A hivatalos, EMMI tájékoztatás szerint az alapbetegségekkel, így például szív-érrendszeri betegséggel élőknél magasabb a kockázata annak, hogy koronavírus fertőzés esetén súlyosabb lefolyású lesz a betegség. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a gyakori, fontos kérdésekre válaszolt.

1. Ezek a kockázatnövelő tényezők

Az EMMI tájékoztatása szerint eddigi ismereteink szerint magasabb kockázat áll fenn a COVID-19 súlyosabb kórlefolyására az időseknél és különböző alapbetegségek esetén, mint például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj és-vesebetegségek, kórtól függetlenül, súlyosbíthatják a kórlefolyást. Idős embereknél a fennálló fent említett alapbetegségek és az idős kor együttesen magasabb kockázatnak számít, mintha csak egy tényező (életkorkor vagy alapbetegség) lenne jelen. Multimorbid betegeknél a kockázat még magasabban, mintha csak egy alapbetegség állna fel. Immunszupprimált betegeknél (pl.: immundeficiencia miatt, immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelések, mint pl. szteroid, kemoterápia) szintén magasabb a kockázat. Még nem kellően ismert, hogy a fenti kockázati tényezők más életkörülményekkel történő kombinációja milyen magas kockázatot jelent a betegség súlyosságát tekintve.

2. Így próbáljuk kerülni a szociális érintkezést

A koronavírus járvány alatt szív-érrendszeri betegek legyenek körültekintőek.Nem csak szív-érrendszeri betegeknek, hanem mindenkinek érdemes betartani az alábbi szabályokat.

 • Mindenképpen kerülni kell a tünetekkel rendelkező (lázas, köhögő) személyeket.
 • Csak nagyon szükséges esetben érdemes használni a közösségi közlekedést, különösen a legforgalmasabb órákban.
 • Amennyiben van rá lehetőség, otthonról ajánlott elvégezni az erre alkalmas munkát.
 • Kerülni kell a csoportosulásokat, még azokban a helyzetekben is, amelyek egyelőre nincsenek megtiltva. Nem ez az ideális időszak a fodrászhoz, kozmetikushoz, edzőteremhez.
 • A családdal, barátokkal online és telefonon érdemes kapcsolatban maradni – kivéve a segítségre szoruló időseket, de velük csak a szükséges minimumra (bevásárlás, gyógyszerkiváltás) érdemes szorítkozni.
 • Az orvossal érdemes telefonon konzultálni, illetve olyan lehetőségeket választani, mint az online működő telemedicina. 
 • Krónikus betegséggel élőknek és várandósoknak hangsúlyozottan ajánlott kerülni a személyes kontaktusokat.

3. További lehetőségek a kockázat csökkentésére

Teljesen érthető a szorongás – különösen a veszélyeztetett csoportoknál -, de számos olyan tényező van, amivel csökkenthető a fertőződés kockázata.

 • Lehető legtöbbször mossunk kezet, legalább 20 másodpercig.
 • Ha nincs nálunk zsebkendő, köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, ruhaujjunkba.
 • A használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk a szemétbe.
 • Kérjünk segítséget a gyógyszerek kiváltásához.

4. Ne higgyünk az álhíreknek, szedjük a gyógyszereket

Szívbetegek ne hagyják abba a gyógyszerszedést a koronavírus miatt.- Ebben a helyzetben számos álhír is kering az online térben, például az, hogy egyes gyógyszerek, így a magas vérnyomásra vagy szívelégtelenségre szedettek növelik a koronavírussal való megfertőzés kockázatát, vagy annak súlyosságát. Erre semmilyen bizonyíték nincs! Ellenben a gyógyszerezés leállítása bizonyítottan növeli a súlyos kardiológiai események (például stroke, szívinfarktus) bekövetkeztének esélyét, és az állapot romlását. Mindenképpen fontos tehát, hogy a felírt gyógyszereit mindenki a szokásos módon szedje, és ha szükséges, éljen a távkonzultáció lehetőségével – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

5. A veleszületett szívbetegséggel élőknél sincsenek külön szabályok

A veleszületett szívbetegséggel élők, akik esetleg megfertőződnek, az eddigi tudás szerint körülbelül olyan lefolyásra számíthatnak, mint bárki más. A British Heart Association szerint eddig a percig nincs bizonyíték arra, hogy a veleszületett szívbetegségek speciális elővigyázatosságot vagy kezelést igényelnének azon felül, mint amelyek a nagyobb kockázattal élőkre vonatkoznak. E tekintetben minden érintettnek a kardiológus és a hivatalos szervek iránymutatására kell hagyatkoznia.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor úr! Kisebb szív kamrafal megvastagodást találtak nálam! Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban,hogy ez lehete súlyos,évekig tartó alvászavar következménye? Ki alakulhat idővel valami súlyosabb ebből? Édremes néha vizsgáltatni? 36 éves vagyok,nem iszok nem dohányzok,174cm és kb 78 kg vagyok.Súlyosabb betegségem még nem volt. A vizsgálatot végző nem tudta megmondani mi lehet az oka.
Zoltán

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Zoltán!

A kamrafal megvastagodása az alvászavarral nincs összefüggésben. A kamrafal pontos mérete és változása más okból kifolyólag nagyon fontos, ezért szív ultrahang vizsgálat javasolt.
Központunkba az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni: +3670/610-3847.

Üdvözlettel,
Dr. Vaskó Péter

Páciensek mondták

Magas a szolgáltatás színvonala

Nagyon elégedett voltam, mert igen magas a szolgáltatás színvonala. Munkatársaik figyelmesek és segítókészek. 

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2020.03.20 13:01