Egyre több stressz? Így vezethet szívbetegségekhez

Egyre több stressz? Így vezethet szívbetegségekhez

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2020.06.22 07:58 Módosítva: 2020.06.29 10:55
2020-06-29 10:55:00.533803 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A krónikus stressz közvetlenül is növeli a szív és érrendszeri betegségek rizikóját, ahogyan ezt egy tanulmány is bizonyítja. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa az összefüggésekre és a komplex kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

A kulcs a gyulladás

A tartós stressz kapcsolatba hozható azon agyi terület fokozott aktivitásával, amely az érzelmek feldolgozásáért felelős és növeli a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. The Lancet c. szaklapban megjelent korábbi tanulmány szerzői szerint a stressz ugyanolyan fontos rizikófaktornak számít ebből a szempontból, mint a dohányzás és a magas vérnyomás.
A stressz közvetlenül is növelheti a szívinfarktus rizikóját.A Harvard szakemberei két kutatást hasonlítottak össze. A nagyobbikban 293 személy agyi tevékenységét vizsgálták és megállapították, hogy stressz hatására az amygdala „jelzést küld” a csontvelőnek, hogy több fehérvérsejtet termeljen. Ez pedig az artériák gyulladásos folyamát indíthatja be, amely végső soron szívinfarktushoz, anginához és stroke-hoz vezethet. A kisebb kutatásban szintén az artériák gyulladását és a stressznek kitett személyek amygdalájának aktivitását vizsgálták és ugyanarra a következtetésre jutottak. Ezt az összefüggést korábban már kimutatták egereknél, de néhány éve embereknél is sikerült beazonosítani.   

A stressz önmagában és a következményei miatt is veszélyes

Korábban „csupán” abban a vonatkozásban véltek a kutatók összefüggést feltételezni a stressz és a kardiológiai betegségek közt, hogy a krónikus stresszben élők gyakrabban fordultak a káros szokások, így a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlevés felé, de a közvetlen összefüggés sokáig nem volt ismert. Természetesen az említett kutatások viszonylag kisszámú esetet vizsgáltak, így szükségesek további vizsgálatok, de fontos tudatosítani a stressz szerepét az egészségre.
- Ha a későbbiekben pontosan beazonosítják azt az agyi folyamatot, amely közvetlenül is növeli a rizikót, az új kezelési útvonalakat is megnyithat előttünk és megerősíti azt a szándékunkat, hogy mindenképpen tereljük a pácienseket a megfelelő stresszkezelés felé – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - A folyamat természetesen nem egyik pillanatról a másikra következik be, azonban kezeletlenül, elhanyagolt esetekben évek múlva akár végzetes kimenetelű szívinfarktust, vagy agyvérzést okozhat. Látni kell, hogy a rizikófaktorok hatása nem is csak összeadódik, de megtöbbszöröződik, például 2 fontos rizikófaktornál négyszeres az esély a szívinfarktusra, 3 fontos rizikótényező jelenléte esetén pedig már tízszeres az infarktus bekövetkezésének esélye. Mivel a befolyásolható kockázati tényezők megfelelő életmód, táplálkozás, stresszoldás mellett, orvosi segítséggel jelentősen csökkenthetők, érdemes a szervezet aktuális állapotát különböző szűrővizsgálatokkal felmérni.

Fontos vizsgálatok stresszes életet élőknek

  • A stresszes életet élők szűrőcsomagja megelőzheti a szívbetegségeket.Az ún. nagylabor vizsgálat során született lelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt.
  • A kardiológiai vizit során a szív- és az érrendszer állapotára derül fény, a vérnyomás, a pulzus értékei, a szakorvosi manuális vizsgálatok, az anamnézis felvétel erős diagnosztikai értékkel bírnak.
  • A fájdalmatlan arteriográfos vizsgálat az erek állapotának feltérképezésére szolgál. Az arteriográfia során a karra rögzítenek egy mandzsettát, ami egy készülékhez kapcsolódik. Az így mért pulzushullámokat számítógép értékeli, és az elkészült leletből képet kapunk az érfal állapotáról, tehát kiderül, hogy normál, összehúzódott vagy kitágult állapotban van-e. Ezen kívül tájékozódhatunk arról, mennyire rugalmas vagy merev a főütőér, és hogyan dolgozik a szív.
  • A krónikus stressznek kitett személyeknél fontos a szívfrekvencia-variabilitás gyors, fájdalommentes felmérése is. A szívfrekvencia-variabilitás tulajdonképpen a szív válaszkészsége, amivel a körülményekre, a körülmények változásaira reagál. A szívműködés változékonyságának mértéke sokat elárul az ember általános egészségi állapotáról, fizikai és pszichés terhelhetőségéről, illetve stressztűrő képességéről.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
20-as éveim elején járó lány vagyok. Utóbbi időszakom elég stesszes volt. Kb 1,5 hónapja kezdtem el érezni kellemetlen nyilaló,szúró érzést bal oldalt a szívem környékén. A nap minden szakában előfordul. Mozgáskor, illetve pihenéskor is jelentkezik. Először 'nem vettem úgymond annyira komolyan', gondoltam az elmúlt időszakom idegeskedése most jön ki rajtam, de azért csak el mentem a házi orvoshoz, aki a panaszom végig hallgatása után, közölte mivel még fiatal vagyok a szívemnek biztos nincs semmi baja, nyugodjak meg. Szedjek vitaminokat, és próbáljak meg 'ne stresszelni' annyit. Azóta az alvásom is felborult.Mikor vízszintesbe teszem magam, és próbálnék aludni, rögtön eluralkodik rajtam a bal oldali mellkasi szúró érzés. Ez idő alatt rengeteget fogytam, gondolom amiatt hogy a nap 24 órájában ez a kellemetlen érzés játszik szerepet az életemben, és mostanra már tartok tőle nehogy valami komolyabb baj legyen belőle. Gondolom ha lelki eredetű lenne, azóta már kellett volna valami javulást mutatnia, hiszen azóta próbálom minél nyugodtabban élni a mindennapjaim. Am de mivel még 1 hónap elteltével is fenn állt a panasz, így kaptam a kardiológiára beutalót, rám tették a 24 órás EKG Holter-t. Meg állapították olykor gyorsabban ver a szívem a kelleténél. Diagnózisnak: Tachycardiát állapítottak meg, ami elvileg nem okozhat ilyen jellegű panaszt. Erre most szedek Concort, viszont az eredeti problémám még a mai napig is tart. Már-már kilátástalannak tűnik a helyzetem. Az okára sem derült fény, további kivizsgálásra egyenlőre nem küldtek. Az lenne a kérdésem a panaszok alapján milyen probléma okozhatja ezt?
Köszönöm válaszát!

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt D.B. Blanka!

Valóban, további kivizsgálás szükséges. Ezek nélkül nem lehet segíteni a problémán (Labor vizsgálat, terhelés, ultrahang, stb.).
Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 0670/ 610-3847 telefonszámon, kardiológiai kivizsgálásra.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos

Dr. Vaskó Péternél 2x jártam Intézményükben. Rendkívül nagy tudású, felkészült, alapos. Betegségemről kikérdezett, megvizsgált. Rám szánta az időt, válaszolt kérdéseimre, elmagyarázta, hogy mit "talált" Mindezt közérthetően, türelmesen. Nagyon örülök, hogy hozzá kerültem!!! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!