Mi történik akkor, ha egy vérnyomásmérés során magas értékeket tapasztalunk? Hány mérés után születik meg a magasvérnyomás betegség diagnózisa? Problémát jelent-e, ha csak az egyik érték magasabb? Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

Mi tekinthető normális és magas vérnyomásnak?

A vérnyomásértékek fokozatokba rendezhetők.

 • Optimális vérnyomás: <120  és <80
 • Normális vérnyomás: <130 és/vagy <85
 • Magas normális vérnyomás: 130-139 és/vagy 85-89
 • I. fokozatú enyhe hypertonia: 140-159 és/vagy 90-99
 • Alcsoport - határérték hypertonia: 140-149 és/vagy 90-94
 • II. fokozatú középsúlyos hypertonia: 160-179 és/vagy 100-109
 • III. fokozatú súlyos hypertonia: >=180 és/vagy >=110
 • Izolált szisztolés hypertonia: >=140 és <90

Ha néha kiugró értékeket mérek, az már magas vérnyomás?

Ha háromszor magas vérnyomást mérünk, szükséges a kivizsgálás. Mindenkivel előfordulhat, hogy egyszer-egyszer magasabb vérnyomást mér – ezt sokféle természetes ok, például izgalom, koffeinfogyasztás indokolhatja. Ha azonban többszöri mérés alkalmával (térben és időben elkülönülten 3 alkalom számít) is 140/90 Hgmm-s vagy ennél magasabb vérnyomás értéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásról beszélünk. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és kezelés beállítása miatt. Ez utóbbival olyan súlyos szövődmények előzhetők meg, mint például a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség.

Csak a jelentősen magas vérnyomásérték veszélyes?

Nem csak a nagyon magas vérnyomással kell foglalkozni, az enyhén emelkedett értékeknél is szükséges lehet a vizsgálat. A kezelés elrendelésénél számos tényezőt, rizikófaktort kell figyelembe venni, például a szülők magasvérnyomás betegségét és koszorúér betegségét, a meglévő cukorbetegséget, magas vérzsírszintet, elhízást, vesebetegségeket, és azt is, hogy esetleg okozott-e már a magas vérnyomás szövődményeket. Ilyen szövődmény lehet a látóideghártya ereinek betegsége, a láb ereinek betegsége, a szív-érrendszeri-, a vese- és agyi erek betegségei következtében létrejött károsodások.

Az is probléma, ha csak az egyik érték magas?

Előfordulhat, hogy a mérésnél csak az első, ún. szisztolés érték lesz magasabb. Ez az izolált szisztolés hipertónia, ami főként érelmeszesedés esetén fordul elő, jellemzően idősebbeknél. A fiatalabbaknál ritka jelenséget tipikusan a tartós stressz okozhatja, de ebben az esetben is kivizsgálást igényel, ugyanis növelheti a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező súlyos események kockázatát.
Jóval ritkábban fordul elő, hogy a második érték a magasabb a normálisnál, ennek a jelenségnek még nem is ismert a pontos oka. Azonban legalább olyan komolyan kell venni, mint az izolált szisztolés hipertóniát, ugyanis ez is növeli a szív-érrendszeri események rizikóját, különösen a stroke-ét. 

Elég csak vérnyomásméréssel vizsgálni a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás vizsgálatában fontos az EKG, a 24 órás vérnyomásmérés is.- Tévedés lenne azt gondolni, hogy a kivizsgálás csak a rendelői vérnyomásmérésre szorítkozik. Ezen túl ugyanis szükség van laborvizsgálatokra, EKG-re, esetleg 24 órás vérnyomásmérésre, és további kiegészítő vizsgálatokra, hogy felmérhető legyen a szervezet állapota és kiderüljön a magas vérnyomás oka – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Mindenkinél a 120/80 Hgmm elérése a cél?

A célértékek meghatározása mindig az adott személy állapotához igazodik, van, akinél lehetetlen lenne elérni a 120/81 Hgmm-t, de ez nem is feltétlenül szükséges. Nemzetközi szervezetek és a Magyar Hypertonia Társaság is hangsúlyozza, hogy az ajánlásokat rugalmasan, a betegre adaptálva kell alkalmazni. A cél az, hogy a pontos diagnózisra épülő kezelés tartósan biztonságos szinten tartsa a vérnyomást. A megállapított célértékeket, az optimális életmódot és az esetleg rendelt gyógyszereket rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Specialitások:
 • Magas vérnyomás specialista
 • Stroke utáni rehabilitáció
 • Agyi keringés
 • ABPM - szakorvosi kiértékelés
 • Holter EKG - szakorvosi kiértékelés
 • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztel Doktor,Doktornő! Lajos Károlynak hívnak és azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy magas vérnyomással kezelnek.Amit felírtak gyógyszereket a következő:Prenessa 4mg 2X1 és Rilmenidin-Teva 1mg 2X1.Reggel 7 óra után veszem be őket és sajnos azt tapasztalom hogy nem bírja ki este 7-ig.Írtak még fel Nebibetát reggelre,de ha eggyütt beveszem nagyon lehúzza a vérnyomásom kb úgy 11 óra magasságáig.Kérném a tanácsukat!Köszönöm előre is a válaszukat! Üdvözlettel:Lajos Károly
Lajos Károly

dr. Kapocsi Judit PhD

magasvérnyomás specialista
Tisztelt Lajos Károly Úr!

Az Ön részletes adatainak, előtörtének, jelen fizikai állapotának, leleteinek , aktuális vérnyomás értékeinek ismerete nélkül csak korlátozott értékű tanács adható.
A felírt gyógyszerek mindegyike korszerű, jól használható. A betegekben a hatás egyedi lehet, ami az adag megválasztásánál rendkívül fontos. Ha jól értem, jelentős ingadozást tapasztalt a mért vérnyomás értékek között. Egy 24 órás ABPM (vérnyomás monitorozás) fontos információkat adhat arról, valójában hogyan alakul napi szinten az Ön vérnyomása napi szinten, ez segíthet a terápia megválasztásában is.
Ennél részletesebb vélemény egy vizit lebonyolítása után adható.

Üdvözlettel: Dr Kapocsi Judit

Páciensek mondták

Kedves és körültekintő

Kedves, szakmailag magasszintű támogatást ad,körültekintő és a problémát nem zárja le csak egy találkozoval, tehát visszamérésre is kiváncsi, értékelést - tanácsot ad. Köszönöm

dr. Kapocsi Judit PhD
dr. Kapocsi Judit PhD
magas vérnyomás és érkockázat specialista
Létrehozás ideje: 2022.10.13
Utolsó módosítás: 2022.10.13