24 órás Holter EKG

24 órás Holter EKG

Szerző: KardioKözpont Létrehozva: 2017.07.11 08:52 Módosítva: 2020.02.24 11:50

A 24 órás Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.  A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi fájdalom kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is. A vizsgálat alatt 24, vagy 48, 72 órán keresztül a kis gép rögzíti a szív elektromos jeleit, majd később kiértékelhetővé teszi. Központunkban már elérhető egy Magyarországon egyedülállónak számító új, vezeték nélküli Holter készülék is, mely akár 7 napon át viselhető zavartalanul.

Mit mutat ki a Holter EKG vizsgálat?

24 órás holter EKG vizsgálat - KardioKözpont

Az EKG vizsgálat során a szív állapotáról kapunk pontos képet az elektromos aktivitásán keresztül. Ez egy teljesen fájdalommentes, már szinte alapvető vizsgálati módszer a kardiológiában, ami a percenkénti szívverések számát adja meg, de a szív ingervezetési zavarairól, ritmuszavarairól, szabálytalan szívműködésről,  szívizomzat károsodásáról, a szervezet aktuális stressz-szintjéről is információt ad. A nyugalmi EKG vizsgálat azonban csak azt a pár percet mutatja meg, amit a páciens a rendelőben tölt a mérés közben, így gyakran nem fedezhetőek fel a szív rendellenességei.

A 24 órás Holter EKG monitorozás célja, hogy a szív elektromos tevékenységét mozgás és alvás közben is, otthoni körülmények között lehessen rögzíteni. Az eszköz viselése mellett a páciensnek egy naplót kell vezetnie, hogy a vizsgált 24 óra alatt észlelt-e magán valamilyen tünetet, hiszen sok esetben a tünetek fontos információt jelenthetnek az adatok kiértékelésekor.  A 24 óra leteltével a készülék levételét követően az adatokat számítógép segítségével a kardiológus szakorvos kiértékeli. A holter otthoni levétele nem javasolt, mert ez meghiúsítja a vizsgálatot!

Bejelentkezés Holter vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

 

Központunkban elérhető már 72 órás vagy akár 7 napon át tartó Holter EKG vizsgálat is, a még pontosabb diagnózis, hosszabb ideig tartó monitorozás érdekében.

Mitől más az új, akár 7 napon át viselhető Holter készülék?

Holter EKG monitorozás akár 7 napon át

A Magyarországon egyedülállónak számító Holter készülék mérete 85x80x15 mm, súlya mindössze 32 gramm. Kis méretének köszönhető, hogy mind a férfi, mind a női testen kitűnően alkalmazható. Mellkasra rögzíthető, 3 csatornás elvezetéssel rendelkezik, egyetlen gombnyomással bekapcsolható és vezeték nélküli, így viselete nem okoz kényelmetlenséget. Naponta egy rövidebb időre - fürdés, tusolás alatt levehető és újra visszatehető.

Mikor fontos a Holter EKG vizsgálat elvégzése?

Számos szívritmuszavar nem észlelhető folyamatosan, ezért szükség lehet a véletlenszerűen megválasztott időpontban elkészített EKG-ra. Ez maga a Holter-vizsgálat, amely egy 24 - 48 - 72 órás folyamatos vizsgálat, egy hordozható EKG-készülék segítségével.

24 órás holter EKG vizsgálat kiértékelés - KardioKözpont  Az otthoni Holter EKG eszközzel vizsgálható:

A diagnózist követően megfelelő terápia kialakításának céljából is szükséges lehet a Holter EKG vizsgálat, de további probléma hátterének felderítése érdekében is kérheti az orvos a vizsgálat elvégzését. 

Egyre terjednek a különböző eszközök, mint az okosórák vagy fitnesz karkötők, amik főként a szív frekvenciájának (pulzusnak) a mérésére alkalmasak akár nyugalomban, akár edzés közben. Némelyeknél olvasható, hogy EKG pontossággal mérnek folyamatosan, azonban ezek jelenleg nem minősülnek eléggé megbízhatónak!

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Holter-vizsgálat során a betegnek egy kis készüléket kell a nyakába akasztania vagy az övére csatolnia. A készülékből 5-12 vezeték jön ki, amelyeket a mellkason levő elektródákhoz rögzítenek. A készülék a beteg számára semmilyen kellemetlenséget nem okoz, a napi teendőit ugyanúgy elvégezheti, azonban néhány dologra oda kell figyelnie:

  • A készüléket nedvesség nem érheti, ezért a vizsgálat alatt fürödni vagy zuhanyozni tilos
  • A holter levétele otthon nem ajánlott, meghiúsítja a vizsgálatot
  • Lehet sportolni a készülékkel, amennyiben annak épségét nem fenyegeti a mozgás
  • A holter esetleg csipogással jelzi az elemek merülését
  • A holter EKG mellett természetesen lehet melltartót is viselni

A Holter EKG-t a KardioKözpont munkatársai telefonon egyeztettt időpontban, akár már másnap felteszik, majd másnap reggel leveszik a készüléket. A vizsgálat elérhető nem csak a KardioKözpontban, de a SpeedMedical egyes rendelőiben is. 

További információk a Holter EKG használatával kapcsolatban letölthető betegtájékoztatónkon.

Az eredmények kiértékeléséhez keresse a KardioKözpont szakorvosait!

[getTeamWithLabelID]

 

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA