Mi történik akkor, ha egy vérnyomásmérés során magas értékeket tapasztalunk? Hány mérés után születik meg a magasvérnyomás betegség diagnózisa? Problémát jelent-e, ha csak az egyik érték magasabb? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

Mi tekinthető normális és magas vérnyomásnak?

A vérnyomásértékek fokozatokba rendezhetők.

 • Optimális vérnyomás: <120  és <80
 • Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
 • Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
 • I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
 • Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
 • II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
 • III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
 • Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90

Ha néha kiugró értékeket mérek, az már magas vérnyomás?

Ha háromszor magas vérnyomást mérünk, szükséges a kivizsgálás. Mindenkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer magasabb vérnyomást mér – ezt sokféle természetes ok, például izgalom, koffeinfogyasztás indokolhatja. Ha azonban többszöri mérés alkalmával (térben és időben elkülönülten 3 alkalom számít) is 140/90 Hgmm-s vagy ennél magasabb vérnyomás értéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásról beszélünk. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és kezelés beállítása miatt. Ez utóbbival olyan súlyos szövődmények előzhetők meg, mint például a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség.

Csak a jelentősen magas vérnyomásérték veszélyes?

Nem csak a nagyon magas vérnyomással kell foglalkozni, az enyhén emelkedett értékeknél is szükséges lehet a vizsgálat. A kezelés elrendelésénél számos tényezőt, rizikófaktort kell figyelembe venni, például a szülők magasvérnyomás betegségét és koszorúér betegségét, a meglévő cukorbetegséget, magas vérzsírszintet, elhízást, vesebetegségeket, és azt is, hogy esetleg okozott-e már a magas vérnyomás szövődményeket. Ilyen szövődmény lehet a látóideghártya ereinek betegsége, a láb ereinek betegsége, a szív-érrendszeri-, a vese- és agyi erek betegségei következtében létrejött károsodások.

Az is probléma, ha csak az egyik érték magas?

Előfordulhat, hogy a mérésnél csak az első, ún. szisztolés érték lesz magasabb. Ez az izolált szisztolés hipertónia, ami főként érelmeszesedés esetén fordul elő, jellemzően idősebbeknél. A fiatalabbaknál ritka jelenséget tipikusan a tartós stressz okozhatja, de ebben az esetben is kivizsgálást igényel, ugyanis növelheti a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező súlyos események kockázatát.
Jóval ritkábban fordul elő, hogy a második érték a magasabb a normálisnál, ennek a jelenségnek még nem is ismert a pontos oka. Azonban legalább olyan komolyan kell venni, mint az izolált szisztolés hipertóniát, ugyanis ez is növeli a szív-érrendszeri események rizikóját, különösen a stroke-ét. 

Elég csak vérnyomásméréssel vizsgálni a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás vizsgálatában fontos az EKG, a 24 órás vérnyomásmérés is.- Tévedés lenne azt gondolni, hogy a kivizsgálás csak a rendelői vérnyomásmérésre szorítkozik. Ezen túl ugyanis szükség van laborvizsgálatokra, EKG-re, esetleg 24 órás vérnyomásmérésre, és további kiegészítő vizsgálatokra, hogy felmérhető legyen a szervezet állapota és kiderüljön a magas vérnyomás oka – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Mindenkinél a 120/80 Hgmm elérése a cél?

A célértékek meghatározása mindig az adott személy állapotához igazodik, van, akinél lehetetlen lenne elérni a 120/81 Hgmm-t, de ez nem is feltétlenül szükséges. Nemzetközi szervezetek és a Magyar Hypertonia Társaság is hangsúlyozza, hogy az ajánlásokat rugalmasan, a betegre adaptálva kell alkalmazni. A cél az, hogy a pontos diagnózisra épülő kezelés tartósan biztonságos szinten tartsa a vérnyomást. A megállapított célértékeket, az optimális életmódot és az esetleg rendelt gyógyszereket rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! A vérnyomásom nyugalmi állapotban 130/90 néha 133/95, ritkábban 145/105. Pulzusom nyugalmi állapotban 100 és 120 közötti. Éjszaka 70-80 közötti. Ilyen adatokkal kellene már a rendszeres gyógyszeres kezelés? A háziorvostól azt a választ kaptam, hogy többet kell mozogni, akkor majd lemegy. Szeretek biciklizni, szoktam is, de az eredmények változatlanok. Köszönöm előre is a válaszát!
Renáta

dr. Sztancsik Ilona

kardiológus
Tisztelt Renáta!


Nagyon nehéz a leírtak alapján pontos véleményt mondani.

A probléma tisztázására készséggel állunk rendelkezésére Kardio Központunkban.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Páciensek mondták

Végtelen türelmes, figyelmes

A Doktornő foglalkozott az aktuális betegséggel, mellette tanított, alapos volt, bármilyen kérdésemre választ kaphattam. Végtelen türelmes, kedves, figyelmes határozott volt. És ami a legfontosabb bízhatok benne!

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista
Létrehozás ideje: 2022.10.13
Utolsó módosítás: 2022.10.13