24 órás Holter EKG

24 órás Holter EKG

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.07.11 08:52 Módosítva: 2021.02.10 16:11

A 24 órás Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.  A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24, vagy 48, 72 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, majd később kiértékelhetővé teszi. Központunkban már elérhető egy Magyarországon egyedülállónak számító új, vezeték nélküli Holter készülék is, mely akár 7 napon át viselhető zavartalanul.

Mit mutat ki a Holter EKG vizsgálat?

24 órás holter EKG vizsgálat - KardioKözpont

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szabálytalan szívműködésről,  szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad. A nyugalmi EKG vizsgálat azonban csak azt a pár percet mutatja meg, amit a páciens a rendelőben tölt a mérés közben, így gyakran nem fedezhetőek fel a szív rendellenességei.

A 24 órás Holter EKG monitorozás célja, hogy a szív elektromos tevékenységét mozgás és alvás közben is, otthoni körülmények között lehessen rögzíteni. Az eszköz viselése mellett a páciensnek egy naplót kell vezetnie, hogy a vizsgált 24 óra alatt észlelt-e magán valamilyen tünetet, hiszen sok esetben a tünetek fontos információt jelenthetnek az adatok kiértékelésekor.  A 24 óra leteltével a készülék levételét követően az adatokat számítógép segítségével a kardiológus szakorvos kiértékeli. A holter otthoni levétele nem javasolt, mert ez meghiúsítja a vizsgálatot!

Bejelentkezés Holter vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Mikor fontos a Holter EKG vizsgálat elvégzése?

Számos szívritmuszavar nem észlelhető folyamatosan, ezért szükség lehet a véletlenszerűen megválasztott időpontban elkészített EKG-ra. Ez maga a Holter-vizsgálat, amely egy 24 - 48 - 72 órás folyamatos vizsgálat, egy hordozható EKG-készülék segítségével.

24 órás holter EKG vizsgálat kiértékelés - KardioKözpont  Az otthoni Holter EKG eszközzel vizsgálható:

A diagnózist követően megfelelő terápia kialakításának céljából is szükséges lehet a Holter EKG vizsgálat, de további probléma hátterének felderítése érdekében is kérheti az orvos a vizsgálat elvégzését. 

Egyre terjednek a különböző eszközök, mint az okosórák vagy fitnesz karkötők, amik főként a szív frekvenciájának (pulzusnak) a mérésére alkalmasak akár nyugalomban, akár edzés közben. Némelyeknél olvasható, hogy EKG pontossággal mérnek folyamatosan, azonban ezek jelenleg nem minősülnek eléggé megbízhatónak!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Holter-vizsgálat során a betegnek egy kis készüléket kell a nyakába akasztania vagy az övére csatolnia. A készülékből 5-12 vezeték jön ki, amelyeket a mellkason levő elektródákhoz rögzítenek. A készülék a beteg számára semmilyen kellemetlenséget nem okoz, a napi teendőit ugyanúgy elvégezheti, azonban néhány dologra oda kell figyelnie:

  • A készüléket nedvesség nem érheti, ezért a vizsgálat alatt fürödni vagy zuhanyozni tilos
  • A holter levétele otthon nem ajánlott, meghiúsítja a vizsgálatot
  • Lehet sportolni a készülékkel, amennyiben annak épségét nem fenyegeti a mozgás
  • A holter esetleg csipogással jelzi az elemek merülését
  • A holter EKG mellett természetesen lehet melltartót is viselni

A Holter EKG-t a KardioKözpont munkatársai telefonon egyeztettt időpontban, akár már másnap felteszik, majd másnap reggel leveszik a készüléket. A vizsgálat elérhető nem csak a KardioKözpontban, de a SpeedMedical egyes rendelőiben is. 

További információk a Holter EKG használatával kapcsolatban letölthető betegtájékoztatónkon.

Az eredmények kiértékeléséhez keresse a KardioKözpont szakorvosait!

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

 

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!