A szívbillentyű problémák eleinte teljesen észrevétlenek maradhatnak, a legsúlyosabb fázisban azonban már nyugalmi állapotban is jelentkezhet például kifulladás. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa a szerint sokszor egy általános kardiológiai vizsgálat során merül fel a szívbillentyű betegség gyanúja, vannak azonban bizonyos tünetek, amikor mindenképpen fontos a kivizsgálás.

A szívbillentyűk nem megfelelő működése szívelégtelenséghez vezethet

A szívbillentyű probléma eleinte csak nagy terhelés mellett okoz panaszt.A szívbillentyűk feladata, hogy megakadályozzák a vér visszaáramlását a szív kamráiból a pitvarok felé, és a nagyartériákból a kamrák felé. Vagyis tulajdonképpen szelepként működnek, és a „hibáik” is ebből a szelep funkcióból adódhatnak: vagy nem zárnak rendesen, ami miatt a vér visszaáramlik, vagy valami miatt túl szűkek, így csak nehezen tud átpumpálódni rajtuk keresztül a vér. Mindkét esetnek az a következménye, hogy a szívre a normálisnál nagyobb munkateher hárul, ami idővel akár szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet.
A szívbillentyű problémáinak egy része veleszületett rendellenesség. Ilyen lehet többek közt az aortabillentyű szűkület, a pulmonális billentyű szűkülete és az Ebstein anomália. Más billentyűproblémák az élet későbbi szakaszaiban alakulnak ki, elsősorban bizonyos betegségek és az idősödés következményeiként. A degeneratív billentyű betegségek alapvető oka például, hogy a billentyűk (jellemzően a mitrális billentyű) idővel „elhasználódik”, és rosszabbul zár. Ugyancsak előfordulhat, hogy az érelmeszesedés a szívbillentyűket is érinti, ami lassan szűkülethez vezethet.
Betegségek közül jellemzően a szívbelhártya fertőzése, a reumás láz és bizonyos sérülések érinthetik a szívbillentyűket, amelyek romló teljesítménye miatt a szívnek keményebben kell dolgoznia és gyengül a pumpafunkciója. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy bár egyes állapotok veszélyesek lehetnek, a legtöbb billentyű probléma jól kezelhető.

Milyen tünetekre kell felfigyelni?

Kifejezetten szívbillentyű probléma miatt ritkán fordulnak orvoshoz a páciensek, hiszen az gyakran évtizedekig nem okoz panaszt. Ami esetleg mégis gyanakvásra adhat okot, az néhány olyan általánosabb panasz, mint a gyorsabb kifulladás vagy a fáradékonyság, esetleg a családban öröklődő szívbetegség. A panaszokról érdemes tudni, hogy különböző fokozataik vannak. A sokáig fennálló tünetmentesség után eleinte még csak jelentős fizikai terhelés kapcsán jelentkeznek tünetek, később ezek már könnyű fizikai terhelés során is érzékelhetőek, súlyos esetben pedig már nyugalmi állapotban is jelen van a kimerültség, nehézlégzés, a mellkasi panaszok.
- Nem ritka azonban, hogy egy más célú vagy ellenőrzés jellegű kivizsgáláson a sztetoszkópos vizsgálat során figyelünk fel a szívzörejre, ami bizonyos esetekben szívbillentyű problémára utalhat, ezért további kivizsgálást igényel - ismerteti Jenei doktor.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Szívbillentyű hiba esetén fontos vizsgálat a szívultrahang.- Amennyiben az általános kardiológiai kivizsgálás – tehát a kikérdezés, a fizikai és sztetoszkópos vizsgálat – során, esetleg a már jelentkező tünetek alapján felmerül a szívbillentyű betegség gyanúja, mindenképpen szükség van EKG-ra, szívultrahangra és esetleg mellkasröntgenre – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont kardiológusa.
A szívultrahang különösen fontos vizsgálat lehet olyan tünetek esetén, mint például a szabálytalan, erős szívdobogás érzés, a mellkasi fájdalom, a szédülés, az ájulás. Ezzel az eljárással láthatóvá és mérhetővé válik a szívbillentyűk alakja és mozgása, a szívüregek mérete és működése, a szív pumpafunkciója és a szívizomzat merevségének /rugalmasságának mértéke, így diagnosztizálható válhat az esetleges szívbillentyű probléma is. 

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)


 

 


 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt doktor ur. Egy kerdessel fordulnék önhöz, nagyapamnak szivoroblémája van gyakorlatilag az orvasok azt alapitottak meg hogy 2 sziv billentyü nem müködik és hogy müteni nem lehet mert bele hal a tünetei nehez legzes szaj szaradas es ha valamit tevekenykedik a haz körük hamar elfarad, az orvasok olyat is alapitottak meg hogy nala hogy viz van a szervezeten el is keztek csapolni de csak keves van , valahogy en nem tudok bizni ebben hogy nem lehet segiteni rajta, sajnos nagyapam Ukrajnába él és ha tudna nekünk ez ügzyben segiteni nagyon megköszönném válaszát elöre is köszönöm. Üdvözlettel:Erik
Erik Trompak

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Kedves Erik!

Sajnos van olyan, hogy előrehaladott szívbillentyű-betegség (szűkület vagy elégtelenség), ha nem kerül időben észlelésre, szívizom-károsodást okoz, mely végül szívelégtelenséghez vezet. Az Ön által leírt tünetek is ezt támasztják alá. A kezelés lehetőségeiről csak a vizsgálati leletek ismeretében lehet nyilatkozni: melyik billentyűkről van szó, milyen billentyűbetegségről van szó, milyen a szív aktuális állapota (szív-ultrahangos vizsgálati lelet lenne az elsődleges).

Üdvözlettel

Dr.Ferenczy Péter
Létrehozás ideje: 2022.09.19
Utolsó módosítás: 2022.09.19