Szexuálkardiológia: kapcsolat a merevedési zavar és a kardiológiai betegségek közt

Szexuálkardiológia: kapcsolat a merevedési zavar és a kardiológiai betegségek közt

dr. Ferenczy Péter Létrehozva: 2021.04.09 07:50 Módosítva: 2021.04.09 09:02
2021-04-09 09:02:36.124907 Lifestyle
kardiokozpont.hu

A merevedési zavar és a szív-érrendszeri problémák közt több ponton lehet összefüggést találni, sok esetben éppen az erektilis diszfunkció lehet az egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségnek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus járta körbe a szexuálkardiológiát, ezt a férfiakat érintő témát.

Szexuálkardiológia: jelzés lehet a merevedési zavar

Merevedési zavarnak vagy erektilis diszfunkciónak (ED) nevezik azt az állapotot, amely kapcsán nem alakul ki vagy marad fenn az erekció a szexuális aktus során. A sok férfit érintő állapot bekövetkezésének esélye az életkorral nő és olyan pszichés változásokat is elindíthat a férfiakban, mint az alacsony önbecsülés, a szorongás. Kutatások azonban tovább is részletezik a következményeket, és azt állítják, hogy a merevedési zavar nagyobb szív-érrendszeri kockázatot is jelent.
A merevedési zavar sokszor érelmeszesedést jelez.A Vascular Medicine című szaklapban megjelent publikáció szerzői 28 tanulmány eredményeit analizálták, hogy összefüggéseket keressenek az erektilis diszfunkció (ED) és a kardiovaszkuláris betegségek korai jelei között. Megállapításaik szerint a kapocs az endothel diszfunkció lehet. Ez utóbbi leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, tehát egyre kevesebb vér tud átjutni rajtuk. Ez pedig magyarázat lehet a merevedési zavarra, hiszen ha nem jut elegendő vér a péniszbe, az nyilvánvalóan funkcionális zavart okoz. Az endothel diszfunkció a legelső fázisa az érelmeszesedésnek, ami pedig egyértelmű rizikófaktora a szívinfarktusnak es a stroke-nak.
- Mindezen összefüggések ismerete azért is fontos, mert bár a fiatalabb férfiaknál jóval kevésbé gondolunk szív-érrendszeri betegségekre, a merevedési zavar egy olyan intő jel lehet, amely kapcsán érdemes szexuálkardiológiai kivizsgáláson is részt venniük az érintetteknek, természetesen az urológiai vizsgálatok mellett – hangsúlyozza Ferenczy doktor. 

A magas koleszterinszint is rizikófaktor

Mint a korábbiakból is kiderült, a merevedési zavar (ED) leggyakrabban véráramlási zavar következtében alakul ki, melyet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód es adott esetben genetikai faktorok is nagymértékben elősegítenek. Mivel a magas koleszterinszint ezeknek a betegségeknek is rizikófaktora, így közvetetten növeli a merevedési zavar kialakulásának esélyét is.
A koleszterinre alapvetően szükségünk van, hiszen nélkülözhetetlen számos funkcióhoz, így többek közt az új szövetek képzéséhez, az epe és a nemi hormonok előállításához. A nélkülözhetetlensége mellett azonban az sem jó, ha túl sok halmozódik fel belőle, közismert, hogy a koleszterin két típusa közül az LDL-koleszterin túl magas szintje számos egészségi problémát okozhat. Mivel megtapad az erek falán, plakkok kialakulásához vezethet, ami szűkíti az ereket és nehezíti a véráramlást. Így alakul ki lassan az érszűkület, ami pedig a pénisz ereit is érintheti, vagyis megjelenik a merevedési zavar.  

Merevedési zavarnál fontos a szexuálkardiológia

A szexuálkardiológia megoldást jelenthet a merevedési zavarra és a szív-érrendszeri betegségre.- Mivel a merevedési zavart több alapbetegség is okozhatja, ezért a kezelés sokszor több orvosi szakterület együttműködésével valósulhat meg. Ha a kiváltó ok szív- és érrendszeri elváltozás, úgy urológusra és kardiológusra tartozik a terápia meghatározása – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - A szakorvosok kooperálása azért fontos, mert a kezelésnél figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is, ugyanis a merevedési zavar megszüntetésére szolgáló gyógyszerek, a szív- és érrendszeri problémákra felírt készítményekkel kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatását módosíthatják, illetve mellékhatásokat idézhetnek elő (például egyes vérnyomáscsökkentők hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz). Néhány esetben (pl. lezajlott szívinfarktus vagy stroke után) elővigyázatosságot igényel az erektilis diszfunkció kezelése és ilyen esetben feltétlenül ajánlatos a kardiológiai konzultáció es az érintett páciens számára a lehető legjobb megoldás megtalálása.  Ugyancsak érdemes szexuálkardiológiai vizsgálatot indítani, ha annak akarunk utánajárni, a merevedési zavar nem egy szív-érrendszeri betegségre utaló első jelzés-e.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Jó napot kìvànok. Sàndor vagyok. Több ève szedem a Talliton 6,25 mg gyógyszert 2x1 adagolàsban. Az utóbbi időbe vettem èszre az erekciós zavart. Okozhatja a gyógyszer? Ennyi idő múlva is? Köszönöm szèpen!

dr. Vaskó Péter
dr. Vaskó Péter kardiológus
Tisztelt Tóth Sándor Úr!

Ennek a problémának a hátterében két oka is lehet. Az Ön által szedett gyógyszer, a Talliton, amelyik az un. bétablokkolók családjába tartozik, ennek mellékhatása lehet az erectilis diszfunkció (ED), magyarul a merevedési zavar. Bár Ön ezt kis adagban szedi, de a mellékhatás nem zárható ki.

Emellett lehet, hogy az ED-t maga a magas vérnyomás okozza, feltehetően, hogy ezt a gyógyszert a hypertóniája miatt szedi.

Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkészség

Végre egy segítőkész kardiológus! Sok-sok évembe telt mire találtam egy ilyen orvost, biztos, hogy vissza fogok menni hozzá.

További vélemények

FACEBOOK CSOPORTOK

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel!

FACEBOOK CSOPORTOK

Prima Medica Egészséghálózat

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!