Újabb kutatások szerint a klímaváltozás következtében terjedő hőséghullámok növelik a szívinfarktusok előfordulásának esélyét is. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Így függ össze az időjárás és a szív-érrendszer

A környezeti hatások befolyással bírnak a szív-érrendszerre, a komoly hőmérsékleti kiugrások pedig növelik a szívinfarktus rizikóját - ezek az összefüggések jó ideje ismertek már a szakemberek közt. Az Institute of Epidemiology at Helmholtz Zentrum München kutatói ezért azt szerették volna pontosan látni, hogy az elmúlt évek klímaváltozása miatt megjelenő változások, így a hideg- és a meleg rekordok hogyan hatnak a szívinfarktus kialakulásának kockázatára.
Szívbetegeknek hőség és tünetek esetén fontos az kardiológiai kontroll.A szakemberek több, mint 27 ezer szívinfarktuson átesett beteg adatait vizsgálták meg, amelyek 1987 és 2014 közt keletkeztek. A páciensek átlagéletkora 63 év volt, 73 %-uk férfi és közülük 13.000 fő nem élte túl az infarktust. Ezeket az adatokat összevetették a meteorológiai adatokkal azokon a napokon, amikor az esemény bekövetkezett és tekintetbe vettek olyan járulékos kockázati tényezőket is, mint a szocioökonómiai státusz. Az eredményekből kiderült, hogy az elmúlt 28 évben határozottan növekedett a hőséggel összefüggő szívinfarktusok rizikója és a konkrét száma is. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a cukorbetegek és a hiperlipidémiával (megemelkedett vérzsír-szinttel) élők, és mivel ez a két betegség is sokkal gyakoribb az elmúlt években, ez még fogékonyabbá teszi az emberiséget a hőség hatásaira.    

A szívbetegeknek nehezebb az alkalmazkodás

Sztancsik doktornő szerint a szív-érrendszeri betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az időjárás és annak változásai is stresszt jelenthetnek. A megváltozott körülmények, így a jelentős és tartós hőség is viszonylag gyors alkalmazkodásra kényszerítik a szervezetünket. Ennek hatására fokozódik a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, tehát emelkedik a vérnyomás, megnövekszik a szív- és érrendszerre háruló terhelés. A szív- és érrendszeri betegek nyilvánvalóan nehezebben viselik ezt a terhelést, az ő szervezetük számára jóval nagyobb erőfeszítést jelent a kompenzáció. Az érintetteknek mindenképpen óvatosnak kell lenniük, ha fáradékonyságot, erőteljesebb, szabálytalan szívverést tapasztalnak, illetve ha eleve szívbillentyű-problémával élnek, megfigyelhetik, hogy fokozódik az ödéma-hajlam, a nehézlégzés.

Ilyenkor különösen fontos a kardiológiai vizsgálat

A kardiológiai kivizsgálás különösen fontos erős szívdobogás érzés, nehézlégzés esetén.- A kánikula hatására több együttes hatás is megviselheti a szívet: a perifériás erek kitágulnak, a vérnyomás gyakran ingadozni kezd és erősebben is izzadunk, az utóbbi pedig megváltoztatja a vízháztartást. Ezen kívül a kánikula még fel is erősítheti a gyógyszerek hatását, ami esetleg arra engedi következtetni a betegeket, hogy csökkenthetik az adagot vagy el is hagyhatják az adott szert, ez azonban veszélyes lehet – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Tehát akár panasz jelentkezik a meleg, a hőség miatt, akár úgy érzi a páciens, hogy változtatni kell a gyógyszerelésén, a legfontosabb teendő, hogy keresse fel a kardiológust! EKG-val, szívultrahanggal, más speciális vizsgálatokkal utána tudjunk járni, pontosan mi okozza a tüneteket, nem romlott-e az alapbetegség állapota. A rendszeres kardiológiai kivizsgálással és a kontrollokkal elérhető egy biztonságos, megnyugtató állapot, hatékonyan segíthetünk a szervezetnek az alkalmazkodásban.

Forrás: KardioKözpont  (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Szép napot. olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy a pulzusom lemegy 50.60 közé,fáj a mellkasom és szédülök is. Voltam több ekg,terheléses ekg.vérvételen.szivultrahangon,holteren,és nem találnak semmit sem,pedig a pulzusom lelassul,fáj a mellkasom,és szédülök,ez mellet ha lemegy a pulzusom akkor jönnek ilyen mellé ütések amik fájnak és ilyenkor forroság szalad a mellkasomon végig. Sajnos már nem tudom ,hogy milyen orvoshoz fordujak segítségért, egy éve kinlodok vele és nem nagyon tudnak rájönni,hogy mitől van ez nekem. Válaszát elóre is kószónóm szépen.
Balazs Zsolt

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Balázs Zsolt!

Pontosabb véleményt az eddigi vizsgálati eredményei ismeretében személyes konzultációval tudnék mondani.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Részletes tájékoztatás

Kellemes környezet, hangulatos váró. Asszisztensek időben tájékoztattak az esetleges csúszásról. A doktornő valamennyi leletemet türelmesen áttekintette, megtudtuk beszélni a további teendőket, Részletes tájékoztatást kaptam az eredményeimmel kapcsolatban. 

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, sportkardiológus, aneszteziológus és intenzív terapeuta

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2020.07.27
Utolsó módosítás: 2020.07.28