A merevedési zavar és a szív-érrendszeri problémák közt több ponton lehet összefüggést találni, sok esetben éppen az erektilis diszfunkció lehet az egyik első jele a kardiovaszkuláris betegségnek. Dr. Ferenczy Péter, a Kardioközpont kardiológusa, diabetológus járta körbe a szexuálkardiológiát, ezt a férfiakat érintő témát.

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Szexuálkardiológia: jelzés lehet a merevedési zavar

Merevedési zavarnak vagy erektilis diszfunkciónak (ED) nevezik azt az állapotot, amely kapcsán nem alakul ki vagy marad fenn az erekció a szexuális aktus során. A sok férfit érintő állapot bekövetkezésének esélye az életkorral nő és olyan pszichés változásokat is elindíthat a férfiakban, mint az alacsony önbecsülés, a szorongás. Kutatások azonban tovább is részletezik a következményeket, és azt állítják, hogy a merevedési zavar nagyobb szív-érrendszeri kockázatot is jelent.
A merevedési zavar sokszor érelmeszesedést jelez.A Vascular Medicine című szaklapban megjelent publikáció szerzői 28 tanulmány eredményeit analizálták, hogy összefüggéseket keressenek az erektilis diszfunkció (ED) és a kardiovaszkuláris betegségek korai jelei között. Megállapításaik szerint a kapocs az endothel diszfunkció lehet. Ez utóbbi leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, tehát egyre kevesebb vér tud átjutni rajtuk. Ez pedig magyarázat lehet a merevedési zavarra, hiszen ha nem jut elegendő vér a péniszbe, az nyilvánvalóan funkcionális zavart okoz. Az endothel diszfunkció a legelső fázisa az érelmeszesedésnek, ami pedig egyértelmű rizikófaktora a szívinfarktusnak es a stroke-nak.
- Mindezen összefüggések ismerete azért is fontos, mert bár a fiatalabb férfiaknál jóval kevésbé gondolunk szív-érrendszeri betegségekre, a merevedési zavar egy olyan intő jel lehet, amely kapcsán érdemes szexuálkardiológiai kivizsgáláson is részt venniük az érintetteknek, természetesen az urológiai vizsgálatok mellett – hangsúlyozza Ferenczy doktor. 

A magas koleszterinszint is rizikófaktor

Mint a korábbiakból is kiderült, a merevedési zavar (ED) leggyakrabban véráramlási zavar következtében alakul ki, melyet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód es adott esetben genetikai faktorok is nagymértékben elősegítenek. Mivel a magas koleszterinszint ezeknek a betegségeknek is rizikófaktora, így közvetetten növeli a merevedési zavar kialakulásának esélyét is.
A koleszterinre alapvetően szükségünk van, hiszen nélkülözhetetlen számos funkcióhoz, így többek közt az új szövetek képzéséhez, az epe és a nemi hormonok előállításához. A nélkülözhetetlensége mellett azonban az sem jó, ha túl sok halmozódik fel belőle, közismert, hogy a koleszterin két típusa közül az LDL-koleszterin túl magas szintje számos egészségi problémát okozhat. Mivel megtapad az erek falán, plakkok kialakulásához vezethet, ami szűkíti az ereket és nehezíti a véráramlást. Így alakul ki lassan az érszűkület, ami pedig a pénisz ereit is érintheti, vagyis megjelenik a merevedési zavar.  

Merevedési zavarnál fontos a szexuálkardiológia

A szexuálkardiológia megoldást jelenthet a merevedési zavarra és a szív-érrendszeri betegségre.- Mivel a merevedési zavart több alapbetegség is okozhatja, ezért a kezelés sokszor több orvosi szakterület együttműködésével valósulhat meg. Ha a kiváltó ok szív- és érrendszeri elváltozás, úgy urológusra és kardiológusra tartozik a terápia meghatározása – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus. - A szakorvosok kooperálása azért fontos, mert a kezelésnél figyelembe kell venni az alkalmazott gyógyszerek esetleges kölcsönhatásait is, ugyanis a merevedési zavar megszüntetésére szolgáló gyógyszerek, a szív- és érrendszeri problémákra felírt készítményekkel kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatását módosíthatják, illetve mellékhatásokat idézhetnek elő (például egyes vérnyomáscsökkentők hozzájárulhatnak a merevedési zavarhoz). Néhány esetben (pl. lezajlott szívinfarktus vagy stroke után) elővigyázatosságot igényel az erektilis diszfunkció kezelése és ilyen esetben feltétlenül ajánlatos a kardiológiai konzultáció es az érintett páciens számára a lehető legjobb megoldás megtalálása.  Ugyancsak érdemes szexuálkardiológiai vizsgálatot indítani, ha annak akarunk utánajárni, a merevedési zavar nem egy szív-érrendszeri betegségre utaló első jelzés-e.  

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

Online Bejelentkezés

KardioKözpont - 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

 

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom 16. II.em./6. (28-as kapucsengő)

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot kìvànok. Sàndor vagyok. Több ève szedem a Talliton 6,25 mg gyógyszert 2x1 adagolàsban. Az utóbbi időbe vettem èszre az erekciós zavart. Okozhatja a gyógyszer? Ennyi idő múlva is? Köszönöm szèpen!
Tóth Sàndor

dr. Vaskó Péter

kardiológus
Tisztelt Tóth Sándor Úr!

Ennek a problémának a hátterében két oka is lehet. Az Ön által szedett gyógyszer, a Talliton, amelyik az un. bétablokkolók családjába tartozik, ennek mellékhatása lehet az erectilis diszfunkció (ED), magyarul a merevedési zavar. Bár Ön ezt kis adagban szedi, de a mellékhatás nem zárható ki.

Emellett lehet, hogy az ED-t maga a magas vérnyomás okozza, feltehetően, hogy ezt a gyógyszert a hypertóniája miatt szedi.

Üdvözlettel:

dr.Vaskó Péter

Páciensek mondták

Kedves és megnyugtató

Dr. Ferenczy Péternél jártam kardiológiai vizsgálaton. A Főorvos úr végtelenül kedves és megnyugtató. Nagyon elégedett voltam a vizsgálattal.

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, szexuálkardiológus, belgyógyász
Módosítás: 2023.12.15 11:47