A szorongás is felviheti a vérnyomást

A szorongás is felviheti a vérnyomást

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2020.04.06 08:15 Módosítva: 2020.04.06 08:38
2020-04-06 08:38:51.195765 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A szorongás és a magas vérnyomás sokszor kéz a kézben járnak, sőt az összefüggésük kétirányú. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a koronavírus miatt szorongó magasvérnyomás betegeknek igyekszik segíteni. 

Hogyan okozhat a szorongás magas vérnyomást?

A koronavírus miatti szorongás a magas vérnyomást tovább emelheti. A szorongás hatására stresszhormon termelődik a szervezetben, ami felgyorsítja a szívverést és szűkíti az ereket. Ezek a változások pedig megemelik a vérnyomást, akár nagymértékben is. Sok orvos a fehérköpeny szindróma kapcsán is megtapasztalja, hogy stressz hatására megemelkedik a vérnyomás, de ez a jelenség csak átmeneti. Ugyanakkor a tartós, kezeletlen stressz károsíthatja a teljes szervezet működését, így a szívét is. Mivel pedig már az is bizonyított, hogy az intenzív szorongás a magasvérnyomás betegség kialakulásának egyik rizikófaktora, fontos, hogy már a folyamat elején próbáljuk a stresszt kezelni, de ne alkoholfogyasztással, dohányzással vagy egyéb káros szokás fenntartásával.  Azt is jó tudni és a kezelőorvossal tisztázni, hogy egyes, szorongásra felírt gyógyszerek önmagukban is megemelhetik a vérnyomást. 
- Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az összefüggés fordítva is érvényes, vagyis a magasvérnyomás betegség is okozhat szorongást, ugyanis a beteg aggódhat az egészségéért, jövőjéért, és egyes tüneteit is vészes előjelzésnek érzékelheti – hangsúlyozza Sztancsik doktornő. 

A magas vérnyomás csak krízishelyzetben okoz tünetet

A magas vérnyomással kapcsolatos kérdések távkonzultáción is megbeszélhetők.- A betegeknek tudni kell, hogy magas vérnyomás csak ritkán okoz érzékelhető tünetet, kivéve az ún. hipertenzív krízis állapotát, amikor az értékek hirtelen megemelkednek. Ebben az esetben nem a mért vérnyomás számszerű értéke számít, hanem az, hogy gyors, hirtelen emelkedés történik. Ha valakinek rövid idő alatt 120/80 Hgmm-ről 160/100 Hgmm-re emelkedik a vérnyomása, ez is okozhat tüneteket, ugyanakkor akár 210/120 Hgmm-es érték mellett is lehet panaszmentes a beteg, ha az stabilan magas, és lassan alakult ki. Tehát amennyiben a vérnyomás kiugrik és emellett orrvérzés, rossz közérzet, látás- és /vagy beszédzavar, fejfájás jelentkezik, 2 percet várjon a beteg, majd mérje újra a vérnyomását, és ha a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc után mérje meg harmadszor is a vérnyomást. Amennyiben a harmadik mért érték is 160/100 Hgmm felett van, és a panaszok nem enyhülnek, esetleg még fokozódnak is, orvost kell hívni.  Különösen akkor, ha hányás, mozgás-, beszédzavar is komplikálja a helyzetet. A beteg önmagán is segíthet 25 mg Tenziomin elrágásával, de csak ha nem hány - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A magas vérnyomást mindenképpen kezelni kell

- Aki magasvérnyomás betegséggel él, annak nem elég az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelés, az életmódján is fontos változtatnia. Sőt, az első lépés a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testtömeg rendezése és még számos életmódbeli változás megvalósítása, amelyek enyhébb esetekben akár önmagukban is lejjebb vihetik az értékeket. A stressz, a szorongás oldása, megfelelő kezelése pedig szintén elengedhetetlen, és nem csak a vérnyomásértékek rendezése miatt – ismerteti a kardiológus. - Amennyiben pedig úgy érzi valaki, hogy egyedül már nem képes úrrá lenni a negatív érzelmein, mindenképpen segítséget kell kérnie, hiszen mind egy pszichológus, pszichiáter, mind egy életvezetési tanácsadó hatékony támogatást nyújthat a nehéz helyzetekben. Jelen helyzetben fontos, sokszor megnyugtató lépés lehet az orvosi távkonzultáció, különösen, ha korábban már kezelt betegnek vannak aktuális kérdései. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Kapocsi Judit PhD

dr. Kapocsi Judit PhD

magas vérnyomás és érkockázat specialista
dr. Müller Gábor

dr. Müller Gábor

belgyógyász, kardiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Betegségeim: ISZB. MPS. MI II. hypertónia, GERD, KES, VES., asztma. Januárban a Spiolto-t kaptam asztmára, de mivel QT megnyúlást, ST depressiót, az ISZB súlyosbodását és mindenféle szívproblémát okoz, nem merem alkalmazni. A decemberi QTc eredmény 476 ms volt. Meddig emelkedhet ez az érték, hogy ne rettegjek a hirtelen haláltól? Köszönöm válaszát.

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Dobronyi Imréné!

Ebben az esetben más asthma elleni szert kellene használnia, a gyógyszerelését a kardiológus és tüdőgyógyász együttes véleménye alapján kell eldönteni.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb választás

Dr.Sztancsik Ilona a lehető legjobb választás volt, ritkán tapasztalható empátiát, odafigyelést, segítséget, kedvességet kaptam a kimerítő tájékoztatás, aprólékos elemzés, maximális szakmaiság mellett!

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat