A krónikus stressz közvetlenül is növeli a szív és érrendszeri betegségek rizikóját, ahogyan ezt egy tanulmány is bizonyítja. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa az összefüggésekre és a komplex kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

A kulcs a gyulladás

A tartós stressz kapcsolatba hozható azon agyi terület fokozott aktivitásával, amely az érzelmek feldolgozásáért felelős és növeli a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. The Lancet c. szaklapban megjelent korábbi tanulmány szerzői szerint a stressz ugyanolyan fontos rizikófaktornak számít ebből a szempontból, mint a dohányzás és a magas vérnyomás.
A stressz közvetlenül is növelheti a szívinfarktus rizikóját.A Harvard szakemberei két kutatást hasonlítottak össze. A nagyobbikban 293 személy agyi tevékenységét vizsgálták és megállapították, hogy stressz hatására az amygdala „jelzést küld” a csontvelőnek, hogy több fehérvérsejtet termeljen. Ez pedig az artériák gyulladásos folyamát indíthatja be, amely végső soron szívinfarktushoz, anginához és stroke-hoz vezethet. A kisebb kutatásban szintén az artériák gyulladását és a stressznek kitett személyek amygdalájának aktivitását vizsgálták és ugyanarra a következtetésre jutottak. Ezt az összefüggést korábban már kimutatták egereknél, de néhány éve embereknél is sikerült beazonosítani.   

A stressz önmagában és a következményei miatt is veszélyes

Korábban „csupán” abban a vonatkozásban véltek a kutatók összefüggést feltételezni a stressz és a kardiológiai betegségek közt, hogy a krónikus stresszben élők gyakrabban fordultak a káros szokások, így a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlevés felé, de a közvetlen összefüggés sokáig nem volt ismert. Természetesen az említett kutatások viszonylag kisszámú esetet vizsgáltak, így szükségesek további vizsgálatok, de fontos tudatosítani a stressz szerepét az egészségre.
- Ha a későbbiekben pontosan beazonosítják azt az agyi folyamatot, amely közvetlenül is növeli a rizikót, az új kezelési útvonalakat is megnyithat előttünk és megerősíti azt a szándékunkat, hogy mindenképpen tereljük a pácienseket a megfelelő stresszkezelés felé – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A folyamat természetesen nem egyik pillanatról a másikra következik be, azonban kezeletlenül, elhanyagolt esetekben évek múlva akár végzetes kimenetelű szívinfarktust, vagy agyvérzést okozhat. Látni kell, hogy a rizikófaktorok hatása nem is csak összeadódik, de megtöbbszöröződik, például 2 fontos rizikófaktornál négyszeres az esély a szívinfarktusra, 3 fontos rizikótényező jelenléte esetén pedig már tízszeres az infarktus bekövetkezésének esélye. Mivel a befolyásolható kockázati tényezők megfelelő életmód, táplálkozás, stresszoldás mellett, orvosi segítséggel jelentősen csökkenthetők, érdemes a szervezet aktuális állapotát különböző szűrővizsgálatokkal felmérni.

Fontos vizsgálatok stresszes életet élőknek

  • A stresszes életet élők szűrőcsomagja megelőzheti a szívbetegségeket.Az ún. nagylabor vizsgálat során született lelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt.
  • A kardiológiai vizit során a szív- és az érrendszer állapotára derül fény, a vérnyomás, a pulzus értékei, a szakorvosi manuális vizsgálatok, az anamnézis felvétel erős diagnosztikai értékkel bírnak.
  • A fájdalmatlan arteriográfos vizsgálat az erek állapotának feltérképezésére szolgál. Az arteriográfia során a karra rögzítenek egy mandzsettát, ami egy készülékhez kapcsolódik. Az így mért pulzushullámokat számítógép értékeli, és az elkészült leletből képet kapunk az érfal állapotáról, tehát kiderül, hogy normál, összehúzódott vagy kitágult állapotban van-e. Ezen kívül tájékozódhatunk arról, mennyire rugalmas vagy merev a főütőér, és hogyan dolgozik a szív.
  • A krónikus stressznek kitett személyeknél fontos a szívfrekvencia-variabilitás gyors, fájdalommentes felmérése is. A szívfrekvencia-variabilitás tulajdonképpen a szív válaszkészsége, amivel a körülményekre, a körülmények változásaira reagál. A szívműködés változékonyságának mértéke sokat elárul az ember általános egészségi állapotáról, fizikai és pszichés terhelhetőségéről, illetve stressztűrő képességéről.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr/Hölgy. 2017 ben volt infarktusom. A következő gyógyszereket szedem:covarex as komb, adexor prolong, 1/2concor, trombex ezek reggel. Este:co xeter, 1/2concor, covercard, pantoprasol, asa. Eddig minden eredményem jó az lenne a kérdésem hogy ezekkel a gyógyszerekkel szedhetnék e Q10-et. A feleségem pedig autóimun beteg fogyaszthatná e ő is? Válaszukat előre is köszönöm Attila
Tarjáni attila

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Tarjáni Attila!
Önnek a válaszom igen.
Szerintem kedves felesége is, de a betegségét nem ismerem pontosan, ezért a felesége forduljon kezelő orvosához.
Üdvözlettel:
dr. Sztancsik ilona

Páciensek mondták

Mindent meg lehetett beszélni

Gyors időpont, nagyon kedves volt doktor úr és a személyzet is. Külön értékeltem, hogy doktor úrral mindent nagyon jól meg lehetett beszélni. Nagyon elégedett vagyok az egész rendszerükkel, alaposságukkal és kedvességükkel!

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.06.22
Utolsó módosítás: 2020.06.29