Vannak olyan szív-érrendszeri tünetek, amelyek kiszámíthatatlan időszakokban, esetleg csak éjszaka vagy mozgás során jelentkeznek. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa szerint ilyenkor lehet nagyon hasznos diagnosztika eszköz a hordozható Holter EKG.

Ilyen tüneteknél fontos a legalább 48 órás EKG monitorozás

Ha „kihagy a szív”

- Sok páciens azzal fordul hozzánk, hogy erős bedobbanásokat, majd úgymond szívverés kihagyást érzékel. Néhányan veszélyes szívritmuszavartól tartanak, bár sokszor természetes jelenségről van szó, A 48 órás vagy egy hétig viselhető EKG fontos a szívritmuszavar diagnosztizálásában.hiszen a szívverésünk mozgás, alkohol vagy valamiféle serkentőszer hatására, izgalom miatt is megváltozhat, a gyors szívverés és a szívritmuszavar két különböző fogalom. Amire az úgynevezett kihagyás utalhat, az többnyire az extraszisztolé, vagyis a soron kívüli szívverés, amelyet sok esetben igen rövid szívmegállás, úgynevezett kompenzációs szünet követ, ezt lehet kimaradó dobbanásként, esetleg mellkasi fájdalomként érzékelni. Az is előfordulhat, hogy a soron kívüli szívverés utáni első dobbanás túl gyenge ahhoz, hogy elég vért juttasson a szívbe, így ezt kimaradásnak érzékeljük pulzusvizsgálat során, az utána következőt pedig túl erős dobbanásnak. Mivel azonban ennek az érzésnek a bekövetkezése kiszámíthatatlan, sokszor nem detektálható egy egyszerű EKG vizsgálat során. Ilyenkor jön nagyon jól a 24, 48 órás, vagy akár egyhetes EKG, hiszen ennyi idő alatt nagyobb valószínűséggel bekövetkezik a vizsgálni kívánt esemény – mondja Müller doktor. 

Éjszakai magas pulzus

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Az esetek nagy  részében valódi betegség áll a háttérben, tehát lezajlott infarktus, cardiomyopathia, vagy endokrin betegség. Ugyanakkor gyakran kiderül, hogy nem szívbetegség, hanem ártatlanabb jelenség húzódik meg a magas pulzus mögött, mint például az este fogyasztott alkohol, cukor, tartós stressz. Ennek kivizsgálására is alkalmas eszköz a 48 órás, vagy még hosszabb EKG.

Túl magas pulzus sport közben

Könnyen belátható, hogy minél erőteljesebb egy edzés, annál magasabb a sportoló pulzusértéke. Azonban gyanút keltő tünet lehet, hogy ha szubjektíven nem ítéljük az adott edzést nagyon keménynek, mégis magas pulzusértékeket tapasztalunk a mérés során. Ez egy olyan jelenség, amellyel mindenképpen kardiológushoz kell fordulni, hiszen akár szívritmuszavar is állhat a háttérben. A tachycardia, vagyis a megszokotthoz képes túl szapora szívverés ugyanis komoly gondot okozhat, ha elhanyagoljuk. A teendő tehát ilyen esetben az, hogy az adott helyzetben erősen visszaveszünk az edzés intenzitásából (nem szabad hirtelen leállni, inkább kezdjünk el sétálni), majd ha kissé rendeződött a pulzus, érdemes leülni vagy lefeküdni. Ha pedig többször tapasztalunk ilyen problémát, jelentkezzünk be egy kivizsgálásra, amelynek része lehet a tartós Holter EKG is. Az újabb típusú készülékek kisméretűek, viselőjét nem zavarják, így akár sporttevékenység közben is viselhetőek.

Miért lehet veszélyes az erős szívdobogásérzés?

Akár egy hétig is viselhető az az EKG, amely a szívritmuszavart kimutathatja.A jó szívfrekvencia variabilitással, vagyis rugalmasan alkalmazkodó szív-érrendszerrel rendelkező személyeknél többnyire hétköznapi oka van az időnként vagy éjszaka jelentkező erős szívverésnek.  Ugyanakkor az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye a pitvari- és kamrai ritmuszavarnak, még ha nincs szívkoszorúér-betegségre utaló jel. Tehát ha bármilyen pulzussal kapcsolatos rendellenességet tapasztalunk, érdemes azt kivizsgáltatni.
- Az ismert szív-érrendszeri betegeket nem csak alkalmilag, de rendszeresen monitorozni kell, elsősorban EKG-val, szívultrahanggal, nyomon kell követni koleszterinszintjüket, veseműködésüket is. – mondja dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa. - Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a ritkán jelentkező ritmuszavarokat így nem lehet megfigyelni, illetve nem minden ritmuszavarnak van tetten érhető tünete. A pontos diagnózishoz éppen ezért fel kell figyelni az olyan, esetlegesen jelentkező tünetekre is, mint az légszomj, a fáradtság, a lebegő érzés a mellkasban, az ájulás vagy az éjszaka jelentkező magas pulzus, és szükség lehet 48 órás vagy 72, vagy akár 1 hetes Holter EKG vizsgálatra is.    

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Müller Úr! Érdeklödnék, hogy az ICD "beavatkozások" után rosszabbodhat-e a szív állapota, teljesítöképessége? Nem tudom sajnos orvosi nyelven konkrétan megfogalmazni, de adott egy ICD-vel élö beteg, akinek egy év alatt két alkalommal volt szívrohama, amikor az ICD beavatkozott. A rohamok elött az ultrahang értéke a kontrollokon még 45% körül volt, de a rohamok után már csak 30-35%-ot mértek. Lehetséges, hogy az ICD az egyik oldalon megmenti az életét, de a másik oldalon ennek ára van, és valóban romlik a szív? Köszönettel: Gilicz Máté
Gilicz Máté

dr. Müller Gábor

kardiológus
Tisztelt Gilicz Máté!

Inkább az tünik valószínűnek,hogy mind a szív funkciójának romlása,mind az ICD beavatkozást kiváltó ritmuszavarok gyakoribbá válása az alapbetegség rosszabbodásának a következménye lehet.Ezek a beültethető eszközök nem károsítják a szívet, sőt vannak olyanok is ,amelyeket kifejezetten az Ön által is említett ultrahanggal mért funkció javítása céljából ültetnek be.(úgynevezett CRT készülékek).


üdvözlettel
dr.Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

KardioKözpont

Páciensek mondták

Kimagasló szaktudás

Kimagasló szaktudás, érthető kommunikáció jellemző Főorvos Urat, többet biztosan nem megyek más kardiológushoz.

dr. Müller Gábor
dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.02.07
Utolsó módosítás: 2020.06.15