A szívritmuszavar legtöbb formája ártalmatlan ugyan és kezelést sem igényel, de dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint az ellenőrzés ezekben az esetekben is fontos. Mikor van szükség mégis kezelésre, és melyek ennek az összetevői? 

Mi a célja a szívritmuszavar kezelésének?

- A szívritmuszavar sokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora, rendetlen szívműködést észlelünk – ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A kivizsgálás eredményeit értékelve eldöntjük, hogy az állapot mennyire komoly és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állítunk fel, amelynek több célja is van – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

 • A szívritmuszavar enyhe tüneteinél is fontos a kivizsgálás.Meg kell akadályozni a vérrögök képződését – különösen pitvarfibrilláció esetén.
 • Normál keretek közt kell tartani a pulzust.
 • Ha lehetséges, vissza kell állítani a normál szívritmust.
 • Amennyiben valamilyen betegség vagy állapot okozza a szívritmuszavart, azt kezelni kell.
 • Minden rizikófaktor mérséklésére vagy kiiktatására kell törekedni, ami szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat.  

Élet szívritmuszavarral

Akinél a szívritmuszavar kezelést igényel, annak szüksége lehet gyógyszerszedésre, a pulzus monitorozására, és azon életmódbeli változásokra, amelyekkel a kockázat csökkenthető. Ez utóbbi azoknak is fontos, akik tünetmentesen és gyógyszerekre nem szorulva élnek szívritmuszavarral.

Gondosan szedjük a gyógyszert!

 • Amikor a gyógyszerről kell dönteni, mindenképpen számoljunk be az orvosnak azokról a gyógyszerekről, táplálék kiegészítőkről, vitaminokról, amelyeket már szedünk.
 • Amit a kardiológus elrendelt, azt a felírtak szerint szükséges szedni.
 • Soha nem szabad önkényesen befejezni a gyógyszerszedést (mert például jól érezzük magunkat), csakis az orvossal egyeztetve.
 • Ha mellékhatást tapasztalunk, mindenképpen számoljunk be erről a kezelőorvosnak.

Ellenőrizzük a pulzust!

 • Tanuljuk meg mérni a saját pulzusunkat (a nyakon vagy a tenyér alatt), különösen, ha pacemaker-rel élünk.
 • A vérnyomásmérés során a mért pulzusértékeket is figyeljük, és szükség esetén naplózzuk.

Legyünk óvatosak a vérnyomásemelő anyagokkal!

 • Figyeljük meg, hogyan hatnak ránk egyes anyagok, és amelyek megzavarják a szívritmust, azokat hagyjuk el vagy egyeztessünk róluk az azt elrendelő orvossal. Ilyen lehet a koffein, a cigaretta, az alkohol, a drogok, a köhögésre, megfázásra szedett gyógyszerek, az étvágycsökkentők, a mentális betegségek kezelésre rendelt gyógyszerek, a béta-blokkolók. Paradox módon néha a szívritmuszavarra rendelt gyógyszerek okozhatnak ritmuszavart – erről mielőbb tájékoztatni kell a kardiológust.

A szívritmuszavar vizsgálati csomag és az életmód orvoslás is segít a megelőzésben.Csökkentsük a rizikót!

 • Mivel már önmagában a szívritmuszavar is egy rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek, események és a stroke szempontjából, fontos, hogy a továbbiakat próbáljuk rendezni.
 • Orvosi útmutatással és életmód orvoslás segítségével csökkentsük a magas vérnyomást és koleszterinszintet, elhízás esetén csökkentsük a testtömeget, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen és próbáljunk leszokni a dohányzásról.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor Úr/Nő! Egy éve kezdődtek nálam enyhébb szív panaszok, tünetek, mint pl. szívdobogás érzés, fájdalom, erősebb szúrások, ájulás, szédülés nehezebb terhelhetőség, lefekvéskor szívfájdalom. Mindenféle vizsgálatot csináltak rajtam (24 órás EKG, szívultrahang, röntgen) megállapították, hogy mitralis prolapsusom van. Nem írtak fel semmi gyógyszert, csak egy sedacur fortet. Azt szedtem, de nem volt semmilyen változás. Visszamentem, megint csináltak egy ultrahangot, nem találtak változást, viszont béta blokkolót azért nem akartak felírni, hogy ha esetleg teherbe esnék, azt nem szedhetem közben. Így Xanaxot írtak fel, hogy azt szedjem, de nem szívesen szeretnék rá szokni, így azt nem kezdtem el szedni. Azóta ugyanúgy megvannak a tüneteim, a terhelhetőségem az egyre rosszabb, kutyakozmetikusként dolgozom 23 évesen, és egy rács felemelésekor borzasztóan elkezd fájni a szívem ami kisugárzik a hátamba. Ön/Önök szerint mit tudok csinálni, kezdjem el szedni a Xanaxot, vagy kezdjek el valami sportot, vagy megint vizsgáltassam ki magam? Előre is köszönöm a válaszukat!
Berki Laura

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves Berki Laura!

Ha az Ön által írt terhesség már várható, akkor semmiféle gyógyszer szedése nem jó! Igaz ez a Xanaxra is.
A leírtak alapján nem tudom megmondani, hogy mi áll a panaszok hátterében. Ezért vizsgálat javasolt. Csak így lehet kizárni, hogy a panaszainak hátterében valóban kadiológiai betegség áll e?

üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos

Dr. Vaskó Péternél 2x jártam Intézményükben. Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos. Betegségemről kikérdezett, megvizsgált. Rám szánta az időt, válaszolt kérdéseimre, elmagyarázta, hogy mit "talált" Mindezt közérthetően, türelmesen. Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem!!! 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2022.08.28
Utolsó módosítás: 2023.02.17