A szorongás és a magas vérnyomás sokszor kéz a kézben járnak, sőt az összefüggésük kétirányú. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a koronavírus miatt szorongó magasvérnyomás betegeknek igyekszik segíteni. 

Hogyan okozhat a szorongás magas vérnyomást?

A koronavírus miatti szorongás a magas vérnyomást tovább emelheti. A szorongás hatására stresszhormon termelődik a szervezetben, ami felgyorsítja a szívverést és szűkíti az ereket. Ezek a változások pedig megemelik a vérnyomást, akár nagymértékben is. Sok orvos a fehérköpeny szindróma kapcsán is megtapasztalja, hogy stressz hatására megemelkedik a vérnyomás, de ez a jelenség csak átmeneti. Ugyanakkor a tartós, kezeletlen stressz károsíthatja a teljes szervezet működését, így a szívét is. Mivel pedig már az is bizonyított, hogy az intenzív szorongás a magasvérnyomás betegség kialakulásának egyik rizikófaktora, fontos, hogy már a folyamat elején próbáljuk a stresszt kezelni, de ne alkoholfogyasztással, dohányzással vagy egyéb káros szokás fenntartásával.  Azt is jó tudni és a kezelőorvossal tisztázni, hogy egyes, szorongásra felírt gyógyszerek önmagukban is megemelhetik a vérnyomást. 
- Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az összefüggés fordítva is érvényes, vagyis a magasvérnyomás betegség is okozhat szorongást, ugyanis a beteg aggódhat az egészségéért, jövőjéért, és egyes tüneteit is vészes előjelzésnek érzékelheti – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. 

A magas vérnyomás csak krízishelyzetben okoz tünetet

A magas vérnyomással kapcsolatos kérdések távkonzultáción is megbeszélhetők.- A betegeknek tudni kell, hogy magas vérnyomás csak ritkán okoz érzékelhető tünetet, kivéve az ún. hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a mért vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés történik. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki. Tehát amennyiben a vérnyomás kiugrik és emellett orrvérzés, rossz közérzet, látás- és /vagy beszédzavar, fejfájás jelentkezik, 2 percet várjon a beteg, majd mérje újra a vérnyomását, és ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc után mérje meg harmadszor is a vérnyomást. Amennyiben a harmadik mért érték is 160/100 Hgmm felett van, és a panaszok nem enyhülnek, esetleg még fokozódnak is, orvost kell hívni.  Különösen akkor, ha hányás, mozgás-, beszédzavar is komplikálja a helyzetet. A beteg önmagán is segíthet 25 mg Tenziomin elrágásával, de csak ha nem hány - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell

- Aki magasvérnyomás betegséggel él, annak nem elég az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelés, az életmódján is fontos változtatnia. Sőt, az első lépés a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testtömeg rendezése és még számos életmódbeli változás megvalósítása, amelyek enyhébb esetekben akár önmagukban is lejjebb vihetik az értékeket. A stressz, a szorongás oldása, megfelelő kezelése pedig szintén elengedhetetlen, és nem csak a vérnyomásértékek rendezése miatt – ismerteti a kardiológus. - Amennyiben pedig úgy érzi valaki, hogy egyedül már nem képes úrrá lenni a negatív érzelmein, mindenképpen segítséget kell kérnie, hiszen mind egy pszichológus, pszichiáter, mind egy életvezetési tanácsadó hatékony támogatást nyújthat a nehéz helyzetekben. Jelen helyzetben fontos, sokszor megnyugtató lépés lehet az orvosi távkonzultáció, különösen, ha korábban már kezelt betegnek vannak aktuális kérdései. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

