Magas? Alacsony? Így függhet össze a pulzus és a vérnyomás

Magas? Alacsony? Így függhet össze a pulzus és a vérnyomás

dr. Sztancsik Ilona Létrehozva: 2019.04.04 07:41 Módosítva: 2019.04.05 14:02
2019-04-05 14:02:55.177848 Lifestyle
kardiokozpont.hu

Sokan azt gondolják, a pulzus és a vérnyomás „kéz a kézben járnak”, vagyis ha az egyik magas, a másik is az lesz. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint korántsem ennyire egyértelmű az összefüggés és minden eltérést érdemes kivizsgáltatni.

Nem mindenkinél ugyanannyi a normális pulzus és vérnyomás

Az alacsony és a magas pulzus és vérnyomás is kivizsgálást igényel.Közismert, hogy a vérnyomásnál a 120/80 Hgmm tekinthető általában normálisnak, pulzusnál a pedig a 60 és a 80 közé eső percenként mért érték. Ugyanakkor a normális értékek ettől egyénenként eltérőek lehetnek, hiszen például egy fiatalabb, edzett személy élhet alacsony, akár 50-es pulzusszámmal, ez csupán azt jelzi, hogy jó állapotban van a szív-érrendszere. A normális vérnyomás pedig az életkor előrehaladtával mindig egy kicsit magasabb, így egy 60 éves, egyébként egészséges férfinél nem feltétlenül igényel kezelést a 130/90-es érték sem. Ugyanakkor, ha többször is eltérés mutatkozik az egészségesnek tekintett pulzus- és /vagy vérnyomásértékhez képest, annak mindenképpen érdemes utánajárni. A kardiológiai kivizsgálás és szükség esetén a kezelés célja többek közt, hogy személyre szabottan megállapítható és beállítható legyen az optimális érték.

Alacsony, magas? Egyikre sem szabad legyinteni

Az alacsony és magas pulzust és vérnyomást is kardiológusnak kell kezelni. A vérnyomás és a pulzus gyakran egyszerre emelkednek és süllyednek, hiszen például vészhelyzetben mindkettő megugrik. Ám ez nem jelenti azt, hogy ha a vérnyomás megemelkedik, akkor feltétlenül emelkedni fog a pulzus és fordítva. Egyes szívbetegségek esetén például éppen az a gond, hogy a magas pulzusszám leviszi a vérnyomást, ami hosszútávon akár pitvarfibrillációhoz vagy kamraremegéshez vezethet – attól függően, hogy a pitvart vagy a kamrát érinti-e a probléma.
- Az alacsonyabb pulzus többnyire nem jelent gondot, a magasabb pulzusszám azonban utalhat betegségre is, bár ez nem feltétlenül igazolódik be minden esetben. Éppen ennek tisztázására szolgál a kivizsgálás – ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.  – A magas vérnyomás azonban mindenképpen olyan jel, aminek utána kell járni. Ez ugyanis több betegség előszobája lehet, általánosságban elmondható, hogy minden 20 Hgmm-es növekedés a 115 Hgmm-es szisztolés (első) érték felett, megduplázza a szívinfarktus, a stroke, a szív- és a veseelégtelenség kockázatát. Az alacsony vérnyomás azonban már csalókább, hiszen idősebb korban, vagy ha magas pulzusszám kapcsolódik hozzá, ez valóban utalhat betegségre is. Ha tehát alacsony vérnyomás mellett szédülünk, gyengének érezzük magunkat, mellkasi szorításunk, szívdobogás-érzésünk van, mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni. A szív- és érrendszeri betegségek hatékony kezelésének egyik sarokpontja a korai felfedezés. Éppen ezért, ha szokatlan tüneteket vagy a szokásostól eltérő vérnyomás- vagy pulzusértékeket tapasztalunk, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, feltenni a kérdéseinket, és elejét venni az esetlegesen súlyos állapotoknak.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Hírek, amelyeket mindenképp olvasson el!
Bejelentkezés  vizsgálatra:

