5 tudnivaló szív- érrendszeri betegeknek a koronavírus kapcsán

5 tudnivaló szív- érrendszeri betegeknek a koronavírus kapcsán

dr. Vaskó Péter Létrehozva: 2020.03.20 07:54 Módosítva: 2020.03.20 13:01
2020-03-20 13:01:20.137592 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A hivatalos, EMMI tájékoztatás szerint az alapbetegségekkel, így például szív-érrendszeri betegséggel élőknél magasabb a kockázata annak, hogy koronavírus fertőzés esetén súlyosabb lefolyású lesz a betegség. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a gyakori, fontos kérdésekre válaszolt.

1. Ezek a kockázatnövelő tényezők

Az EMMI tájékoztatása szerint eddigi ismereteink szerint magasabb kockázat áll fenn a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására az időseknél és különböző alapbetegségek esetén, mint például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást. Idős embereknél a fennálló fent említett alapbetegségek és az idős kor együttesen magasabb kockázatnak számít, mintha csak egy tényező (életkorkor vagy alapbetegség) lenne jelen. Multimorbid betegeknél a kockázat még magasabban, mintha csak egy alapbetegség állna fel. Immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat. Még nem kellően ismert, hogy a fenti kockázati tényezők más életkörülményekkel történő kombinációja milyen magas kockázatot jelent a betegség súlyosságát tekintve.

2. Így próbáljuk kerülni a szociális érintkezést

A koronavírus járvány alatt szív-érrendszeri betegek legyenek körültekintőek.Nem csak szív-érrendszeri betegeknek, hanem mindenkinek érdemes betartani az alábbi szabályokat.

 • Mindenképpen kerülni kell a tünetekkel rendelkező (lázas, köhögő) személyeket.
 • Csak nagyon szükséges esetben érdemes használni a közösségi közlekedést, különösen a legforgalmasabb órákban.
 • Amennyiben van rá lehetőség, otthonról ajánlott elvégezni az erre alkalmas munkát.
 • Kerülni kell a csoportosulásokat, még azokban a helyzetekben is, amelyek egyelőre nincsenek megtiltva. Nem ez az ideális időszak a fodrászhoz, kozmetikushoz, edzőteremhez.
 • A családdal, barátokkal online és telefonon érdemes kapcsolatban maradni – kivéve a segítségre szoruló időseket, de velük csak a szükséges minimumra (bevásárlás, gyógyszerkiváltás) érdemes szorítkozni.
 • Az orvossal érdemes telefonon konzultálni, illetve olyan lehetőségeket választani, mint az online működő telemedicina. 
 • Krónikus betegséggel élőknek és várandósoknak hangsúlyozottan ajánlott kerülni a személyes kontaktusokat.

3. További lehetőségek a kockázat csökkentésére

Teljesen érthető a szorongás – különösen a veszélyeztetett csoportoknál -, de számos olyan tényező van, amivel csökkenthető a fertőződés kockázata.

 • Lehető legtöbbször mossunk kezet, legalább 20 másodpercig.
 • Ha nincs nálunk zsebkendő, köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, ruhaujjunkba.
 • A használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk a szemétbe.
 • Kérjünk segítséget a gyógyszerek kiváltásához.

4. Ne higgyünk az álhíreknek, szedjük a gyógyszereket

Szívbetegek ne hagyják abba a gyógyszerszedést a koronavírus miatt.- Ebben a helyzetben számos álhír is kering az online térben, például az, hogy egyes gyógyszerek, így a magas vérnyomásra vagy szívelégtelenségre szedettek növelik a koronavírussal való megfertőzés kockázatát, vagy annak súlyosságát. Erre semmilyen bizonyíték nincs! Ellenben a gyógyszerezés leállítása bizonyítottan növeli a súlyos kardiológiai események (például stroke, szívinfarktus) bekövetkeztének esélyét, és az állapot romlását. Mindenképpen fontos tehát, hogy a felírt gyógyszereit mindenki a szokásos módon szedje, és ha szükséges, éljen a távkonzultáció lehetőségével – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

5. A veleszületett szívbetegséggel élőknél sincsenek külön szabályok

A veleszületett szívbetegséggel élők, akik esetleg megfertőződnek, az eddigi tudás szerint körülbelül olyan lefolyásra számíthatnak, mint bárki más. A British Heart Association szerint eddig a percig nincs bizonyíték arra, hogy a veleszületett szívbetegségek speciális elővigyázatosságot vagy kezelést igényelnének azon felül, mint amelyek a nagyobb kockázattal élőkre vonatkoznak. E tekintetben minden érintettnek a kardiológus és a hivatalos szervek iránymutatására kell hagyatkoznia.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot! 17 éves vagyok. Az volna a kérdésem önhöz hogy már vagy két hónapja érzek heves szívdobogásérzést, szív fájdalmat illetve mellkasi fájdalmat, ami néha ki sugároz bal vállamba van, hogy ilyenkor elkezdek izzadni de közben fázok is, és egy nyomást érzek a fejemben és nagy gyengeséget. Tudni kell rólam hogy magas a vérnyomásom ami időnként 160 fölé megy. A pulzusom is magas szokott lenni. A kórházban kizárták a pánikbetegséget és a Pajzsmirigy betegséget. Pulmonológiailag semmit nem találtak. Válaszát előre is köszönöm!

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Kedves Kérdező!
Még számos kardiológiai vizsgálat van, amely segít a betegség tisztázásában. (Pl. Holter, 24 ó ABPM, ECHO).
Véleményt, csak ezek elvégzése után lehet mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, udvarias

Barátságos, udvarias légkör, mind a recepción, mind az orvossal.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!