A hőség növelheti a szívinfarktus rizikóját

A hőség növelheti a szívinfarktus rizikóját

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2020.07.27 07:47 Módosítva: 2020.07.28 16:06
2020-07-28 16:06:01.119428 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Újabb kutatások szerint a klímaváltozás következtében terjedő hőséghullámok növelik a szívinfarktusok előfordulásának esélyét is. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Így függ össze az időjárás és a szív-érrendszer

A környezeti hatások befolyással bírnak a szív-érrendszerre, a komoly hőmérsékleti kiugrások pedig növelik a szívinfarktus rizikóját - ezek az összefüggések jó ideje ismertek már a szakemberek közt. Az Institute of Epidemiology at Helmholtz Zentrum München kutatói ezért azt szerették volna pontosan látni, hogy az elmúlt évek klímaváltozása miatt megjelenő változások, így a hideg- és a meleg rekordok hogyan hatnak a szívinfarktus kialakulásának kockázatára.
Szívbetegeknek hőség és tünetek esetén fontos az kardiológiai kontroll.A szakemberek több, mint 27 ezer szívinfarktuson átesett beteg adatait vizsgálták meg, amelyek 1987 és 2014 közt keletkeztek. A páciensek átlagéletkora 63 év volt, 73 %-uk férfi és közülük 13.000 fő nem élte túl az infarktust. Ezeket az adatokat összevetették a meteorológiai adatokkal azokon a napokon, amikor az esemény bekövetkezett és tekintetbe vettek olyan járulékos kockázati tényezőket is, mint a szocioökonómiai státusz. Az eredményekből kiderült, hogy az elmúlt 28 évben határozottan növekedett a hőséggel összefüggő szívinfarktusok rizikója és a konkrét száma is. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a cukorbetegek és a hiperlipidémiával (megemelkedett vérzsír-szinttel) élők, és mivel ez a két betegség is sokkal gyakoribb az elmúlt években, ez még fogékonyabbá teszi az emberiséget a hőség hatásaira.    

A szívbetegeknek nehezebb az alkalmazkodás

Sztancsik doktornő szerint a szív-érrendszeri betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az időjárás és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozott körülmények, így a jelentős és tartós hőség is viszonylag gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szervezetünket. Ennek hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, tehát emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. A szív- és érrendszeri betegek nyilvánvalóan nehezebben viselik ezt a terhelést, az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció. Az érintetteknek mindenképpen óvatosnak kell lenniük, ha fáradékonyságot, erőteljesebb, szabálytalan szívverést tapasztalnak, illetve ha eleve szívbillentyű-problémával élnek, megfigyelhetik, hogy fokozódik az ödéma-hajlam, a nehézlégzés.

Ilyenkor különösen fontos a kardiológiai vizsgálat

A kardiológiai kivizsgálás különösen fontos erős szívdobogás érzés, nehézlégzés esetén.- A kánikula hatására több együttes hatás is megviselheti a szívet: a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk, az utóbbi pedig megváltoztatja a vízháztartást. Ezen kívül a kánikula még fel is erősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Tehát akár panasz jelentkezik a meleg, a hőség miatt, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust! EKG-val, szívultrahanggal, más speciális vizsgálatokkal utána tudjunk járni, pontosan mi okozza a tüneteket, nem romlott-e az alapbetegség állapota. A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és a kontrollokkal elérhető egy biztonságos, megnyugtató állapot, hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az alkalmazkodásban.

Forrás: KardioKözpont  (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Vaskó Péter

dr. Vaskó Péter

kardiológus, belgyógyász
dr. Ferenczy Péter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus, belgyógyász
C3 Holter EKG

C3 Holter EKG

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Nekem az Lene a kèrdèsem 27èves vagyok ès állandóan magas a pulzus számom ami 100 fölött van általában 110-120 között van ez mellett a vèrnyoáso is alacsony 90/60 100/90 gyakran van lègszomjam ès a mellkason van szúrás terhelèsre jelentkezik . Vizsgálatról vizsgálatra megyek de nincs válasz!

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Natália!

Kardiológiai kivizsgálást javasolok.
Bejelentkezni az alábbi telefonszámon tud: + 36 70/ 610 - 3847

Üdvözlettel:
Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

Sztancsik doktornő szaktudása, kedvessége, türelme megnyugtatóan hatott, valamint a recepciós hölgyek segítőkészségével vagyok nagyon megelégedve.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!