T. Doktor Nő/Úr! Mitralis prolapsus (szaporább szívverés) miatt évente járok kardiológiai ellenőrzésre. 55 éves 53 kg. vagyok. 2017.09. vizsgálat eredménye: RR: 130/80 hgmm Cor: rythmusos szívm. a mitralis areaban mesosyst. click. EKG: 108/min. Kp.tip. incompl RBBB Norm PQ szab repol. Echocardiográfia: Ao: 22mm, BP: 36mm, EDD: 43mm, ESD: 28mm, IVS: 9mm, PW: 9mm, EDV: 87mm, ESV: 29mm, EF: 67% Normális tágasságú szívüregek. Jó myocardium funkció. Szegmentális falmozgászavar nem látható. Telesyst.mitralis prolapsus. MI: I TI: jelzett Becsült pulm nyomás: 25Hgmm. Epikrízis: card.statusában lényeges változás nincs. Erre évek óta reggel szedek 5 mg Batalocot v. szükség esetén még egyszer 5mg-ot Nem tudom a fenti lelet mennyire jó v. kevésbé jó, de orvosom sosem említette, hogy vigyáznom kellene valamire vagy fogorvosi véres beavatkozás előtt antibiotikumot kellene szednem. Kb. 1,5 hónapja elkezdtem a fogorvosi kezelést, ahol említettem a fogorvosnak a mitralis prolapsusomat, (korábban sosem tettem ezt, most is csupán azért, mert valahonnan hallottam, hogy ilyen esetben biztonságosabb az antibiotikum bevétele) erre közölte, hogy foghúzás és fogcsiszolás előtt 600mg Dalacint kell bevennem. Egy ideje betegesen írtózom a gyógyszerektől, nagy stessz számomra a bevételük! A fogorvosnál is csupán az érzéstelenítő hatásától félek! Ezt a félelmet fokozta még az orvos reakciója a mitralis prolapsus + a stesszes helyzetemre való mondata: „nem szeretném a mentőket hívni mert 150-200 lesz a pulzusa” Van már pár kihúzott fogam, tehát kaptam már érzésteleítőt éppen elégszer, féltem máskor is, de mivel az orvos nem tudott a mitralis prolapsusról így Ő sem félt és én sem jobban, mint indokolt lenne, semmi gondom nem volt. Közben több heti stresszelést követően megtörtén 1 foghúzás és egy gyökértömés, most következne a fogcsiszolás (6 fog + 4 korona levétel), de megint elhangzott a fent említett mondat, azzal a kiegészítéssel, hogy „ez most eltart 1,5-2 órát, jó lenne, ha nem stresszelne, mert nem szeretném a mentőket hívni” Ez megint plussz félelmet és adrenalint keltett bennem, és erre még jön az érzéstelenítőtől való félelem, amit aztán ha beadja pár percig erős szívdobogással jár, ettől jön az „Úristen itt a vég” érzés most még jobban, hogy a mentőt emlegette az orvos, és én ettől az érzéstől rettegek a legjobban!! Kérdésem az, hogy ha a szokásos reggeli 5 mg helyett beveszek 10 mg Betalocot talán nyugodtabb tudnék maradni vagy a stressz csökkentésére esetleg egy enyhe recept nélkül kapható nyugatót is bevehetek-e? Nem lesz-e ez a négyféle (Betaloc, Dalacin, nyugtató, érzéstelenítő) gyógyszer túl sok? Vagy inkább hagyjam az egészet hiszen a lényeges dolgok mint foghúzás, gyökértömés már elkészültek 😊 Köszönöm válaszát: Szűcsné Erika
Szűcsné Korom Erika

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Szűcsné Erika!

Kardiológiai kivizsgálás eredménye alapján nem kell stresszelnie( egyébként a mitrális prolapsus elég gyakori elváltozás ). Az antibiotikum szedését én is javasolnám, mivel komoly fogászati beavatkozást végeznek Önnél. Érzéstelenítőt is kaphat, természetesen Adrenalin nélkül. Próbáljon megnyugodni, jógázni, relaxációs gyakorlatokat végezni. Amennyiben szükséges, enyhe nyugtató is segíthet.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Emberi

Sztancsik doktornőnél kedvesebb, hozzáértőbb, emberibb orvossal még nem találkoztam. Nagyon hálás vagyok, hogy hozzá kerültem és ezután is csak hozzá fogok járni.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.04.06
Utolsó módosítás: 2020.04.06