A nyugalmi szívultrahang vizsgálat gyors es viszonylag egyszerű vizsgálati módszer a szív működésének megítélésére. Azonban több olyan szívbetegség létezik, melyek (korai fázisban) nyugalomban nem okoznak tüneteket és a nyugalmi szívultrahang kóros eltérést nem igazol. Terhelésre viszont megjelenhetnek tünetek és jellegzetes eltérések az ultrahangvizsgálat során, így ezek diagnosztizálására a terheléses szívultrahang vizsgálat elvégzése célszerű. A két vizsgálatról dr. Ferenczy Peter, a KardioKözpont kardiológusa beszélt.

Mi vizsgálható nyugalmi szívultrahanggal?

A szívultrahang fájdalmatlan és fontos vizsgálat.A rutinszerű szívultrahang vizsgálat (kardiológiai ECHO)  során standardizált felvételek történnek, melyek különböző síkokból ábrázolják és mérik a szív üregeit, a pitvarok és a kamrák izomzatát, a balkamra összehúzódásának erejét (systoles balkamra funkció) és a balkamra telődés paramétereit, a billentyűket és a billentyűk mozgását, a billentyűkön átáramló vér sebességét és nyomását, és a szívből kivezető nagy artériák és bevezető nagy vénák állapotát, valamint a szívburkot. 
- A nyugalmi szívultrahang vizsgálat alapvető módszer pl. ismert koszorúér betegség vagy szívizom-betegség és billentyű betegség eseten, a páciensek utánkövetésénél is része kell, hogy legyen a monitorozásnak az orvos által javasolt gyakorisággal, a páciens állapotától és alapbetegségétől függően – hangsúlyozza dr. Ferenczy Peter, a KardioKözpont kardiológusa. - Ugyanakkor a rizikófaktorokkal bíró személyeknél a kardiológiai állapotfelmérés részeként is alapvető fontosságú diagnosztikus módszer.

Mikor van szükség terheléses szívultrahangra?

Léteznek olyan szív-érrendszeri állapotok, betegségek, amelyek csak terhelés során okoznak tüneteket. Ebben az esetben egy nyugalomban elvégzett szívultrahang nem fogja tudni kimutatni a problémát - pontosan a nyugalmi állapot miatt. Ilyenkor használandó a terheléses szívultrahang, amelynek lényege, hogy vizsgálat közben a páciens fizikai terhelésnek van kitéve. Olyan esetekben érdemes terheléses szívultrahangot végezni,

  • amikor koszorúér-betegségre van gyanú a páciens panaszai es tünetei alapján:  ha terhelésre mellkasi fájdalmat érez a páciens, illetve nehézlégzés, fulladás jelentkezik nála,  ugyanakkor a nyugalmi szívultrahang erre utaló eltérést nem igazol.
  • ha a kardio-CT angiographia során koszorúér-szűkületet írtak le, ilyenkor ki kell deríteni, van-e klinikai jelentősége az észlelt szűkületeknek, mert ez szabja meg a kezelés irányát.
  • egyes esetekben olyankor is szükséges a terheléses szívultrahang, amikor a nyugalmi szívultrahang során fény derült szívbillentyű betegségre.

Hogyan zajlanak a vizsgálatok?

Terheléses szívultrahanggal számos szívbetegség diagnosztizálható.- A nyugalmi szívultrahang fájdalmatlan vizsgálat, nem jár injekcióval, sugárterheléssel és nem okoz bezártság érzést, hiszen csak egy speciális vizsgálóágyon kell hozzá feküdni. Ezen kívül nagy előnye, hogy nem szükséges hozzá előkészület. A szívultrahangos vizsgálat időtartama kb. 20-25 perc.  A terheléses szívultrahang nem megterhelő vizsgálat, bár hasznos, ha a vizsgálat előtt 1- 2 órával már nem eszik túl sokat a páciens (ez minden fizikai aktivitás előtt ajánlott). Azoknak, akik már szednek valamilyen szívgyógyszert, erről előzetesen egyeztetniük kell a vizsgálatot végző orvossal, hiszen előfordulhat, hogy jellemzően a béta-blokkoló szedését 1-2 nappal korábban fel kell függeszteni. Ezen kívül mindössze sportos, kényelmes ruházat szükséges hozzá – ismerteti Ferenczy doktor. - Maga a vizsgálat egy fekvőkerékpáron zajlik, amelyet fokozatosan növekvő ellenállással teker a páciens, amíg el nem érjük az előzetesen meghatározott célértékeket. A szívultrahang felvételek nyugalmi állapotban, terhelés előtt, es minden terhelési fokozatnál  és terhelés után is elkészülnek, így pontos képet kaphatunk a szív működéséről és indirekt módon a koszorúerek állapotáról.

Forrás: KardioKözpont (www.kardiokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Specialitások:

Páciensek mondták

Érthetőség

Fontos számomra, hogy az orvos érthetően fogalmazza meg a mondandóját, mert sokszor érthetetlen számomra az orvosi szakzsargon. A Doktor Úrnál ezzel nem volt probléma. Köszönöm!

dr. Ferenczy Péter
dr. Ferenczy Péter
kardiológus, belgyógyász

Kapcsolódó videók

Létrehozás ideje: 2023.03.02
Utolsó módosítás: 2023.03.02