is alkalmazható, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület – ismerteti Müller doktor.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot kívánok! Már tavaly decemberben is voltak mellkasi fájdalmaim. Elmentem a házi orvosomhoh azt mondta, hogy nem szív meg is hallgatta. Tavasszal és nyáron nem voltak mellkasi gondjaim, még úgy sem, hogy végig dolgoztam a nyarat egyszerre két helyen, nehéz fizikai munkát végezve. Most viszont olyan október környékén újra jelentkeztek a mellkasi fájdalmaim ami szét szokott menni a testemben van, hogy a karjaimban is érzem, vállakban ezenkívül. Elmentem egy hete dokihoz aki szintén azt mondta, hogy nincs köze a szívemnek hozzá és mellhértyagyulladást állapított meg nálam. Ennek ellenére, hogy már a második doktor is azt mondta, hogy nem szív,még mindig félek, hogy az és hiába szedek rá gyógyszert még mindig érzem sokszor a karomban is, még mindig szúr a mellkasom bizonyos pontokban. Sokat alszok, de fáradt vagyok. Az elmúlt héten mintha pánikrohamom lett volna hajnalba hirtelen rámjött egy fájdalom, nem tudtam megmondani, hogy honnét jött mintha a gyomromból jött volna, de nagyon halálfélelmem volt. Megpróbáltam elaludni és hirtelen mint, ha légszomjam lett volna. Nagyon félek mint mindig. Maga mit tudna tanácsolni?

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Levente!

A jelzett panaszok okának tisztázására komplex kardiológiai átvizsgálás javasolt.
Várjuk rendelésünkön.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!