KardioKözpont - természetesen biztonságban

+36 70 610 3847

Téma szakértője

Orvos válaszol

T. Doktor Nő/Úr!

Mitralis prolapsus (szaporább szívverés) miatt évente járok kardiológiai ellenőrzésre. 55 éves 53 kg. vagyok. 2017.09. vizsgálat eredménye: RR: 130/80 hgmm Cor: rythmusos szívm. a mitralis areaban mesosyst. click. EKG: 108/min. Kp.tip. incompl RBBB Norm PQ szab repol. Echocardiográfia: Ao: 22mm, BP: 36mm, EDD: 43mm, ESD: 28mm, IVS: 9mm, PW: 9mm, EDV: 87mm, ESV: 29mm, EF: 67% Normális tágasságú szívüregek. Jó myocardium funkció. Szegmentális falmozgászavar nem látható. Telesyst.mitralis prolapsus. MI: I TI: jelzett Becsült pulm nyomás: 25Hgmm. Epikrízis: card.statusában lényeges változás nincs. Erre évek óta reggel szedek 5 mg Batalocot v. szükség esetén még egyszer 5mg-ot Nem tudom a fenti lelet mennyire jó v. kevésbé jó, de orvosom sosem említette, hogy vigyáznom kellene valamire vagy fogorvosi véres beavatkozás előtt antibiotikumot kellene szednem. Kb. 1,5 hónapja elkezdtem a fogorvosi kezelést, ahol említettem a fogorvosnak a mitralis prolapsusomat, (korábban sosem tettem ezt, most is csupán azért, mert valahonnan hallottam, hogy ilyen esetben biztonságosabb az antibiotikum bevétele) erre közölte, hogy foghúzás és fogcsiszolás előtt 600mg Dalacint kell bevennem. Egy ideje betegesen írtózom a gyógyszerektől, nagy stessz számomra a bevételük! A fogorvosnál is csupán az érzéstelenítő hatásától félek! Ezt a félelmet fokozta még az orvos reakciója a mitralis prolapsus + a stesszes helyzetemre való mondata: „nem szeretném a mentőket hívni mert 150-200 lesz a pulzusa” Van már pár kihúzott fogam, tehát kaptam már érzésteleítőt éppen elégszer, féltem máskor is, de mivel az orvos nem tudott a mitralis prolapsusról így Ő sem félt és én sem jobban, mint indokolt lenne, semmi gondom nem volt. Közben több heti stresszelést követően megtörtén 1 foghúzás és egy gyökértömés, most következne a fogcsiszolás (6 fog + 4 korona levétel), de megint elhangzott a fent említett mondat, azzal a kiegészítéssel, hogy „ez most eltart 1,5-2 órát, jó lenne, ha nem stresszelne, mert nem szeretném a mentőket hívni” Ez megint plussz félelmet és adrenalint keltett bennem, és erre még jön az érzéstelenítőtől való félelem, amit aztán ha beadja pár percig erős szívdobogással jár, ettől jön az „Úristen itt a vég” érzés most még jobban, hogy a mentőt emlegette az orvos, és én ettől az érzéstől rettegek a legjobban!! Kérdésem az, hogy ha a szokásos reggeli 5 mg helyett beveszek 10 mg Betalocot talán nyugodtabb tudnék maradni vagy a stressz csökkentésére esetleg egy enyhe recept nélkül kapható nyugatót is bevehetek-e? Nem lesz-e ez a négyféle (Betaloc, Dalacin, nyugtató, érzéstelenítő) gyógyszer túl sok? Vagy inkább hagyjam az egészet hiszen a lényeges dolgok mint foghúzás, gyökértömés már elkészültek 😊 Köszönöm válaszát: Szűcsné Erika

dr. Sztancsik Ilona
dr. Sztancsik Ilona kardiológus
Tisztelt Szűcsné Erika!

Kardiológiai kivizsgálás eredménye alapján nem kell stresszelnie( egyébként a mitrális prolapsus elég gyakori elváltozás ). Az antibiotikum szedését én is javasolnám, mivel komoly fogászati beavatkozást végeznek Önnél. Érzéstelenítőt is kaphat, természetesen Adrenalin nélkül. Próbáljon megnyugodni, jógázni, relaxációs gyakorlatokat végezni. Amennyiben szükséges, enyhe nyugtató is segíthet.

Üdvözlettel:

Dr. Sztancsik Ilona

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

Sztancsik doktornő szaktudása, kedvessége, türelme megnyugtatóan hatott, valamint a recepciós hölgyek segítőkészségével vagyok nagyon megelégedve.

További vélemények

Kapcsolódó videók

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

PRIMA MEDICA