A szívbillentyű problémák eleinte teljesen észrevétlenek maradhatnak, a legsúlyosabb fázisban azonban már nyugalmi állapotban is jelentkezhet például kifulladás. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa a szerint sokszor egy általános kardiológiai vizsgálat során merül fel a szívbillentyű betegség gyanúja, vannak azonban bizonyos tünetek, amikor mindenképpen fontos a kivizsgálás.

A szívbillentyűk nem megfelelő működése szívelégtelenséghez vezethet

A szívbillentyű probléma eleinte csak nagy terhelés mellett okoz panaszt.A szívbillentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a szív kamráiból a pitvarok felé, és a nagyartériákból a kamrák felé. Vagyis tulajdonképpen szelepként működnek, és a „hibáik” is ebből a szelep funkcióból adódhatnak: vagy nem zárnak rendesen, ami miatt a vér visszaáramlik, vagy valami miatt túl szűkek, így csak nehezen tud átpumpálódni rajtuk keresztül a vér. Mindkét esetnek az a következménye, hogy a szívre a normálisnál nagyobb munkateher hárul, ami idővel akár szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet.
A szívbillentyű problémáinak egy része veleszületett rendellenesség. Ilyen lehet többek közt az aortabillentyű szűkület, a pulmonális billentyű szűkülete és az Ebstein anomália. Más billentyűproblémák az élet későbbi szakaszaiban alakulnak ki, elsősorban bizonyos betegségek és az idősödés következményeiként. A degeneratív billentyű betegségek alapvető oka például, hogy a billentyűk (jellemzően a mitrális billentyű) idővel „elhasználódik”, és rosszabbul zár. Ugyancsak előfordulhat, hogy az érelmeszesedés a szívbillentyűket is érinti, ami lassan szűkülethez vezethet.
Betegségek közül jellemzően a szívbelhártya fertőzése, a reumás láz és bizonyos sérülések érinthetik a szívbillentyűket, amelyek romló teljesítménye miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia és gyengül a pumpafunkciója. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy bár egyes állapotok veszélyesek lehetnek, a legtöbb billentyű probléma jól kezelhető.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

Kifejezetten szívbillentyű probléma miatt ritkán fordulnak orvoshoz a páciensek, hiszen az gyakran évtizedekig nem okoz panaszt. Ami esetleg mégis gyanakvásra adhat okot, az néhány olyan általánosabb panasz, mint a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség. A panaszokról érdemes tudni, hogy különböző fokozataik vannak. A sokáig fennálló tünetmentesség után eleinte még csak jelentős fizikai terhelés kapcsán jelentkeznek tünetek, később ezek már könnyű fizikai terhelés során is érzékelhetőek, súlyos esetben pedig már nyugalmi állapotban is jelen van a kimerültség, nehézlégzés, a mellkasi panaszok.
- Nem ritka azonban, hogy egy más célú vagy ellenőrzés jellegű kivizsgáláson a sztetoszkópos vizsgálat során figyelünk fel a szívzörejre, ami bizonyos esetekben szívbillentyű problémára utalhat, ezért további kivizsgálást igényel - ismerteti Jenei doktor.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Szívbillentyű hiba esetén fontos vizsgálat a szívultrahang.- Amennyiben az általános kardiológiai kivizsgálás – tehát a kikérdezés, a fizikai és sztetoszkópos vizsgálat – során, esetleg a már jelentkező tünetek alapján felmerül a szívbillentyű betegség gyanúja, mindenképpen szükség van EKG-ra, szívultrahangra és esetleg mellkasröntgenre – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.
A szívultrahang különösen fontos vizsgálat lehet olyan tünetek esetén, mint például a szabálytalan, erős szívdobogás érzés, a mellkasi fájdalom, a szédülés, az ájulás. Ezzel az eljárással láthatóvá és mérhetővé válik a szívbillentyűk alakja és mozgása, a szívüregek mérete és működése, a szív pumpafunkciója és a szívizomzat merevségének /rugalmasságának mértéke, így diagnosztizálható válhat az esetleges szívbillentyű probléma is. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

 


 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő. Gyógyszert szedek 35 éve , magasvérnyomás miatt. Most 60 éves vagyok. Egy ideje , szúr a szivem , de csak éjszaka. Egyre tovább tart és fokozódik. Ha felülök szinte elmúlik. Ha levegőt veszek az is fájdalommal jár. Már nem merek lefeküdni , próbálok ülve aludni mi ez,?
Horváth Gergelyné

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Horváth Gergelyné!Panaszai alapján több okra is kell gondolni a háttérben.

Biztos válasz csak kardiológiai kivizsgálás , mellkas rtg után adható.

Tisztelettel:Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Alaposság

Nagyon elégedett vagyok a Doktor úrral. Maximális alapossággal vizsgált ki. Megnyugtató válaszokat kaptam. Csak ajánlani tudom!

dr. Jenei Zsigmond Máté
dr. Jenei Zsigmond Máté
kardiológus, belgyógyász
Létrehozás ideje: 2022.09.19
Utolsó módosítás: 2022.09.19