Bizonyos változások a szívritmusban természetesnek tekinthetők, hiszen alvás közben lassabban, mozgáskor és stresszhelyzetben gyorsabban ver az egészséges szív. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek növelik a valódi szívritmuszavar esélyét. 

Melyek a szívritmuszavar fő kockázati tényezői?

Szív- érrendszeri betegségek

A túl gyors és a lassú pulzus okait is fontos kivizsgálni.Bizonyos szív-érrendszeri betegségek, mint például a magasvérnyomás betegség rizikófaktorai a pitvarfibrillációnak, ami a szívritmuszavar egyik típusa. Az erek megvastagodása, a lerakódott plakkok szintén hozzájárulnak a túl lassú (bradycardia) és a túl gyors szívveréshez (tachycardia), mivel hatással vannak a szív elektromos működésére. 

Életkor

A szívritmuszavarok rizikója az életkor előre haladtával növekszik.

Veleszületett állapotok

Bizonyos veleszületett állapotok hajlamossá tehetik a személyt a ritmuszavarra. Például egy olyan „hiba”, amely befolyásolja a szív elektromos tevékenységét, bradycardiához vezethet, míg az extra ingerületvezető utak valószínűsíthetik a tachycardia megjelenését.

Kémiai anyagok

Bizonyos kémiai ágensek, mint a kálium, a magnézium és a kalcium alapvető fontosságúak a szív normál működéséhez. Amikor viszont a szintjük túl magasra emelkedik vagy alacsonyra süllyed, ez akár szívritmuszavarhoz is vezethet. A függőséget okozó szerek, mint alkohol, cigaretta, drogok szintén provokálhatnak ritmusproblémákat, és egyes szív-érrendszeri betegséget célzó gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása.

Életmód tényezők

A magas vérnyomás és koleszterinszint, a túlsúly, az egészségtelen étrend, a dohányzás (még passzív formában is), a mozgásszegény életmód, a rendszeres alkoholfogyasztás mind komoly rizikófaktorai a ritmuszavaroknak is.

A leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció rizikófaktorai

Amennyiben a gyors szívverés (tachycardia) a szív pitvaraiban jelentkezik, számos ritmuszavar típus jelentkezhet, amelyek közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció. Ez szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, amely lehet gyors, de akár lassú is. Legsúlyosabb, és sajnos gyakori következménye a stroke. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet kísérheti. Leggyakoribb rizikófaktorai:

  • egyes szívbetegségek,
  • korábbi szívinfarktus, meglévő szívelégtelenség,
  • szívműtétek,
  • egyes tüdőbetegségek,
  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • alvási apnoé,
  • dohányzás, stimuláló hatású anyagok használata,
  • családi öröklődés.

A kivizsgálásnál sokszor 48 vagy akár még hosszabb EKG-ra van szükség

48 órás vagy hosszabban tartó EKG-val diagnosztizálható a szívritmuszavar.- Amikor szívritmuszavarra utaló panaszokkal érkezik egy beteg, nagyon fontos az alapos kikérdezés, ki kell deríteni például mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen aktív életet él, és milyen hatással vannak a panaszai a mindennapjaira. Az így nyert információk alapján döntjük el, milyen eszközös vizsgálatra van szükség a pontos diagnózishoz – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Szükség lehet többek közt terheléses EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és természetesen nyugalmi EKG-ra is. Ez utóbbiból is számtalan információt nyerhetünk, de ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a szív egy-egy hosszabb időszakban, a hétköznapi tevékenységek során, elrendelhetünk 24 órás, sőt akár 7 napig tartó monitorozást is egy hordozható készülék, ún. Holter EKG segítségével.  A folyamatos monitorozás során olyan eltérések is láthatóvá válnak, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. A 48 órás, vagy akár napokig tartó Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kívánok4 Gondolkodom egy Ritmuszavar vizsgálati csomag igénybe vételén. A kérdesem az lenne mennyi idővel előbb kell jelentkezni a vizsgálat időpontja előtt? Valamint azt szeretném kérdezni, hogy OTP Eg.pénztári kártyát elfogadnak e? Köszönettel várom válaszukat! Schmauderné
Schmauderné Teket Zsuzsanna

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Schmauderné Teket Zsuzsanna!

A Ritmuszavar vizsgálati csomagra érdemes egy-két héttel korábban jelentkezni, hogy biztosan legyen olyan időpont, ami Önnek is megfelel. Egészségpénztári kártyával nem tud fizetni, de számlát tudunk kiállítani, amit pénztárával elszámolhat.

Üdvözlettel,
KardioKözpont

Páciensek mondták

Addig magyarázott míg mindent megértettem

Nagyon elégedett vagyok az időpont betartásával. Biztonság érzetetet adott a korrekt vizsgálat, emberi hangnem, anemnézis feltárása sietség nélkül. A problémám megoldásában együtt működés ( érthető nyelven) a Doktor Úr részéről. Addig magyarázott míg mindent megértettem. Vázolta a jövőben tenni valóimat és lehetőségeimet. Köszönöm

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.01.16
Utolsó módosítás: 2023.02.02