A szívritmuszavar legtöbb formája ártalmatlan ugyan és kezelést sem igényel, de dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint az ellenőrzés ezekben az esetekben is fontos. Mikor van szükség mégis kezelésre, és melyek ennek az összetevői? 

Mi a célja a szívritmuszavar kezelésének?

- A szívritmuszavar sokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk – ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A kivizsgálás eredményeit értékelve eldöntjük, hogy az állapot mennyire komoly és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állítunk fel, amelynek több célja is van – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

 • A szívritmuszavar enyhe tüneteinél is fontos a kivizsgálás.Meg kell akadályozni a vérrögök képződését – különösen pitvarfibrilláció esetén.
 • Normál keretek közt kell tartani a pulzust.
 • Ha lehetséges, vissza kell állítani a normál szívritmust.
 • Amennyiben valamilyen betegség vagy állapot okozza a szívritmuszavart, azt kezelni kell.
 • Minden rizikófaktor mérséklésére vagy kiiktatására kell törekedni, ami szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat.  

Élet szívritmuszavarral

Akinél a szívritmuszavar kezelést igényel, annak szüksége lehet gyógyszerszedésre, a pulzus monitorozására, és azon életmódbeli változásokra, amelyekkel a kockázat csökkenthető. Ez utóbbi azoknak is fontos, akik tünetmentesen és gyógyszerekre nem szorulva élnek szívritmuszavarral.

Gondosan szedjük a gyógyszert!

 • Amikor a gyógyszerről kell dönteni, mindenképpen számoljunk be az orvosnak azokról a gyógyszerekről, táplálék kiegészítőkről, vitaminokról, amelyeket már szedünk.
 • Amit a kardiológus elrendelt, azt a felírtak szerint szükséges szedni.
 • Soha nem szabad önkényesen befejezni a gyógyszerszedést (mert például jól érezzük magunkat), csakis az orvossal egyeztetve.
 • Ha mellékhatást tapasztalunk, mindenképpen számoljunk be erről a kezelőorvosnak.

Ellenőrizzük a pulzust!

 • Tanuljuk meg mérni a saját pulzusunkat (a nyakon vagy a tenyér alatt), különösen, ha pacemaker-rel élünk.
 • A vérnyomásmérés során a mért pulzusértékeket is figyeljük, és szükség esetén naplózzuk.

Legyünk óvatosak a vérnyomásemelő anyagokkal!

 • Figyeljük meg, hogyan hatnak ránk egyes anyagok, és amelyek megzavarják a szívritmust, azokat hagyjuk el vagy egyeztessünk róluk az azt elrendelő orvossal. Ilyen lehet a koffein, a cigaretta, az alkohol, a drogok, a köhögésre, megfázásra szedett gyógyszerek, az étvágycsökkentők, a mentális betegségek kezelésre rendelt gyógyszerek, a béta-blokkolók. Paradox módon néha a szívritmuszavarra rendelt gyógyszerek okozhatnak ritmuszavart – erről mielőbb tájékoztatni kell a kardiológust.

A szívritmuszavar vizsgálati csomag és az életmód orvoslás is segít a megelőzésben.Csökkentsük a rizikót!

 • Mivel már önmagában a szívritmuszavar is egy rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek, események és a stroke szempontjából, fontos, hogy a továbbiakat próbáljuk rendezni.
 • Orvosi útmutatással és életmód orvoslás segítségével csökkentsük a magas vérnyomást és koleszterinszintet, elhízás esetén csökkentsük a testtömeget, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen és próbáljunk leszokni a dohányzásról.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt.Főorvos nő! 55 éves vagyok január ota vannak ritmuszavaraim Kardiologiai kivizsgálás többször volt. Ösztrogen hiányom vannak ,állandóan szorongok és nyugtalan vagyok következő extrsystolae miatt.Ezek okozhatnak ritmuszavart?Sokat görcsöl kezem lábam.Kaptam 2 hónapja inf.ban Magneziumot utána közel másfél hónapig szinte nem volt panaszom.Ķülönben szedem a Panagint. Köszönöm megtisztelő válaszát.Judit
Judit

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Judit!

A szorongás, feszültség hozzájárulhat ritmuszavarához, de az említett végtag görcsök hátterében álló magnézium hiány, szintén kiválthat ritmuszavart.

Relaxációs gyakorlatok, meditatív jóga végzése, valamint 2x1 tabl. Magnerot ( recept nélkül kapható a gyógyszertárakban ) szedése megszüntetheti panaszait.

Amennyiben ritmuszavara nem szűnne, szívesen állunk rendelkezésére az okok feltárásában.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Foglalkozott a problémámmal

A megérkezésemkor udvarias útbaigazítást kaptam - első alkalommal kerestem fel Önöket. Nem kellett várakoznom, a megbeszélt időpontban sorra is kerültem. A főorvos úr nyugodtan, figyelmesen végighallgatott és úgy éreztem nem egy "tárgy vagyok a számára, amit majd valahogy meg kell javítani". Foglalkozott - nem sietve - a problémámmal és udvariasan közölte a lehetséges megoldási módokat. Összességében csak pozitívan tudom értékelni a szolgáltatásukat. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.08.28
Utolsó módosítás: 2023.02.17