A magas koleszterinszint számos betegség és állapot rizikófaktora lehet, így többek közt az erektilis diszfunkciónak, vagyis merevedési zavarnak is. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus az összefüggésre és a szexuálkardiológia lehetőségeire világított rá.

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Így alakulhat ki merevedési zavar a magas koleszterinszint miatt

A merevedési zavarnak számos rizikófaktora közül az egyik, talán kevésbé közismert a magas koleszterinszint. De mi a kapcsolat a kettő közt?
Sokszor a magas koleszterinszint áll a merevedési zavar mögött.A koleszterinről először is érdemes tudni, hogy rossz híre ellenére alapvetően fontos anyag, amely számos funkcióhoz nélkülözhetetlen. Probléma mindössze akkor adódik, ha túl sok van belőle a vérben. Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a lerakódott plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt – kialakul az érszűkület. Mindennek következtében az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. (Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.)  Nem nehéz meglátni az összefüggést a szűkült erek, a vérellátási elégtelenség és a merevedési zavar közt: az erektilis diszfunkció azért is kialakulhat, mert nem jut elég vér a pénisz ereibe.

Koleszterinszint csökkentés: életmód és gyógyszer

Az American College of Cardiology és az American Heart Association 2018-ban adta ki azt koleszterinszint csökkentésre vonatkozó ajánlást, amely komoly szakmai támogatást kapott, többek közt az American Diabetes Association részéről. 
Ennek egyik legfontosabb irányelve, hogy a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás minden korosztály számára az alapja annak, hogy megelőzzék a szív-érrendszeri betegségeket, valamint csökkentsék a rizikófaktorokat, így a magas koleszterinszintet is. Ugyanakkor, ha már kialakult az érszűkület, a szakmai ajánlás az életmódváltás mellett intenzív sztatin terápiát is ajánl, hogy jelentősen csökkenthető legyen az LDL-koleszterin szintje. Azoknál például, akik már túl vannak egy szívinfarktuson vagy sztent-beültetésen, az LDL-koleszterin szintjének legalább 50 %-os csökkentését szorgalmazzák.

A szexuálkardiológia segíthet a merevedési zavaron

A szexuálkardiológia a merevedési zavar és a koleszterinszint összefüggéseit is kezeli.A legelterjedtebb koleszterinszint csökkentők a sztatinok, amelyek csökkentik a vérben az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal közvetve a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Mivel azonban több sztatin típusú gyógyszer létezik, amelyek működése bizonyos mértékig különböző, a megfelelő, biztonságos választáshoz és receptíráshoz fontos az alapos kardiológiai kivizsgálás. Ugyanakkor teljesen természetes, hogy a merevedési zavar miatt elsősorban urológushoz fordulnak a férfiak. A két terület együttműködése alapján jöhet létre a szexuálkardiológiai irányzat.   
- Amennyiben a merevedési zavar hátterében is a magas koleszterinszint áll, az életmódváltás és a gyógyszer közvetve segíthet ennek leküzdésében is. A merevedési zavar kialakulása figyelmeztető jelként is értékelendő más szervek, többek közt a szív saját ereinek az állapotára vonatkozóan, és ebben az esetben indokolt a koszorúér-betegség kizárása egy komplex kardiológiai állapotfelmérés keretében – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. – A merevedési zavar kezelésében ugyanakkor mindenképpen szükséges és elsődleges lépés az urológiai vizsgálat és adott esetben a kezelés is, de ilyen tünet jelentkezésekor feltétlenül érdemes elvégeztetni egy kardiológiai kivizsgálást is, hiszen az erek állapota jelentősen befolyásolhat más, életfontosságú funkciókat is.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Férjemnek érszűkület miatt mint két lábaba, vese magassagban stentet tettek, 3-4 éve. Sajnos romlott az állapota. Cserélhető-e a stent? Illetve milyen megoldás lehet, ami allapotjavulast eredményezhet. Köszönöm válaszát.
Nagy Eszter

dr. Ferenczy Péter

kardiológus
Tisztelt Nagy Eszter !

Ez egy érsebészeti probléma - javaslom egy érsebész specialista megkeresését az állapotromlásra tekintettel minél élőbb.

Üdvözlettel

Dr. Ferenczy Péter

Páciensek mondták

Rendkívüli szaktudás és empátia

Ferenczy főorvos úrhoz hasonló orvossal még nem találkoztam! Rendkívüli szaktudása mellett, empátiával és türelemmel fordul a betegéhez!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, szexuálkardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Módosítás: 2024.03.12 09:03