A hivatalos, EMMI tájékoztatás szerint az alapbetegségekkel, így például szív-érrendszeri betegséggel élőknél magasabb a kockázata annak, hogy koronavírus fertőzés esetén súlyosabb lefolyású lesz a betegség. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a gyakori, fontos kérdésekre válaszolt.

1. Ezek a kockázatnövelő tényezők

Az EMMI tájékoztatása szerint eddigi ismereteink szerint magasabb kockázat áll fenn a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására az időseknél és különböző alapbetegségek esetén, mint például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást. Idős embereknél a fennálló fent említett alapbetegségek és az idős kor együttesen magasabb kockázatnak számít, mintha csak egy tényező (életkorkor vagy alapbetegség) lenne jelen. Multimorbid betegeknél a kockázat még magasabban, mintha csak egy alapbetegség állna fel. Immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat. Még nem kellően ismert, hogy a fenti kockázati tényezők más életkörülményekkel történő kombinációja milyen magas kockázatot jelent a betegség súlyosságát tekintve.

2. Így próbáljuk kerülni a szociális érintkezést

A koronavírus járvány alatt szív-érrendszeri betegek legyenek körültekintőek.Nem csak szív-érrendszeri betegeknek, hanem mindenkinek érdemes betartani az alábbi szabályokat.

 • Mindenképpen kerülni kell a tünetekkel rendelkező (lázas, köhögő) személyeket.
 • Csak nagyon szükséges esetben érdemes használni a közösségi közlekedést, különösen a legforgalmasabb órákban.
 • Amennyiben van rá lehetőség, otthonról ajánlott elvégezni az erre alkalmas munkát.
 • Kerülni kell a csoportosulásokat, még azokban a helyzetekben is, amelyek egyelőre nincsenek megtiltva. Nem ez az ideális időszak a fodrászhoz, kozmetikushoz, edzőteremhez.
 • A családdal, barátokkal online és telefonon érdemes kapcsolatban maradni – kivéve a segítségre szoruló időseket, de velük csak a szükséges minimumra (bevásárlás, gyógyszerkiváltás) érdemes szorítkozni.
 • Az orvossal érdemes telefonon konzultálni, illetve olyan lehetőségeket választani, mint az online működő telemedicina. 
 • Krónikus betegséggel élőknek és várandósoknak hangsúlyozottan ajánlott kerülni a személyes kontaktusokat.

3. További lehetőségek a kockázat csökkentésére

Teljesen érthető a szorongás – különösen a veszélyeztetett csoportoknál -, de számos olyan tényező van, amivel csökkenthető a fertőződés kockázata.

 • Lehető legtöbbször mossunk kezet, legalább 20 másodpercig.
 • Ha nincs nálunk zsebkendő, köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, ruhaujjunkba.
 • A használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk a szemétbe.
 • Kérjünk segítséget a gyógyszerek kiváltásához.

4. Ne higgyünk az álhíreknek, szedjük a gyógyszereket

Szívbetegek ne hagyják abba a gyógyszerszedést a koronavírus miatt.- Ebben a helyzetben számos álhír is kering az online térben, például az, hogy egyes gyógyszerek, így a magas vérnyomásra vagy szívelégtelenségre szedettek növelik a koronavírussal való megfertőzés kockázatát, vagy annak súlyosságát. Erre semmilyen bizonyíték nincs! Ellenben a gyógyszerezés leállítása bizonyítottan növeli a súlyos kardiológiai események (például stroke, szívinfarktus) bekövetkeztének esélyét, és az állapot romlását. Mindenképpen fontos tehát, hogy a felírt gyógyszereit mindenki a szokásos módon szedje, és ha szükséges, éljen a távkonzultáció lehetőségével – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

5. A veleszületett szívbetegséggel élőknél sincsenek külön szabályok

A veleszületett szívbetegséggel élők, akik esetleg megfertőződnek, az eddigi tudás szerint körülbelül olyan lefolyásra számíthatnak, mint bárki más. A British Heart Association szerint eddig a percig nincs bizonyíték arra, hogy a veleszületett szívbetegségek speciális elővigyázatosságot vagy kezelést igényelnének azon felül, mint amelyek a nagyobb kockázattal élőkre vonatkoznak. E tekintetben minden érintettnek a kardiológus és a hivatalos szervek iránymutatására kell hagyatkoznia.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 28 éves kismama vagyok (19 hetes) és a problémám a gyakori erős szívdobogás,most terhesség alatt egyre sűrűsödik.Van mikor naponta többször is érzek 2-3 erős dobbanást,van mikor 1-2 hétig semmi problémám nincsen.Nagyon ritkán előfordul,hogy tartósan 5-10 percig is eltart ez az állapot,ilyenkor ájulás közeli álapotban vagyok,erős verejtékezés,kipirosodás és halálfélelem társul hozzá.Sajnos mire orvoshoz kerültem volna ebben az állapotban,addigra mindig elmúlt. Évekkel ezelőtt voltam emiatt szívultrahangon,természetesen minden tökéletes volt. Pár hete EKG-t és terheléses EKG-t is csináltak,szintén minden rendben volt. Mindig azt mondták az orvosok,hogy néha melléüt a szívem,de nem kell vele foglalkozni,mert nem életveszélyes állapot és esetleg lelki oka is lehet,ami kiválthatja,esetleg pànikbetegség vagy most a terhességem miatt hogy talán kevés folyadékot iszom. A kérdésem,hogy Ön szerint igényelne további vizsgálatot ez a dolog,vagy nem kell foglalkoznom vele? Előre is köszönöm a válaszát!
Lilli Barbara

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Kedves "Kismama"!

A leírás alapján Önnek feltehetően szívritmus zavara van. Az eddig elvégzett vizsgálatok ebből a szempontból nem voltak hasznosak. 24 órás ekg-ra ( Holter monitorozás) lenne szükség, amelyet készséggel elvégzünk,amennyiben bejelentkezik.
Üdvözlettel:
dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Foglalkozott a problémámmal

A megérkezésemkor udvarias útbaigazítást kaptam - első alkalommal kerestem fel Önöket. Nem kellett várakoznom, a megbeszélt időpontban sorra is kerültem. A főorvos úr nyugodtan, figyelmesen végighallgatott és úgy éreztem nem egy "tárgy vagyok a számára, amit majd valahogy meg kell javítani". Foglalkozott - nem sietve - a problémámmal és udvariasan közölte a lehetséges megoldási módokat. Összességében csak pozitívan tudom értékelni a szolgáltatásukat. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.03.20
Utolsó módosítás: 2020.03.20