24 órás Holter EKG

24 órás Holter EKG

Létrehozva: 2017.07.11 08:52 Módosítva: 2019.04.03 09:41

Szívritmuszavar, szapora vagy lassú szívverés érzése, szívkihagyás, szédülés, ájulás, esetén, illetve a megfelelő terápia kialakításának céljából, a probléma hátterének felderítése érdekében, az orvos kérheti a 24 órás Holter vizsgálat elvégzését.

Holter EKG vizsgálat

A vizsgálat célja, hogy a szív elektromos tevékenységét otthoni körülmények között is lehessen rögzíteni. A páciensnek egy naplót kell vezetnie, hogy a vizsgált időszak alatt észlelt-e magán valamilyen tüntett, hiszen sok esetben a vizsgálni kívánt tünetek orvosi, rendelői körülmények között nem jelentkeznek. 

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Holter-vizsgálat egy 24 órás EKG-vizsgálat, amikor a betegnek egy kis készüléket kell a nyakába akasztania vagy az övére csatolnia. A készülékből 5 vezeték jön ki, amelyeket a mellkason levő elektródákhoz rögzítenek. A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, és később kiértékelhetővé teszi. A készüléket nedveség nem érheti, ezért a vizsgálat alatt fürödni vagy zuhanyozni tilos.

A készülék a beteg számára semmilyen kellemetlenséget nem okoz, a mindennapjait ugyanúgy elvégezheti, ahogyan szokta. 24 óra leteltével a készülék levételét követően az adatokat számítógép segítségével a kardiológus szakorvos kiértékeli.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:
Bejelentkezés Holter-EKG vizsgálatra:

Budai KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértői

dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus
dr. Sztancsik Ilona dr. Sztancsik Ilona

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta
dr. Vaskó Péter dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA