Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai

Ezek a szívritmuszavar rizikófaktorai

dr. Müller Gábor Létrehozva: 2020.10.16 07:46 Módosítva: 2020.10.19 10:01
2020-10-19 10:01:42.463542 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Bizonyos változások a szívritmusban természetesnek tekinthetők, hiszen alvás közben lassabban, mozgáskor és stresszhelyzetben gyorsabban ver az egészséges szív. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa azokra a rizikófaktorokra hívta fel a figyelmet, amelyek növelik a valódi szívritmuszavar esélyét. 

Melyek a szívritmuszavar fő kockázati tényezői?

Szív- érrendszeri betegségek

A túl gyors és a lassú pulzus okait is fontos kivizsgálni.Bizonyos szív-érrendszeri betegségek, mint például a magasvérnyomás betegség rizikófaktorai a pitvarfibrillációnak, ami a szívritmuszavar egyik típusa. Az erek megvastagodása, a lerakódott plakkok szintén hozzájárulnak a túl lassú (bradycardia) és a túl gyors szívveréshez (tachycardia), mivel hatással vannak a szív elektromos működésére. 

Életkor

A szívritmuszavarok rizikója az életkor előre haladtával növekszik.

Veleszületett állapotok

Bizonyos veleszületett állapotok hajlamossá tehetik a személyt a ritmuszavarra. Például egy olyan „hiba”, amely befolyásolja a szív elektromos tevékenységét, bradycardiához vezethet, míg az extra ingerületvezető utak valószínűsíthetik a tachycardia megjelenését.

Kémiai anyagok

Bizonyos kémiai ágensek, mint a kálium, a magnézium és a kalcium alapvető fontosságúak a szív normál működéséhez. Amikor viszont a szintjük túl magasra emelkedik vagy alacsonyra süllyed, ez akár szívritmuszavarhoz is vezethet. A függőséget okozó szerek, mint alkohol, cigaretta, drogok szintén provokálhatnak ritmusproblémákat, és egyes szív-érrendszeri betegséget célzó gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása.

Életmód tényezők

A magas vérnyomás és koleszterinszint, a túlsúly, az egészségtelen étrend, a dohányzás (még passzív formában is), a mozgásszegény életmód, a rendszeres alkoholfogyasztás mind komoly rizikófaktorai a ritmuszavaroknak is.

A leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció rizikófaktorai

Amennyiben a gyors szívverés (tachycardia) a szív pitvaraiban jelentkezik, számos ritmuszavar típus jelentkezhet, amelyek közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció. Ez szabálytalan és gyenge szívverést eredményez, amely lehet gyors, de akár lassú is. Legsúlyosabb, és sajnos gyakori következménye a stroke. A pitvarfibrilláció kialakulását gyengeség, fáradtság, szédülés, esetleg eszméletvesztés, légszomj, mellkasi fájdalom, szorongás, félelemérzet kísérheti. Leggyakoribb rizikófaktorai:

  • egyes szívbetegségek,
  • korábbi szívinfarktus, meglévő szívelégtelenség,
  • szívműtétek,
  • egyes tüdőbetegségek,
  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • alvási apnoé,
  • dohányzás, stimuláló hatású anyagok használata,
  • családi öröklődés.

A kivizsgálásnál sokszor 48 vagy akár még hosszabb EKG-ra van szükség

48 órás vagy hosszabban tartó EKG-val diagnosztizálható a szívritmuszavar.- Amikor szívritmuszavarra utaló panaszokkal érkezik egy beteg, nagyon fontos az alapos kikérdezés, ki kell deríteni például mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen aktív életet él, és milyen hatással vannak a panaszai a mindennapjaira. Az így nyert információk alapján döntjük el, milyen eszközös vizsgálatra van szükség a pontos diagnózishoz – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. – Szükség lehet többek közt terheléses EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és természetesen nyugalmi EKG-ra is. Ez utóbbiból is számtalan információt nyerhetünk, de ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan működik a szív egy-egy hosszabb időszakban, a hétköznapi tevékenységek során, elrendelhetünk 24 órás, sőt 48 vagy tartó EKG- monitorozást is egy hordozható készülék, ún. Holter segítségével.  A folyamatos monitorozás során olyan eltérések is láthatóvá válnak, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. A 48 órás, vagy akár napokig tartó Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Joo napot kivanok dr. No . Avagy dr ur.. nekem olyan problemam van sajnos hogy erős sziv dobogas érzésem van sokszor nyom fáj szúr. Zsibbad az állam neha mint mostis a bal lábam es karom is sajnos :( izzad a tenyerem es rosszul let is van rajtam . Na vanolyan h elo jon neha de van olyan folyamatos. Sajnos mikor bemegyek az orvoshoz a surgoseggire pl nem talalnak semmi magan orvosra nemnagyon van pénzem sajnos :( mit tehetnek 3 4 honapok mire kapnek kardiologiara idő pontot . Mit tehetnék fogalmam sincs köszönöm elore is a válaszàt

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter kardiológus
Kedves Molnár Alexandra!

A leírt panaszok/tünetek alapján nagy valószínűséggel pánikbetegségről lehet szó. Javaslom hogy háziorvosát keresse fel mielőbb, aki a további vizsgálatok szervezésében segítségére tud lenni.

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!